5 ročný neodpovedá na otázky a nechce jazdiť na bicykli

ichbinich
17. apr 2015

Ahojte!
So synom mame momentalne dva problemy ktore spolu suvisia a nejak nevieme, kam z konopi... Prosim o konstruktivne rady a tipy a triky.

Syn bol vzdy skor tvrdohlavy a neoblomny v istych veciach. Snazim sa to brat, ze je silna osobnost, a ze je "strong-willed child" a nie mulica, snazim sa ho netlacit do ulohy mulice, ani o nom tak nerozpravat (podla knizky How To Talk So Kids Will Listen And How to Listen So Kids Will Talk). Problem je ale potom v tom, ze napriek tomu, ze dobre vie, ze napriklad v nedelu na obed ideme ku svokrovcom (ktorych ma velmi rad), pred odchodom zacne vymyslat, ze tam nejde. Alebo mu poviem popredu, ked skonci toto, budeme robit tamto, alebo pojdeme prec. A samozrejme potom robi sceny, napriek tomu, ze bol informovany, mal cas sa pohrat aj dohrat. Proste rozne finty, co sa tradujum, nefunguju, alebo iba malokedy.

Druhy problem je ten, ze pred pol rokom spadol na bicykli, ublizil si a odvtedy nechcel jazdit. To sme ho samozrejme ani nenutili, potom bola aj zima. Tak sme chodili autom. Pred par dnami sme slavnostne umyli vsetky bicykle, manzel si opravil defekt, syn sadol na bicykel a iba sa odrazal. Ale slubil, ze na druhy den rano pojde pekne na bicykli do skolky. Je to 2km, siel tu trasu este na odrazadle, potom na bicykli bez problemov. Zajde to aj peso, v pohode. LENZE, ked slo o to, aby sa pohol, tak sa iba odrazal ako na odrazadle, nedal nohy na pedaly. Nepomohlo vysvetlovat, prosit, pohanat. Tak sme sa trepali tie 2km pol hodiny a ja som prisla neskoro do roboty. Bohuzial nemozem prist prenho o tu pol hodinu neskor, lebo skolku zatvaraju a uz je aj tak z poslednych 4-5 deti. Poobede bol na ihrisku jeho kamarat, s bicyklom, tak zacali jazdit spolu. Syn sa takmer stale iba odrazal. Potom sa mame ineho kamarata podarilo ho presvedcit, aby nastupil a pedaloval. Povedala mu, ze ona je silna, ze ona ho podrzi za sedadlo a pomoze mu. (Inak pomoc sme mu ponukali aj my s manzelom, samozrejme.) A tak zrazu sa krasne viezol. Niekedy sa zase iba odrazal, ale potom za jazdy plynule dal nohy na pedale a pekne sa vozil. Aj bol cely stastny, aj som ho pochvalila, ze ako super mu to ide a povzbudzovala, aby siel este jedno kolo a pod.
Na druhy den rano, zase iba ako na odrazadle. Zase som sa s nim trepala pomaly, zase som prisla neskoro. Vravel: iba po tuto krozivatku, potom pojdem. Iba potial, iba potial. Dokonca som sla s nim alternativnou trasou, nie tam, kde spadol, to ide dole kopcom a je tam iba udupana hlina a nie asfalt. Sli sme bez kopca, po asfalte, ale nepomohlo ani to.
Po ceste domov detto, iba sa odrazal. Ja mam v privese dceru, je to pre mna tazke tlacit bicykel aj s dcerou, ale aspon sa nemusim ponahlat. Ale lezie mi to na nervy.
Vecer sa manzel pokusal s nim porozpravat. V klude, po veceri. Na otazku, preco nechce jazdt, nedal odpoved. Potom navela zo seba vysukal, ze chcel, aby mu niekto pomahal pri startovani. Tak sme mu povedali, ze vsak nam to treba povedat, aby sme mu vedeli pomoct. Dohodli sa, ze dnes rano mu manzel pomoze, a ze pojdeme pekne spolu na bicykloch. Podali si ruky, ze ano, manzel mu bude drzat sedaldo, pomoze mu a pojdeme.
Dnes rano, stojime vsetci pri bicykloch, dcera priputana v privese, ale syn uteka prec. Bez jedneho slova. Neopovie ani slovo, ale odmieta sa priblizit k bicyklu. Ja viem, ze by sme nemali nanho tlacit, ale NECH OTVORI USTA. To sme ale boli nanho ale nahnevani obaja, aj sme mu to povedali. Ze vcera slubil nieco a nedodorzi to. Nakoniec sme sli autom, ale s tym, ze musi zaplatit syn zo svojich penazi (ma si 10€, co sa mu nazbieralo, minca sem, minca tam, nema ziadne "vreckove" v tom zmysle, ale smie si za to niekedy nieco kupit.) Tym, ze stal ako mulica a nic nehovoril, ze sme zbytocne bicykle vytahovali a potom zase odkladali, sme zase meskali do roboty...

