Pôrod v Novej nemocnici v Košiciach verzus pôrod v Šaci

lenemmka
14. apr 2012

Ahojte 🙂 🙂 Kedze sa mi pomaly ale isto blizi termin mojho porodu, chcela by som sa s vami poradit ohlade porodnice. Svoje prve dieta som porodila v Saci, kde som bola spokojna (porod bol uplne bezproblemovy a takisto dcerka nemala ziaden zdrav. problem). Avsak to bolo pred 7 rokmi 🙂
Momentalne cakam druhe babo a povodne som bola rozhodnuta na sto percent pre Sacu, avsak cim viac pozeram diskusie a prispevky..tym viac som zneistena ci je Saca pre mna idealne riesenie. Asi najpodstatnejsi fakt, ktory ovplyvnil zmenu mojho nazoru je, ze v pripade ak by s dietatkom nieco nebolo v poriadku tak Nova nemocnica poskytne babatku ovela lepsiu starostlivost. Myslim, ze aj nemocnica v Saci posiela rizikovych pripadne novorodencov, u ktorych je potrebny odbornejsi dohlad, do Novej nemocnice.
Mamicky, ktore ste boli v tycho nemocniciach v poslednej dobe, neviete mi popisat nejake vyslovene pozitiva a negativa pri tychto nemocniciach?
a v pripade Novej nemocnice. Ako je to vlastne s izbami? Su tam nadstandardne izby? Standardne izby maju samostatne socialne zariadenie alebo je spolocne pre celu chodbu? Je tam podporovane ze babatko je po porode na izbe s mamickou? a ako je to s vyberom lekara? je tam moznost volby? ak ano viete mi doporucit nejakeho dobreho porodnika v Novej nemocnici?
Dakujem velmi pekne za kazdu reakciu 🙂 🙂 🙂

kvila
24. apr 2012

@lenemmka Ahoj, tak ja som rodila vo vsetkych 3 kosickych porodniciach 😀 Staru nemocnicu vyslovene NEODPORUCAM... to by bolo na dlho, ale pytas sa na zvysne dve.
Takze v novej som rodila pred 3 rokmi v aprili a bola som spokojna tak na 50%. S porodom som spokojna nebola a hlavny dovod, preco som sa rozhodla tam uz nerodit bol fakt, ze po prijati na porod (o 1:00 v noci) ma napojili na monitor (po leziacky na chrbte) a monitorovali 20 min. Potom ma pustili sa osprchovat, urobili mi klystyr aj holenie (aj ked som sa oholila doma 😠 ) a o hodinku ma zas donutili lahnut na monitor... a o dalsiu hodinu zas... Na tom monitore som lezala dokopy mozno aj 5 krat a ked mi o 6.00 rano oznamili, ze som stale na 2 prsty a poslednych 5 hodin sa nic nezmenilo, to som uz skrabala steny od bolesti - ale monitor ukazoval, ze tie kontrakcie su slabucke, takze si ma velmi nevsimali. O 7:00 ma posadili na fitloptu a do hodiny som sa otvorila. Ibaze ked som uz isla rodit, p.Dr. Besermenyi zistil, ze babatko zle rotuje a strcil mi asi celu ruku dnu a rotoval to babo priamo vo mne. Horsiu bolest som odvtedy nezazila, vazne. (Fakt. poznamka: ako mohlo dieta spravne rotovat, ked som musela vkuse lezat, ze?) Ked som uz tlacila, dieta malo pupocnu snuru kolo krku, takze na mna kricali: tlacte, netlacte, tlacte, netlacte... bolo to hrozne... A ked bolo babo von a ja som otvorila oci, zbadala som asi 12 mladych ludi v bielych plastoch tlaciacich sa pod oknom a vsetci mi zirali medzi nohy. Vobec neviem, kedy prisli, ale bolo to dost ponizujuce... to je riziko novej nemocnice... studenti. Potom ma Dr. dlllho zasival a pomedzi to tym studakom krasne vysvetloval, ako sije atd... A ked skoncil, nechali ma tam s vyviazanymi nohami a vsetci si chodili hore dolu okolo mna... To ma fakt strasne stvalo, citila som sa ako kus masa na trhu. ☹ A tie sestricky tiez nic moc pristup... beru cloveka ako "robotu".
Ale na novorodeneckom bolo zas uplne super, bola som na nadstandardke za 100 Sk vtedy, a boli sme tam 3 baby, na izbe sme mali sprchu, ale WC nie. Svoje vlastne WC so sprchou sme mali na chodbe a klucik sme mali iba my. Su tam aj dalsie nadstandardky, kde su zeny po jednom, a to uz vyzeraju ako kvalitne obyvacky, aj stali o hodne viac, ale uz teraz naozaj neviem kolko. Viem len, ze tam mali dost chladnejsie a stazovali sa, ze babatkam je zima. U nas bolo fajne teplucko a bolo nam aj veselo a uplne najviac super bolo, ze sme nemuseli chodit ani do jedalne lebo nam doniesli jedlo vzdy az na izbu. Tiez navstevy kedykolvek na izbu a to pustili ku mne aj maleho syna. Sestricky boli tiez zlate a ochotne. Takze fajn.

