Fotky zo škôlky vo fotoblogu

katrinka8
17. dec 2014

Baby, nerada by som, aby sa to tu zvrhlo na nejakú hádku, len sa chcem opýtať na Váš názor na fotky cudzích detí vo fotoblogu. Náhodne som natrafila na album z besiedky v škôlke. Chápem, ako to maminka myslí, že si tu chcela dať vlastné dieťatko. Lenže ono na tej fotke nebolo samé, boli tam proste deti zo škôlky, dobre rozpoznateľné, dosť z blízka. Nešlo síce o moje dieťa, čiže relatívne sa ma to netýka, ale predstavila som si, že keby sa niečo také objavilo s mojimi deťmi (že by proste niekto takto uverejnil bez môjho vedomia fotky mojich detí na verejnom fóre), nahnevalo by ma to. A bola by som povďačná tomu, kto by buď na to upozornil mňa alebo dotyčnú osobu, aby fotky s mojimi deťmi odstránila. Chcela som maminku upozorniť cez IP, že by to mohlo niekomu vadiť, ale neurobila som to. Teraz si myslím, že som mala. Len už to neviem nájsť. Myslíte, že by to bolo prehnané?

monca1982
17. dec 2014

Asi by mi to vadilo, lenže viem, že tieto fotky si školy zverejňujú na stránkach tiež, takže súkromie ide stranou tak či tak. 😒

prasiatko30
17. dec 2014

@katrinka8 neboj sa nikto sa nenahneva lebo maju uplne v pazi ze niekto cudzi ocumuje ich deti, deti ich znamych, ich rodiny - ktore mozem tvrdit ze v drvivej vacsine ani nevedia kde vsade su ich fotky zverejnene a myslis si ze to tie zeny co uverejnuju tie fotky trapi - prdlajs. 🙄

katrinka8
autor
17. dec 2014

@prasiatko30
@monca1982
- aj v našej škôlke na stránke sú fotky, ale to sme dali súhlas a tam chodia obvykle len tí, čo majú deti v škôlke. Teda dúfam 😀 Hoci jasné, istota nie je nikdy. Ale toto ma dosť udivilo, lebo ozaj tu na koňa konkrétne chodí takmer každý a to nehovorím o nedávnej kauze s pedofilmi... 😠

prasiatko30
17. dec 2014

@katrinka8 vsak preto ti hovorim ze na slovensku nejaka ochrana sukromia - ako ked je uz tej matke jedno ze pretrca dieta na nete - tak nech si to robi ale oni zverejnuju fotky aj zo stretnuti rodinnych, s kamaratkami - dokonca som tu uz videla fotky aj deti o ktore sa nejaka baba starala - cize nejaka nany, ktora veselo zverejnovala fotky uplne cudzich deti, ktore mala zverene vo svojej opatere - a je im to tak akurat sest. 🙄

margarita
18. dec 2014

ja sa snazim davat do fotoblogu len fotky vlastnych deti, no napr. z takeho koncertu Spievankova alebo z vyletu do ZOO 😀 je asi dost problem docielit, aby bolo na fotke len Tvoje a ziadne ine dieta...pedofili maju isto lepsie zdroje ako skolkarske besiedky 😉 a ked je niekto uchyl, tak myslim, ze MK rozhodne nie je prenho stranka prvej volby.
Mne osobne nevadi, ak sa na fotke kamosky objavi aj moje dieta, ak sme boli spolu s nimi niekde, no aj vacsinu fotiek davam len pre priatelov alebo do sukromky, nie verejne na cele forum.

esterba
18. dec 2014

@katrinka8 aj v pripade kona, aj v pripade skolky treba prevadzkovatela stranky na taku fotku upozornit s tym, ze na zverejnenie fotky nebol dany suhlas. Najdu sa urcite aj taki, co to budu ignorovat, ale musim povedat, ze napr. moji klienti su na toto velmi opatrni a promptne stahuju.

heni79
18. dec 2014

@monca1982
Škola ani škôlka nesmie zverejniť fotku dieťaťa bez súhlasu rodiča. Navyše sa to robieva tak, že k zverejneným fotkám majú prístup iba rodičia - po zadaní hesla. To v serióznych inštitúciach. Ani tak ochrana súkromia nie je 100%.
@katrinka8
Mne sa tak stalo, že naše fotky, aj môjho dieťaťa bez môjho súhlasu zverejnil môj švagor. Oni majú svoju stránku, kde pridávajú fotky. Skoro ma porazilo, nakoľko ja fotky nezverejňujem na žiadnych fórach! 😠

cerez
18. dec 2014

Vzhľadom na súčasnú situáciu, kedy rodičia sa boja o svoje deti a neželajú si dávať fotky na webové stránky, mali by aj v tomto prípade maminky rešpektovať. Ja sama som tu neudávala profilovú fotku a nedala fotky svojej rodiny. Rada chodím na Modrý koník, rada si pokecám, ale isté hranice nepopustím.

anuska74
18. dec 2014

školy Ba majú zvačša prístupné fotoblogy , ale dávaš na začiatku súhlas, nejako ma to netrápi, asi nemám extra
fotogenické dieťa 😉 , na fora ani nikde inde foto detí nevešiam , ani sa mi to osobne nepáči.

katrinka8
autor
18. dec 2014

@margarita - chápem, že zo Spievnkova a iných podobných akcií je to asi problém 😀 Ale zas tam je, predpokladám, tých detí toľko, že ono to tam nie je také rozpoznateľné ako na tej škôlkárskej, kde boli vyslovene na 1 fotke napr. 3 - 4 deti, proste detailní fotky... A mňa by skôr asi aj naštvalo to, že to tam niekto dokáže vycapiť bez toho, aby sa ma na to opýtal.Ja osobne by som si niečo také nedovolila. Asi 2x som dávala pre vybraných priateľov fotku dcérky s kamoškinou malou, ale opýtala som sa jej, či jej to nevadí. Ale to nebolo verejné fórum.

@heni79 - veru, bez súhlasu škôlka nemôže zverejňovať. Ja osobne tiež nerada zverejňujem naše fotky, ozaj len výnimočne pre určitých ľudí (blízka rodina či priatelia blízki, keď sa nedá inak), ale nikdy nie na verejnom fóre a nie také, kde nie sme len my. Verejne som dovolila len raz, keď sme boli u profi fotografky a ona si dávala svoju prácu ako upútavku. Ale to sa opýtala a bola to umelecká fotka batoľaťa (synčeka) a nik nevedel, kto to je. Proste to bola seriózna dohoda medzi nami.

@cerez - presne s Tebou súhlasím. Tiež mám ten názor, že aj keď je tu fajn a občas naozaj dokonca až rodinná atmosféra, hranice si strážim aj ja. Internet je veľmi zneužiteľný. Navyše, premýšľam, čo asi povedia niektoré deti, keď vyrastú, a nájdu si niekde v "archívoch internetu" svoje fotky aj s diskusiami svojich maminiek...

alias313
18. dec 2014

Naša škôlka tiež zverejnuje fotky z rônych podujatí. Neviem o žiadnom súhlase, ktorý by sme podpisovali. Ale osobne mi to absolutne neprekáža. Je to predsa fotka. Nie je na nej nahý ani nič podobné.Mńa to teda nepoburuje a ani nebude. Môj názor.

piacere
18. dec 2014

A ja som našla nášho malého na spoločnej fotke s Mikulášom zo škôlky v okresných novinách 😲 🙂 Ale no.... tomuto sa proste v dnešnej dobe nevyhneš. Stačí, že z 20-tich detí dá jeden rodič foto, či dokonca aj video z besiedky s verejným zdieľaním na FB a už to ide.... V dnešnej dobe internetu a technológií je už toto neustriehnuteľné.... Veď tam nie je nahý, ani nemá na čele vytetované heslo na náš účet, tak čo....

majusqa77
18. dec 2014

teraz to napisem uplne teoreticky.. ..zakon o ochrane osobných udajov hovori, ze na zverejnenie fotky musis mat suhlas (napríklad stranka firmy, akcia firmy - od kazdeho na fotke by mala mat spolocnost suhlas so zverejnenim)

radina
18. dec 2014

@piacere ono dieta ani nemusi byt na foto nahe a pod., ale vacsina pripadov je takych, ze si dane dieta vyhliadne niekto z okolia...zila som v uk, tam vkuse zmizne nejake dieta a vela krat je za tym nejaky sused, alebo niekto, kto to dieta pozna. v meste, kde som zila takto ublizil dietatu prave sused z ulice a nebol to len jeden pripad.

alias313
18. dec 2014

@radina vyhliadne si ho len na zaklade fotky? vyhliadnut si ho predsa môže aj na živo-keďže je sused. V takýchto prípadoch si neviem predstaviť ako by som mala dieťa nosiť po vonku...Samozrejme, že opatrnosti nikdy nie je dosť a podobný prípad ma mrzí,ale v dnešnej dobe sa už riešia take divne veci.

vejula
18. dec 2014

my sme na začiatku šk. roka podpisovali, že suhlasíme s tým, že spoločná fotka bude uverejnená na verejnej stránke škôlky. Ak s tým nejaký rodič nesuhlasí, neviem ako sa to rieši, čo sa potom to dieťatko nefotí, alebo ako.... Ale u nas asi suhlasili všetci, kedže spoločnu fotku maju verejnu na stranke. Ako samozrejme, treba davať pozor, na to čo uverejnujeme, ale zas ja osobne to neprehanam, a suhlasila som s tým tiež. Ale každého vec a slobodná volba SAMOZREJME.

radina
18. dec 2014

@alias313 tak nie len na zaklade fotky, ale moze aj z fb, z foto na mk, na ulici, ved nedavno bol pripad tusim tu na SK ci CR, ze to bol nakoniec mamin bratranec, ktoreho nastartovalo, ze videl dieta v plavkach. 😕 ..a to nehovoriac o tom, co sa deje v cirkvi po celom svete ... ja budem radsej opatrna, nedavam fotky ani na fb. ako je mi jasne, ze clovek nemoze deti skryvat do vreca ani nic podobne, ale ja sa cudujem mamickam, ze tu vycapia fotky dievcatiek nastylovanych ako lolitky, nech to vidi kazdy pako v okoli.

kimina7
18. dec 2014

Ak by to bolo nejake nahe foto a tak nejak nevhodne, aj mne by to vadilo,ale uplne normalna fotka zo skoly, skolky mi nevadi, aj ked sa nespytaju, pokial priamo neoznacia, nevypisu kto je na fotke. My sme zili v zahranici, a aj skolka aj skola si pyta na zaciatku kazdeho roka podpisat suhlas so zverejnenim na blogu atd....mozes krtat, mas tam viac vyberov, dokonca aj to ci moze pozerat v skole/skolke telku.....Vacsinou to kazdy podpise a podla mna by aj tu skoro kazdy podpisal. Ak nepodpisali, tak to bolo z nabozenskeho dovodu....ze im to viera nepovolila atd....Mne by toto vobec nevadilo, aj ked aj ja sa zvyknem opytat, ak su na fotke aj ine deti, ci mozem zverejnit, no co viac poznam kamaratky, tak sa ani pytat nebudem, o ktorych viem, ze im to nevadi....

meluela
18. dec 2014

@katrinka8
je to nespravne, taketo fotky by mali byt len na sukromne pouzitie .. hlavne ked tomu na inom mieste este spomenu aj nazov skolky a jej adresu ..
a to ze si skolky davaju fotky deti na web a facebook bez informovaneho suhlasu rodicov je uplne sproste, neviem ako to budem riesit lebo sa obavam ze pochopenie dovodov preco je to nevhodne je nad intelektualne schopnosti vacsiny pesonalu v tychto zariadeniach 😖

agnese
18. dec 2014

Počas môjho štúdia (rok dozadu) nám študentom v škole dávali podpisovať papier so súhlasom zverejnení fotografií na stránke školy, kvôli nejakému zákonu o ochrane súkromia, ktorý bol v tom období schválený.Za neplnoletých žiakov podpisovali rodičia. A myslím, že tak je to správne. Fotky bez tvojho súhlasu by sa nemali len tak dávať na internet.

sorciera24
18. dec 2014

@katrinka8 uplne chapem tvoje rozhorcenie a vnimam tot akisto....je na to aj zakon.....bez tvojho suhlasu nik nemoze zverejnovat fotky teba ci tvojej rodiny...rpeto sa v skolkach a skolach tento suhlas podpisuje....a potom ta skola, skolka moze na stranke, v rocenke atd. zverejnovat tie fotky....ale mne by napr. vadilo to, o com pises ty...ja napr. tu nezverejnujem ziadne moje fotky, je to nase sukromie a nechcem ich mat tu verejne dostupne, cize by ma dost stvalo, ze niekto zverejnil fotku mojho dietata (aj ked neumyselne)...prave preto by mal zverejnovat len svoje dieta a nie napr. fotky z takychto akcii....inak je to fakt...porusuje zakon...

veronicka1901
18. dec 2014

Ja taketo fotky zasadne nezverejnujem.

katrinka8
autor
18. dec 2014

Presne, mne nejde o to, či to dieťa je v plavkách, nahé alebo neviemaké. Proste mi prekáža, že niekto absolútne cudzí zverejňuje to, čo ja považujem za výsostne súkromnú vec (fotografie mojej rodiny) bez môjho vedomia a môjho súhlasu. Že proste nemá ani v päte sa opýtať mňa alebo mm, či s tým súhlasíme. Nevadí mi, ak to urobí škôlka, ktorá si robí svoje vlastné fotky, na vlastných stránkach. K tomu som súhlas dala, že môžu deti fotiť a dať ich na svoju stránku. Ale ak to už ide na verejné fórum, navyše bez súhlasu... nie je to korektné. Mne v tom proste chýba aká základná dávka slušnosti (aj). Dokonca taký profesionálny fotograf si tiež nedovolí dať vašu fotku bez vášho súhlasu na verejnosť, hoci je to jeho práca, jeho reklama.
Nemusí ísť zrovna o pedofilov, zlodejov a pod. Stačí ukradnutie identity a pod. V dnešnej dobe, bohužiaľ, nič nezvyčajné...

lauricka
18. dec 2014

@katrinka8 ja take fotky vacsinou nedavam, iba ked sa ostatni pozeraju niekam inam, su zozadu, proste, nie su dobre rozpoznatelni, alebo ostatnych trochu rozmazem, aby ich nebolo poznat alebo podla situacie, ale snazim sa zachovat sukromie ostatnych ludi. Aspon u nas v skole, neviem, ako v skolke, sa podpisuje suhlas s fotenim deti a uverejnovanim fotiek na webe. Ak si to ziak alebo jeho rodic nezela, nesmie sa fotit a zverejnovat. Ale ak fotky zo skolky davaju na web, tak potom uz je asi aj dost jedno, ci ich zverejni este aj nejaka mamicka na webe. Myslim, ze bolo uplne normalne jej napisat, ze si tam neprajes svoje deti na fotke, mozno jej to vobec nedoslo, ludia su vselijaki. Ale ak by som tam svoje dieta nemala, asi by som to neriesila.

dejnas
18. dec 2014

@monca1982 rozdiel je v tom, že napr. naša škôlka si vyžiada vždy v septembri písomný súhlas od rodičov, na takéto zverejnenie fotiek...

@katrinka8 ja osobne by som také fotografie nezverejnila, presne z tohto dôvodu, a tiež nesúhlasím s tým, aby niekto bez môjho vedomia zverejňoval fotky mojich detí

nanulik
18. dec 2014

my sme museli podpisat ci suhlasime ze fotky deti budu zverejnene na web strank skolky ci na roznych verejnych tabuluach alebo v mestskych novinach, takze su tak ci tak zverejnene....

sense
18. dec 2014

nuz aj nasa skolka si vyziadala podpis resp dala papier na podpis kde sa dalo zaskrknut suhlasim al. nie a pod tym bolo ze pre skolkarsku nastenku cize fotka neopusti skolku a vidia ju len ti kt. pridu do skolky, a potom bolo pre verejnost obce - na stranky obecneho uradu pri info o skolke a podobne ucely...takze pre nastenku v skolke sme suhlasili , pre verejnost nie, ...a zatial sme nikde fotku nasej dcery neobjavili hoci inych deti ano...(teda okrem nastenky v skolke)

ja nemam dceru nikde na nete, dokonca ani na facebooku....ak bude raz velka a bude si chcet svoje fotky zavesit na net nech sa paci...ale momentalne ich nikde nema....

a vaadilo by mi keby niekto cudzi bez mojho vedomia vycapi fotku na net....

mamulienka30
18. dec 2014

U nas vela rodicov podpisalo, ze nechcu aby ich deti boli fotene. Takze rodicom zabavuju telefony(obrazne, ziadaju o vypnutie a prisny zakaz fotenia ;) ) pred besiedkou, foti len ucitelka a vyberie im fotky toho ich dietata a posiela na mail. Aspon prestalo to saskovanie a poskakovanie rodicov o dokonaly zaber ich ratolesti z miliona uhlov.

bocianka123
18. dec 2014

@katrinka8 ahoj, u nás v škôlke nás poprosili, aby sme fotky posielané nám do súkr. pošty nikde nezverejňovali ... takže trochu rešpektovania súkromia by nikomu neuškodilo. ani žiadne foto sa zo škôlky verejne nezverejňuje. A mám aj staršieho syna - školáka - u neho som dávala na začiatku šk. roka súhlas so zverejnením fotiek ... na ich web stránke. A mne osobne to tiež vadí, ked som na nejakej akcii so známymi a zrazu zbadám foto niekde trebárs na FB... tak si tam povieme, že či sa tá foto zverejní alebo nie.

katrinka8
autor
18. dec 2014

Baby som rada, že nie som jediná, kto zdieľa tento názor na zverejňovanie fotiek kade-tade po internete. Lebo občas som si už pripadala ako z inej planéty, keď sa mi to zdalo nevhodné v niektorých prípadoch 😔