Poskytnutie hypotéky na 100% hodnoty nehnuteľnosti

biancarv
13. aug 2013

ahojte, chceli by sme si s manželom kúpiť vlastný trojizbový byt na hypotéku do 28000 eur. Máte niekto osobnú skúsenosť, že by vám poskytli hypotéku do 100% hodnoty nehnuteľnosti? Alebo je tu niekto kto sa do toho vyzná? Obidvaja sme zamestnaný na dobu neurčitú,, len ja som teraz na materskej ale od februára sa vraciam do roboty, takže tú hypotéku by som riešila, len niekedy budúci rok. Manžel má príjem 450-500 eur, ako kedy a ja tých 400 eur približne zavisí to od toho či ma náhodou v práci nepovýšia keď sa vrátim, ešte mám rodičovský 245 eur a dostávam vyživné 80 eur na staršieho syna.. Účet máme vo vúb, kde mám zobratý spotrebiteľský úver na sumu 6000 eur, tak neviem či by nám vôbec poskytli hypotéku......a čo si myslíte o fixácii, vúb ževraj vie poskytnúť až desať ročnú fixáciu, stretli ste sa niekto s tým aj reálne? a hlavne ma zaujíma či má niekto skúsenosť s tým , že by mu poskytli 100% hodnoty nehnuteľnosti. Ďakujem za vaše rady, skúsenosti a postrehy. Pekný deň

evka555
13. aug 2013

ahoj. my sme si brali v decembri minulého roku a slovenská sporiteľna bola jediná banka ktorá poskytovala 100%. takže sme neváhali. my sme brali 50 000. ja už som bola na materskej resp. rodičovskej a manžel zarába 700 eur a v pohode nám dali. ešte máme aj hypotéku pre mladých takže zvýhodnený úrok o 3%, fixáciu máme na 5rokov, myslím že 10rokov je už dosť veľa nakolko po tých piatich rokoch to budeme prefinancovávať a väčšinou ti to vyjde ešte lacnejšie, ale to je ešte ďaleko , uvidíme 🙂

bamb27
13. aug 2013

@biancarv hmm,,, netusim ci aj aktualne nejaka banka poskytuje 100% prefinancovanie hodnoty nehnutelnosti,, ak aj ano, tak to byva straaasne predrazene, nastaveny vysokansky urok (nakolko je to pre banku rizikovejsia hypoteka,,), pri ktorom by som o 10rocnej fixacii neviem ci uvazovala

salome_82
13. aug 2013

Na 100% hodnoty nehnuteľnosti vám nedá žiadna banka peniaze. Neviem, či majú 10 ročnú fixaciu, ale podľa dĺžky fixacie sa odvíja úrok - banka má pri určitej dĺžke fixacie zvýhodnený úrok, tak možno to bude nevýhodné. Príjem máte dosť nízky + ten spotrebák, no neviem, či vám to víde, určite vám to musia v banke prerátať. Inak Stavebné sporiteľne majú lepšie podmienky, čo sa hypoték týka, nemusíš mať stavebné sporenie, aby ti ju dali. Málokto to vie, keď sme uvažovali my nad hypo, tak sme si ju dali prerátať aj v banke aj v stavebnej sporiteľni a v sporiteľni to vyšlo oveľa lacnejšie - preplatili by sme o 5000 eur menej ako v banke a fixacia bola na celú dobu úveru, konkrétne sme chceli na 15 rokov a výška úroku vtedy vyšla 5,25 🙂

salome_82
13. aug 2013

A ešte som zabudla, že banky majú rôzne akcie na hypotéky na jar a na jeseň. Na jar začínajú v marci, tak si počkajte ;)

emilia25
13. aug 2013

nam v tatra banke povedali ze 100 percentnu hypo poskytuju iba na byty kedze chceme dom a tam davaju iba 80 percent ale je viac moznosti ako dostat aj na domcek 100percent tak uvidime ako sa nam to podari. Do konca roka musi byt kupeny.

