Dlhý pôrod

lunedi
24. máj 2015

Maminky Prosím O vas názor. Moja sestra žijúca V GB má začatý pôrod už 48 hod. Pred 12 hod jej od tiekla plod. Voda. Aj včera aj dnes bola V centre kde len počúvali srdiečko ,žiadne iné vyšetrenia. ..kontrakcie má každých 5 min. Už dvakrát ju poslali domov. Že nemá chodiť kým nebude mať kontrakcie každé 2 min. Alebo už zajtra ráno jej pichnúť vyvolávacku. Bože ako jej to uľahčiť aby nešla totálne vvsilena rodiť. Ja som Z toho hotová na nervy. Ju som samozrejme nestresovala ale bojím sa. Nerobili jej ani sono. Keď počúvali srdiečko povedali že bije ,že babo je v poriadku len sa mu ešte nechce von.
Prosím povedzte že bude V poriadku.....

lilimoni
24. máj 2015

@lunedi v nasich koncinach je tento postup netradicny ale na druhej strane, asi u nich bezny 🙂 vsetko bude v poriadku, neboj. Sestra nie je v krajine tretieho sveta. Ak by bol problem, uz by jej spravili sekciu 🙂 silno jej drzim palceky a potom nasis ako sa ma synovec/neter 🙂

zutomad
24. máj 2015

Ja som rodila v IE, kde maju v podstate podobny zdravotny system. Voda mi odisla v stredu vecer, isli sme do nemocnice, pozreli ma a poslali domov, bolesti som este nemala, objednali ma na druhy den na vyvolavanie, keby sa to nerozbehlo, nastastie sa rozbehlo...tu je to normalne...bude v poriadku, neboj, ani doktori tam si nemozu dovolit nieco zanedbat...a gratulujem teta🙂

domak2
24. máj 2015

@lunedi ja som rodila v UK a bolo to nieco podobne, zacala mi odtekat voda tak som sla do nemocnice a tam ma poslali domov, ze mam prist ak sa 24 hodin nic neudeje, tak som prisla a nechali ma este dalsich 24 hodin kym mi spravili cisarsky. V nemocnici mi uz davali kadejake vyvolavacky, ale nic nepomahalo, tak mi ponukli aj epidural a potom uz nemohli viac cakat aj kvoli riziku infekcie. Ale casto ma kontrolovali a nemam sa na co stazovat. Neboj sa bude v poriadku 🙂

lunedi
autor
24. máj 2015

@zutomad
@lilimoni
Ďakujem za vašu pozitívnu energiu. Hneď dám vedieť ako všetko dopadlo. Až sa mi ruky trasu....ach. 😢

lunedi
autor
24. máj 2015

@domak2 Ďakujem za skúsenosť a upokojenie ☺hlavne musíme pozitívne myslieť a všetko bude V poriadku . 💙💚💛

eryykah
24. máj 2015

Tiez som tak dopadla, od stredy vecer do piatka 16h ked malu vytiahli kliestami a museli ozivovat, uz by som tu nerodila. Nech trva na cisarskom.

lunedi
autor
24. máj 2015

@eryykah budem s nou volať. Poviem jej. Bože tie obavy sú velike.😯

stepanka274
24. máj 2015

Tu na svk pomoze urobit cirkus a urobia cisarsky

zutomad
24. máj 2015

@lunedi ja viem, ked rodila sestra, ja som to prezivala horsie ako svoj porod 🙂

trgypadl
24. máj 2015

Mnoho zien sa tu bije o prirodzene porody...a ked sa chcu v UK posnazit o prirodzeny porod uz sa riesi cisarsky na mk

sardinka333
24. máj 2015

@trgypadl podla teba je normálne rodiť 48 hodín? čo 5 minut kontrakcie? Tu sa mnohé biju za prirodzený porod, ale keby prišla čo i len mala komplikácia tak budu suhlasiť so všetkým čo im tí naší ,,zlí,, gynekologovia budu robiť a z Hainburgu poutekaju na Antolsku. To su hrdinky pokial sa nič važne nedeje. Toto tu chceme? Tam sa s nou nikto nepara...tu u nás by narobila cirkus a je na sale, tam doktora ani pomaly neuvidí,..tak dakujem pekne za taketo stredoveké porody, traumatické pre plod i matku.
Dieťa už može byť vysilené, unavené, matka tiež - ako bude tlačiť?
lunedi - skus sa napriek všetkemu upokojiť, modli sa, mysli pozitívne, všetko sa na dobré obráti, sestra je silná, zdravá žena a zvládne to! držím palce!

