Vymáhanie premlčanej pohľadávky

dada1212
26. jan 2012

mala som dlh u mobilného operátora, dlh vznikol ešte v roku 2007. dnes mi prišiel list od jednej vymáhačskej spoločnosti, že dlh prebrali oni, samozrejme že okrem dlhu tam už boli aj 100 percentné úroky z omeškania a pár desiatok € za poplatky súvisiace s vymáhaním, pritom okrem jedného listu za 0,40 centov ani žiadne náklady nemali.
chcela by som od nich mať pokoj a tiež mať istotu, že je to premlčané, preto sa chcem opýtať ako postupovať. rozmýšľam nad tým, že im napíšem doporučený list, kde spomeniem to, že dlh je už premlčaný. len chcem sa opýtať, či je to dobrý nápad a hlavne by som potrebovala vedieť, že ako presne ten list formulovať.
za každú radu budem veľmi vdačná.

ani3012
26. jan 2012

a tak platiť za služby tak ako sa má ? 😉

Premlčacia doba pohľadávky je 3. (alebo 4. ) ročná od prvej splatnosti

Premlčanie možno oddialiť, pokiaľ dlžník svoj dlh uzná.

môžeš sa brániť námietkou premlčania

dada1212
autor
26. jan 2012

@ani3012 vtedy bola situácia trošku komplikovanejšia, bolo veľa problémov a sčasti samozrejme že išlo aj o ľahkovážnosť, je od vtedy 4,5 roka a naozaj bolo vtedy toľko problémov, že som neskôr ani nevedela, že vôbec mám z toho obdobia dlh.
keby som vedela tak ho zaplatím, nešlo o veľmi veľkú čiastku, ale teraz fakt nie som ochotná platiť niekoľkonásobne vyššiu sumu nejakej spoločnosti, čo takto zarába hlavne na chudákoch a má praktiky, ktoré sú často na hrane zákona.
hlavne by som potrebovala vedieť, čo presne napísať do toho listu, lebo neviem to nejako naformulovať.

sisaha
26. jan 2012

@dada1212 uznavala si vtedy dlh u operatora?

dada1212
autor
26. jan 2012

@sisaha myslím, že na 99 percent neuznala, ale stopercentne si istá nie som, lebo fakt je to už dlhá doba. preto to aj nechcem ignorovať a chcem im nejako oficiálne napísať, že sa domnievam, že je to už premlčané. ak by to tak nebolo, myslím, že ma určite radi vyvedú z omylu.
v tom liste od nich nebolo ani napísané, že kedy mali tie nezaplatené faktúry splatnosť, len číslo faktúry a suma a takisto sa tam ani žiadne uznanie dlhu nespomínalo, ale našťastie som tú nezaplatenú faktúru našla a som si istá aspoň v tom, že išlo o dlh z roku 2007.

titkovamiriam
26. jan 2012

@dada1212 dada myslím si že na toto nieje premlčacia doba,do určitej doby ak nezaplatíš dostane to vymahačska firma kde ti budu nenormalne rast uroky a potom samozrejme sud a exekutor 😠 takze by som sa asi dohodla na splatkach 😉 a zacala platit.

dada1212
autor
27. jan 2012

@titkovamiriam prečo myslíš že toto sa nepremlčuje? lebo hľadala som čo sa premlčuje a čo nie a žiadne výnimky som nenašla. všetko by sa malo premlčovať po troch, respektíve štyroch rokoch.
možno máš pravdu, len by chcela vedieť na základe čoho si to myslíš, aby som to vedela overiť, lebo aj jedna osoba s právnickým vzdelaním mi povedala, že aby som namietala premlčanie, ale nevylučujem možnosť že si neuvedomila ak je na toto nejaká výnimka.

sisaha
27. jan 2012

@dada1212 najlepsie bude, ak sa poradis s pravnikom a ten nech za teba vznesie namietku premlcania. Co som ja nasla na internete, predavaju sa aj premlcane pohladavky. Otazka je, ci su premlcane a ci dlznik vznesie namietku premlcania a pod...takze, jedine s pravnikom..

titkovamiriam
27. jan 2012

@dada1212 pisem to zaklade kolegu ktorý takto nezaplatil pokutu dopravnemu podniku,po 5 rokoch ho zacali nahanat-neboj oni si dobu dobre postrazia aby z toho vytlkli peniaze. 😠 tak neviem kedy bol datum 2007 a kedy si to prevzala v tomto roku ,možno že sa mylim 😉 pravnicka niesom ,len priklady zo zivota poznam kedy skoro presne na den ziadali zaplatit dlhy ☹

stela01
27. jan 2012

@dada1212 Premlcacia doba moze byt v klude aj 10 rocna co je aj v pripade vymahania dlhu ......

