Dobrovoľne nemocenské poistenie a vyššia materská

christy_
20. mar 2015

Ahojte mamičky, rada by som Vás poprosila o radu, rada by som si prilepsilam kedže priatel je na urade prace ako nezamestnany, ja som na RP od júla.2014 az doteraz, vcera som bola pri lekarke a ta mi oznamila ze som cca v 6 tyzdni, viete mi prosim poradit ako mam postupovat s dobrovolnym nemocensky poistenim a kolko by som mala platit ak by som chcela navisit matersku aspon na tych 400/500€ dakujem krasne

alenah31
20. mar 2015

@christy_ a pred prvým pôrodom si pracovala?? Ak áno spĺňaš podmienky reťazového pôrodu a nárok na materskú budeš mať aj teraz. Ak nie tak doplácať si DNP poistenia dobrovoľne nestíhaš pretože to postenie musí byť aktívne min. 270 dní pred predpokladaným termínom pôrodu. Inak tá suma na dobrovoľné NP vychádza dosť veľa....ak si napr. dáš východziu sumu na DNP 500€ tak ti to vychádza platiť mesačne niečo okolo 172€, neviem či by sa ti to oplatilo. Ale treba prepísať RP na manžela, rýchlo sa niekde zamestnaj, treba odrobiť aspoň 90 dní na DNP a budeš v tej osemmesačnej ochrannej lehote na nárok materskej či ako to je.

christy_
autor
20. mar 2015

No pracovala som pracovnu zmluvu som mala od maja 2013 do marca 2014 v decembri 2013 som sla na matersku a od jula 2014 poberam RP.

alenah31
20. mar 2015

@christy_ takže ak si pri prvom dieťati poberala materskú a toto druhé sa narodí pred tým, než prvé dieťa dovŕši tri roky tak budeš mať nárok na materské. Klasicky tých 6-8 týždňov pred pôrodom nastúpiš opäť na MD, zanesieš to isté tlačivo na soc. poisťovňu ako pri prvom dieťati, ktoré si dáš predtým potvrdiť u svojho zamestnávateľa🙂 Zároveň popritom oznámiš zamestnávateľovi, že opäť nastupuješ na MD.

christy_
autor
20. mar 2015

@alenah31 ale co ked mi ukoncil zamestnavatel pracovnu zmnluvu 30.03.2014

alenah31
20. mar 2015

@christy_ pracovala si na dobu určitú??

christy_
autor
20. mar 2015

@alenah31 ano :(

alenah31
20. mar 2015

@christy_ lebo ak si pracovala, ale tvoj prac. zanikol tak ti zaniká aj nárok na materské.
Ak by žene pracovný pomer počas rodičovskej dovolenky zanikol, nárok na materské by nevznikol, nakoľko poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie ku dňu nástupu na rodičovskú dovolenku (nemocenské poistenie bolo prerušené) a už sa neobnovilo. Nárok na ďalšiu materskú by žena opäť získala pri dobrovoľnom platení DNP, ktoré musí byť aktívne min.270 dní pred predpokladaným termínom pôrodu dieťaťa a počíta sa ním deň posledného mzs pred otehotnením. Takže ak už si 6 týždňov tehu DNP sa ti nestihnú nazbierať. Jedine, že by ste skúsili na manžela prepísať ten RP a ty odrobíš aspoň tých 90 dní, počas ktorých za teba bude platené nemocenské, aby si bola v tej 8-mesačnej ochrannej lehote s nárokom na materské.

christy_
autor
20. mar 2015

@alenah31 sakra tento stat je strasny, a ked je priatel na urade, ma 22 rokov, byvame v rodicovskom dome, ja som na rp a byvame teeda spolu, mame narok na nejake prispevky? na byvanie alebo tak? cize na materske narok nemam cize budem zas na rp, a neda sa to DNP zapaltit spatne aspon 3 mes?

alenah31
20. mar 2015

@christy_ dni nemocenského poistenia sa spätne doplatiť nedajú☹ môžete skúsiť získať príspevok na bývanie, ale spolu s Vami budú posudzovaní všetci, ktorí v dome bývajú a započítajú tam aj ich príjem. Tých 90 dní musíte mať odpracovaných - DNP musí platiť zamestnávateľ nakoľko tá ochranná lehota sa vzťahuje na zamestnanú tehuľku. To nie je ako platenie dobrovoľného NP - tam je tá doba najmenej 270 dní a mala by začať plynúť najneskôr 1 deň pred predpokladaným dňom otehotnenia.

siska53
20. mar 2015

@christy_ este dostanes ten prispevok pri narodeni dietata - niektore to volaju kocikovne..a pridavky budes poberat aj na druhe dieta..

alenah31
20. mar 2015

@alenah31 ešte ma napadla jedna vec....koľko máš odpracované pred nástupom na MD?? Pretože ak si si platila aspoň 730 dní (resp. bola si zamestnaná aspoň 2 roky - nemusí byť v kuse) za posledné 3 roky poistenie v nezamestnanosti máš nárok na podporu v dĺžke 6 mesiacov. Pokiaľ už tvoj priateľ podporu vyčerpal - je síce evidovaný na ÚP, ale už nič nedostáva - prepíšte na neho poberanie rodičovského príspevku a ty sa choď zaevidovať na ÚP. 6 mesiacov môžeš poberať podporu v nezamestnanosti. Pokiaľ ešte podporu poberá počkajte a urobte tak hneď ako mu nárok na podporu skončí. Síce to nebude obrovská suma, ale vždy lepšie ako keď traja budete žiť iba s rodičovského príspevku - budete mať aj RP aj podporu.

alenah31
20. mar 2015

@christy_ ešte ma napadla jedna vec....koľko máš odpracované pred nástupom na MD?? Pretože ak si si platila aspoň 730 dní (resp. bola si zamestnaná aspoň 2 roky - nemusí byť v kuse) za posledné 3 roky poistenie v nezamestnanosti máš nárok na podporu v dĺžke 6 mesiacov. Pokiaľ už tvoj priateľ podporu vyčerpal - je síce evidovaný na ÚP, ale už nič nedostáva - prepíšte na neho poberanie rodičovského príspevku a ty sa choď zaevidovať na ÚP. 6 mesiacov môžeš poberať podporu v nezamestnanosti. Pokiaľ ešte podporu poberá počkajte a urobte tak hneď ako mu nárok na podporu skončí. Síce to nebude obrovská suma, ale vždy lepšie ako keď traja budete žiť iba s rodičovského príspevku - budete mať aj RP aj podporu.