biancarv
autor
13. aug 2013

@bamb27
@salome_82 koľko asi tak by som musela mať našetrené, keď chcem byt do tých 28000 eur, lebo mala som vpláne do tých troch rokov splatiť tú pôžičku 6000 eur, nakoľko by to bolo možné, keďže budem mať aj výplatu aj rodičovský. Tak teraz neviem čo je lepšie, či splatiť tú pôžičku, alebo odkladať peniaze bokom, aby mi nebolo toľko treba vybrať na hypotéku....čo myslíte?

katy1979
13. aug 2013

podla mna odkladat hotovost aby ste nemuseli brat hypo 100%.
moj muz ma 100% hypo. Su banky ktore ti ju s bozou pomocou daju ale kladu si troska ine podmienky.

bamb27
13. aug 2013

@biancarv myslis, ze je realne odkladat peniazky nabok a cakat kym sa z toho bude dat splatit spotrebak a nasetrit aj na to aby hypoteka bola nizsia?? ...jednoznacne byt tebou tak sa obratim na nejakeho sikovneho poradcu,,, nech nad niecim pospekuluje, ci uz stavebko, alebo sposob akym sme napriklad riesili my, kedze sme tiez potrebovali 100% prefinancovat byt,,, zalozili sme byty 2, ten co sme kupili aj rodicovsky,,, s tym ze rodicovsky sa spod tej tarchy vyjme ked bude splatena taka cast istiny ze postaci jedna zalozena nehnutelnost ..moznosti je viac,,, nehadz flintu do zita 😉

biancarv
autor
13. aug 2013

@katy1979 no tak to si budem musieť potom ešte poriadne dlho počkať, kým našetrím. To sa bude ťahať ešte pár rokov.

biancarv
autor
13. aug 2013

@bamb27 no tak mi nemáme nikoho kto by nám pomohol, teda založiť aj nejakú inú nehnuteľnosť. A poradca mi pomôže aj zadarmo, alebo treba zato platiť? Inak nad tým stavebným som rozmýšľala len neviem ako to funguje a koľko treba mesačne posielať minimálne .

salome_82
13. aug 2013

@biancarv Skús sa obrátiť na nejaké hypo centrum, určite ti poradia a ukážu aké máš možnosti. Je to zadarmo, sú platení bankou za predaj produktu.

materina_duska
13. aug 2013

@biancarv PORADCA! Ušetríš čas, peniaze a nervy 🙂 Je to bezplatná služba.

biancarv
autor
13. aug 2013

@salome_82 máme tu v meste jedno hypotekárne centrum, len neviem či oni mi poradia zadarmo, alebo ako? koľko to asi tak stojí, či si pýtajú peniaze na hodinu, nevieš náhodou?

piacere
13. aug 2013

@biancarv dobrý finančný poradca ti poradí zadarmo, aj ti hypo zadarmo vybaví (má za to províziu od banky) 🙂

biancarv
autor
13. aug 2013

@piacere aha to som nevedela 🙂

salome_82
13. aug 2013

Stavebko funguje tak, že ty sama si určíš cieľovú sumu a podľa toho sa odvíja, koľko mesačne budeš vkladať. Vkladať sa však môže aj naraz, napr. raz ročne, záleží na tebe, čo ti bude viac vyhovovať. Získavaš štátnu prémiu. Sporiť môžete celá rodina a na každého člena pripadne štátna prémia. Stavebné sporiteľne mávajú rodinné balíčky.

