Zánik otcovského práva

monikax12
26. máj 2012

ahojte mamičky,chcela by som sa opýtať kedy zaniká otcovské právo na dieťa,po koľkých rokoch? po dvoch či po troch? ďakujem

nibiru
26. máj 2012

@monikax12 nerozumiem presne ako to mysliš všeobecne ak nieje v rodnom liste ako otec tak by si mal do 3r uplatnit prava ale popravde ak si poda kto kolvek ziadost o určenie otcovstva a sud urči dna testy a vyhra bude na zaklade rozsudku uznany za otca neviem či je to časovo obmedzene podla mna jedine že že sa dobrovolne vzda rodičovkych prav a potvrdi to sud.

anjelicek26
26. máj 2012

@monikax12 - narok moze vzniest kedykolvek. Namietku, ze otcom nie je, len prve tri roky.

lenka311
26. máj 2012

@monikax12 Kedykoľvek počas života dieťaťa.
To obmedzenie 3och rokov sa týka len a len financií - že by Ti musel spätne tie tri roky doplatiť... Ale o DNA testy si môže žiadať a takisto si žiadať uplatniť svoje rodičovské práva - tj. stretávanie sa s dieťaťom.
Bojíš sa toho? Ste nejako na nože?

votaress
26. máj 2012

Rodičovské práva a povinnosti zanikajú zo zákona, súdnym rozhodnutím, alebo po smrti rodiča/dieťaťa a tiež ak bol rodič pozbavený spôsobilosti na právne úkony.

monikax12
autor
26. máj 2012

@lenka311 ide o to že nie som s ním v kontakte čo som aj veľmi rada,len som chcela vedieť že keby náhodou sa spamätal idiot že zrazu má dieťa,ako som sa dočítala že po troch rokoch mi môže vieš čo..len o to mi šlo...ak sa spamätá skôr do tých troch rokoch,tak bude banovať že sa na to dal!

monikax12
autor
26. máj 2012

@votaress znamená to že aj keď nie je udaný v RL? ak uplynú 3 roky,už sa môže súdiť aj na lampáreň či sa ešte môže súdiť aj po 3 rokoch?

lenka311
26. máj 2012

@monikax12 Môže sa súdiť aj po 3och rokoch. Akurát že Ti potom už nemusí doplatiť výživné za tie 3roky spätne, ale bude Ti platiť odo dňa podania návrhu na súd a po preukázaní že je otec. Bude mať nárok dieťa vídať, plus Ti bude musieť platiť výživné... Chápeš?
Akurát že ak si podá ten návrh čo ja viem po 10tich rokoch bude súd zaujímať aj to prečo sa k dieťaťu tých XY rokov nehlásil... takže napr. styk s dieťaťom bude prebiehať pod Tvojím dohľadom alebo ak by bol nejaký agresor možno aj vôbec. Ty ho poznáš, vieš prečo to nechceš...

monikax12
autor
26. máj 2012

@lenka311 a toto ktory idiot vymyslel????po troch rokoch nezaplati ani cent???to ma aky vyznam??a to sa neda vysudit ze ked sa nestaral xy rokov tak teraz si moze vies co??

nibiru
26. máj 2012

@monikax12 nie neda iba sud može zrušit rodičovske prava nakolko obaja rodičia maju rovnake prava ale aj povinnosti a pokial neplati maš možnost požiadat o nahradne vyživne jedine možes poziadat o zakaz styku dietata s otcom ak ti sud vyhovie maš vyhrate ak nie a styk umožni a ty mu budeš branit možu ti kratit po novom davky a domahat sa prav na sude.

lenka311
27. máj 2012

@monikax12 Toto je spravené na ochranu mužov, vieš stávajú sa aj také prípady, že muž skrátka o svojom dieťaťi nevie - žena sa odsťahuje napr. Proste nemá potuchy že je otcom - matka výživné nechce, no a po niekoľkých rokoch sa dajme tomu dostane do zlej finančnej situácie a dá si žiadosť o výživné a DNA testy - no a potom pre toho otca by bolo veľmi ťažké doplatiť tých dajme tomu 10-12rokov... 😉 😉 - toto sa stalo kamoškinmu bratovi - má 13ročného syna o ktorom sa dozvedel minulý rok, keď ho matka dala na súd, odvtedy si robím srandu, že chlapi by si mali ženu ešte tak pol roka po vyspatí s ňou "kontrolovať" či jej nerasitie brucho 😎 😎 😎 .
Pozri je to možno nespravodlivé, ale osobne si myslím, že ak sa nezaujíma teraz nebude ani potom nejak do toho rýpať.. Prečo nechceš aby bol v rodnom liste? A aby Ti finančne pomáhal? Si trúfaš, ja by som to bez ex neutiahla - aj keď to výživné nie je nič moc... a napriek tomu, že ho neznášam, s malou si vybudovali nádherný vzťah - toto by som im kaziť nechcela... 😎 😎 😎

momicek
27. máj 2012

@votaress
@lenka311
Ahojte kočeny,mám k vám prosbu ohladne DNA testou ,prosím ak viete niečo viac okolo týchto vecí tak sa my prosím ozvite cez IP,mam nejaké otázočky ale nechcela by som to takto veľmi verejne,díky

monikax12
autor
27. máj 2012

@lenka311 uff to je na dlho..mne to takto veĺmi vyhovuje a od neho ani jeho pridrbanej rodiny nechcem ani cent..prepáč za výraz,ale na nich sa inak nedá...a dúfam že budeš mať pravdu že ke´d sa nestará doteraz,nebude sa vôbec..ja som len chcela byť krytá,že keby náhodou...ďakujem ti ešte raz Lenka 🙂

lenka311
27. máj 2012

@monikax12 No len aby si ten "pridrbaný cent" fakt ešte nepotrebovala... Lebo byť na dieťa sama nie je jednoduché. Buď máš našetrené alebo skvelú vlastnú rodinu, lebo z tej RD veru nevyžiješ a ani potom to nie je sranda....

viera27
28. máj 2012

@monikax12 bacha, tie peniaze nie su pre teba, ale pre dieta. Takze svojou "hrdostou" oberas dieta o jeho vyzivne.

sissy27
28. máj 2012

@monikax12 poiaľ je zapísaný v RL dieťaťa, môže si kedykoľvek zmyslieť a požiadať na súde o úpravu styku...

monikax12
autor
29. máj 2012

@lenka311 ide o to,že ja sama nie som 🙂

monikax12
autor
29. máj 2012

@viera27 netreba byť chytrý keď sa nevie čo je vo veci!

monikax12
autor
29. máj 2012

@sissy27 nie je zapísaný

viera27
29. máj 2012

@monikax12 netreba sa rozculovat, ked niekto povie svoj nazor. Si na verejnom fore s verejnou otazkou, nie u seba v obyvacke 😉

lenka311
29. máj 2012

@monikax12 No tak to je iná vec... V tom prípade by sa mu do budúcnosti veľmi značne skomplikovala situácia kebyže sa vydáš a dieťa prijme priezvisko Tvojho manžela 😉 😉 😉 😉 Ak nie je v rodnom liste otec dieťaťa a priezvisko má po Tebe, nemusíš sa ani nikoho pýtať.. Inak by si musela požiadať otca dieťaťa...

alice107
29. máj 2012

@monika12 ak si tvojou otazkou myslela skutocnost ci existuje nejala lehota na ziadost o urcenie otcovstva,tak neexistuje.ak sa domnely otec tvojho dietata aj neskor rozhodne,ze poziada sud o urcenie otcovstva moze tak urobit kedykolvek.v tomto pripade by islo o urcenie otcovstva sudnym rozhodnutim.po uspesnom urceni otcovstva matrika na na zaklade rozhodnutia sudu automaticky zmeni rodny list dietata a meno otca tam bude zapisane.

pink_lady
29. máj 2012

no premlcanie otcovstva je po 3 rokoch...spatne vyplatenie vyzivneho na dieta aj na seba do 2 rokov, aspon tak mi povedali na socialke...no co sa tyka ze nie si sama...so zapisovanim do RL cloveka co nie je bio otec...by som bola opatrna...co ak sa o 5 rokov nieco stane, budete sa rozvadzat a on si bude narokovat na dieta ako na svoje?

alice107
29. máj 2012

@pink_lady premlcanie otcovstva je nespravny termin.premlci sa len pravo na zapretie otcovstva. a to do 3 rokov odo dna,ked sa otec o narodeni dietata dozvedel. pravo na urcenie otcovstva. je mozne uplatnit pocas zivota dietata kedykolvek.pravo na vyzivne je mozne uplatnit spätne 3 roky od podania ziadosti o stanovenie vyzivneho.ale len u maloletych deti.plnolete dieta ma pravo na vyzivne len od podania navrhu.ak sa otec dietata uspesne domoze svojho prava na urcenie otcovstva sudnou cestou,tak matka dietata s tym nic neurobi.pretoze v takom pripade nejde o druhu domnienku otcovstva cize suhlasnym vyhlasenim rodicov,ale sudnym rozhodnutim.

quelle999
1. jún 2012

a co má robit otec v pripade , ked matka-jeho byvalá priateľka dala do RL jeho dietata zapisat uz svojho iného priatela a nie otca dietata, a nedovoli styk s dietatom s tvrdením, ze on nie je urcite otcom dnes uz 5 rocného dietata, testy nechce dat urobit!!!!!

monikax12
autor
1. jún 2012

@lenka311 ďakujem Lenka 🙂

monikax12
autor
1. jún 2012

@alice107 aj ke´d nebudem súhlasiť?? kebyže poviem na súde že kde tie roky bol a teraz chce ako čo?

monikax12
autor
1. jún 2012

@pink_lady tak je lepšie aj ked by som sa vydávala,že nechala by som mojej malej priezvisko aké má? a neudávala by som do RL žiadneho otca?

pink_lady
1. jún 2012

@monikax12 ja som dala priezvisko po sebe, a ked som si nasla priatela a prisla na to rec tak som mu povedala ze keby sa aj vezmeme, necham si dve priezviska- takze dieta by bolo Jan Mrkvicka a ja by som bola Zuzka Mrkvicka-Novakova. (mena som samozrejme vymyslela) 😀

alice107
1. jún 2012

@monikax12 otec dieta ma pravo sa dozadovat svojho prava urcenia otcovstva. to je jeho zakonne pravo.je zbytocne namietat,ze kde bol tak dlho.ma na to pravo.zakon stanovuje,ze prava sa moze domahat pocas celeho zivota dietata.ty nie si vlastne ucastnik konania o urcenie otcovstva.
ak bude uspesny sud nariadi jeho zapis ako otca do matriky a zmeni rodny list dietata.tvoje namietky su nepodstatne.tie su podstatne pri urcovani styku otca s dietatom ,ak bude toto chciet sudnou cestou otec upravit .tam potom mozes namietnut jeho nezaujem pocas doby,ked neziadal ani urcenie otcovstva.sud na to moze prihliadnut .ale aj nemusi.zalezi od okolnosti kazdeho pripadu.

alice107
1. jún 2012

@quelle999 ak si domnely otec mysli ,ze je otcom dietata,preco uz skor neziadal o urcenie otcovstva?kedy sa stal terajsi partner ex priatelky pravnym otcom?akokolvek,ak si ten muz mysli,ze je biologickym otcom dietata on,moze podat navrh na jeho urcenie otcovstva sudom.