trgypadl
24. máj 2015

@sardinka333 ak by rodila 48 hodin...kontrakcie by boli naozaj intenzivne,tak ten porod sa niekam po 48 hod pohne

trgypadl
24. máj 2015

@sardinka333 a na margo...ked sa lekari v zene stale sparaju je zle..ked minimalne tiez je zle...

eryykah
24. máj 2015

@trgypadl no a to ty ako vies ze sa.pohne do mna pumpovali oxytocin, otvorena po 48h a co 2 min kontrakciach na 6 cm, totalne vystavena s infekciou a teplotou 40 c ma nechali do poslednej chvile tak, lebo vsak prirodzene treba si sstatistiku vylepsit.

trgypadl
24. máj 2015

@eryykah a Ty ako vies,ze sa nepohne??

janqua86
24. máj 2015

Mne povedali ze po 12 hod od odtecenia plod.vody ked neporodim musim dostat antibiotika kvoli infekcii, tak som ich aj dostala a rodila som 16 hod od odtecenia vody...neviem ci len tu na Slovensku je taky postup...

sue
24. máj 2015

@lunedi neboj,bude to ok, vysilena by bola keby jej davali oxytocin a ine lieky...nech sa tesi, ze je doma, sprchuje, kupe, dycha, prechadza, nech pije a je, odpociva medzi kontrakciami. Naozaj nie je dovod na hospitalizaciu zatial 😊

lunedi
autor
24. máj 2015

@sardinka333 Ďakujem za logické o optimistické uvažovanie 😯ja osobne som mala ľahký a rýchly pôrod. Ale ja som tiež toho. A zo ru ako ty.

lunedi
autor
24. máj 2015

@sue poviem jej. Mňa len znepokojuje tak dlhá doba po odteceni plod.vody 😯

horana
24. máj 2015

Co to znamena porod 48 hod? Kedy a cim bol stanoveny oficialny zaciatok porodu? Ja som rodila prve dieta temer 3 dni od prvych kontrkacii, ale prve dva to boli len sem tam kontrakcie sem tam hustejsie, potom sa zas zvolnili. Pravda ku koncu som uz moc nevladala, nakolko posledna faza trvala celu noc a z nej som uz nenaspala nic, z tych predoslych tiez len kusky. Napriek tomu som to dala a dakujem osudu ze ma nasmeroval do porodky na SK kde mi umoznili mat vlastne tempo a netlacili len pre ich vlastne pohodlie k urychlovaniu, resp. chirurgickym ukonceniam. Napriek narocnosti procesu, je to krasny pocit ze mohol prebehnut svojim tempom.
Tiez som zazila reci ze inak by som hovorila keby sa nieco stalo, nuz stat sa nieco moze vzdy, hlavne vtedy ak je rodicka v nepohode a ked jej telo nutia do niecoho na co nie je pripravene. Bude dobre, drzim palce!

sardinka333
24. máj 2015

@horana pôrodné komplikácie vobec nezávisia od tvojej pohody alebo nepohody pri porode...proste nastanu, ty možeš byť v pohode a ani nevieš že s dieťatkom sa niečo deje.To že ty si ich nemala je fajn a preto máš taký názor aký máš., ale nešťastie naozaj nechodí po horách ale po ludoch. Nie každá z nás sa chce koli ,,prirodzenosti,, trápiť hodiny či dni...je to ale velká móda dnešnej doby. Ktorá chce prirodzene čakať niekolko dní nech čaká...su take možnosti. Mne by to za to nestalo - nahltane decko plodovky, nedostatok kyslíka, vysilenie moje a aj dieťaťa,ktoré tiež odvádza námahu. Dakujem, neprosím...ja som sa naozaj nehadala s doktorom že ,,čakajme na prirodzeno,, ked zistil, že ja si vlastne chodím na 6 cm otvorená a nič necitim...plus mam pozitivneho streptokoka. Na další den pichol vodu a dieťa vypadlo...čo by som robila niekde doma keby ma to tak rychlo chmatlo vazne neviem....za tie nervy mi to nestalo, plus za riziko že dieťa sa mi nakazi streptokokom a može oslepnuť a neviem čo, samozrejme nemusí ale mám to riskovať koli ,,prirodzenosti,,? ...ale asi na to pozerám touto optikou preto lebo pred cca 25 rokmi moja sestra bola poškodená práve pri porode, nedokysličoval sa jej mozog, lekari dlho čakali či sa to pohne ....a dnes ma DMO a invalid na cely život.

lunedi
autor
24. máj 2015

@trgypadl moja sestra nepatrí medzi ženy ktoré si trúfajú o prirodzený pôrod. Už len kvôli veku a problémom so stitnou zlazou. Kto si trúfa - Prosím. Je to každého osob. Vec. Ale náš prípad to nieje. Ja som tiež mala ideálne tehotenstvo A môj syn sa pri pôrode nakazil candidou, keďže vysledky som mala Ok, a j napriek tomu som ju mala a malý ochorel na streptokoka typu b.
Takže aj keď je zdanlivo všetko OK, tak sa vždy môže niečo nečakane stať!

trgypadl
24. máj 2015

@lunedi ako nic v zlom som nepisala k Tvojej sestre....vyjadrovala som sa k zenam co hned uvazovali nad sekciou
Vek je diskutabilna indikacia a problemy so stitnou zlazou ma coraz viac zien
Tak sa nakazil candidou??ci streptokokom??
Jasne ze sa moze stat cokolvek,ale 12 hod odtecena voda nie je indikacia na urychlovanie a cisarsky

lunedi
autor
24. máj 2015

@trgypadl ja som mala candidu. V pošve. A malý Z toho dostal streptokoka. Ja neviem ako sa to mohlo stať ale tak mi to bolo vysvetlené. Nie som lekár tak som tomu príliš ne porozumela.

trgypadl
24. máj 2015

@lunedi no tak z candidy streptokoka nedostanes su to uolne odlisne veci

horana
24. máj 2015

@sardinka333 Tento sposob uvazovania je typicky pre ludi, ktory podcenuju vplyv psychicky na porodny dej, nazdavaju sa ze "len tak" sa nieco stane. Nahody volaju ludia veci, ktorych pricinam este nerozumeju. Nie kazda komplikacia pri porode je samorz. dana nepohodou rodicky, rozhodne vsak velke mnozstvo.
Dnes je moda chciet mat vsetko rychlo a bez namahy, vidno to temer vo vsetkych oblastiach zivota, zlahcujeme si co mozme az do absurdit.
Zlata stredna cesta by mala byt zachovana aj v tejto oblasti.
Ja som nemala nervy, ani nechcela mat vsetko hned za sebou, ziadne infekcie som nemala, dieta sa narodilo uplne zdrave. Nie som masochistka, napriek tomu som si to svojim sposobom uzila, verim ze aj pre babo ma velky vyznam, ked ide v sulade s rytmom tela. Su pripady kedy je rychlost namieste, dnesna kriza je v tom ze prilisny chvat lebo "keby nieco" prenasame aj do pripadov kde sa nic zle nedeje, len tak pre istotu, aby sa preventivne nestihlo udiat. My tu s nasimi metodami nemame ani nizsiu novorodenecku umrtnost ako na Zapade ani menej komplikacii po pri porodoch. Takze uz len zo zakladnej logiky mi vyplyva, ze az take terno to automaticky nebude.

Vsetky zeny co hovoria ze aj ked je vsetko v poriadku sa moze nieco stat, bagatelizuju pripady kedy prave preto ze lekari tlacili do viac medicinskeho porodu sa nieco stalo, ale to uz sa sami obhaja ze su v prave. Uz im nikto nedokaze "co by bolo keby". Kolko len zien s obycajnou epi sa im zastavili kontkacie, a nabalila sa na to nutnost dalsich zasahov, ale je to velky biznis a tak sa o tom takto nehovori. Vsak poistovna preplati, pre lekara je cisarak pohodlnejsi a ma zan viac kreditov. Tie co to zazili vedia svoje, tie stastne ktorym to preslo tiez, a tak mame dva tabory.
Kazdopadne dnes rodi stale viac starich zien, zien so zdravotnymi problemami, co je problem sam o sebe, preto umelych zasahov pribuda.

lunedi
autor
24. máj 2015

@trgypadl Hej veď to dáva logiku. Tak som to volako poplietla 😐
Asi som mala aj o boje a zato som to tak poplietla 😯
Ale to som chcela povedat ze cele tehu. Bolo ok a zrazu baaac .!

trgypadl
24. máj 2015

@lunedi candida a streptokok su bezne sa vyskytujuce infekcie....cize zeny ich mavaju velmi casto a mnohokrat bez sprievodnych priznakov....
Kazdopadne sestre prajem,aby bolo vsetko v poriadku

sardinka333
24. máj 2015

@lunedi streptokoka maju ženy ,,bežne,, pokial nesposobuje problémy tak je to ok. Predpokladám, že si mala pozitívny vyter z pošvy na streptokoka a zapisali ti to do tehotenskej knižky, pri začiatku porodu ti mali dať ATB. Mne tak dali 2x aby sa ochranilo dieťatko ked pojde cez porodné cesty...može sa nakaziť a može to byt komplikácia, nikto nechce zápal u dieťatka novonarodeného...ale viem že táto prevencia tu mnohým ženám vadí ako ,,zbytočný zakrok,, lebo ved im sa ,,nič nestalo,, a porodili deti prirodzene a zdravé.
Mna to praveže upokojilo, že dieťa je chránené...nech by tam tiekla aj obyčajna voda.

@horana ty a tebe podobné na jednej strane razíte ,,zlatu strednu cestu,, ale na druhej strane všetko čo sa tebe zdá subjektívne neprirodzené považuješ za apriori zlé...Nie kažždá žena chce prirodzene čakať ,,čo sa udeje,, ak je tam riziko že sa niečo pobabre...ty si mala to šťastie že si prirodzene porodila zdravé dieťa. Nie každá chce rodiť x hodín a čakat ...a nie je koli tomu o nič horšia len často tie čo ,,vytrpeli,, nepoddali sa a neviem čo tak si myslia niekde podvedome alebo uplne vedome že su nejaké lepšie. Každý máme iný prah znesitelnosti, iné zazemie, podporu a skusenosti.Vieš ako sa hovorí ,,všeho do času,,...
Pozitívne myslenie ja fajn...alebo ,,kecy,, o nexistujucich náhodách a všetko má svoj zmyslel, psychika robí velku časť pristupu k okolnostiam ale nemusí nutne zabraniť problémom...skus to povedať matke čo má postihnuté dieťa, plienkované na voziku že ved ,,nebola v pohode,, alebo ,,nemala dovolit toto a hento,,Ty si v oblasti zdravia neprekonala žiadne velké obmedzenia...preto sa ti lahko píše čo by kto ako mal...ja mam za sebou celoživotnu skusenost so životom s invalidným človekom, pracovala som pár rokov s takými detičkami, ktoré boli poškodené doživotne a ťažko a ešte sama som prekonala chorobu, kde som si myslela že je so mnou koniec.

lunedi
autor
24. máj 2015

@trgypadl Ďakujem ☺

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre