Kde robím chybu vo výchove dcéry?

junova
27. okt 2014

Mám 5 ročnú dcéru. Doposiaľ s ňou neboli problémy, minulý rok sa mi narodil syn a ona ho pekne prijala. Problém je v tom, že je neposlušna, všetko jej musím opakovat 10 x a až keď zvysim hlas ma posluchne. Keď ju vyhresim, rozplače sa. Keď sme na ihrisku a deti sa nechcú hrať ako chce ona, tak sa rozplace a odíde od nich. My s manželom ju nebijeme, len jej dávame tresty ako zákaz pozerať rozpravky, nekúpime jej maškrtu a tak. Keď je dobrá, chvalime ju. Ona je inak milá, pomáha mi, s bratom sa pohra, je veselá. Ale ako u nej získať prirodzenú autoritu bez vyhrážania a trestov? Známi hovoria, že som na ňu príliš mäkká. Ako ju správne vychovavat?

katka1981
27. okt 2014

@junova, mas uzasne dieta. Predstav si vzdorovite dieta od 9 mesiacov, na kt. neplati krik, bitky ani zakazy, nic. Nerobis nic zle, dietata sa ti vyvija tak ako ma.

oladuna
27. okt 2014

@katka1981 od 9. mesiacov? Wow.a to uz ako? Nase maju skoro 10 mesiacov a uz cakam ze co sa ako prejavi... 😀 😀 😀

oladuna
27. okt 2014

@junova tvoja dcera moze byt nadmieru inteligentna.skusila si sa s nou rozpravat ako s dospelakom? Mozno vysvetlovanie po dospelacky by pomohlo? (Skrabem sa na hlave lebo ti neviem dat inu radu)

pribinak
27. okt 2014

A kde je ta chyba o ktorej chces vlastne pisat?
Ja nepoznam ziadne dieta, ktore by posluchlo na 1x a ze sa rozplace? Ved je dieta, ona sa vekom postupne uci riesit situacie, podla mna normalne dieta
Vsetci su strasne mudri ked maju vychovavat cudzie deti, nech sa kazdy pozrie najskor na seba a na svoje deti, znami su asi dokonali ludia

miku1
27. okt 2014

@junova Ako čítam, tak čítam, ale ja fakt nevidím problém v tvojej dcérke ani v tom, že by si ju nejako "zle" vychovávala. Podľa mňa je určite omnoho lepšia než iné deti v jej veku. Každé dieťa má predsa svoje muchy, tak sa s nimi zmier a hotovo 🙂

junova
autor
27. okt 2014

@pribinak keď niektoré známe mi hovoria, že je rozmaznana. Ze ma má na salame. Smejú sa z nej, že kvôli všetkému plače. Že o rok pôjde do školy a mám jej dať odklad.

junova
autor
27. okt 2014

@miku1 Pár ľudí z okolia ma kritizuje, že dcéra je rozmaznana. O rok ide do školy a kvôli všetkému plače. Učiteľky v škôlke hovoria, že je šikovná. Že má konštruktívne riešenia, krásne reprodukuje text. Tak neviem, čo si mám myslieť.

junova
autor
27. okt 2014

@pribinak Najviac ma kritizuje rodina, samozrejme. Presne tak, každý je múdry. Len mi dali chrobaka do hlavy.

jankaroy
27. okt 2014

@junova zname nepocuvaj, to ake dieta mas vies najlepsie ty sama a tvoj manzel. Tvoje zname nech sa zaoberaju vlastnymi detmi, ak nejake maju. Ja svojmu synovi opakujem jednu vec dookola 5 krat a aj tak ma nevnima ked od neho nieco chcem. Deti nie su dospely, nevedia reagovat tak ako my a je normalne ze placu, podstatne je s nimi komunikovat a vsetko im vysvetlit.

junova
autor
27. okt 2014

@katka1981 Dakujem ti, potešila si ma. Minule ju babička zobrala k mojej sestre a sestrin manžel sa hnusne vyjadril o našej dcére. Brala ich ročnému synovi hračku a keď mu ju nechcela vrátiť, povedal, že je nevychovana a uz k ním nemá chodit. Ona sa rozplakala, zamkla sa do izby a on mojej mame povedal, že zjavne nezvladame jej výchovu. Pritom s ich synom sa pekne hrala. Strašne ma urazil.

sissy27
27. okt 2014

@junova a v ktorom filme si videla, aby dieťa poslúchlo okamžite bez odvrávania na prvý krát? 😅 ja som to nevidela ani vo filme,nie ešte v realite... chyba nie je vo výchove, ale v tom, čo ty požaduješ od svojej dcéry...

beruska64
27. okt 2014

Okolie by som vobec neriesila co si myslia. Vychovavaj ju ako to citis. Skus s nou jednat ako s rovnomernym partnerom a vela sa rozpravat. Ked prehlbite svoj vztah bude ta aj viac posluchat. Urcite to ide aj bez kriku. Ked ma problém so spravanim sa na ihrisku, skor ako tam idete povedz jej co sa ti nepaci na jej spravani a ze by to mohla dnes skusit inak. Ano a netreba zabudat deti chvalit 😉 Nemaj strach, ze ta neposlucha, maj strach ze ta sleduje, vidí 😎

siska53
27. okt 2014

@junova tak jej tolko neopakuj. Povedz raz. Nespravi? Tak v niecom nevyhovies zas ty. Maly raz nieco odmietol urobit,tak vecer si nemohol pozriet rozpravky na telefone. Vysvetlila som mu to,pohysacil si a siel a zaspal.

Alebo dat na vyber dve moznosti a chvilu pockat -ja pocitam do 5,ak si nevyberie,vyberies ty a budes na tom trvat.

Ale hlavne necakaj,ze bude stale posluchat. To sa neda. 🙂

junova
autor
27. okt 2014

@sissy27 Ja nehovorím, že má poslúchať na prvý krát ale prečo poslúcha až keď zvysim hlas. Vážne ma nebaví sa jej stále prosiť.

junova
autor
27. okt 2014

@siska53 Jasné, nečakám že bude stále poslúchať🙂 Len v poslednej dobe častejšie rozdávam tresty ako odmeny. A preto ma zaujíma ako to riešite vy.

siska53
27. okt 2014

@junova k tomu revu..mali sme v dome.jednu dievcinu za mojich detskych cias..tazko sa nam s nou hralo,lebo za kazdu somarinu revala..ale dnes je samozrejme dospela osoba,normalna pohodova baba. Teda vlastne uz pani,kedze ma dobrych 34.🙂

Ci je rozmaznana..dakedy je to len typ povahy.
Aj nas sa vie rozculit a si porevat,ale velmi mi pomohla rada z jednej knizky-vyjadrit pocity (skusit),toho druheho,ale teda aj svoje,ak treba. Dakedy ma syn dokonca opravi. Dost mu to pomaha a jeho narek ci hnev byva kratsi. Jasne,ze aj upozornujem a vysvetlujem,ale nie velakrat,lebo oni rozumeju,len nechcu. Preto netreba tolko opakovat,treba zvolit aj primeranu reakciu. Aj ked..dakedy je to tazke v tom dennom kolotoci.
To,co som ti pisala predtym,je zas z inej knizky.
Co sa mi osvedcilo,snazim sa uplatnit v praxi.

siska53
27. okt 2014

@junova a co sa tyka odmien..chvalim ho aj pred nim i pred inymi.prosto,ze si vsimnem,ze nieco spravil dobre.
A vraj hlavne nekomentovat pred druhymi spravanie deti,lebo si budu mysliet,ze to je zaujimave..
Viem,ze som tazko niesla este aj ako vysokoskolacka,ked mi mama vycitala,co som doma nespravila,ale nikdy si akoby nevsimla,co som spravila. A to jej dodnes vycitam (inak mame dobry vztah).

5ka25
27. okt 2014

@junova ako keby si pisala o mojom synovi. Uz bude mat 6 v decembri a robi presne to iste. Pocuhe len to co chce aj to az ked kricim,place za vsetko. Ja som odpozorovala ze ten plac je prejav jeho nesuhlasu s danou situaciou alebo s tym co a ako sa deje ak to nieje podla jeho vole. Je to uplne bezne,deti sa este v tomto veku ucia narabat so svojimi pocitmi. Niektore placu,niektore hryzu,niektore sa biju. Bud rada za to aku mas uzasnu,zivu a zdravu dcerku. Nezabudaj sa s nou vela rozpravat o jej pocitoch,preco place,preco nepocuva,ona ti to ak nie priamo,urcite medzi riadkami povie.

lauricka
27. okt 2014

mas normalne dieta, pochybujem, ze je dieta, ktore bude 100% dokonale bez chyb, ako by sme my chceli, musi trochu aj odporovat, nie? 😉

siska53
27. okt 2014

@junova a napadlo mi,ked pises,ze byva uplakana a plus tie pochvaly v skolke-kamoskina mala toto mavala,strasne revy trvajuce dakedy aj dve hodiny kvoli dacomu,inak sikulka,lahko sa naucila vsetko naspamat.
Tak boli u psychologicky a zistili jej,ze ten fyzicky vek sa nezhoduje s mentalnym,zze mala je nervozna z toho rozporu,preto sa tak sprava. Dlhsie som s nou nebola tak,ze v klude pokecat,tak neviem,ci sa daco zmenilo,ale tiez ma 5rokov.

junova
autor
27. okt 2014

@siska53 Ďakujem za rady. Ja ju veľa chválim. Skúsili sme jej dávať aj dobré a zlé body do zosita, ale ona to v hneve roztrhala, pretože dostala čierny bod. Tiež sa s ňou nikto nechce hrať, lebo kvôli všetkému plače. Ja nechcem byť ani úplne prísna ale ani mäkká. Hľadám taký stred.

oktobermimi
27. okt 2014

@oladuna my máme rok a od 10-11mes to mam doma 😀 ... ešte sem čekala že házddaní o zem začne tak v 3 rokoch ale asi už začína lebo ked sa jí znadá zato co nesmí robit tak si pomálunky opatrne lehne na zem a reve jakeby ju z kože drali 😀 aj venku, aj v obchode ked neco bere a ja to tam vratim 😀

junova
autor
27. okt 2014

@5ka25 Ja ju veľmi lubim, len som nevedela, či je jej správanie v poriadku. Keď v škôlke ju chvalia a doma neposlúcha, plače, zaviera sa do izby. Skúšam s ňou tráviť veľa času aj bez syna. Snáď sa to zlepší.

junova
autor
27. okt 2014

@oktobermimi Malý má 14 mesiacov a keď sa najeduje ľahne si na zem a začne si búchat hlavu o zem, minule prišiel k vani, chytil sa jej a začal si o ňu búchat hlavu. Mne je to smiešne, ledva ho je vidieť od zeme a taký je nervak🙂 Keď si ju búcha, robí to jemne a ešte sleduje jedným očkom mňa. Keď si ho nevšímam, prejde ho to väčšinou.

oktobermimi
27. okt 2014

@junova presne aj u nás tak 😀 uplne jemnulinko 😀 aaj o vytrínku to vie... zrovna ma ide porazit 😀 a najlepšie o dvera od bytu 😀

leporeloo
27. okt 2014

@junova mne pomohla kniha Respektovat a byt respektovan, je tam vela postupov a konkretych rad na efektivnu komunikaciu s detmi ...

katussska24
27. okt 2014

@junova skus ci ta nieco neoslovi od Katky - nevychova.cz . Ma take online "kurzy" - kratke videa, je to zadara, ja mam napozerane 🙂

junova
autor
27. okt 2014

@oktobermimi Malý keď si nemá o čo búchat hlavu, keď ho chytím na ruky, tak ju búcha o mňa🙂 Dcéra to nerobila, ona trucovala az okolo 2 rokov, ale hlavu si nebuchala vôbec. Sú to naši vymyselnici.

vladamima
27. okt 2014

@junova tvoja mala sa urcite inak sprava v tvojej pritomnosti ako v skolke.Iba si vynucuje naspat pozornost ktora bola iba do teraz jej.Skus urobit to,ze maleho das manzelovy a malu zober iba samu niekam von-kino,divadlo,velke ihrisko ......

junova
autor
27. okt 2014

@leporeloo
@katussska24 Ďakujem, nastudujem si.