Výživné a určenie otcovstva

suzana121
20. feb 2008

partner mna opustil pocas tehotenstva a nechce si priznat otcovstvo a ani alimenty platit da sa este pred narodenim poziadat sudnou cesto o predcasne vyplacanie vyzivneho ??????????

alexandra
20. feb 2008

Ano, otcovstvo k dietatu sa da urcit na zaklade domienky uz pred narodenim, ak je vsak dieta uz pocate, co je Tvoj pripad. Ak chces, napis mi do IP informacie, mozem Ti pomoct pripravit navrh, aby si zatial nemusela platit pravneho zastupcu.

andrea1158
20. feb 2008

Ak muž otcovstvo neuznáva, tak sa pred narodením otcovstvo určiť nedá!

suzana121: určiť otcovstvo môžeš súdnou cestou až ked sa dieťa narodí, návrh si podaj čím skôr po narodení a ak bude určené že je otcom musí zaplatiť výživné aj spätne. Okrem toho máš nárok ako nevydatá žena nárok aj na tzv.príspevok na úhradu niektorých nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

jaduska
20. feb 2008

Myslím, že testy DNA sa dajú urobiť aj počas tehotenstva a tak určiť otcovstvo. Ale to už je také krajné riešenie.

andrea1158
20. feb 2008

Neviem si predstaviť ako sa dajú urobiť DNA testy počas tehotenstva! Aj vzhľadom na dĺžku súdneho konania, je nereálne určiť otcovstvo počas tehotenstva.

jaduska
20. feb 2008

andrea presne technicky to ani ja neviem, ale viem, že to možné je. Myslím, že sa to dá urobiť z plodovej vody, raz som to čítala niekde, ale už si to presne nepamätám.

alexandra
21. feb 2008

andrea1158
paragraf 74, odsek 2.

Len občas treba písať aj ako človek a nie ako právnik, pretože nie všetky ženy sú natoľko právne zdatné, že pochopia správne citát zo zákona.

par. 92
Súhlasím vyhlásením možno určiť otcovstvo k nenarodenému dieťaťu, ak je uź počaté.

par. 94, ods. 2
Za otca dieťaťa sa považuje muž, atď.

suzana121
autor
21. feb 2008

DAKUJEM

andrea1158
21. feb 2008

alexandra: ale susana v prvom príspevku píše, že muž otcovstvo neuznáva!!!! ale to je asi lebo ti za tvoju odpoved poďakovala. To čo si napísala je druhá domnienka, ktorá sa uplatní len vtedy ak obaja opakujem OBAJA súhlasne vyhlásia na súde alebo na matrike že muž je otcom dieťaťa.

jaduska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alexandra
21. feb 2008

Avsak existuje viac sposobov, ako muzovi vysvetlit, ze suhlasne vyhlasenie ho vyjde lacnejsie, ako ked otcovstvo bude urcovat sud, co sice bude trvat o dost dlhsie, ale bude to pre neho o dost nakladnejsie. Ale nerob si starosti, nie je to Tvoja klientka, no nie? 😉

jaduska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
suzana121
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaduska
21. feb 2008

suzana 😉 😵

andrea1158
21. feb 2008

suzana: OK, tak ked príde na lámanie chleba, sama uvidíš, aké právne problémy budeš musieť riešiť, ja som ti dala radu a zadarmo. V budúcnosti si za ňu budeš musieť zaplatiť. A píš si,že to nebude lacná záležitosť. Tak sa teda majte, tému opúšťam, ked ste teda múdrejšie ako právnici.

alexandra
22. feb 2008

suzana dakujem a cez vikend Ti to spravim, ok? 🙂

jaduska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alexandra
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaduska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
suzana121
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alexandra
22. feb 2008

suzana naviac su pravnici a pravnici a ja verim, ze ked uvidi Tvoj darca spermie ten navrh, bude mat skor sklon sa dohodnut, nez tahat po sudoch, pretoze mas jednoznacne svoje prava, ako i Vase dieta, tak ma na vyber, pojde to podobrotky, alebo po zlom..

jaduska ani v sudnej sieni to nie je vhodne, je moj osobny nazor..

suzana121
autor
22. feb 2008

teraz som to tiez nasla na nete a jedna znama sa pitala sudcu mozem do porodu podat navrh voci domnelemu otcovi aby mi aj pocas tehotenstva platyl vizivne takze si mnela pravdu osobytne predbezne opatrenie navrch sa podava najneskur do porodu dekuju moc

alexandra
22. feb 2008

suzana neboj sa, ja Ti to napisem, len dopises niektore udaje a bude to.

suzana121
autor
22. feb 2008

dakujem nechcela som po nom nic len aby chcel vidat svoje dieta nechce ho vidat a teho bastarda mu nedaruju tak mna miloval

andreafa
22. feb 2008

andrea1158, ja som podobny pripad, ale otec uznal otcovstvo aj plati, ale ja som mala stretnutie s pravnikom, zaoberajucim sa rodinnym pravom a on mi tvrdil, ze mozem ZABUDNUT na to, ze by mi otec malej uhradil naklady spojene s tehotenstvom a porodom!!!!!!!! slobodna matka nema v tejto debilnej spolocnosti narok na nic a este aj na sude sa na mna sudkyna pozerala ako na nejaku pi.... lebo som tam dosla aj s malou, ktoru som nemala kam dat kvoli pojednavaniu, kde sa urcovalo vyzivne, zverenie malej do opatery a pod.... slobodna matka je NULA!!!!
ja sa s tym stretavam denno denne.

andreafa
22. feb 2008

jej, tak andrea je pravnicka??? skoda, mohla som si ju najat a mozno by mi malej otec vyplatil aj naklady, co som mala pred jej narodenim (ako 9 mesiacov rizikovka, usla mzda, vitaminy, malej vybava atd.) ..... 🙄

alexandra
22. feb 2008

andrea dovolim si nesuhlasit, nie vsade je to tak a vsetky pripady u mna v okoli ten prispevok dostali... Naviac pravnikov je viac, takze ak chces, dam Ti nejaky ten kontakt, este stale nie je neskoro poziadat o ten prispevok, ani vyzivne na seba.

suzana zial sa prejavil.. Netrap sa, budes mat krasne a zdrave babetko, to je to najdolezitejsie na svete.

andreafa
22. feb 2008

alexandra, ja by som ti bola vdacna, keby si mi do IP hodila kontakt na takeho pravnika. mrzi ma,ze pravnici zaoberajuci sa tym istym, tvrdia v tej istej veci kazdy nieco ine 😔 to je smutne...

suzana121
autor
22. feb 2008

no uvidim ako pochodim ale verim ze dobre ja sa teda urcite nevzdam bez boja

andrea1158
23. feb 2008

Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke

§ 74

(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu. 15)

(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.

andrea1158
23. feb 2008

Milá alexandra: zákon hovorí jednoznačne, návrh možno podať proti mužovi, ktorého otcovstvo je PRAVDEPODOBNÉ. Pokiaľ viem, suzana tu píše, že ten chlap popiera otcovstvo, ja som povedala že určiť otcovstvo nie je možné pred narodením dieťaťa a pokiaľ nevieš, určiť otcovstvo sa dá len rozsudkom súdu. Tu ide o podanie návrhu na úhradu niektorých nákladov nevydatej matke, nie o určenie otcovstva čo sú dve rôzne veci. Ak by sa neskôr ukázalo, že ten muž otcom nie je, musela by peniaze vrátiť, takže veľa šťastia.