kvila
24. apr 2012

A teraz Saca 😀 Tam som rodila teraz pred 2 tyzdnami a som nadmieru spokojna. Mala som svojho lekara (nie cez nemocnicu, len sukromne som sa dohodla) - vidis, v novej sa tiez da zabezpecit lekar, ale detaily neviem, lebo ja som nemala svojho.
Takze moj lekar si ma objednaval uz do poradne k sebe a ked zacal porod, prisiel aj mimo sluzby. Zatial sa o mna ukazkovo starali sestricky, kazda jedna je anjel. Strasne zlatucke, ochotne, empaticke.. nieco neuveritelne.
Na monitore som bola iba pri prijme na 20 min., potom ku mne chodila iba sestricka s takym pristrojom, co mi na chvilku prilozila na brucho. Urobili mi klystyr, ale holenie nevyzadovali. Dostala som oxytocin aj cipky na urychlenie, takze cela prva doba trvala len nejake 4 hodiny. Trosku blbe bolo, ze manzel nemohol byt pri mne (ked sme si nechceli zaplatit nadstandardnu porodnu salu), ale mohla som byt ja pri nom na chodbe - co som vyuzila len prvu hodinku, potom boli bolesti uz silne, tak som sedela vo vzdycharni na fitlopte a predychavala. V novej nemocke je super izba pre oteckov, kde sme mohli byt spolu - ale aj tak nie na dlho, kvoli tym neustalym monitorom.
ALe ked tak s odstupom casu zhodnotim, manzel mi ani moc nechybal, lebo tymi urychlovakmi som mala fakt silne bolesti, tak mi bolo jedno, kto je pri mne. Porod bol fajn, doktora som si vybrala kvoli tomu, lebo je o nom zname, ze nerobi nastrih a to bol pre mna zaklad. A naozaj, krasne ma rozmasiroval, trosku som sa natrhla, ale urobil len 2 stehy a sedela som este v ten den. Takze hodnotim porod ako naozaj dobre zvladnuty. Babo mi dali hned na brusko (co inde nerobili, aj ked detom nic nebolo). Bola som prvy den na neplatenej izbe a babo som si pytala hned k sebe - doniesli mi ho asi po 3 hodinach a uz mi ho nechali (aj ked nie celkom ochotne, lebo som este ani nemohla vstat po porode, ale trvala som na tom, ze to zvladnem, tak mi ho nechali 😉 ) Druhy den som sa dala prelozit na nadstandardku za 10 eur (najlacnejsia), boli sme tam 2 a mali sme aj telku, aj WC, sprchu, bolo super. Jedine, co mi trosku vadilo, bolo chodit do jedalne - tu nefunguje take, ze nadstandard nechodi do jedalne 🙂 a tiez to, ze "spoluobcianky" mali taky nedobry zvyk skusat chodit do nasich izieb a nakukovat ci sme tam a ktovie, co vsetko by pobrali, keby sme sa nestriedali pri stravovani... Ale navstevy na izbe normalka, takze inac nemam co zle povedat. A rozhodne najvacsi sok pre mna v Saci bol, ze od lekarov po upratovacky a kucharky, vsetci ludia boli UZASNI 😀 Naozaj som sa tu citila ako stastna mamicka a nie ako pacientka 😉
A este som zabudla - v Novej nemocke som si pytala dcerku hned po porode k sebe, tak kedze prave mali strasny natresk, dali mi ju velmi vdacne tiez asi 4 hodiny po porode a uz mi ju nechali - nebol problem.

viktoria12
24. apr 2012

@lenemmka Ahoj ja som v novembri rodila v novej a nelutujem ze som sa rozhodla tam , moja dcera sa narodila predčastne a skoncili sme na jiske , nemožem nič zle povedat na sestričky a na lekara too som mala vybaveneho mala som nadstandart , a na jiske mile sestričky ochotne a ako sa spravali k detickam no jedna basen , fakt im dakujem za vela su zlate , a na poprodnom tiez zlate sestričky ,

gelifil
24. apr 2012

Viki, mozem vediet, ako sa vola lekar, ktoreho si mala vybaveneho?A kolko sa za to plati?Mna to caka v septembri.

eeffka
24. apr 2012

Do novej by som isla rodit 3. Co sa uz dufam nestane 🙂, v saci som rodila prvu.lekarka vybavena,co je pri norm.porode na prd.vyhodene peniaze,lebo porod si odmakas sama.rodila som tam pred 7rokmi. V saci som zazila hromadnu vizitu,nebolo tam zle ale teraz ked to mozem porovnat tak v skratke saca je hotel,fnsp je nemocnica.

