Čo ak dieťa nepôjde do škôlky?

jana_eyre
3. feb 2015

ahojte, najprv vam trocha predostriem ako to so skolkami u nas chodi.. u nas v dedine je jedna skolka rozdelena na dve casti, kedze sme taka netypicka obec s dvoma castami.. stara cast ma klasicku skolku, kde chodia vraj iba predskolaci a plati sa za nu 20e, plus strava.. Druha cast skolky je pri mojom dome, sidli v nakupnom centre na poschodi /nemali vtedy ine priestory/ a chodia tam mensie deticky.. ale plati sa tam 75e, plus strava 30e.. V plane je postavit novu skolku, kde by sa vsetci spojili a poplatky by sa upravili na prijatelnejsie - to ale neviem kedy planuju..

A teraz moj "problem".. Mam dve deti - syn tento mesiac oslavi 3tie narodky a dcera ma rok.. maju sa radi, doma sa vsetci celkom bavime, mame takmer stale nejaky program.. ale vidno, ze synovi teraz cez zimu viac chybaju rovesnici - pretoze vonku takmer nikto nie je, alebo iba male deticky..

Planovala som ho prihlasit do skolky a nastupil by od septembra, problem ale je, ze taka vysoka suma nam zasiahne do penazenky celkom vyrazne.. Ja sa teraz neviem rozhodnut, ci ho tam dat, alebo nie.. Pretoze na jednej strane je nasa fin. situacia a na druhej strane je syn, na ktorom vidno, ze by do skolky aj isiel..

Ja som inak typ "ucitelky v skolke" vzdy som rada davala pozor na deti, vzdy som s nimi travila vela casu aj ked som este vlastne nemala a vymyslala som program.. aj teraz to tak je, len je to samozrejme o cosi tazsie, ked sa jedna o vlastne deti - tazko sa zabavia vzdy obaja a tak mam obmedzene moznosti..
Ked bude teplejsie, budem vymyslat vylety ako minuly rok a dcera uz bude chodit a bude vacsia, cim ziska partaka.. ale predsa len ma mata, ze v skolke sa nauci aj ine veci, najma sa natiahne ta pomyselna "pupocna snura" a bude samostatnejsi..

ked niekomu poviem, ze ho mozno nedam ani tento september /pretoze uz minuly vsetci riesili, preco uz do skolky nejde a pritom mal len 2,5roka/ tak ho poraza.. je ale take strasne dolezite aby bol v skolke, naozaj som taka divna ak este chvilu bude doma?

Mate niektora skusenost s tym, ze dieta islo do skolky az okolo 4roch rokov? ako to zvladalo, bol v niecom problem?

bosoriak
3. feb 2015

@jana_eyre Moja starsia isla az ked mala 4, o nic neprisla, nic jej nechyba a zvladla to dobre. Mali sme skupinove aktivity s inymi detmi, chodila som s oboma do materskeho centra, na tanecne kurzy, takze izolovana nebola. Ak na to nemate peniaze, tak nevidim jeden dobry dovod aby si ho tam davala.

jolinka
3. feb 2015

co ak nepojde? NIC ... spusta deti nema skolku pre nedostatok miesta, ze zoberu az predskolaka alebo vo vyssom veku. Minimalne ale ta predskolska priprava je nutna. 😉

Mne sla najstarsia dcera od 4,5 roka, lebo ona sama nechcela chodit, bola som na materskej s mladsou...Samozrejme tych reci, co sme sa napocuvali 😝 😝 🙄 🙄 🙄 No ale v pohode si potom zvykla, uz bola doma dost vynudena, nastup do skolky v pohode, uz bola vyspelejsia, samostatnejsia, rychlo si zvykla a nabehla na ten rezim. Kedze mala odklad, chodila dokopy 2,5 roka do skolky, uplne jej to stacilo aj pre zvykanie na kolektiv aj na pripravu do skoly 😉

bonaqa2013
3. feb 2015

@jana_eyre čítala som, že najideálnejší vek nástupu dieťaťa do škôlky sú 4 roky. Moja susedka je riaditeľka v MŠ a tiež mi povedala že áno - 4 roky je ideál . Takže nie je čo riešiť.

majusqa77
3. feb 2015

@jana_eyre neviem, odkial si.. ..ale ved ked si typ ucitelky v skolke, skus opatrovanie doma, este zo dve deturence a bude mat aj synator spolocnost 🙂

jana_eyre
autor
3. feb 2015

@bonaqa2013 @jolinka dakujem, takze by sme to mali zvladnut aj ked pojde neskor 🙂 len sa musim obrnit pri tych reciach.. dnes mi suseda vravela, ze ved to nie je tak vela.. ano, nie je to vela, ale ja snad sama najlepsie viem, co ovplyvni nas rozpocet..

jana_eyre
autor
3. feb 2015

@majusqa77 nad tym som uz tiez uvazovala - o deti tu "nie je nudza".. ale to je hrozna zodpovednost.. predtym som opatrovala svojich synovcov a netere - co je trocha ine ako cudzie deti..

navyse je to strasne zavazujuce - casto sa len tak cez den rozhodneme, ze ideme na vylet autobusom a dovezie nas potom manzel vecer ked ide z prace.. taketo vypadky potrebujem aj ja, aby som si precistila hlavu a nezazivala stale to iste.. keby som mala doma dalsie dve deti, ktore by chodili pravidelne kazdy den v tyzdni nedalo by sa tak jednoducho niekam dostat..

maminecka2
3. feb 2015

@jana_eyre Ahoj Janka, vôbec nerieš susedy a jedna baba povedala. Keď ho dáš do škôlky tak sa zasa určite nájdu ľudia čo budú riešiť že načo a prečo keď si doma s druhým dieťaťom, že sa ho chceš zbaviť a si pohodlná. Úplne to vypusti a rieš si podľa svojho. Ak si spokojná s oboma deťmi doma tak si ich tak nechaj aj naďalej, venuj sa im spoločne, vonku hľadajte nejakých vrstovníkov nech sa zabaví. Taký veľký poplatok je hriech platiť pokiaľ nepotrebuješ ísť do práce alebo nie si na tom tak, že v rámci zachovania svojho duševného zdravia ho potrebuješ dať aspoň na pár hodín do kolektívu😃 (Tak som na tom bola ja😜, ale syn je v obyčajnej škôlke za obyčajné peniaze😄). Držím palce

jana_eyre
autor
3. feb 2015

@maminecka2 dakujem za povzbudive slova 🙂 dohodnem sa s muzom a maly zrejme ostane doma este chvilu.. aj ked prihlasku mozno podam a potom sa definitivne rozhodnem..

rutie
3. feb 2015

@jana_eyre Ja by som ho nechala este doma. O nic hrozne nepride. Zvlast, ked to teba neobtazuje. To su take sablony, ze dieta musi ist v troch rokoch do skolky. Blbost. Mate jedinecnu moznost este rok-dva byt spolu intenzivne, uzivat si spolocny cas bez povinnosti. Iba sa tesit. Pritom to je uz vnimave dieta, s ktorym sa daju podnikat aj zaujimavejsie vypravy, robit zaujimavejsie cinnosti.

Ja som mala do synovych 5,5 roka, dcerinych 4 rokov a dalsej dcery 3 rokov doma tri deti. Najprv som to brala ako nudzu a krivdu, ze mi ich nezobrali do skoky. Spatne som rada, boli to narocne, ale pritom najrajsie casy. Ked bol pekny den na jar,hocikedy som nas rano pobalila a sli sme za nosom, mensie prespalo v kociku, v satke, nieco sme kupili zjest a tulali sme sa hocikedy do vecera. Chodili sme do muzei, do lesa, do Bibiany, kupat sa. Vela sme sa rozpravali, deti sa ucili uplne prirodzenym sposobom - ratali sme auta, kym nam pride autobus, poznavali cislice podla cisel spojov, citali napisy. Stretavali sme sa s inymi rodinami, navstevovali sme sa s kamaratkami. Chodili sme na stavbu nasho domu, zakladali so mnou neskor zahradu. Deti maju velmi blizky vztah k sebe navzajom. Ked nastupili do skolky, boli trochu ine ako deti, ktore tam boli od troch rokov - vedeli skor viac (napr. dcery od 4 rokov citaju, od 5 rokov plynulo), ale neboli zvyknute robit veci, len preto, ze su tak zabehnute, pytali sa preco a diskutovali s ucitelkami o dennom programe, o pravidlach. Ale slusne, nebol s tym problem. Ani s vychadzanim s inymi detmi, skor sa moje zvykli zastat outsiderov, neboli take ovplyvnene skolkarskymi vztahovymi schemami.

Rada na tie roky spominam. Teraz to je taka nahanacka, same povinnosti, mam pocit, ze velmi ubudlo toho pekneho, co s detmi prezivam. Len ich kontrolujem, surim, aby vsetko stihli, organizujem. Vymizla taka spontannost z nasho zivota. Posledna dcerka je od troch rokov v skolke, ja pracujem. Je to take ine, nie zle, ale mam pocit, ze ju poznam menej ako starsie deti. Je mi trochu luto, ze nemam ten priestor dat jej to, co som mohla dat starsim.

Nenechaj si kecat od druhych do svojho materstva a intuicie. Vies kolko veci si ludia obvykle nevedia predstavit? A obvykle su to prave tie veci, ktore stoja za to. Vies kolko vyletov si mozete dovolit za to, co usetris za skolku. Ved to je cela rodinna dovolenka pri mori.

jolinka
3. feb 2015

@rutie krasne napisane... 🙂 🙂

jana_eyre
autor
3. feb 2015

@rutie ty vzdy velmi pekne a k veci pises 🙂 dakujem..

rutie
3. feb 2015

@jolinka
@jana_eyre
Vdaka 😉

liebling98
3. feb 2015

@jana_eyre môj najstarší syn šiel do škôlky ako 4 ročný. Tiež som mala mladšieho doma. Ja mám 3 roky rozdiel. Keďže u nás bola núdza o miesto, netlačila som sa nasilu, aby boli uprednostnené mamičky, ktoré musia ísť do práce. Tiež som nechcela, aby k bábätku doniesol všelijaké škôlkárske bacily.
Je to Tvoje dieťa, ostatných môžeš mať vieš kde. Uži si ten čas, kým sú malí, kým sa chcú pomojkať, prituliť.

anetuska7
3. feb 2015

Konečne téma aj pre nás. Naša dcérka išla až do predškolskej triedy, mala skoro 6 rokov. Dovtedy o tom nechcela ani počuť a bola som na druhej materskej tak mi to nevadilo. Samozrejme aj my sme počúvali pomaly odvtedy ako vedela chodiť že či chodí do škôlky a prečo nechodí. Nám to tak vyhovovalo, nástup do školy bol bez problémov, žiadne múdre reči o tom že to bude ťažké keď nechodila do škôlky sa nepotvrdili. Takže my len toľko k tejto téme.

meluela
3. feb 2015

@jana_eyre ked je vam doma spolu dobre, tak si ich nechaj oboch doma ... budete spominat na krasny cas straveny spolu ... ked ma s tym niekto problem (doverne to poznam tie otazky 😠 ), tak len zavidi lebo on/ona mali alebo maju dieta v skolke ...
btw. neviem co take sa v tej skolke nauci - pochybujem ze mu ucitelka bude odpovedat na zvedave otazky tak ako mu odpovedas ty ... ked ich tam ma 25 ... strihat & malovat doma tiez zvladnete
co je jedine problem hlavne teraz v zime zohnat vonku nejake deti, lebo vsetci su v tej skolke ... ale ty ich mas aspon dvoch, takze ma partaka 😉

samasa
3. feb 2015

@jana_eyre moj najstarší išiel až do predškolky...keci nepočuvaj-..riad sa srdcom..problem nebol v ničom..druhý nastupil ked mal 4 roky.. a tiež nieje problém...zatial 😀

emilia25
3. feb 2015

Ja som dala najstarsieho do skolky ked mal pomaly 5 rokov a kedze ich oslavuje 5.9 tak nas dali do normalnej triedy a teraz je uz predskolak.a stredneho som dala tiez az ked mal 4 roky.no a rozdiel uvidim az teraz ked ze najmladsi bude mat cez leto 3. A bude chodit od septembra do skolky kedze uz konci rodicovska.tak uvidim ale bojim sa lebo ke taky malunky a taky moj tulenik.a zrazu medzi cudzimi a ked ma uvidi odchadzat.

bubula_007
3. feb 2015

@jana_eyre super téma, ďakujem 🙂 aj my sa pridávame k vám. Môj syn mal v dec. tri roky, ale kedže čakáme druhé bábo, tak aj detská dr. skôr odporučila nedať ho a tiež povedala, ze 4 ročne si skor zvykne na škôlku. a musim povedať, ze sa cítim lepsie, keď viem, ze este nepojde do škôlky. Teraz je to trochu tažšie, keď sme menej vonku, ale na jar budú zase plne ihriska... Určite budeme aj my počúvať rôzne reči, ale aj tak je to naša vec a nemienim to s nikým riešiť.

dionyzka
3. feb 2015

@jana_eyre ... mne prva dcera do skolky nechcela chodit. Nastupila, ked mala 4 roky a dopadlo to rannymi hnackami a vracanim. Nechala som si ju 1/2 roka doma. Opat sme to skusili v 5tich rokoch, no vydrzala od 9.00 do 11.30. Vobec som na nu netlacila, zrazu prisiel zlom a chcela zostavat aj poobede.
V skole nema ziaden spolocensky problem, tesi sa do nej. Takze tento posunuty nastup do skolky nemal na skolu ziaden vplyv.

Ja si nemyslim, ze ako padne 2,5 roka 3, treba utekat do skolky. Je to velmi individualne, kazdy jedinec je inak vyspely.
Z mojej skusenosti skor deti, ktore boli nutene chodit do jasiel, na 12 hodin do skolok... problemy v tej skole maju. Skolu povazuju ako dalsiu nutnu povinnost, kde treba odsediet, odtrpiet.
Riad sa svojim rozumom, su to Tvoje deti a na ostatnych sa vykasli. Ci das od 4 alebo 5 alebo 2 rokov, zavisi od Teba a nie od nazorov ludi, ktorych mas naokolo.

siska53
3. feb 2015

@jana_eyre nam vlani maleho nevzali, tak siel do skolky az ako 4,5r. Da sa povedat,ze adaptacia trvala 3mesiace (do toho bol aj 3xchory). Hoci v triede ma aj kamosov z ihriska,nebolo to take lahke. Hoci zas..ked bol len s nami tak na nom bolo vidno,ze mu kamosi chybaju najma v zime, v teplejsom obdobi to bolo jednoduchsie,mal kamosov aj doobeda i poobede.. A tiez mam 2r.rozdiel,az teraz sa zacinaju aj spolu hrat. Dovtedy ich zladit bolo narocnejsie jeden sa zvacsa hral sam,ak sa nevedel,ci nechcel zapojit. Skus detske centrum,nemate tam take materske? Maly naor.chodil na baby balance aspon raz do tyzdna.
No a basnicky ci pesnicky a tanceky vies aj ty. Sprav im domacu plastelinu,tu aj keby zjedli,nic sa nestane, citajte si vela a striedaj aktivity vhodne pre rozvijanie mladsieho a starsieho dietata. Mala casto pozorovala braceka,co a ako robi... A zisti,ci v okoli nie su maminy,ktore su tiez takto doma,ja som nakoniec zistila,ze tam take mame a cca od asi marca-aprila,ked sa uz viac chodi von, sme sa casto aj na ihrisku stretavali a tak v tychto mesiacoch az tak nedostatok deti nepocitoval.
Doma mas aj tu vyhodu,ze vies,co im das na tanier, v skolke to uz byva vselico.

A mozno ti poradi (ci uz poradila) nejaka ucitelka MS co sa s tymito mensimi v skolke ucia (kreslit,farby spoznavat, ceruzku drzat, jest priborom.. Tvary,pesnicky,basnicky..asi take veci...len si myslim).

saurian
3. feb 2015

@jana_eyre
nic sa nestane ak nepojde v 3r ale v 4r.
rozhodnutie je len na tebe, ako to citis.
ale skusila by som sa nad tym zamysliet bez toho "financneho" aspektu - tj ze ak by neboli v hre poplatky - dala by si ho do skolky alebo nie?
osobne si myslim ze ak sa im venujes, tak ten rok neskor mu neublizi, coskoro skonci zima a bude s rovesnikmi urcite viac, a aj dcerke bude jeho spolocnost "prospesna". ale na druhej strane je pravda, ze skolka ma tiez svoj vyznam vo vyvoji, najma tom socialnom, u dietata.

siska53
3. feb 2015

@rutie toto sa tak nadherne citalo!

cannella
3. feb 2015

Nič sa nestane, ty sama najlepšie vieš, či to finančne utiahnete a či to tvojmu synovi prospeje. Moja malá má tiež 8.2. 3 rôčky, 7.2. mám termín pôrodu. Dnes bola prvý krát v škôlke, vyškerená, šťastná, ani domov odtiaľ nechcela ísť. Keď sa ma niekto pýtal, či ide do škôlky, alebo bude doma so mnou, tak na mňa zasa kukali ako na krkavčiu mať, že som sa jej zbavila aj keď som doma. Ak tam chodiť bude chcieť, tak nech chodí, ak by to bolo časom zlé, že sa to zmení, tak ju nechám doma. Hold, všetkým nevyhovieš. Blbé poznámky mávajú ľudia či si malého necháš doma, alebo dáš do škôlky.