stela01
27. jan 2012

@dada1212 A este premlcacia doba sa nerata odo dna vzniku dlhu 😒

sedem
27. jan 2012

@dada1212 suhlasim s kockami predo mnou, premlcacia doba sa na dlzoby nevztahuje - nedavno som to riesila, ked jedna zaniknuta zdravotna poistovna - respektive uz len veritel, co prebral jej pohladavky, chcel odo mna po 12! rokoch nejake prasule, ktore som akoze vtedy nezaplatila - samozrejme dobre zurocene! Vrchol drzosti, kto dnes skladuje nejake ucty spred 12 rokov, vsak ano? 😠 Ale nastastie sa mi podarilo zohnat potvrdenia o tom, ze vsetko bolo riadne zaplatene, tak mam dufam pokoj, teraz sa uz s nimi len natahujem, lebo to chcem mat na papieri a oni na mna kaslu, ked uz nic nevedia zo mna vytlct 😝 😠 Ale obavam sa, ze v tvojom pripade ti neostava nic ine, len zaplatit, pripadne poziadat o splatkovy kalendar a splacat postupne, ak ide o vyssiu sumu 😝

zana7
10. jún 2014

@sedem Ahoj, rada by som Ťa poprosila o radu. Ak otcovi vznikne preplatok na výživnom zo strany plnoletého dieťaťa, ktorý bol súdom určený, existuje tu nejaká premlčacia doba? A mohol by si otec nárokovať na úroky z omeškania? Ďakujem za odpoveď!

sedem
10. jún 2014

@zana7 ahoj, zial, ja ti asi neporadim, nemam pravnicke vzdelanie, pisala som len svoju skusenost, drzim palce, urcite tu najdes aj kocky, co budu vediet poradit k veci 😉

dariad
29. apr 2015

@sedem Ahoj, nemáš celkom pravdu-ja som dostala od poisťovni, z ktorej som odišla pred 10 rokmi, že vraj tam mám dlžobu 63EUR. Vzniesla som námietku premlčania a uspela som, uzanli mi tú námietku.

dariad
29. apr 2015

@zana7 - nie nemôže, spotrebované výživné sa nevracia. Môže to dať na súd, ak je chrapúň, ale určite prehrá súd.

damoska
1. júl 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

možem vediet od ktorej spoločnosti ti prišiel dopis ohľadom neuhradenej pohľadávky?

dariad
2. júl 2018

no neviem či tu môžem uviesť názov, ale bola to zdravotná poisťovňa

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dariad
2. aug 2018

@magda15 nepoznám takú spoločnosť, daj to do googlu a zisti, určite je to nejaká vymáhačska spoločnosť, aj s takou som mala tú "česť", boli drzí, aj keď nemali pravdu, lebo som nemala žiadnu dlžobu, ale vyhrážať sa vedeli...

anulienkalenka
31. aug 2018
Používateľ anulienkalenka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od anulienkalenka.

já mam praveže v kruku dlh, lebo som ho mala niekde inde a odkupili moju pohladavku, takže viem o čo ide :( teraz som s nimi podpisala splatkový kalendar. Spravila som dobře? Co myslíš? Oni sami mi ho navrhli

sonka1981
3. okt 2018
Používateľ sonka1981 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sonka1981.

ono je niekedy aj lepšie že dloh odkupi spoločnost, ktorá to potom vymaha ďalej a nejde to hned na exekuciu. V tomto sa s Krukom dohodnut da, že?

essenceee
22. okt 2018

ak ju vymahaju, tak asi nebola premlčaná

dariad
22. okt 2018

@sisaha
@anulienkalenka no samozrejme že navrhli, veď im ide o prachy

dariad
22. okt 2018

@essenceee mala som aj taký prípad, že bola premlčaná, ale vymáhali, mala som aj takú osobnú skúsenosť, že spoločnosť dlhovala mne ale vymáhali odo mňa, treba napísať námietku, že je to už premlčané a oni odpovedia, buď to uznajú, alebo nie. Právnik lisť nebude zadarmo písať...

mareri
12. dec 2018

hmm...zaujimave? Ako si to potom riešila, jako to nakoniec dopadlo?