Zaniká výživné pri zmene priezviská dieťaťa?

erika3011
28. nov 2011

Dobrý deň,zaujímalo by ma, či bude mať moja dcérka nárok na výživné od biologického otca (ktorý už výživné od jej narodenia platí) aj po zmene priezviska? Priezvisko si berie po oteckovi, ktorý ju vychováva.

lili777
28. nov 2011

@erika3011 Kým si ju otecko, ktorý ju vychováva neosvojil a teda biologický otec nebol zbavený rodičovských práv a povinností, tak si myslím, že áno. Aké konanie ste mali? veď na zmenu priezviska musí dať súhlas aj otec, prípadne súd.

erika3011
autor
28. nov 2011

@lili777 ešte sme nemali žiadne konanie, dopredu len vyzisťuem čo by nás čakalo.. bio otec so zmenou prizviska súhlasí, nemá s tým najmenší problém..a otecko ktorý ju vychováva ( už môj manžel) by bol rád keby naše všetky detičky mali rovnaké priezvisko. Viem, že to musim dať ja podnet na súd..len ma zaujimajú veci okolo výživného, či bude musieť aj nadalej platiť alebo nie.

lili777
28. nov 2011

@erika3011 Myslím, že vyživovacia povinnosť by zanikla iba vtedy, ak by si ju tvoj terajší manžel osvojil. Ináč nie, musí platiť. Či má alebo nemá jeho priezvisko, to nie je dôležité.

annaopialova
28. nov 2011

pokial si terajsi priatel neosvoji tak je povinny platit ja by som nerobila aby si ju osvojil len preto aby tvoj ex mal povinnosti vies oni zaplatia a tam sa im povinnost konci ale my mami musime sa starat aby maly co jest co obliect atd

erika3011
autor
28. nov 2011

@lili777 ďakujem za odpoved...najistejšie by to asi bolo overiť si na socialke či sa zmenou priezviska automaticky prenesú aj povinnosti alebo ako to je..lebo maličkej sa tie peniažky zídú na sporenie, nechcem aby o ne prišla.. no jej bio tato chodi za nou len raz za 2 týždne na 2 hodiny a s manželom planujeme aj spoločne babo tak by sme boli radi keby medzi detmi neboli rozdieli..ani menové..

annaopialova
28. nov 2011

@erika3011 no neni to tak takym je radost zit zaplatit a viac sa o nic nestarat

lili777
28. nov 2011

@erika3011 som si tak na 99 percent istá, že platiť musí. Keby si ju osvojil, s čím tiež musí súhlasiť bio otec, tak potom mu zanikajú práva a povinnosti. Čiže ani návštevy ani výživné. Ale ak má o ňu záujem čo i len minimálny, ja by som osobne nebránila ich stretávaniu. Je to jej otec a kým sa na ňu nejako dobrovoľne nevykašlal, tak nech ho pozná.

lili777
28. nov 2011

@annaopialova očividne máš zlú skúsenosť. Ale osobne poznám dosť otcov, ktorí o deti záujem majú, ale ich matky im neumožnia stretávať sa s vlastnými deťmi. Toto právo otca je prakticky na Slovensku nevymožiteľné. Takže ak si matka zaumieni, tak otec aj roky nevidí svoje dieťa a môže sa na hlavu postaviť. Tiež by som na tejto strane nechcela byť

annaopialova
28. nov 2011

@lili777 ano nemam zlu skusenost len som chcela povedat ze su aj taky co len zaplati a tam mu zodpovednost konci

erika3011
autor
28. nov 2011

@annaopialova
@lili777 baby ja mu vo vídaní dcéry nebránim to on chodí len tak málo. Preto nevidím význam aby mala priezvisko po nom. Ked nastúpi do škôlky, školy...aby deti neukazovali na nu prštekmi že aha ty máš také priezvisko a tvoja mam a oco také.. a tvoj brat či setra tiež rovnake ako tvoja mama a oco a ty si iná...toto jedine je to čo ma boli preto to chcem riešiť.

erika3011
autor
28. nov 2011

@annaopialova môj ex je presne taký prípad..zaplatí a zodpovednost skončila..ešte príde raz za dva týždne na dve hodiny aby sa nepovedalo....aj to sa len hrá s malou v jej izbičky a volačo jej donesie len ked má sviatok.

lili777
28. nov 2011

@annaopialova No to je svinstvo a viem, že je ich veľa. To sú ale divné charaktery, keď sa dokážu úplne vykašľať na svoje deti.

annaopialova
28. nov 2011

ved uvidis ako to dopadne drzim ti prsty

lili777
28. nov 2011

@erika3011 veď pokiaľ on súhlasí, tak to máš super. S týmto dôvodom by si asi pochodila aj na súde v prípade, že by nesúhlasil, ale máš to jednoduchšie keď súhlasí. Je v poriadku, že keď máš novú rodinu, tak sa chcete volať rovnako.

nikolca
28. nov 2011

@erika3011 ahoj aj ja som chcela kedysi svojmu synovi zmeniť priezvisko,povedali mi že biologicky otec by s tym musel suhlasiť,išlo by to cez sud a biologicky otec by už nemusel platiť výživné,vtedy mal môj syn štyri roky dnes ma už 11 a nikdy v škole nikto nanho neukazoval že ma ine priezvisko ako jeho matka,teraz žijem s priatelom neni sme zobraty mame dvojročnu dcerku a ta ma tiež ine priezvisko ako ja 🙂 🙂

lucia07
28. nov 2011

Ahoj Erika,
Robila som na súde tak ti viem povedať presne 🙂 Neprídeš o výživné ak malej zmeníš meno!! Treba si podať návrh na súd, môže byť predvolaný aj tvoj terajší partner. Ale keďže otec malej súhlasí so zmenou, možno to ani nebude potrebné. Budú sa pýtať či platí výživné, či sa stretáva s malou ale tým pádom že súhlasí to bude záležitosť na jedno sedenie. Jedine že by začal robiť problém, že si to rozmyslel a nechce aby sa inak volala tak povedz že do budúcna chceš mať rodinu so svojím partnerom, chceš aby sa detičky rovnako volali, aby sa deti v škole nevysmievali že sa volá inak ako maminka.
K osvojeniu - to by som nerobila a neni to taká jednoduchá záležitosť. To by sa bývalý nemohol vôbec ale vôbec zaujímať už dlhšiu dobu, neplatiť výživné a pod. Ak neni pre teba problém že raz za čas príde na malú pozrieť tak to nerieš. A malá neskôr bude rada že si jej v tom nebránila a ona si bude vedieť sama urobiť úsudok kto sa o nu viac stará. Držím palce, ak by si niečo chcela vedieť kľudne napíš....

erika3011
autor
29. nov 2011

@lucia07 Ahoj Lucka, velmi pekne dakujem za takúto odpoved. Velmi si ma potešila, že si mi to upresnila. Malej biologicky otec s tým problem nemá našťastie, no myslím si, že to preto lebo dúfa, že potom už nebude musieť platiť... dúfam, že ked sa dozvie že platiť musí nebude robiť problemi 😅 Ja mu v komunikacií ani v styku s malou nebránim, lebo viem, že keby som do toho zasiahla, časom by sa to mohlo obrátiť proti mne..darmo mi on mohol ublížiť v minulosti hociako, v maličkej očkách by som možno bola ja tá zlá lebo som jej neumožnila spoznať ho..V tom mám jasno a zase tie dve hodiny za dva týždne mi vôbec nevadia, práve naopak, ked pride aspon trošku zabaví malú a ja mám čas na domácnosť. Mám ich pod dohladom lebo si ju von nebráva..ja s tym nesuhlasim, lebo malička je na mna citovo naviazaná a jeho tak nepozná..a ani on ju. Vôbec netuší čo na nu platí, dokonca niekedy jej ani nerozumie čo malá hovorí..a to už rozpráva zretelne a dáva súvislé vety 🙂 O mesiac sa s manželom a maličkou sťahujeme z mesta na dedinu a môj ex už dopredu vyhlásil že tým pádom nebude chodiť už tak "často" ..pre neho je často aj ked chodi raz za dva týždne na 2 hod...neni čo dodať. Pre pokoj na duši začnem riešiť ten súd ešte kým s tým ex nemá nejaký problem nech to máme čo najskôr za sebou. Nevieš mi prosim ešte poradiť či to treba cez socialku podať ako žiadosť na súd alebo ako? Dakujem!!!

lucia07
29. nov 2011

Ahoj Erika,
Som rada že som ťa potešila a trošku ti pomohla.
Veľmi dobre uvažuješ, deti si to neskôr vysvetľujú po svojom a presne ako si napísala, mohla by si byť ty tá zlá ktorá jej bránila sa stretávať s otcom.
A aj to že si v ich prítomnosti je dobré, a myslím že aj preňho keďže ako si sama napísala "ani ju nepozná". Aj tak je ešte malinká. Fihaaaa, že tak často už nebude chodiť? 🙂 No dosť málo chodí aj teraz, ale veď uvidíš.
Áno začni to riešiť už teraz, kým je taký "naladený" na súhlas. No možno mu to niekto vysvetlí že platiť bude aj tak musieť, alebo sa to dozvie priamo na súde a potom začne protestovať. Ale pekne povedz všetko to čo som ti napísala 🙂 A mu pekne vysvetli (ak by tam štrajkoval) že o malú nepríde tým že sa bude inak volať, aby ste boli komplet rodina a neskôr aby tým netrpela. Že má stále možnosť sa s ňou stretávať. Tak to môžeš prezentovať aj keď budeš prednášať návrh na súde.
Nemusíš to podávať cez sociálku, k ním sa tvoj návrh dostane 🙂 Treba to podať na súd, v 3 vyhotoveniach s názvom: Návrh na zmenu priezviska maloletej.
A popíš tam všetko čo si napísala tu, o stretávaní, o platení, o sťahovaní, o tom že mu nebrániš aj v častejšom stretávaní, aj to že po rozhovore s ním nemal námietky ohľadom zmeny priezviska....

miskax2
27. dec 2011

@lucia07 ahoj Lucia kedze si racovala na sude aj ja b som sa ta chcela poprosit o radu.v strucnosti ti objasnim moju situaciu....mam 2 rocnu dceru ktora sa priezviskom pise po mne(nie po biootcovi) s jej otcom som nikdy nemala ziaden vztah ani sme spolu nezili od narodenia sa viacmenej nezaujima len robi problemivyzivne ma sudom urcene a aj si ho plati(no uz viackrat meskal a nasledne doplacal ked som mu pohrozila exekutorom) dceru nevidel od februara ja mu v styku nebranim na jar som sama dala navrh na upravu styku od leta je pravoplatny rozsudok no za malou aj tak vobec nebol. teraz zijem s novym partnerom vo feb. sa nam narodi spolocne dieta a chceme sa aj zosobasit. potom by sme tiez chceli zjednotit priezviska. musi dat bio otec suhlas aj ked sa dcera pise po mne? a este by som chcela vediet ako je to keby si ju chcel partner osvojit....pretoze mala povazuje za otca jeho maju krasny vztah a jej boi otec vobec nejavi zaujem nikdy nazavolal ako sa ma ci nieco nepotrebuje....aj ked ju v minulosti navstevoval vobec nejavil skutocny zaujem dceru nepozna a mne len ztrpcuje zivot vyhrazkami....
dakujem za odpoved

fordina
6. jún 2020

@erika3011 takeho presne ma moja dcerka...ked za nou pride, tvari sa ako "otec roka", ze ako mu chybala a ja neviem co vsetko a pritom za nou ma moznost kedykolvek prist, kedykolvek jej zavolat a kedykolvek s nou dat hovor cez internet..myslite ze to vyuziva?? Tha kdee, iba predo mnou sa hra na skveleho a ked si ju aj vezme na 2 dni k sebe a keho frajerke,tak mi ju donesie v takom stave,ze si ju davam ledva dokopy...uplakana, a jakeby bez zivota..a este aj dvere za nim zatvara s takou radostou,ze je konecne pri mamke a otecko nech si uz konecne ide prec .... tiez netusim,co s tym mam robit.... s nim sa rozpravat o tom neda, aby sa kusok uvedomil a komunikoval so mnou viac, to skor s jeho frajerkou sa porozpravam ako s nim 😄😄 akosi stale este nevyzrel na otca ako vacsina muzov...hlavne ze chcu mat deti a potom na ne kaslu... smutnee