biancarv
autor
13. aug 2013

@salome_82 prepáč, teraz čítam ešte raz tvoj príspevok a už vtedy si mi písala , že je to bezplatné, som slepá :D

biancarv
autor
13. aug 2013

@salome_82 mám jednu známu, čo robí v stavebnej sporiteľni, a ona mi dala odkázať po otcovi, že keď chcem vlastné bývanie nech sa za ňou zastavím, ale až keď budem znova pracovať, že keď som na materskej tak tam budem zbytočne chodiť, preto idem nazad do roboty tak skoro, aj keď bude mať malý len prvý rôčik v novembri, musím lebo som nás chcela zbaviť toho dlhu, ešte aj na výšku som sa prihlásila, kde mi treba nemalé peniaze na školné, len mi ešte neprišlo rozhodnutie a plus by som chcela vlastné bývanie. Starší syn ide do prvej triedy , k tommu manžel, domácnosť, neviem kde mi hlava stojí, najradšej by som mala všetko hneď. :D

andreah25
13. aug 2013

@biancarv Hypotéku na 100% hodnoty bytu je možné získať, ale závisí to najmä od lokality. Napr. v BA sa bežne poskytuje 100%, ale ako vidím, si z Rožňavy alebo okolia, takže tam treba počítať tak 85-90%, nie viac. Samozrejme môže banka prefinancovať celú hodnotu do 100%, ale je to potom v zložení dvoch úverov - hypotéka a spotrebný úver na dofinancovanie hypotéky, na bývanie. Ešte si treba uzrejmiť, či tých 28tis. je cena bytu, alebo je to jeho hodnota určená znaleckým posudkom. Ak je to kúpna cena bytu, no znalec by ho ohodnotil na trebárs 35tis., tak potom dostanete v pohode hypotéku tých 28tis. Cena a hodnota sú totiž dva rozdielne pojmy.
Čo sa týka existujúceho úveru a vzhľadom na príjmy a na to, že momentálne si na rodičovskom - veľmi ťažko, no možno by sa vám podarilo získať hypo aj teraz, ale muselo by to byť za podmienky, že daný úver by bol vyplatený, či už pred žiadosťou o hypotéku, alebo by sa o to vyššia hypotéka brala, aby sa daný úver vyplatil, ale zase, musela by na to postačovať hodnota bytu.
Moja rada znie - dosplácať úver a začať si mesačne odkladať sumu prislúchajúcu mesačnej splátke hypotéky (napr. 30tis. na 30 rokov s úrokom 4,5%) čo činí mesačne 152 eur. Ak si mesačne popri iných výdavkoch dokážete odložiť tých 150 eur mimo bez toho, aby ste do toho museli siahnuť, tak ste pripravení mať hypotéku a popri tom si ušetríte pekné peniaze a možno ani nebude treba brať potom vysokú hypo. Samozrejme prepočet je orientačný, s vyšším úrokom ako sa dnes pohybuje a taktiež isto by ste získali aj štátny príspevok, čiže i splátku by ste mali nižšiu, ale je lepšie byť pripravený na horšie ako na lepšie.

@evka555 pokiaľ máte hypo so ŠPM, tak určite ju nemáte na 100% hodnoty. Hypo so ŠPM môže byť poskytnutá max. do 70% hodnoty nehnuteľnosti, čiže ak máte hodnotu skutočne tých 50tis. a toľko ste dostali aj hypo, tak potom máte ŠPM uplatňovaný nie na celú hypo, ale len na 35tis. a zvyšok hypo je úročený štandardne.
@salome_82 úrok 5,25 nie je žiadne terno, v banke sa dá získať oveľa lepší, takže neverím tomu, že preplatok vyšiel nižší ako v porovnaní s úverom v banke - jedine v porovnaní so spotrebným úverom, určite nie s hypotékou. Ale budiš...

klauduska
13. aug 2013

@biancarv my sme mali uver v CSOB ale s fixaciou nezmyselnou na ktoru sme sa dali nahovrit az na 20 rokov! Tak sme to tento rok riesili,ze sme ho prefinancovali a do CSOB sme priniesli ponuky z inych bank a hned nam vedeli znizit uroky aj oni....takze takto to u nich funguje, postrasit s realnou ponukou na papiery z inej banky, vybavili nam asi 3 vynimky(ani posudok sme nemuseli davat,aj ked bol strasi ako rok apod.) a brali sme uver 56 000€ a dali nam 55 000€. 😉

biancarv
autor
13. aug 2013

@andreah25 znalca poskytuje banka, alebo si ho musím zohnať sama, poprípade dá sa so znalcom dohodnúť, aby ohodnotil nehnuteľnosť na takú sumu akú potrebujem? keby ssom si kúpila byt , tak tam by bol približne nájom aj s energiami okolo 150 eur plus okolo 150 hypotéka, je stále menej ako platím teraz, teraz mám v podnájme 320 eur, a viem si odkladať, ale až keĎ sa vrátim do roboty, lebo teraz som akúrat začala poberať rodičovský a to nie je žiadna sláva, pred tým som si v pohode odložila sto , dvesto eur, len vždy sme potom z toho niečo kúpili :/ a tú flexipôžičku platím 110 eur mesačne.

bamb27
13. aug 2013

@biancarv vacsinou znalca poskytuje banka,,, a neda sa dohodnut,, oni uz maju na to hodnotenie take aplikacie, co rovno banke vyhodi na zaklade udajov ktore on zada nejaka hodnota,,, a riadi sa uz tym,,, dohodnut sa nejak nech to poupravi by sa mohlo vypomstit

mmonika
13. aug 2013

@biancarv ahoj my sme teraz brali hypo v prima banke a dali nam bez problemov 100 % .. brali sme 41000 na 25 rokov... este sa nas pytali či to staci... 😉 splatka hypo mesacne je 220, co je v pohode .. .

biancarv
autor
13. aug 2013

@bamb27 hmm, no nevadí :/

biancarv
autor
13. aug 2013

@mmonika a aké máte príjmy? máte aj nejakú pôžičku, tak ako my? ako to prosím ťa prebiehalo? poskytli vám znalca a ten určil hodnotu nehnuteľnosti akurát na toľko koľko bola predajná cena bytu? díky za info

salome_82
13. aug 2013

@andreah25 Veriť nemusíš, ale tak to vyšlo ;) Bolo to tak pred dvoma rokmi, viem, že to nebol príliš dobrý úrok, no celkovo to bolo lepšie ako v banke. Nakoniec sme sa aj tak rozhodli hypotéku nebrať, zvládli sme to bez úveru 🙂

andreah25
13. aug 2013

@biancarv znalca si môžeš vybrať akéhokoľvek, ktorý ma na to licenciu a je evidovaný v zozname znalcov - každého jedného musí každá banka akceptovať. Iné je to už z akceptáciou hodnoty určenej znalcom. Samozrejme môžeš znalcovi povedať, že potrebuješ čo najvyššiu hodnotu, vedia sa totiž v ohodnoteniach hýbať v určitých hraniciach od - do...
Od - dávajú napr. pri dedičských konaniach, aby sa platila čo najnižšie peniaze notárovi, ktorý si účtuje podľa hodnoty majetku. Do - je max. hodnota akú môže na danú nehnuteľnosť v danej lokalite dať bez toho, aby bol za niečo sankcionovaný. Takže kľudne Ti môže byt naceniť na maximum čo ho pustí, no banka to môže reálne potom skresať - môže/nemusí - všetko vždy závisí od viacerých faktorov.

piacere
13. aug 2013

@bamb27 všetko sa dá, ak máš k dispozícii správnych ľudí 🙂 My sme jeden znalecký posudok hodili do koša napr. .... Druhý už bol ok, taký ako sme potrebovali, aj akceptovaný bankou 🙂

biancarv
autor
13. aug 2013

@andreah25
@piacere koľko asi tak stojí, taký znalecký posudok?

veronika2103
13. aug 2013

znalecky som platila 165e,ale na dva domi,ale ty si vyber lacnejsieho odhadcu.sused je odhadca a bere az 350e-vyzierac jeden.no a plus 8e kolok