... a teraz sme v koncoch... V tomto pripade neexistuju ziadne prirodzene nasledky (ako ked pojdes v zime von bez bundy, bude ti zima). Zobrat mu Lego? Auta? Vlaky? Uz mu raz manzel odlozil jeho v tom case dolezitu Lego stavebnicu na tyzden. Aj vedel povedat, ze preco, ale proste si to "odsedel" a hotovo. Zakazat pozerat videa sme uz tiez skusali, proste ten tyzden nepozeral, precakal to. (aj ked momentalne pozera malo a jeho system, ze ma obmedzene mnozstvo videi za tyzden, super chape).

Potrebujeme sa rano dostat do jasli, skolky, roboty. Ist autom je zbytocne, kedze je tu pekne a teplo a sucho. Ked prsi, tak ideme autom, jasne.
Vcera po prichode domov bicykel zaparkoval a nechcel sa vozit ani so svojim kamaratom, ktory sa ho vypytoval, ze kde ma bicykel ☹

Rada, ze dat mu este cas je no, neviem. Mal pol roka casu... Mame aj moznost obist to miesto, kde spadol, aj som mu navhrla, ze pojdeme pekne po rovnom asfalte a nie po hline (nepovedala som naschval, ze nepojdeme tade, kde spadol.) Aj sme tade sli...

Snazili sme sa jeho spytat na riesenie tohto problemu. Odpoved nulova. Existuje moznost, ze mu pedale odmontujeme a pojde (dufam rychlejsie) ako na odrazadle. ALE neviem, ci mu to my mame povedat ako riesenie alebo ako. Lebo toto mal, ked sa oducal od pomocnych koliesok. Ze mu manzel dal dole pomocne kolieska, aj pedaly. Tak najprv jazdil ako na odrazadle a potom s pedalmi. Ale odmontovanie pedalov neriesi problem c.1 = ze odmieta rozpravat (a pritom sa mu usta nezatvoria), a iba posuva problem c.2, ze odmieta pouzivat pedaly.

Prepacte za litanie, ale je to kolmplexne, tak som sa to snazila vyvsetlit...
Dakujem za vsetky konstruktivne odpovede!

rakywanda
17. apr 2015

@ichbinich zdá sa mi, že zbytočne tlačíte na pílu...moja bude mať čochvíľa 6 a ešte ani bicyklovať nevie, nechce, bojí sa, nebaví ju to...čo ja viem. netlačím na ňu. možno toto leto.
ja som sa ako malá potopila pod hladinu, oči otvorené, pre mňa hotová pohroma, strašný strach, panika a odvtedy sa neponorím ani za svet. ani s okuliarmi. mám blok.
skúste malého netlačiť, začnite znova s odrážadlom, aby získal istotu.
nepáči sa mi, že 5-ročné dieťa vám má hradiť náklady za benzín, nemá to žiaden účinok, tak malé dieťa nemá predstavu o hodnote peňazí. môže to chápať ako trest za to, že sa bojí. ani nebrať obľúbené hračky. stratí voči vám dôveru, pretože to môže chápať tak, že ho trestáte za to, že má z bicykla strach.
takže moja rada je netlačiť na pílu, byť trpezliví, podporovať ho a ono sa to upraví.

eeffka
17. apr 2015

@ichbinich panecku...zeby som s 5r sopliakom toto absolvovala... mate gumenne nervy aj s muzom a maly si z vas robi jojo. 5r niektori vedia bicyklovat, niektori nie, moja dcera starsia je z takých nemotornejsich sa to naucila sama az skoro v 8 rokoch, dovtedy sme sa mohli na kolomaz rozliat

moje deti vedia ze ked ja poviem ze sa ide tam a tam o tej a tej, aj keby som ich pred panelak v pancuchach s 1 topánkou vystrkala casovy plan sa dodrzi. Posobim sice pri tom ako bachar ale praca a skolka nepusti ( obe mi zamknu 😀 )

Zaver prestante mladého panka ofukovat a ukazte mu kto je panom domu.

prasiatko30
17. apr 2015

zamen bike za tie moderne rychle kolobezky - ja ich pouzivam s oboma dcerami ked sa potrebujeme dostat na mimoskolske a je to parada - v centre nemame vela ciklochodnikov a aby isli po chodniku na biku je pri vela ludoch dost nebezpecne. takze jazdia na kolobezkach a ideme omnoho rychlejsie a tie kolobezky su aj spratnejsie ked nahodou ze nechce ist niektora sa bud vozim aj ja alebo ich len zlozim a hodim na plece a je po probleme. s tym bikom zatial nanho az tak netlac este ma cas a ak ho to nebavi tak s tym nic nedosiahnes.

sissy27
17. apr 2015

@ichbinich neviem, ale príde mi úplne zbytočné trvať na tom, aby sa dieťa kamsi prepravovalo práve na bicykli, keď ho odmieta (nech už má dôvod akýkoľvek)... vy nechcete vyťahovať auto, on nechce bicykel, nezdá sa ti to podobné? 🙂 jasné, chápem tvoje argumenty, že auto je neekonomické, neekologické, problém s parkovaním, atď. - ale dieťa to takto nevníma...
čo tak kúpiť synovi kolobežku? nemáte v okolí nejakého spolužiaka, ktorého rodičia vozia autom a zobrali by aj vášho? čo nejaká mestská doprava? alebo ísť z domu skôr a pešo?

mamulienka30
17. apr 2015

@ichbinich mna by slahlo sa takto s 5 rocnym natahovat :( To myslis vazne, ze s vami takto cvici? Pekne vytiahni detsku sedacku na svoj bike a usad ho tam ako mimino, daj mu pekne dcerinu ruzovu helmu, nech ma trapas na n-tu pred skolkou, ze sa necha vozit ako babo... ho prejdu taketo vymysly chytro...

rakywanda
17. apr 2015

@eeffka tiež som "bachar" a ráno bičom plieskam, aby sme to stihli, ako hovoríš ty, aj keby išla v pyžame, časový plán treba dodržať, ale toto je iné, tam je strach toho dieťaťa. to nejde o to, kto je pánom domu. ak je to dieťa ochotné akceptovať inú alternatívu - to odrážadlo, či kolobežku, nevidím problém. Ak moja požiadavka (dostať sa včas do škôlky, práce) bude splnená, je mi šumák či pedáluje, či sa odráža. pre mňa je hlavné, že dieťa je v psychickej pohode.

pink_lady
17. apr 2015

@ichbinich ja neviem, ale od 5 rocneho dietata chciet vysvetlenia problemov, a aby navrhoval riesenia..ze usiel bez slova a hnevat sa za to...ja neviem. ...Ja mam 5,5 rocneho a este sa len uci bez koliesok, vcera druhy den.

A proste on nevie povedat preco a ako sa citi, a navrhnut riesenie - este mi aj pride na to malicky. A - ist s nim pol km do skolky na bickylki tak by som tam dosla sediva 🙂)))))))))

eeffka
17. apr 2015

@rakywanda tak zasa chodit bicyklom rano s umraucanym neprebratym dietatom, pride mne dost 50shadows of masochism 😀 😀 😀 , ja uz rano volim obuv podla toho ako sa moja 3r princeznicka vyspala,
podpadky aj je "doruzova" a tenicky, ked viem ze mam ranny trenning crossfitu 🙂 🙂 🙂 ( rozumej decku pod pazuchou, kabela a batoh v druhej a sprint pomedzi auta, deti, a 3poschodia v skolke zrychleny presun )

ichbinich
autor
17. apr 2015

@rakywanda
Dakujem za odpoved. Aj mne sa prieci zobrat mu hracky a pod. Lebo ked sme to predtym skusili (dokopy asi 3 krat), tak si to proste odsedel a ucinok nulovy ☹
My mu chceme pomoct, chceme, aby povedal, ze preco nechce ist na bicykli, ze ako mu mozme pomoct. Ale on zvycajne nepovie nic. Blbo kuka a nic. Ja som mu to nepripominala, ze spadol, a ani on sam to nespomenul. Spomenul to niekedy v zime. Tak som mu povedala, ano, to si spadol, ublizil si si, ale nastastie aj zub bol v poriadku, a rychlo sa ti to zahojilo. Dalej nic. Ziadne prehanne lutovania, ani ziadne prehnane ze to nic nebolo.

Ono ked mal minuly rok este pomocne kolieska, tak ho par blbych deti vysmialo, ze ma baby bicykel. Tak som im povedala, ze vsak sa nauci aj bez nich... Niekto skor a niekto neskor...
Po tom vysmiati od deti sa mu moc na bicykel nechcelo. Ale nejak sa dal prehovorit. Potom sam videl, ze s pomocnymi kolieskami je pomalsi, tak mu ich manzel odmontoval a s nim behal a ucil ho jazdit bez pomocnych koliesok.

Teraz neviem, ci mu to mam navrhnut ja ako riesenie, ze spiatky pomocne kolieska, ale s rizikom, ze ho zase vysmeju a bude chciet bicykel este menej... Alebo odmontovat pedaly. To je najjednoduchsie riesenie. Mozno sa budu posmievat aj tak, ale to nevidno okamzite, ako pomocne kolieska. Podla vsetkeho by si to vacsina deti ani nevsimla.

Ale mne ide aj o to, ze nedopovie na otazku. Nie len v tomto pripade. Spytam sa ho, ake riesenie navrhuje, a on v lepsom pripade povie neviem. Ale na 99% mlci a kuka, v horsom sa este aj vyskiera...

Rozmyslala som aj o tom, ze mu kupim kolobezku... Ze teda prec od bicykla, ale predsa len nejaka pomocka, aby bol rychlejsi. Ale neviem, ci by to akceptoval a vedel na tom jazdit a vyhodit minimalne 50€ za to, neviem.
Ist s nim peso o pol hodinu skor z domu tiez nie je riesenie, lebo zase bude iba po jeho... NAvyse, sme rano radi, ze sa vobec vypotkame z domu. Takze ta polhodina skor je dost nerealna...
Mne nejde o to, ze plati vzdy iba vsetko, co povieme my rodicia. Ma dost moznosti rozhodovat aj sam (co si oblecie, ak to pasuje k pocasiu, co chce jest, a podobne). Ale jasne mu niekedy povieme, ze su veci, o ktorych rozhoduje on, a su veci, o ktorych rozhodujeme my. Nezacinam "vojnu" o farbe tricka ani podobne, ak sa rozumieme 😉

buba1993
17. apr 2015

Malý nechce bicyklovať tak nech nebicykluje. Prečo najnovšie majú matky na svoje deti požiadavky, ktoré tie deti očividne nevedia splniť?
BOJI SA BICYKLOVAŤ TAK SA NECHCE BICYKLOVAŤ. Ako by sa páčilo tebe, keby ťa niekto nútil do skoku z lietadla a keď by si povedala, že nejdeš tak by si si to musela ešte aj zaplatiť? ( pri tom to bol napr darček? )

Kúpiť kolobežku, upraviť bicykel, riešenia sú rôzne hlavne nerobiť nič týmto smerom násilia. Nemyslím si, žeby to robil z trucu ako takého. Jednoducho sa bojí nakoľko očividne chodil po iné roky na bajku.

sue
17. apr 2015

Hm, no tu su tie dosledky liberalnej demokratickej vychovy 🙂 Ja by som odporucala zlatu strednu cestu - mate najvyssi cas ;) respektovat a byt respektovany neznamena,ze dieta si robi co chce a vy s nim ani nehnete,ale ze sa respektujete vzajomne a ze je nutne dieta naucit, ze niektore veci sa robit proste musia a nie je v nich na vyber.... drzim palce...

prasiatko30
17. apr 2015

@ichbinich skus tu kolobezku su aj lacnejsie v decathlone mas uz od 30€ vcelku kvalitne. inaksie ja mam 5r a veru niekedy to s nou nie je ani z voza ani na voz, proste ak jej povies tak vadi ak jej povies naopak tiez vadi a je krik - proste sa zobudza hore zadkom a vtedy nepomoze nic.

rakywanda
17. apr 2015

@ichbinich nemáte možnosť si vyskúšať kolobežku u kamaráta? tak zistíš, či sa oplatí investovať.
my sme mali niečo podobné so spaním vo vlastnej izbe, tak som poučená na vlastných chybách.

@eeffka áno súhlasím, ale zakladateľka nepísala o tom, že by jej malý plakal, že musí ísť bicyklom, že je neprebratý a pod., on len nechce pedálovať, s odrážaním problém nemá.

rakywanda
17. apr 2015

@sue ale tu je na výber - odrážadlo, kolobežka

ichbinich
autor
17. apr 2015

Vdaka za vsetky odpovede.
Takze ziadne nasledky, ale umoznit mu odrazat sa...
Este to vysvetlit manzelovi, ze predsa len pedaly dole 😉

No, nase rana, to je tiez na extra diskusiu. Ked mu pohrozime, ze pojde v tom, v com prave je, tak sa zrazu oblecie... Aj ked si tiez myslim, ze ho minimalne raz naozaj napoly vyzleceneho/obleceneho pred tie dvere musime vystrcit, aby to malo trvaly ucinok...

Nemyslim si, ze by bol este maly na to, aby povedal, ze co a ako a aby povedal riesenie. Ked mi vysvetluje kadeco z jeho imaginarneho sveta, alebo aj z realneho, tak kukam. A potom sa pytam manzela, ci mu to on povedal/vysvetlil, a ze nie. Tak na to prisiel sam. Takze on ma toho v hlave dost.

Ale teda ako pisete, asi ma fakt z toho neskutocny blok. Inak on sa v zime aj pytal na bicykel. Len to samozrejme neslo... Tak mu potom asi aj presla chut ☹

monicm
17. apr 2015

@ichbinich čo sa týka bicykla-netlačne na neho a nájdite iný spôsob prepravy.čím viac budete tlačiť,tým to bude horšie.že niečo sľúbi?áno,sľúbi,lebo vie,že vy to chcete počuť a možno samo dúfa,že naozaj to do zajtra bude lepšie a na ten bike sadne,ale potom príde na "lámanie chleba" a je zle.bike nechajte bikom a vymyslite niečo iné.

a čo týka toho,že trucuje,no...............normálne,možno nie u každého dieťaťa,ale je to normálne.najstarší syn bol v tomto a vlastne aj je ukážkový,upozornený dopredu,vie čo bude nasledovať a väčšinou nerepce a akceptuje.prostredný-úplný opak,tvrdohlavý,zaťatý a ak niečo nechce,je s ním ťažká reč.

a komentáre typu,že vám skáče po hlave: no neviem,čo sa týka toho biku,tam podľa mňa nie,jednoducho má strach,nevie ho identifikovať a tým pádom ani prekonať.treba nájsť spôsob,alebo mu dať čas

čo sa týka toho trucovania,tam skúša,čo dovolíte,treba si stáť za svojím a nevyjednávať,občas pomáha komunikácia,občas len príkaz a vysvetľovanie až ked je dieťa pokojné

michi284
17. apr 2015

nie každé dieťa bude kopírovať záľuby rodičov. náš bude mať 6 rokov a bike iba na dialku. tak sme to nechali. kúpili sme kolebežku ako píše aj @prasiatko30 a je to super. udrží na tom rovnováhu a hlavne baví ho to. čím viac dieťa do niečoho budeš tlačiť, tým viac mu to len sprotivíš. a možno by bolo vhodné sa začať správať ako syn. ak neodpovie, neodpovedz ani ty. alebo ak je teda fajn chodiť na biku, nech sa odráža, ale s tým, že bude musieť skôr vstávať, aby ste stihli. alebo nechať tomu čas.

janickacrazy
17. apr 2015

@ichbinich Neviem, ale tá vaša výchova mi príde dosť zvláštna, hlavne to, že chcete, aby malý platil zo svojich za benzín, to je podľa mna choré a dieťa to vôbec nechápe. To ja praktizujem na svojom 15ročnom synovi, že napr. si pokazí slúchadlá, lebo s nimi zaobchádza kadejako, tak si nové kúpi za svoje peniaze, ale tak jasné, že v jeho veku to chápe. Možno sa ozaj bojí to bicyklovania a strach treba rešpektovať! Ja by som ho nenútila jazdiť na bicykli nasilu, len k tomu získa ešte vačší odpor. Chodte autom alebo peši. Prípadne MHD. Strach je iracionálny a niekedy sa to nedá ovládať. Napr. ja som dospelá a bojím sa pavúkov a aj ked racionálne chápem, že sa ich nemám prečo báť, aj tak sa bojím. Predstav si, že by teba niekto nútil robiť niečo, z čoho máš strach. Akoby si sa cítila? Určite by som dieťa netrestala zato, že sa niečoho bojí. Daj mu čas, bicykel schovaj a skús vytiahnuť za pár mesiacov.

meesha
17. apr 2015

Ze se vam do toho pletu, jdu nahodou okolo, ale sorry, vy nemate problem s tim, ze nechce jezdit na kole. To hlavni je nekde jinde, ze 😉 Ty jo, s petiletakem se dohadovat, jestli ma nejake reseni... 😀 prosim pekne on je dite, ne zmenseny dospely. Co si pamatujete vy z teto doby? Jake ma dite v tomto veku sebeuvedomeni? Mmmm...Mozna jsem byla natvrdle dite, ale kdyby se mnou chtel nekdo takhle konverzovat, tak bych na nej taky koukala jako puk.

ichbinich
autor
17. apr 2015

@sue
No mi nieco povedz 😉 😀
"ze je nutne dieta naucit, ze niektore veci sa robit proste musia a nie je v nich na vyber.... drzim palce... "
Presne o to sa denno-denne pokusam... Aj mu to na rovinu poviem...
A potom ho vrieskajuceho vytahujem pred dvere, lebo je cas ist. ☹

Ta tycka za velky bicykel stoji stovku... Nova kolobezka minimalne 45. Z druhej ruky minimalne 30. Pozerala som aj sportove obchody, aj inzeraty. Decathlon v Rakusku pohuzial nemame.

Vyskusat kolobezku by sa teoreticky dalo, ak by bolo prave to jedno dieta vonku 😉 Ale oni su vonku doobedu, ked my sme v robote/v skolke.

No nic, cez vikend pojdeme do nejakeho sportoveho obchodu nech si vyskusa. Alebo teda navrhneme najlacnejsie riesenie: odmontovat pedaly.

Este musim schladit manzela a navrhnut mu to. Ja som mu to uz povedala, ale on je poriadne nastvany najma kvoli tomu synovmu mlcaniu. (Tento problem mame uz davno a v tych najroznejsich situaciach. A nie len pri pokuse sa najst riesenie alebo sa pytat preco si to urobil a pod.)

monicm
17. apr 2015

@ichbinich skús manželovi vysvetliť,že je normálne,že 5-ročné dieťa nevie popísať svoje pocity.niektoré deti to zvládnu,ale nie všetky.a vlastne ani dospelý občas nevedia presne popísať,čo ich trápi,nevedia občas popísať svoj strach.a hlavne mu treba vysvetliť,že deti sú deti a treba in načúvať,ani tvojmu manželovi sa nepáči,ak ho niekto tlačí do niečoho,čo sa mu nechce.a kým to nie je od šéfa,tak sa snaží tomu vyhnúť.

P.S.: ak máš aspoň trochu takého chlapa,ako je väčšina,tak ti budem držať silno päste,pretože vysvetliť chlapovi niektoré veci je vec nadľudská,najmä ak si myslí,že on sa nemôže mýliť a zabudol,že bol dieťaťom 😀 🙂

deny3
17. apr 2015

a mne nepríde nič divné na chovaní tvojho syna. Nechce sa bicyklovať a ? možno sa bojí, možno ho to vôbec nebaví, on ti nepovie v čom je problém, lebo to nevie pomenovať, nevie myslieť a rozprávať ako dospelý človek, možno tak o 10 - 15 rokov sa s ním môžeš baviť o jeho pocitoch. Ak nechceš vyťahovať auto, tak skús ako ti radia aj niektoré dievčatá, kolobežku či odrážadlo, možno o týždeň, o mesiac sám príde nato, že na bicykli by to bolo rýchlejšie, pohodlnejšie. A možno na to nepríde, kto vie. 🙂
a tá tvrdohlavosť, ach jaj, to poznám, tiež dopredu oznámim, čo budeme robiť a aj tak sú potom vymýšľačky, scény. Mne malý nechce chodiť von, lebo on sa chce hrať doma so svojimi hračkami, ale ked ho potom "násilím" vytiahnem von, tak zase nechce ísť domov, lebo sa chce hrať a behať vonku. 🙂

prasiatko30
17. apr 2015

@ichbinich z vlastnej skusenosti ti mozem povedat ze vasim nervovanim a zakazmi nedosiahnete vela len to ze kazde rano budete mat nervy a stres

ichbinich
autor
17. apr 2015

@janickacrazy
To zaplatenie bol manzelov napad v tom afekte. 100% stotoznena s tym nie som. Ale aj ja som sa musela najprv schladit.

MHD sice existuje. Ale to mozem ist rovno peso. Trva to minimalne tak dlho (peso alebo na bicykli je ta trasa ovela kratsia), a rano byva natlacena skolakmi. Clovek nema ani kde spadnut 😉

Ze si tresnut po stole ako dospelak, to na syna nefunguje. Aj v skolke to v druhom roku pochopili, ze teda povedat prikaz, ze to nejde. Volali nas na koberec, ze syn ich neposlucha. Tohto roku na pohovore sami povedali, ze uz neprikazuju. Ponuknu, povedia teraz sa robi toto, ale uz ho nenutia. Alebo so skusia s humorom. Takze aj profici si mozu niekedy vybit zuby 😉
A byt 100% autoritativny, to by bol bol a rev od rana do vecera. A to nechcem. Ani pre seba, ani pre deti. Preto som napisala, ano, iste veci si rozhoduje sam. A iste veci my.

Inak ja som este manzelovi navrhla, ze nech ho teda "nauci" znovu jazdit niekto iny... Kedze tej inej mame sa dal poltacit apotom jazdil spokojny po celom sidlisku. Ze ako aby sme ho to neucili zase my (lebo citi, ze sme napati v tejto veci), ale nech to robi napriklad manzelov brat... Necchel moc o tom pocut, ale podla mna by to bolo take neutralne riesenie... Musim sa s nim este raz v klude a bez deti porozpravat.

On jazdil rad, takze nejde o princip, ze nechce bicykel. Ale teda je ten strach asi unho taky velky, ze to nevie ani pomenovat a nechce ist na tu cestu, kde sa to stalo (aj ked tade ist nemusi, ako som uz pisala vyssie. Je aj poekna rovna asfaltovana obchadzka). Lebo po sidlisku sa vozil aj sa vytesoval...

puklica13
17. apr 2015

Uprimne...nechcela by som byt v kozi tvojho syna....podla mna na to uplne zbytocne tlacite...chciet po 5 rocnom decku aby popisovalo svoje pocity, ved to casto nedokazu ani dospeli ludia...😉

ichbinich
autor
17. apr 2015

@prasiatko30
Ja viem, stres robi stres. Tak mi porad, ako to prezit 😉
Vitaminy B, vitaniny s nazvom "Dobre nervy" a "Pokoj a klud" sice beriem, ale aj tak niekedy vybuchnem.
Ja viem, ze sa sprava ako dieta, lebo dieta JE. Len ta mulica by nemusela byt az taka silna v nom 😉 😀

Ale vdaka za vsetky reakcie. Ocividne je ten strach stale tam a velmi silny. Navrhneme mu odmontovanie pedalov a uvidime, co bude. Kolobezka ako riesenie je potom este stale mozna 😉

sue
17. apr 2015

Hm, no viem o com pises,ajunas je to miestami tazke,pretoze nechceme mat doma nerozmyslajuci, posluchajuci otesany hranol bez vlastneho nazoru a takato vychova je strasne tazka.... Je jednoduchsie "vytesat" z dietata hranol alebo rozmaznat ho :D tato nasa vysneba zlata stredna cesta je brutal. U nas pomaha sa o problemovych veciach bavit vopred - poznam svoje dieta a viem uz cca co ho naserie :D tak o tom s nim rozpravam vecer predtym - vysvetlim preco tentokrat nie je na vyber + pri inych cinnostiach (svojich) komentujem "boze ako sa mi nechce zehlit,no ale musim,nemali by sme si co obliect" a vnimam to tak,ze sa takto podvedome dieta nauci,ze su veci,ktore musime a ktore mozeme,niekedy sa vybrat da,niekedy nie.... No a ano,ked je unaveny alebo hladny,je to tazsie,ale trvam na svojom...

sendy182
17. apr 2015

@ichbinich ja som za kolobezku🙂 .....nenutim ak nechce.....musim si dat rady.....dieta ma mat hranice....vy mate mozno vysie naroky kvoli ostatnym v okoli.....vid pomocne kolieska 😉 .....ja si ooizeram co vyhovuje mojmu dietatu....kedy sa vase dieta smeje?.....vie byt stastny....vesely....alebo ho trapi zlyhanie....ma strach....naroky rodicov....ja mam dvoch synov....starsi bol suverenny...bicykloval od 4 rokoch bez pomocnych....kolobezkoval sa ako "diablik',,,,,do ms aj z ms🙂 ....dole kopcom....az som mala mrakoty.....a mladsi syn?....bojko....bez pomocnych sa naucil sam v ms....ani som nevedela kedy. 😀 ...mal 5 rokov uz ale urcite🙂 .....takze individualne tok treba brat🙂 .....mozno pauza....menej vysvetlovania....ideme tam a tam....a hotovo-) ....

ichbinich
autor
17. apr 2015

@sue
Dakujem. Ked viem, ze nie som sama, tak mi je hned lepsie 🙂
To s tymi komentarmi vlastnej nechcenej roboty je super napad 🙂
U mojho syna funguje trik, ze keby som vedela carovat, tak... Alebo ked povie, ze nechce vstavat, tak poviem, ze ani mne sa nechcelo, ze aj ja by som najradsej spala cely den. Alebo sam povie, ze by chcel ist iba dva dni do skolky a potom byt doma, tak mu poviem, ze super napad, dva dni pracovat a 5 dni vikend, ze by som brala... To zvycajne celu situaciu odlahci 🙂
Ale proste v strese nie vzdy reagujem pedagogicky spravne, a aj ma to stve.

Riesenie, ktore sme si vydiskutovali s manzelom:
1. navrhneme mu zvysit sedadlo na odrazadle, ktore mal, na maximum - ak chce odrazadlo
2. manzel sa s nim bude cez vikend bicyklovat, a nech si vyberie, ci chce este zase pomocne kolieska alebo ho ma manzel drzat.
3. (ak prve dve zlyhaju) - kupit kolobezku, ale dost velku na to, aby sme ju mohli pouzivat aj my, rodicia. (potom to nebude len tak vyhodenych min. 50€, ale budeme to mat ako "rodinnu" kolobezku)

Dufame, ze sa k niecomu dopracujeme.

P.S. Zaplatit z vreckoveho nemusi 😉