bubelko
3. feb 2015

@jana_eyre zijem v zahranici a tu zacinaju deti so skolkou az ako 4rocne. aj moje tak zacali, dokonca starsi az ako 5r. dovtedy chodili na 2,5h do "hracej skupiny". ale ked ma tvoj syn dost kamaratov, tak nevidim problem s tym, ze do skolky nepojde. 😉

zuzikak
3. feb 2015

Ahoj, pridam sa aj ja. Na mna sa tiez dost tlaci aby starsi isiel do skolky. Bude mat v sept. 3,5 r. a malicka bude mat 1,5 r. Vraj to bude pre mna jednoduchsie. Nemyslim si to. Bude ma to len obtazovat - vodenie tam a spat, velka chorobnost ( a to potom s tou mladsou ozaj aktivity nevymyslim, ak bude stale jeden z nich chory). Na toto ma upozornovala aj detska dr. Sama ma presviedcala aby som ho nechala este rok doma za co som jej vdacna. Inak argument, ze cim skor sa s chorobami stretne, tym lepsie, je kravina.🙂 Imunitny system sa vyvija postupne a atakovanie ho infektami mu ten vyvoj neurychly (slova detskej dr.). Takze aj ja nechavam mojho drobca so mnou doma. Tiez sa tesim, ze o dalsi rok bude vyzretejsi, bude nastup bez problemov. U nas to bude sice troska problem s kamaratmi ale nejakych mu len najdeme 🙂 Ak ty ten problem nemas, nechaj si ho este pri sebe....Naviac - ucebne osnovy su pre prve 2 rocniky rovnake (takze o nic nepride).

zuzikak
3. feb 2015

@rutie dakujem ti za tvoj prispevok a nazor. Bola som tiez na vazkach ale pomohlo mi to. Tiez nechavam drobca doma. 🙂

jana_eyre
autor
3. feb 2015

vdaka baby za nazory, naozaj sa to tu dobre cita 🙂

syn asi ostane doma, aj muz suhlasi.. ja budem kludnejsia, dcera bude mat zabavu a starsiemu budem vynahradzat kolektiv navstevami centier a pod.. ak bude moc smutny, je u nas jedna sukromna skolka, kde sa da dohodnut na tom, ze by sme platili len za hodiny, ktore tam stravi.. cize by som ho mohla davat cojaviem iba kazdy pondelok.. on bude spokojny a ja to utiahnem.. /aspon tak mi to prezentovala jedna znama/

inak mam aj dobru inspiraciu co s detmi robit, pretoze moja svagrina je vystudovana detska psychologicka, ktora pracuje v sukromnej skolke, takze by sme mali dalej zvladat vsetky dni bez skolky v pohode - len nech uz skonci ta zima...

inak mna toto vsetko zaujimalo este z jedneho dovodu - totiz ja ako mala som do skolky chodila az v 5tich rokoch.. neviem sa dopatrat preco - ci mi nieco bolo, alebo aky bol dovod.. lebo vtedy bol este komunizmus, pracovat musel kazdy, tak neviem ako je mozne ze mohla byt mama somnou doma.. musela som ist az do predpripravky a to trvalo velmi kratko.. ucitelky ma totizto moc neprijali - zrejme im dost liezlo na nervy, ze take velke dieta je tak urevane.. plakavala som este v prvej triede za mamou, preto som sa obavala trocha toho, aby sa to nestalo aj mojmu synovi.. hoci, bolo to zrejme tym, ze ziadna ucitelka nepochopila, ze pokial namna bude vrieskat asi tam rada chodit nebudem.. a kedze som uz vtedy bola tvrdohlava, tak som tvrdohlavo revala "donemlatom" 😅

ale ked mate tolke take dobre skusenosti, tak myslim, ze to dopadne dobre..

smatka
3. feb 2015

@anetuska7 Ahoj,a ako to bolo u nej s chorobnostou?

belasy_motylik
3. feb 2015

@jana_eyre náš nepôjde do nástupu do školy do škôlky vôbec 😉

anetuska7
4. feb 2015

@smatka
V škôlke mala možno 1 krát soplík nevynechala ani 1 deň za celý ten rok, teraz je druháčka a nemá chvalabohu kvôli chorobe ani 1 deň vymeškaný. Samozrejme mi všetci hovorili že bude v škole stále chorá ale podľa mňa všetko záleží od imunity a tá sa musí najprv u dieťaťa vybudovať a určite sa nevybuduje tým že dieťa bude prechádzať z jednej choroby do druhej. To je môj názor samozrejme si uvedomujem že doba je ťažká a všetky mamičky nemôžu byť doma s deťmi. Aj ja budem musieť ísť raz do práce to je jasné ale teraz si užívam moje deti lebo toto obdobie sa už nikdy nevráti.