Nevhodné správanie 3,5 ročného syna

kaaaty
7. aug 2015

Ahojte mamicky mam 3,5 rocneho syna pol roka chodi di skolky. Je dost zivy, nicoho sa neboji, nie je hamblivy ani ustrachany. Snazim sa ho vychovavat najlepsie ako viem, ako kazda mamicka. Vie slusne pozdravit, podakovat, vypytat si ak nieco chce. No ale prejdime k tomu ze zacal pouzivat aj slovicka typu hlupak, sibnuty, sprosty a podobne. Doma taketo slova nepocuje, teda nehovorime tak. Ma to zo skolky a zistila som ze aj na rtvs chodi rozpravka kde sa tieto slova bezne pouzivaju, a to je medzi vecernickovymi rozpravkami. Nepouziva ich stale iba aj sa na nieco nahneva alebo ak je rozblazneny. Vcera pozdravil suseda typom ahoj ty stary hlupak, nebola som uplne pri tom ale teda pocula som to. Bol rozblazneny, tak som mu dohovorila a kedze sused odisiel tak som to uz netiesila. Bolo to vecer a maly bol aj unaveny. Ako by ste to riesili? Dnes sa chcem s maly este porozpravat a poslem ho ospravedlnit sa. Vecernicek zatrne. No len v tej skolke, on je ako spongia vsetko zle nasaje okamzite. Dakujem za reakcie

eeffka
7. aug 2015

@kaaaty 😀 prve dieta?

zo skolky ti donesie este onakvejsie skvosty, toto by som vôbec neriesila nejakym zakazovanim vecernickov. Proste mu oznam ze je to nepekne slovo, tak sa doma nerozprava a hotovo, susedovi sa ospravedln ty lebo decko ho ma zrejme na haku a vybavene...
my sme doma ked je krpana nervozna vsetci "škaredy" 😀 , predtým sme boli vselico a to je v skolke od marca.Deti sa ucia rychlo.

kaaaty
autor
7. aug 2015

Ano prve surodenec na ceste, este si uzijeme.

timea7
8. aug 2015

@kaaaty je to normálne, ešte aj horšie slová budú, čím viac budeš na to upriamovať pozornosť, tým horšie. Ak suseda oslovil takým spôsobom, ako si opísala, mal sa ísť ospravedlniť hneď, unavený, neunavený, ak ste to neurobili, tak dnes, ospravedlní sa, sľúbi, že to už viackrát nepovie a viac sa k tomu nevracajte. Trest by som mu nedávala, až keby to zopakoval, ale potom už taký, aby to pocítil, samozrejme nie fyzický, ale jednoducho treba, aby si zapamätal, že síce také slová použiť môže, ale nasledovať bude niečo, čo sa nepáči zase jemu. On určite vie, že to nie je slušné, len vyskúšať, čo to urobí je silnejšie ako on.

rena107
8. aug 2015

U nás sme presne tak kde vy :/ a nezaberá nič :/ zatiaľ si do cudzích nedovolí, tiež pekne pozdraví, poďakuje. A k našim domácim - sesterniciam, bratrancom, mojim súrodencom si dovolí. Neviem už ako mám reagovať a čo robiť. Dodržím slovo keď mu poviem, že nedostane niečo.... Ale máme aj druhé, takže si myslím, že to je aj žiarlivosť a získavanie pozornosti. Vie, že robí zle, vie, že sú to zlé slová, ale vidí, že sa mu vtedy venuje veľa pozornosti tak to robí stále :( Alebo ja už neviem. Dúfam, že toto obdobie skončí a polepšia sa 🙂

kaaaty
autor
8. aug 2015

Dakujem, za odpovede nazory. Niekedy mam pocit ze cim viac chcem byt dobrou mamou tym horsie. Kamoska ma dve baby u nich sa hresi stale a tie kocky take slovicko ani len neceknu.

bubelko
8. aug 2015

@kaaaty inak u nas zabralo pri starsom v tom veku na nepouzivanie nevhodnych slov a nadavok to, ze som mu povedala, ze ich moze pouzivat, ale doma, v pracovni (nejakej miestnosti), kde ho nikto nepocuje. odvtedy ich nepouzival. nebolo zakazane, nebol dovod.
teraz, ked su väcsi, tak sa len spytam, ci vedia, co rozpravaju. väcsinou je ich odpoved - nie, tak im uz len poviem, ze tak nech pouzivaju to, o com vedia, co hovoria, aby sa im nestalo, ze niekoho urazia a potom budu mat problemy. ak sa spytaju na vyznam, tak vysvetlim a vybavene.

rena107
8. aug 2015

@kaaaty ten pocit mám aj ja :( ale zaberá, keď ho ignorujeme - asi zistí, že neupútal tak prestane. Ale neviem či je správne ignorovať, radšej vždy vysvetlím a popíšem situáciu aby chápal čo spravil a musí ssa ospravedlniť. Už presne vie kedy ho ignorujem, že príde sám a ospravedlní sa mi. Určite robíte všetko aby bol z neho dobrý človek 🙂 presne tak ako aj my 🙂

kaaaty
autor
12. aug 2015

Ahojte no u nad je to cim dalej tym horsie dnes to usudil aj manzel. Ak nie je po jeho sme zli hlupi sibnuti a okakani rodicia, hrozne. Vobec nezabera ked sa s nim porozpravame. Povie ze uz tsk nebude hovorit a po chvili opat. Virem ze ked ma jasne pravidla je to ok. Ale cim viac povolime tym viac chce.

gretocka
12. aug 2015

ahoj, mam sestrocneho, ktory nastupil az do predskolskej a tiez s tym bojujeme. Uz sme boli obcas hlupi vsetci, aj jeho sestra (a parkrat dokonca aj svina) aj ja a ked to povie on, mala (3 roky) to zopakuje dalsich pat krat..... Stale dookola vysvetlujeme a dufame, ze to co najskor prehrmi a ze sa nauci, ze nie vsetko co pocuje je hodne opakovania.... prajem vela trpezlivosti a treba vytrvat.

moniciak
12. aug 2015

Nevšímaj si to a keď urobí strašný trapas (aj našej sa to stalo) 😀 treba ostro vysvetliť, napr. "Čo sa nehanbíš???!!! Máme sa tu za teba hanbiť my??? Veď sa s tebou ani deti nebudú chcieť hrať keď budeš tak škaredo rozprávať!!!" Na našu to platí 🙂

sardinka333
12. aug 2015

Moja dcera zo dna na den začala x krát denne hovoriť ,,ježišmarja,,....ked sa to stalo zopár krát tak som to neriešila (ak sa na to neupozornuje tak je šanca že to ako prišlo tak odide)
Lenže nestalo sa....najprv sme upozornovali ale to velmi nepomohlo. Potom sme zavidli taký ,,rituál,, že vzdy ked to povie tak si pojde vyplachnuť usta do umyvadla aby jej to z nich zmizlo...postupne to hovoriť prestala.
@kaaaty presne tak...u nás sa hrešilo ako u ,,kočišov,, a ja vooobec...niekedy to tak je, človek akosi vnutorne vie že je to zlé a nechce to. A samozrejme pohybovala som sa v spoločnosti kde sa nehrešilo, takže nemala som sa s kým takto rozpávať, nemal mi kto nadavkami odpovedať a tak nebol dovod ich používať.

kaaaty
autor
13. aug 2015

@moniciak ahoj no len u nas to vysvetlovanie nevedie nikam, skor mam pocit ze ked zacne a ignorujeme ho je to lepsie. Myslim ze on vie ze robi zle uvedomuje si to len to berie ako formu ze si nieco vydupe. Teraz sme na dovolenke a je to hroza. Minuly tyzden bol s tatinom a ten dovoli viac ako ja, tak asi aj preto je ako cert.

sardinka333
13. aug 2015

@kaaaty ako nič v zlom ale tam už bude problém aj niekde inde..ako aby mi moje decko ,,ak nie je po jeho,, povedalo že som zla, šibnuta a okakana...tak ho chytim za paprču otvorím vchodové dvere a može si isť hladať tých ,,neokakaných rodičov,, ked sa mu nepáči...(a zabuchnem). Ja také decko čo mi takto nadava tiež nechcem... 🙂 Verím že by ,,kukal mladý,, jak péro z gauča...a možno by bolo po probléme. 🙂

kaaaty
autor
13. aug 2015

@sardinka333 tak ja uz som i taketo vyskusala, a nezabralo. Sme extremne tvrdohlavy. A kde inde myslis ze je este problom?

bubelko
13. aug 2015

@kaaaty opakovat to iste riesenia stale dookola. moj mladsi je tvrdohlavy tiez - ako hovori pani ucitelka - najtvrdohlavejsie dieta v skolke. tiez skusa 100x to iste a 100x nasleduje ten isty trest. skratka mu trva velmi dlho, kym pochopi, ze naozaj to myslim vazne... je to namahave, ale doslednost je v tomto pripade podla mna jedina schodna cesta. skratka zanadavas rodicom - ides von. zanadavas zas - ides zase von a tak stale dookola...
a drzat jednu liniu - idealne obaja, ak nie tak aspon kazdy svoju. 😉 ono ak sa hranice posunu dalej, tak uz sa velmi tazko davaju spät 😉

timea7
13. aug 2015

@kaaaty píšeš, čím viacej povoľujeme, tým viacej chce. Prečo povoľujete? Tvoje dieťa potrebuje veľmi pevné, nemenné pravidlá, bohužiaľ má smolu, že tvoj spôsob výchovy a spôsob výchovy jeho otca je odlišný. Zdá sa, že takýmto spôsobom na seba upozorňuje. Vysvetľovanie nemá zmysel, vie veľmi dobre, že to, čo rozpráva je nepekné. Ako reagoval, keď si ho zbalila a povedala mu, nech si ide hľadať iných rodičov? Podľa mňa ho treba zamestnať niečím pre neho zaujímavým. On nepekne rozpráva preto, lebo ešte nezvláda to, že nemôže byť všetko tak, ako chce. Čo keby si zvolila inú taktiku? Nevysvetľuj, ak vám povie nepekne, iba skonštatuj, že ak tak chce hovoriť, nech hovorí, aj tak to, čo chce nedosiahne, iba si budú všetci myslieť, že je škaredý a hlúpy, lebo škaredé a hlúpe reči hovoria iba škaredí a hlúpi ľudia. Viac tomu nevenuj pozornosť, ak to povie iba tak, nereaguj nijako, mám pocit, že ho začína baviť, že vás to hnevá....ak to povie vtedy, ak niečo nedosiahne, iba skonštatuj, že na veci nič nemenia ani tie škaredé slová.

timea7
13. aug 2015

@bubelko presne tak, dôslednosť je jediná schodná cesta a k tomu treba dať dieťaťu pocit, že ho milujeme aj vtedy, keď sa nespráva podľa našich predstáv, iba sme s z toho smutní,,,,

kaaaty
autor
13. aug 2015

Kocky dakujem za nazory, a navrhy..., takze skusame dalej co zaberie.

maslenka47
13. aug 2015

@kaaaty riesis uplnu blbost. Je uplne prirodzene, ze clovek prisposobuje slovnik prostrediu, v ktorm sa nachadza. Tomu nijak nezabranis, nijak neovplyvnis, a zakazmi si maximalne znepriatelis vlastne dieta.

Maximalne, co sa ti mozno podari dosiahnut je, ze pred tebou bude ako na ihlach a davat si pozor na jazyk a v tvojej nepritomnosti bude rozpravat ako chce tak, ak ako rozprava jeho okolie.

Nuz a v prvom rade by som sa dietata spytala, PRECO suseda tak nazval. A na zaklade toho dovodu dietatu vysvetlit, ze slovo je nevhodne (aj ked sa mu sused z lubovolnej priciny nepozdava).

Dobra mama je taka, s ktorou sa dieta podeli o radosti a trapenia, pripadne pride po radu, aj v dospelosti. Nie taka, ktorej dieta sa sprava ako "z vystavy". Je to o dovere medzi vami, nie o tom, co si mysli okolie.

laura1804
13. aug 2015

Nebudem radit, lebo som nebola v takej situacii, ale pre pobavenie prispievam skusenostou jedneho z mojich znamych.. Ich 3 rocny vnuk skaredo oslovoval svojho stareho otca, jasne, ze nedokazal pochopit, ze je to priliz hnusne slovo, ale naucil sa to v skolke...a tak mu to dedo vratil a tiez ho pocastoval takou nadavkou...chlapec sa rozplakal, ze co mu to dedo povedal...a tak sa ho spytali, ci sa mu to paci, ked jemu tak niekto hovori...uz to nikdy nepouzil 🙂 Trochu krute, ale zabralo 🙂

jabadaba
15. aug 2015

@kaaaty netreba robit ziadnu dramu z niekolkych sprostych slov. Kym len pri tych co menujes zostane, tak je v pohode. Mohol by aj onakvejsie zadret. Nadavok je vsade navokol a ked je dieta bystre, umne vyuzije to co mu pride vtipne z rozpravky aj v reale, aj ked to vypali nestandardne. 😀 Ako vo vasom pripade - stary hlupak....snad sa sused z toho nepototo..... Nas mladsi ma v oblube repliku z Mrazika....no a teraz co? Sa zabijem alebo pominiem od studu ak vypoti na niekoho "co ti sije blazon stary"? Kto ma v sebe kusok humoru, pobavi sa a trpakov co sa beru smrtelne vazne zas ja vazne neberiem. Tazke klidek, este toho vypoti. 😉