Vzali vám maternicu pri sekcii?

sindy70
22. jan 2012

mám tam 10cm myom tak mi chcú odstránit aj maternicu pri sekcii

milankovazuzana
22. jan 2012

Ja som ho mala 8cm, lebo sa v tehotenstve natiahol a tiež ma upozorňovali, že pri sekcii môže dôjsť k tejto situácii.Dali mi to aj podpísať, ale nakoniec mi to nechali tak.Tak, ako sa mi maternica po pôrode zavinovala, tak sa mi krásne začal zmenšovať.Či Ti ju vezmú závisí určite aj na umiestnení myomu a v druhej rade na lekárovi.Niektorý neodstráni, iný áno.Držím palce.Možno nakoniec všetko dopadne inak.Maj sa krásne.

feb13
22. jan 2012

Moja teta mala myom pocas druheho aj tretieho tehu, nic jej s tym nerobili, odstranili ju s maternicou az o cca. 15 rokov neskor, rodila prirodzene (dokonca aj panvovym koncom). Ale jej myom rastol navonok z maternice a nie dovnutra bol aj viditelny cez brusnu stenu aspon teda pocas tehu. 🙂
Pocas tehotenstva sa zvycajne zvacsuju vsetky "potvory" vratane znamienok atd. ale po porode by sa mali opat zmensit. Odstranenie maternice je vazna vec, treba brat do uvahy aj vek, ci chces este dalsie dieta atd. ale samozrejme rozhoduje klinicky nalez a ci ti to robi tazkosti. Nechcem vsak spochybnovat rozhodnutie lekarov ale drzim palce aby sa to nemuselo stat.
Musis vediet ze odstranenie maternice je velka tazka operacia, zotavovanie trva 6 tyzdnov aj pri nekomplikovanom priebehu (fakt, dodrzat a nepodcenovat to), v nemocnici by si mala byt asi tyzden po operacii, nebudes moct potom dvihat dieta a celkovo sa treba setrit a oddychovat. Odporucam zabezpecit neustalu pomoc v domacnosti (teda aby si vobec nebola sama doma s dietatom) na tu dobu 6 tyzdnov ale minimalne 4 + prestudovat ako rozbehnut a udrzat dojcenie v takejto situacii (a mat kontakt po ruke na laktacnu poradkynu) pretoze mozno dieta nebudes moct mat pri sebe v nemocnici. Aspon teda u nas tak bolo ze mamicky po sekcii kym nemohli vstavat z postele a teda postarat sa o dieta nemohli ho mat na izbe. Okrem toho ta mozno neulozia na sestonedelie ale na klasicke pooperacne oddelelnie a tam babatka nemozu byt. Dalej pri tej operacii budes dostavat lieky ktore babatko nemoze takze minimalne 24 hodin po operacii ho k prsniku prilozit urcite nemozes. Aj s odsavanim to mozno bude tazke pretoze budes pospavat viac-menej cely den... takze vela zavisi od ochoty personalu prip. ak k tebe pustia navstevu mozu ti s tym pomoct. Nejaky cas po operacii (volakedy to bolo pol roka a jeden a pol roka ale myslim ze sa to uz zmenilo) by si mala mat narok na pobyt v liecebnych kupeloch v Luckach, odporucam to vyuzit aj ked budes musiet nechat doma male dieta na dlhsi cas, ale vsetky moje zname ktore tymto presli to velmi chvalili ze im tie kupele dobre urobili.

e_z
8. júl 2013

O hysteroktómii je článok aj vo Wiki: https://www.modrykonik.sk/hysteroktomia/
Pod článkom sa dajú pridať aj skúsenosti. Ak vieš viac, napíš mi a článok zlepšíme.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre