Poradíte s dobrovoľným nemocenským pripoistením od 1.7.2014?

azenka
5. jún 2014

Od začiatku júla tohto roka už nebude možné si nemocenské dávky a dávku v nezamestnanosti zvýšiť uzatvorením dobrovoľného poistenia. Poslanci Národnej rady SR totiž zakázali súbeh povinného nemocenského poistenia s dobrovoľným nemocenským poistením a povinného poistenia v nezamestnanosti s dobrovoľným poistením nezamestnanosti. Tento krok je súčasťou parlamentom schválenej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou sa nepriamo novelizuje aj zákon o sociálnom poistení. Jediným poistením, ktoré budú môcť ľudia uzatvoriť popri povinnom poistení, bude dobrovoľné dôchodkové poistenie.

"Navrhovaná právna úprava vychádza z poznatkov doterajšej aplikačnej praxe Sociálnej poisťovne, ktorá poukazuje na účelové zvyšovanie vymeriavacieho základu na určenie súm nemocenských dávok napr. pri plánovaných medicínskych zákrokoch vyžadujúcich si dočasnú pracovnú neschopnosť a dávky v nezamestnanosti v prípadoch, ak zamestnanec má vedomosť o prípadnom ukončení pracovnoprávneho vzťahu," zdôvodňujú poslanci ústavnoprávneho výboru, ktorí návrh predložili.
Tento článok ma dnes šokoval. Čo vy na to?

11riki60
5. jún 2014

toto fakt schvalili?

sunshine85
10. jún 2014

no ved aj ja som velmi zvedava, ze ci teda mam ist hned zajtra zrusit DNP...lebo matersku uz budem mat asi len zo zamestnania a z DNP uz nie ☹ v sobotu som prave uhradila prvu sumu...som asi ani to nemusela....ach, hajzlici....

bocianka123
11. jún 2014

@azenka tiež ma to šokovalo, ked som si to prečítala. @sunshine85 treba zistiť, či je to aj rektroaktívne, teda so spätnou platnosťou, ale nemalo by to tak byť. Kedže ty si DNP uzatvorila ešte pred platnosťou tohto zákona, na teba by sa to nemalo ešte vzťahovať. Ale tebe DNP k vyššej materskej už asi nepomôže, jedine by ti to mohlo pomôcť, ak budeš počas rodičovskej na PN alebo OčR , vtedy môžeš čerpať nemocenskú dávku z dobrovoľného NP .
A kedže toto je otázka, nedá sa viackrát reagovať.

lienka.7
11. jún 2014

Kopírujem, čo som našla na nete:

Dobrý den pani Navratilova.
Mam otazku týkajucu sa dobrovolneho poistenia od 1.7.2014.Som aj povinne nemocensky poistena.Neviete ci sa možem odhlasit a nanovo prihlasit 30.6. a bude mi platit zas 270 dni ako uvadza pan Mihal?
A ci sa ma to týka, ked som na RD.Budu mam brat ako povinne poistenu osobu?
Neviem ci mi už budete vediet odpovedat,ale neviem na koho sa obratit.
Dakujem

Odpoved:
1. obdobie prerušenia nemocenského poistenia je podľa §26 ods.5 zákona 461/2003 o sociálnom poistení posudzované ako zánik nmocenského poistenia. Z tohto dôvodu Vaše prebiehajúce dobrovoľné nemocenské poistenie nezanikne skôr, ako nenastúpite do zamestnania po rodičovskej dovolenke.
2,Platí, čo uvádza pán Mihál, ako niekto skončí do 30,6,2014 dobrovoľné nemocenské poistenie a prihlási sa do 30,6,2014 do nového dobrovoľného nemocenského poistenia, potom až do dosiahnutia 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia bude toto poistenie trvať.

čiže ak sa aj prihlásiť na DNP, mas 270 dni, potom zanika automaticky a nie je to možné.
Od začiatku júla 2014 už zrejme nebude možné si nemocenské dávky a dávku v nezamestnanosti zvýšiť uzatvorením dobrovoľného poistenia. Malo by dôjsť k zákazu súbehu povinného nemocenského poistenia s dobrovoľným nemocenským poistením a povinného poistenia v nezamestnanosti s dobrovoľným poistením nezamestnanosti. Táto zmena je zakomponovaná v návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Osobám, ktoré sú už v súčasnosti dobrovoľne nemocensky poistené alebo dobrovoľne poistené v nezamestnanosti a súčasne sú povinne nemocensky poistené, má dobrovoľné poistenie zaniknúť od 1. júla 2014. Výnimku budú tvoriť prípady, kedy dobrovoľné nemocenské poistenie vzniklo pred 1. júlom 2014 a dobrovoľne nemocensky poistená osoba nezískala najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia.

susanne6
16. jún 2014

dievčatá a čo môj prípad? som na materskej z DNP a končí mi 26. 7.2014, hned nato chcem ísť na PN...ak budem mať plynulý prechod medzi materskou a PN tak by to malo pokračovať, či nie? ved aj ked vtedy vo februári končilo staré DNP zo zákona, kto bol na PN tak mal výnimku poberania až do jej ukončenia...tak aj teraz by mali platiť tieto výnimky. Čo vy nato?

cattthhy
18. jún 2014

Neviete nahodou ako sa beriem ja? Som zamestnana, ale momentalne na rodicovskej dovolenke. Moje povinne poistenie je prerusene. Budem sa aj brat ako zamestnanec a zrusia mi dobrovolne alebo nie?

zuzinkazuzu
23. aug 2014

Chcem sa opytat dufam ze mi budete vediet pomoct. OD 14.4.2011-do 19.12.2011 som bola na materskej a potom rodicovska dovolenka od januara 2012 do maja 2014 a potom som rodicovsku dovolenku predlzila (starostlivost o dieta do 6rokov veku dietata neplatene) a to kym pojde do skolky 2.septembra 2014. Momentalne som v 7tyzdni tehotenstva a chcem sa opytat ked si budem platit dobrovolne nemocenske poistenie vyssi vymeriavaci zaklad povedzme 500€ cize mesacne budem platit 175€ ci je to realne v mojom pripade pripoistit sa DNP a od septembra by som isla na nezamestnanecke kdeže mala ide do skolky, stiham aj tych 270 dni?

evittam
23. aug 2014

Susanne6 Pozor na PN musíš stihnúť ísť do 7 dní - ochranná lehota a malo by ti ešte plynúť z DNP. 🙂

lejlaaa
28. sep 2014

Chcem sa opytat, ze ak som na rodicovskej, nemozem sa uz dobrovolne poistit?