Teraz som sla do fnsp lebo rodimr rychlo,prve do 4hod,teraz 2.5hod a som sa bala ze nedobehneme, ask bola vonku po 45min od prijmu. Rodila som v noci o 2,30,takze ziadni studaci ani potom na izbe.kazdy den prisiel lekar 1kus a raz som mala 3,velku s procesiou som nemala.izby sa delia na biele a ine.biele maju wc na chodbe a od neho klucik.dieta mi dali hned ale ked nevies alebo sa bojis da sa dieta dat postrazit na novorodenecke.celkovy dojem bol sokujuco dobry.izby nie Su ziaden Hilton ale cisty nemocnicny standard.Juj a by sim zabudla,robia tam uz priamo pred prepustenim usg mozgu,obliciek,vklbov,ysetrenie zraku a sluchu. Usetrila som si behanie po lekaroch.

gelifil
24. apr 2012

@eeffka A mala si tu nejaku nadstandard porodnu salu?Babatko ti hned polozili na brusko alebo si to neziadala?
A vyuzila si moznost mat po porode , tie 2 hod, niekoho pri sebe?

eeffka
24. apr 2012

@gelifil salu nie lebo ja som v nrmocnici bola len hodinku a to ma uradovali,ja som doma kym sa da 😀 v saci pred tymi 7r mi babo neprikladali a muza po porode vypoklonkovali,v novej mi ho podavali ale ja krv brr tak mi ju utreli a dali na chvilku ale zeny vraveli ze ak chces daju ti. Muz bol pri mne kym ma neodniesli na izbu.

anastacia242
12. aug 2012

tak toto mi trebalo si precitat, presne je to moj problem rozhodnut sa kde ist rodit, tiez si vyberam medzi tymi dvomi porodnicami....nejake cerstve skusenosti nema nikto???

cany1
12. aug 2012

Prikladám aj ja svoje skúsenosti, obe deti som rodila v starej nemocnici a vôbec neľutujem. Dcéru som rodila v roku 2010 a syna 2011, mala som vybaveného jedného lekára, odporúčam Dr. Urdzika, príjemný mladý muž...ale aj ostatní lekári nie sú na zahodenie. Pri dcére som bola na nadštandarde nakoľko som bola prvorodička a nevedela som ako čo chodí...maximálna spokojnosť, len škoda, že ten nadštandard nie je štandard 🙂.
Pri synovi som už nevybavovala nadšt. izbu, vravela som si, že vydržím a dalo sa...človek spozná aj iné mamičky. Čo považujem za negatívum je sprcha a wc, ak je plne vyťažené oddelenie a máte tam aj "rómky" cigánky, bieda. Naše zdravotníctvo by sa malo trošku zamyslieť...v akých podmienkach človek musí vydržať v tých nemocniciach, materiálne vybavenie bieda.
Na novorodeneckom milé sestričky, jasné že sa nájde aj nejaká "harpia" ale to naďabíde v každej nemocnici 🙂
Baby, je úplne jedno kde deťúrence porodíte, postarať sa musia tak či onak. A ak niekto očakáva veľa, tak vyberajte súkromné, kde je materiálne vybavenie.

anastacia242
12. aug 2012

@cany1 hmmm, a sla by si tam znova do starej?? ked mas moznost si vybrat ..?
toto je to, ze tie romky su vsade 🙄 🙄 🙄 ale tak ked si clovek moze aspon vybrat izbu kde su len 2-3 na izbe nie s romkami, tak uz je to + a este ked s nimi nemusite mat spolocne wc a sprchu....toto je dost podstatne pre mna aspon....lebo clovek ubolený po porode a este by som sla do sprchy po nejakej smradlavej romke, tak to by mi na nálade nepridalo... 😠

cany1
12. aug 2012

nakoľko mám skúsenosti len s tou jednou nemocnicou, tak určite by som šla zase rodiť do starej. Pre mňa Šaca je/bola príliš ďaleko, muž mi chodil na týždňovky a nevedela som si predstaviť, keby to na mňa prišlo, ako by som sa tam v zime do Šace dostala. Našťastie, keď som rodila ja, nebolo veľa c...., takže sme to nejako neriešili, keby bolo veľmi zle, tak určite si hneď platím nadštandardnú izbu - bez debaty. A viem, že separujú biele mamičky od tých čiernych. Len zase keď je väčšia časť len tých čiernych, potom už neviem ako...možno by dali bez poplatku aj do nadštandardnej 🙂
Ja som si vyberala lekára, nie nemocnicu. Určite je ťažké rozhodovať sa kam ísť rodiť.

gelifil
12. aug 2012

@cany1 len tak mimochodom, urdzik je uz v novej

anastacia242
12. aug 2012

tak asi Saca, tam je aj dost vela lekarov odbornikov, ktorí maju velmi dobre referencie od pacientiek...

anastacia242
12. aug 2012

@lenemmka tak a kde si nakoniec rodila?

cany1
12. aug 2012

Urdzik podľa mňa pendluje kade tade, lebo rodí aj v Krompachoch 🙂

lenemmka
autor
12. aug 2012

@anastacia242 no nakoniec som sa rozhodla pre sacu..a nelutujem 🙂 pristup lekarov a sestriciek bol neporovnatelny (mozno som len mala smolu na lekarov a sestricky v novej nemocnici ale zdali sa mi maximalne neochotni).
Avsak mala som uplne bezproblemove tehotenstvo a chvalabohu aj porod. Ak by bol pocas tehotenstva nejaky naznak toho ze sa moze pocas porodu objavit nejaka komplikacia (hlavne ohlade babatka) tak by som sla do novej nemocnici.

anastacia242
12. aug 2012

@lenemmka akurat aj kamoska rodila pred tyzdnom v Saci a vraj spokojna u Dosedlu, ale vraj na novorodeneckom tie sestricky az take super neboli...len jedna, co bola taka ochotna a mila jej poradit ako prvorodicke aj pri kojeni..tak toho sa v Saci obavam..

govinda
4. nov 2012

@anastacia242 aj ja momentálne riešim dilemu, či Šaca, či Nová nemocnica. Ty si sa už rozhodla? A chceš si zazmluvňovať lekára?

mapa
4. nov 2012

po dvoch porodoch v novej nemocnici ju zial nemozem nikomu odporucit... do dnes mam z nich traumu, nic ponizujucejsie som myslim zatial nezazila- otrasny pristup v style- ona nam tu prisla rodit, nech drzi hubu a krok... 😝 jedine, v com sa zlepsili je novorodenecke oddelenie a ich pristup k mamickam deti...
ked som sa rozpravala so zenami, co rodili v saci, tak tam uz konecne pochopili, ze nepracuju pri sustruhu, ale so zenami v ich najcitlivejsom momente v zivote... jednoducho sukromna nemocnica, kde si svojich pacientov vazia... pristup neporovnatelny, modernejsi a ludskejsi... nova nemocnica je statna, kde tak, ako vo vsetkych statnych instituciach maju zamestnanci otrasny pristup, syndrom vyhorenia, pocit nadradenosti a totalnej ludskej neprofesionality.... ked sa na to spatne pozeram, myslela som si, ze 1. krat to bolo len zlyhanie konkretej zmeny na porodnici... druhykrat som zial urobila tu istu chybu, pristup este horsi a do dnes mi je zle, ked si na svoje porody spomeniem... podotykam, ze pri oboch som mala dohodnutych, zazmluvnenych a zaplatenych lekarov...
pokial sa nejedna o predcasny porod, pripadne babetku nezsitili uz pred narodenim vazne zdravotne komplikacie, tak jednoznacne saca... 😝

anastacia242
4. nov 2012

@govinda no ja uz som rozhodnuta pre Sacu...babo je ok, doteraz vsetky vysledky ok, tak nemam dovod kvoli natologii ist rodit do Novej...

govinda
5. nov 2012

@mapa veď kvôli prístupu som zvažovala Šacu, kvôli JISke Novú nemocnicu.
Maličká je v poriadku, akurát, že je otočená, je polohou panvovým dnom a akosi sa jej nechce otočiť, hoci má ešte dosť času. Okrem toho sa trochu bojím, či náhodou neporodím skôr kvôli tomu, že som počas tehu mala liečeného streptokoka a stafylokoka a večne nejaké mykózy, lebo to ma dosť vystrašil lekár, že môžem porodiť skôr a to by som rada nejakú JISku po ruke mala 😀 A celkovo, na 3D bolo všetko ok, len maličká vraj menšia ako by mala byť, tak neviem.... kvôli tomu by som volila Novú nemocnicu. Ja prežijem pôrod hocikde v podstate, len aby malá bola v poriadku a dobre postarané ....

