Hojenie rany po pôrode

janci27
18. máj 2015

Ahojte, pomaly sa pripravujem na porod a chcem si zbalit do porodnice aj nieco na zahojenie rany, aby som sa mohla liecit uz tam. Mam ale dilemu, neviem si vybrat z tychto dvoch pripravkov: Cicatridina sprej alebo Chlorophyl sprej. Ten prvy je drahsi nez ten druhy, ale mna skor zaujima, ktory je ucinnejsi. Mate s nimi skusenosti? Stalo sa vam, ze by vam po ich pouziti aj velmi nepomohli? Nechcem rady na ziadne kupele alebo odvary, tie si robit v porodnici nebudem, maximalne tak doma mozno, ale skor chcem nieco taketo prakticke a rovnako liecive. A tiez si nechcem vystacit len s cistou vodou, ale skor nieco na zahojenie. Vopred dakujem za kazdu radu 🙂

misickab3
18. máj 2015

Ahoj....ja som pri malej pouzila ten chlorophyl sprej na odporucanie. Kedze nemam skusenost s inym pripravkom alebo uplne bez, tak neviem porovnat. Ale mne sa rana po nastrihu pekne zahojila, bez problemov a zapalu a najma zo zaciatku mi to ranu aj prijemne ochladilo. Pouzivala som to ale naozaj vzdy po kazdej toalete a po dobrom umyti...jedina nevyhoda je ta zelena farba....ale teraz po druhom porode si asi zase kupim tento sprej. Tak hadam ti to trochu pomoze.

aristka
18. máj 2015

ja som si nedávala nič, len umyla čistou vodou a nechávala čo najviac na vzduchu a to som bola fest dotrhaná a pekne sa zahojilo...inak z chlorophylu budeš mať všetko zelené...

janci27
autor
18. máj 2015

@misickab3 a mala si velku ranu, ci len take 1-2 stehy? Lebo mozno aj od toho zalezi, ako sa co hoji, ak je vatsia, je to komplikovanejsie.
@aristka ano, zelenou farbou som si vedoma 🙂 dolezite je, aby to pomohlo.

andreasiskova3
18. máj 2015

Po treťom porode tiež každú chvíľu umyla čistou vodou a nechala vysušiť, aj to fajn schladilo a na chvíľu aj prestalo bolieť. Mám k WC spršku, tak to bolo jednoduché, nemusela som chodiť do sprchy sto razy denne. Kedysi po prvom porode som si umývala repíkom, ale to mi dosť vysušovalo stehy a potom ma pichali do rany, mala som ich veľa. A po druhom porode som zas mala nejakú zelenú mastičku také gelove to bolo, už si nepamätám názov, ale tiež mi to nebolo dobré, lebo mi rana začala mokvať a musela som chodiť do nemocnice na gyndu na čistenie. Tá čistá voda sa mi osvedčila najviac.

aristka
18. máj 2015

@janci27 ak si zdravá nemáš sa čoho báť a je zbytočné tam niečo dávať pretože budeš krvácať a aj tak budeš každú chvíľu v sprche ,ten spray sú vyhodené peniaze pri rane na hrádzi...

janci27
autor
18. máj 2015

a no gelove by som si praveze nedavala ani ja, ani ziadne maste, ale vraj tieto pripravky v spreji su velmi dobre, len neviem si vybrat ktory. A inak s tym repikom som pocula aj ja ze vysusuje, svagrina, co zije v Rakusku a rodila tam, tak to vraj vobec neodporucaju kvoli tomu vysusaniu.

janci27
autor
18. máj 2015
janci27
autor
18. máj 2015

@aristka praveze som rozhodnuta pre niektory tento sprej, len neviem ktory, lebo viem o nich na zaklade odporucania tu na nete, boli viackrat spominane. Som sice zdrava, ale takych bolo vela zien a trpeli pomaly mesiace kvoli tej rane, tak preco neurobit nieco pre to, aby sa to cim skor zahojilo.

tinqua
18. máj 2015

@janci27 v nemocnici by som to neriesila, nevies ako ti dopadne porod....moze sa to aj na cisar zvrtnut...ked tak potom ked sa budes citit moze ti v lekarni mm kupit nieco dopredu nekupuj...nechces odvary ale mne naozaj doma az repik pomohol

sardinka333
18. máj 2015

Ja plnánujem užívať Wobenzym...(mám ho doma tak čo s ním) inak už som rodila 2x, okrem hygieny, - čistá voda, častá výmena vložiek, som nepoužívala nič a ani to nebolo potrebné. Zase samozrejme nechcem to nejako zlahčovať, ale ten nastrih nemusí byť taka katastrofa a nemusí prebehnuť vobec..ale ten chlorofyl sa ,,tvári,, prirodnejšie. Každopadne nezabudni na dobru masť na bradavky....ja osobne som mala také bolesti pri dojčení, že by som sa dala ,,strihať,, aj denne...resp. oproti bolesti pri dojčení bol nastrih ,,malina,,. (ale je to inddividuálne samozrejme)

jaris84
18. máj 2015

ja som používala dettol sprej a vôbec si nesťažujem, s ranou som nemala žiadne problémy a to som bola ešte aj nastrihnutá

ajana1
18. máj 2015

Odmietni oxytocin a nastrih a mozno to nebude ani potrebne 😉 inak cista voda a vzduch urobia fakt zazraky

uhnakova
18. máj 2015

Ja som po prvom porode pouzivala odvar z repika, pri druhom sprej dermochlorophyl. A teda dermochlorophyl bol o dost ucinnejsi, naozaj sa mi zhojili rany rychlejsie, takze ho odporucam.

sednaja
18. máj 2015

@janci27 Mne sestrička po pôrode odporúčila chlorophyl, tak mi ho manžel zabehol kúpiť, ostatné ženy však nepoužívali nič......a nič som potom nepoužila ani ja po druhom pôrode a nevidela som rozdiel......no je pravda, že pri prvom pôrode som mala malé ranky po šití, pri druhom ma nešili........no ani tie, čo so mnou ležali nič nepoužívali (aj keď šité boli)....ono nič tým nepokazíš, ale nie je to ani nevyhnutné.

snnam
18. máj 2015

Ahoj, tak ja som po prvom porode použivala ten chlorophyl na odporucanie sestrriciek, neviem ci pomohlo ja som sa hlavne chodila stale zospodu sprchovat a doma som skusila bez a zdalo sa mi lepšie, pri druhom ma ani neroztrhalo, masirovala som si hrádzu ak sa to dá povedať takže pri druhom uplne bez. Asi som ti velmi neporadila, každy musi zistiť čo mu vyhovuje, mne vyhovola viac cista voda...

sednaja
18. máj 2015

@janci27 a nenastrihovali ma...... tak a to robí svoje.nekupuj zbytočne, ak bude treba, manžel skočí

nanka3
18. máj 2015

@janci27 ahoj, mala som dermochlorophyl, ten som striekala na vlozky bol super, po pouziti wc som mala stale poruke malu flasu (0,5l od mineralky) do ktorej som napustila letnu vodu, a pri aj po curani som liala na ranu, nestipalo a hned som bola cista (do sprchy som chodila rano a vecer, cez den som to riesila tou flasou) 😉
inak nic som si nepofarbila, takze to, ze je sprej zeleny, tym sa nedaj odradit

andromeda_ja
18. máj 2015

@janci27 Netreba pouzivat nic. Najlepsie je poriadne vetranie. Takze ziadna hanba, dvihnut paplon a vetrat ranu uz v porodnici a doma pokracovat. Cikat bez hanby do sprchy a rovno sa potom umyt a vsetko sa pekne bez zapalu zahoji ;) A pouzivat porodnicke vlozky...

althejka
18. máj 2015

Aj ja iba vlazna voda pri cikani sprcha a nonstop vetranie😄a poporodne vlozky s hladkym povrchom, aby sa steh nezachytil.

bubula_007
18. máj 2015

@janci27 ja som mala chlorofylovy sprej a kúpim si aj teraz, k druhému pôrodu. Mne pomohol.

livocka21
18. máj 2015

@janci27 ja som pouzivala rosalgin...rano a vecer....je to velmi dobre...velmi rychlo sa mi vsetko zahojilo cca po 2 tyzdnoch a este po kazdom wc cajovnikovy gel na intimnu hygienu....

alka1980
18. máj 2015

Mne lekarka co ma odrodila poradila taktiez rosalgin.a mozem povedat,ze ako som ho zacala pouzivat sa vsetko to svrbenie,stipanie,palenie a i zapach vytratil.Samozrejme umyvat,umyvat a umyvat cistou vodou+vetrat.

montira
18. máj 2015

Ahoj ja som bola riadne pozasivana a nesadla som si 3tyzdne ale mne najviac pomohol repik uz v porodnici..manzel mi nosil kazdy den cerstvo uvareny v pet flasi a po kazdej sprche som si prikladala na gaze a potom nechala vetrat ako pisu baby. A do sprchy som pouzivala Lactacyd s kys mliecnou, je urceny specialne po porode a bol super. Okrem toho som mala aj velku podliatinu na zadku a na to heparoidova mast.

jojka_m
18. máj 2015

Ahoj, ja som rodila na Vianoce. Šili ma iba trošku zvnútra, takže na povrchu som nemala nejaké extra rany. V prvom rane Ti odporúčam masáž hrádze...dosť Ti to uľahčí pôrod a je dosť možné, že Ťa tak ako mňa ani nebudú musieť nastrihovať...nechaj aj partnera trochu prispieť k dielu. Čo sa týka hojenia, tiež som sa oplachovala iba čistou vodou....v ideálnom prípade som cikala priamo v sprche za tečúcej vody....to veľmi pomáhalo. Mala som menšie bolesti a ťažkosti než žienky v pôrodnici, ktoré sa mastili. Zahojila som sa úplne krásne a k sexuálnemu životu sme sa bez problémov vrátili už tri týždne po pôrode.
Držím palce.

misickab3
18. máj 2015

@janci27 pocet stehov si fakt nepamatam....urcite viac aki dva, ale nastrih nebol velky. Mne sa to hojilo asi dva tyzdne. Suhlasim so zenami, ze caste oplachovanie vodou, dobre prevzdusnene vlozky a aj tie poporodne nohavicky su fajn. Len celkom nechapem to vetranie....cez vlozky sa zas tak extremne vetrat neda....a bez nich to teda nejde.
Kazdopadne ja som s tym sprejom zacala viac menej hned po prvom alebo druhom sprchovani.

ukulela
18. máj 2015

@janci27 ja som mala so sebou rosalgin, ale sestricky mi povedali, nech si necham na doma a ony mi davali daco zlte na dezinfekciu a aj proti bolesti (mohlo to byt betadine???)

libertine
19. máj 2015

mne nepomahal ani chlorophyl, ani rosalgin, ale zato akutol hydrogel http://www.docsimon.sk/tovar/akutol-hydrogel-sp... , to bola okamzita ulava a rychle hojenie.

denie111
21. júl 2020

@misickab3 tiež som na tom podobne keď niekto krváca musí mať tie vložky.. A tým pádom sa to nedá vetrať 😒

tamarka1212
14. máj 2021

@ajana1 Ahoj, mozem sa opytat preco je dobre odmietnut oxytocin? Dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre