Výpoveď z práce zo zdravotných dôvodov. Ako postupovať?

mirica4
15. okt 2008

dobrý deň, viete mi prosím poradiť?
som zamestnaná na neurčito, doba PP trvá už 4r., momentálne som PN, chcela by som dať výpoveď zo zdravotných dôvodov, ale neviem aký je to § a počula som, že tým pádom sa jedná o okamžité ukončenie pomeru a mám vraj aj nárok na odstupné, ale neviem ako sa postupuje..
a mám informácie, že ak ukončím pn-ku ja tak ma čaká výpoveď zo strany zamestnávateľa..
a vyplatiť ma chcú až po ukončení pn...tak to fakt už neviem, čo robiť..

ďakujem za odpovede

mirica4
autor
15. okt 2008

ja vlastne ani nečakám že mi dajú odstupné, len nechcem aby plynula výpovedná lehota, ale na druhej strane zase, sú mi to dlžní..

gapa
15. okt 2008

mirica,
neviem, čo tým sleduješ, že chceš ukončiť PP počas PN-ky, lebo je to velmi nevýhodné. Odo dna po ukončení PP už nebudeš poistená nemocensky, dôchodkovo a ani v nezamestnanosti, len poistená zdravotne ako poistenec štátu z titulu poberania nemocenského.

Ak zamestnávatel nesúhlasí s ukončením PP dohodou k určitému dnu, tak máš možnosť podať výpoved zo strany zamestnanca, ale to plynie dvojmesačná výp.lehota (ak nemáš dohodnutú inú VL) od prvého dna mesiaca nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede. Inak to nejde. Túto výpoved môžeš dať aj počas PN-ky a tvoj PP sa skončí uplynutím výpovednej lehoty bez ohladu na to, či PN-ka bude trvať alebo nie.

Ak máš "lekársky posudok", na základe ktorého nemôžeš nadalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia zdravia a "zamestnávatel ta do 15dní od predloženia tohto posudku nepreradí" na inú pre teba vhodnú prácu, tak môžeš "okamžite ukončiť PP" a máš aj nárok na dvojmesačnú mzdu. vid zákonník práce § 69 ods. 1 písm. a) + ods.4 + ods.3 ktorý upravuje ešte lehotu takto možného ukončenia PP. To však musíš splniť vyššie uvedené podmienky a predpokladám počas PN-ky ta vlastne predožiť nemusí, až po návrate z nej.

mirica4
autor
15. okt 2008

tak budem musieť zvážiť ako konať, ale mám obavy že až mi skončí pn, tak budem mať už pripravený papier s výpoveďou, mňa to mrzí, ale za tú dobu čo som tam, len moje zdravie na to doplatilo 😒
ďakujem ti gapa za vysvetlenie..

gapa
15. okt 2008

mirica,
trochu sa mi to nezdá. Ked chceš ukončiť PP aj ty a aj oni s tebou, tak kde je problém??? POdpíšete dohodu o ukončení PP a PP končí dohodnutým dnom.

Ale asi nebude tak celkom pravda, že nečakáš odstupné, lebo asi ide len o to. Inak by nebol žiaden problém s ukončením PP.

Ak ti dajú výpoved oni, tak samozrejme nárok na odstupné máš (ak máš odpracované menej ako 5 rokov, tak 2-mesačné), ale plynie výpovedná lehota bud dva alebo tri mesiace podla toho, či máš odpracovaných aspon 5rokov (ale píšeš, že PP trvá 4roky, takže VD bude 2mesačná)

mirica4
autor
15. okt 2008

Je to všetko len o tom že chcú so mnou točiť, a ja nechcem aby sa tak so mnou jednalo, nezdá sa mi to fér potom všetkom čo som pre nich urobila, ale to by som ti musela o tom napísať min. 2strany, tí čo vedia u nás o čo sa jedná len krútia hlavou, že čo sa deje....ak chcú s niekým skončiť povedia mu aj to čo nie je pravda a ja s tým nič neurobím...možno som na nich len veľmi nahnevaná a neviem sa pohnúť, som z toho už smutná..

gapa
15. okt 2008

nuž, počula som dosť prípadov nie seriozneho jednania zamestnávatela. niekedy sa pomôcť dá, niekedy nie.
Tak nech sa ti to bezbolestne podarí ukončiť, lebo to nie je nič príjemné. 😒 😉 🙂

mireno
25. sep 2009

ahojte všetci, všimol som si že nejaká gapa tu všetkým radí. chcel by som ta tiež milá gapa poprosit o radu. môže mi dať zamestnávateľ výpoved, keď sa mi zmený môj zdravotní stav a už nie som spôsobilí vykonávať tú prácu ktorú som robil ? alebo je povinný mi dať inú prácu. ak ma môže prepustit, zo zdravotných dôvodov, mám nárok na odstupné ? vo firme pracujem viac ako 5 rokov. ďakujem za odpoveď. s pozdravom zostáva mireno.

gapa
26. sep 2009

nuž mireno,
asi si si nezapamätal, kde si sa už pýtal. Tam som ti už odpovedala 🙂 nebudem viackrát, by ma bolel jazyk od tolkého opakovania 😝

https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...

dadula151
1. máj 2011

ak dam vypoved zo zdravot.dovodov nebude to amt vplyv na moje buduce zamestnanie?

mirec123
3. sep 2011

skoncila mi dlhodoba pn 15.8 a vypoved som poslal 18.8 zo zdravotnych dovodov zamestnavatel na moju ziadost nereagoval az dnes poslal mi dopis ye som porusil zakon a nedal im vediet ze koncim pr.pomer ale 15:8 som az vedel ze mi konci pn zamestnavatel chce odo mna podrobnu lekarsku spravu preco koncim pr.pomer pracujem vpekarni a moj zdravotny stav mi to nedovoluje chcem vediet aky zakon som porusila a ci musim prijat nahradnu pracu

nokiecka
29. nov 2011

Ahojte chcela by som jednu radu ohladom vypovedi zo zdravotnych dôvodov som uznana 70% invaliditou a som stale v pracovnom pomere odkedy som na PN to jest už dva roky ale nepoberam nemocenske davky a moj ošetujuci lekar my neodporuča žiadnu pracu ani menej zatažujucu a ani len brigadne a potvrdenie som odniesla svojmu zamesnavatelovi im to nestači na vypoved zo zdravotnych dôvodov a ja nechcem stratit odstupne nakolko tam pracujem desat rokov prosim Vas ako mam postupovat a čo mam vtakom pripade robit?