14petulka88
12. nov 2012

Ja som rodila v Saci dva razi a som nad mieru spokojna raz som bola na obycajnej izbe raz na nadstandarde a mozem povedat ze este aj ta obycajna izba je perfekt 😉

beatakle
10. jan 2013

Ahojte, ja som sa tiež rozhodla pre Šacu..ležala som tam ako pacient na inom oddelení a vôbec som sa tam necítila ako v nemocnici..myslím si že to je tiež dôležité..ked nemáš stres s priestorov..aj personál mi tam prišiel ochotnejší než kdekolvek inde..ved je to súkromná nemocnica🙂 Chcem sa Vás dievčatá opýtať ako to je s lekármi v šaci...treba si niekoho dohodnúť skôr alebo to nechať na náhodu..koho by ste mi odporučili a ako sa k nemu najlepšie dostať??
ďakujem veľmi pekne🙂

14petulka88
10. jan 2013

@beatakle Ahoj dva krat som tam rodila ani raz som nemala dohodnuteho lekara a som maximalne spokojna 😉

beatakle
11. jan 2013

@14petulka88 Tak to je super, dakujem za tvoju odpoved..a možem vedieť kto ta rodil??

mackoxxx
11. jan 2013

@govinda Súhlas, tiež si myslím, že dôležitejšie je ako sa postarajú o dieťa a nie o to aké pohodlie budem mať ja. Takže ja by som odporúčala nemocnicu s lepším novorodeneckým. Baby je to len pár dní, prežijete. Ja som rodila s Prešove v starej pôrodnici (otras čo sa týka veciek). No dnes je to už ďaleko zabudnuté. Hlavne, že o malého bolo postarané na 100%. Šaca?? Dosť zlá skúsenosť pri predčasnom pôrode (v 28tt), hneď porúčali do inej nemocnice!!!

lukrecia242
11. jan 2013

@lenemmka ja som rodila v novej nemocnici. Najprv som sa bála lebo každý mi hovoril len samé zlé veci na novú, ale bola som veľmi príjemne prekvapená. Mala som nadštandardnú izbu, síce nic moc vybavenie, ale to mi v tej chvíli bolo jedno. Čo je na novej nemocnici dobré, že keby bol problém s babom, tak tam majú aj oddelenie pre také prípady, keby si bola v Šaci alebo v starej tak ti baetko odvezú do novej nemocnice a teba nechajú tam kde si rodila a potom prídeš ku babetku len ako doprovod a nemusia ti dať ani posteľ ked nebudú mať. Tak dopadla moja známa, ktorá nemala problém celé tehotenstvo a potom babo zobralai do novej a ona ostala po cisarskom bez malého v Šaci. Bolo to pre nu veľmi ťažké. Setričky v novej velmi zlate, na nadštand izbe mozes mat navštevu kedykolvek. Manžel bol so mnou až do polnoci.

14petulka88
11. jan 2013

@beatakle Pri prvom porode taky starsi pan doktor nepamatam meno a pri druhom pan Vrabel ale ten uz tam nieje.

eeffka
11. jan 2013

@beatakle prepac ale nedalo mi, na otazku KTO TA rodil , odpovedam : moja matka! 😠

Zeny naucte sa uz ze VY rodite a lekar je pri vasom porode, a nikdy nikoho nebude rodit.

no a v Saci pred 7r bol pri mojom porode Lendak, prijemny pan pricom som mala vybavenu istu nemenovanu pani co bola jak cencul v zadku neprijemna

2.dceru som isla rodit do Novej bez vybavovaciek a neda sa to porovnat. 100x lepsie, porod nie je o nabytku a **** ako v hotely ale o ludoch.

zsigi
12. jan 2013

Žienky, no ako to tu tak všetko čítam, neviem, neviem, či sa mám báť alebo sa tešiť. Budem rodiť pri Urdzíkovi v Novej asi o dva týždne a mám obavy. Viem, že okolo mňa nebude nikto skákať, ale dúfam, že aspoň priemer ľudskosti môžem očakávať. Publikum vyslovene nechcem, to mu poviem dopredu! (pred 16 rokmi som mala tiež plno medikov a po 20 hod.bolestí a pripútania na posteľ pripitého doktora v službe! Bola som 22-ročná naivka, stačilo!) Hlavne mám obavy zo sestričiek, niektoré sú fajn, ale ako som tiež počula, niektoré na vás len bliakajú namiesto toho, aby vám poradili, čo a ako. Držte mi palce, verím, že to bude v poriadku a že to budem mať čím skôr za sebou.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre