Odmietnutie odkladu školskej dochádzky

nufanek
16. mar 2015

Ahojte, nenasla som podobnu temu, takze otvaram novu. Potrebovala by som radu od zienok, ktore riesili podobny problem. Dcerka bude mat tento tyzden 6 rokov. Samozrejme sme vo februari absolvovali zapis. Vzhladom na to, ze Paulinka je pri kontakte s novym prostredim a ludmi velmi hanbliva, dostali sme sa do situacie, kedy na zapise nedokazala otvorit usta. Sama som ucitelka, no zapis sme absolvovali v inej skole, ako pracujem. Preto sa stale nemozem zbavit pocitu, ze zapis bol celkovo cudny :( prisli sme o pol 4 a cakali sme do 5, kedy uz mal zapis koncit. Myslim, ze napatie z novej situacie dietatu neprida. Dalsia vec. Zapis prebiehal v 1 triede. Zapisovali sa naraz 2 deti. Takze v miestnosti som bola ja, dcerka, ucitelka, dalsi chlapec s matkou, ucitelkou plus otec chlapca s bratom a navrch este jedna ucitelka, ktora riesila papiere. Takze 7 cudzich ludi. Dcerka si mala vybrat ci ide pracovat na tabulu alebo papier. V milnej predstave, ze bude pisat kriedou na tabulu si ju vybrala. Ucitelka jej vsak strcila do ruky pero interaktivnej tabule a myslim, ze to bol posledny klinec. Nevedela ho drzat, kedze je lavacka, stale si tienila. Sama som jej navrhla, ze pojdeme na papier, no uz bola taka zdeptana, ze som s nou nepohla ani ja. Takto ju trapili pri tabuli 20 minut.
Potom ucitelka navrhla, ze to nechame tak a navrhla testy skolskej zrelosti a odklad, aby sa v skole netrapila. Zaroven mi dali podpisat ziadost, necitala som, co v nej presne bolo (moja chyba, ale bola som mierne na nervy, z toho, co sa udialo) definovali mi ju ako ziadost o testy skolskej zrelosti. K ziadosti sa vratim este neskor 🙂
Takze testy sme absolvovali, vedomosti v poriadku. Psychologicke sa nepacilo, ze dcera nepozdravila, ze po hodine uz zacala rozpravat, ze ako dlho to bude trvat a kedy uz pojdeme domov. Co sa mi zdalo pre dieta prirodzene, najskor uvodne papierovacky, potom ulohy. Dospely by toho mal tiez dost, len by to nepovedal nahlas.
Psychlogicka navrhla odklad pre socialnu a emocionalnu nevyzretost. Dohodli sme sa, ze testy zopakujeme v juni a potom sa my, rodicia, rozhodneme, ci pojde alebo nepojde do skoly, kedze rodic ma posledne slovo. Minuly tyzden mi v skolke odovzdali rozhodnutie o odklade sk. dochadzky. Odovodnenie psychologicky posudok plus ziadost matky. Ked som to citala cestou domov, ostala som v soku, ved som vedeniu ziadnu ziadost nepisala. Ked som im telefomovala, ci vobec citali posudok, ze testy sa este budu opakovat plus, ze ziadost som im nedala, vyviedli ma z omylu. Tu sa vraciam ku spominanej ziadosti, "ved ste ju podpisali priamo na zapise". Takze na jednej strane ucitelka pri zapise povie, "uvidite ako dopadnu testy a aj ked psychologicka neodporuci, vy mate posledne slovo" a na druhej strane mi daju podpisat ziadost o odklad. Na uvedene rozhodnutie som uz napisala odvolanie.
Takze uz mesiac riesime s muzom, ci dat alebo nedat dceru do skoly. Minuly tyzden som sa radila s kolegynami, odporucili mi dat. Vedomosti su v poriadku, ucitelky v skolke ju chvalia, je dosledna a pracu vzdy dokonci. Je tichsia, nebude s ucitelkami vykecavat cele hodiny, ale co potrebuje si odkomunikuje. U nej je vsetko o zvyku. Ked si zvykne na ucitelky, kolektiv, nema ziadny problem. Trapi ma aj to, ze je marcova, do septembra kopec casu. Ale ako povedala kolegyna, ak to ma v povahe, o rok situacia nebude ina.
Takze spat k teme 🙂 ak by psychologicka po testoch v juni navrhla odklad a ja s manzelom nesuhlasim s odkladom, aky bude postup? Podat ziadost v skole o odmietnutie odkladu a oni napisu rozhodnutie za ju prijimaju na ziadost rodicov?
Vdaka za rady

pribinak
16. mar 2015

Ak budes trvať na prijatí a odklad odmietnes, tak ju spádova škola prijať musí. Ale ja by som určite šla k psychologicke, vieš, ak je emočne a sociálne nezrelá, aby sa zbytočne netrápila .
Určite by som však šla k inej psychologicke, aby som počula iný názor.

Zápis bol zvláštny, to komentovať nebudem.

arasidka11
16. mar 2015

@nufanek Odklad šk.dochádzky nie je žiadna hanba, keď si budete trvať na svojom, a nebudete počúvať rady odborníkov, je možné, sa bude dieťa trápiť, a tým pádom aj vy. Ja by som sa ešte spýtala učiteliek v MS, ako malú hodnotia oni, spýtala by som sa ich na rovinu, čo by urobili, keby to bolo ich dieťa, ako sa im javí malá oproti iným deťom a pod.

grettka
16. mar 2015

Dieta moze behom pol roka od zapisu do nastupu do skoly urobit doslova skoky. Urcite testy zrelosti v juni zopakuj. Potom sa rozhodnete. Mozno ma dcerka len dlhsiu adaptacnu fazu. Ale tvoja kolegyna ma pravdu, ak to ma v povahe, tak sa situacia zopakuje. Skus aj inu psychologicku, ked mas taku moznost.

sue
16. mar 2015

@nufanek určite by som sa poradila najmä s ľuďmi, ktorí sú s ňou najviac - t.j. s pani učiteľkami v MŠ - s kolegyňami v škole nie...to nemá žiadny význam... a vyskúšala by som aj inú psychologičku a nechala veciam voľný priebeh do júna...no a najmä netlačila zbytočne na to, aby dcérka išla do školy 😉 neutečie jej nič...

nufanek
autor
16. mar 2015

@pribinak
@arasidka11
@grettka
Samozrejme jej nechceme ublizit. Zvazujeme z roznych stran. Na tej adaptacnej faze nieco bude. V septembri menila skolku a trochu trvalo, kym si zvykla. Teraz je vesela, pozna deti, ucitelky. Ako som potrebovala, je skor tichy pozorovatel, ale ked nieco potrebuje, vie sa spytat. Ja som bola rovnaka.

zuzanale
16. mar 2015

@nufanek uf úžasný postup teda my máme 2 zápisy za sebou ale toto nebolo ani na jednom ... ďalšia vec ale je že testy školskej zrelosti sa zvyčajne robia každému a jednému dieťaťu pred nástupom do školy robí zvyčajne spádový psychológ ktorý má na starosti tú danú škôlku poprípade psychologicko poradenské centrum ako je u nás ... presne viem akú dilemu riešiš a to my máme staršiu dcéru koniec augusta tak tam naozaj to bolo na zváženie... nasilu by som ju určite do školy netisla ale určite sa opýtaj aj v škôlke čo oni na to a k komu spádovo patríte a zmeniť psychologa určite.... poprípade aj školu ak je možnosť lebo takýto prístup by ma určite odradil a zvyčajne ú na zápise učiteľky ktoré tie deti v prvom ročníku dostanú takže z toho vyplýva ups treba s dieťaťom pracovať náročné dajme ho inam alebo mu dajme odklad nech sa s ním papre niekto iný ....

renab
16. mar 2015

@nufanek Ak si o odklad nežiadala, ako chceš podať žiadosť o odmietnutie odkladu? Bola si na zápise, dieťa zapísali. Ak by si chcela odklad, musela by si dať žiadosť. Ak si ju nedala, resp. ju nepodáš do 31.08.2015, dieťa je zapísané a teda nastúpi do školy.
Ale keď si už dostala rozhodnutie o odklade, to znamená, že si oň musela požiadať. Takže nič iné neostáva, len sa odvolať, čo si už urobila a čakať, čo odpíšu.

timea7
16. mar 2015

@nufanek som prekvapená z toho, ako dokážu ľudia,ktorí vidia dieťa prvý krát v živote a to možno pol hodinu zodpovedne rozhodnúť,či zvládne školskú dochádzku, alebo nie 😠 . Celý priebeh toho zápisu mi príde divný, zistiť vedomosti a zručnosti dieťaťa sa dá aj inou, hravou formou, ako mu strčiť do ruky pero a chcieť po ňom riešiť niečo na IT tabuli. Väčšina detí predškolského veku sa s ňou už síce stretla, ale v cudzom prostredí pred cudzími deťmi môže reagovať inak. Ak učiteľka videla jej rozpaky, mohla jej ponúknuť niečo iné. Škoda, ýže si niečo podpísala, čo si popredu nečítala, išla by som sa na tvojom mieste spýtať, aký je postup, ak sa po testoch v júni rozhodneš dieťa dať do školy. Je pravdou, že deti v tomto veku sa vyvíjajú niekedy skokom, tak ako tu bolo spomenuté, no nepodceňovala by som jej nesmelosť, tebe sa môže javiť ináč, ako v kolektíve detí bez mamy za chrbtom. Išla by som k inej psychologičke, porozprávala sa s jej učiteľkami v škôlke.

slavka36
16. mar 2015

Tiež si myslím, že učiteľky v škôlke a Vy rodičia ju poznáte najlepšie. Ak je tichá a nepriebojná, bude taká aj o rok....to podľa mňa nie je dôvod na odklad. Nie každé dieťa musí byť živé, smelé, otvorené......ak inak nemá problém s ľuďmi, deťmi a novými situáciami neriešila by som odklad. Na tie testy by som v júni išla, pre pokoj v duši, a rozhodnutie by som vyriekla až potom. Ak je dcéra inak šikovná a nemá s ničím problém, v škôlke by sa nudila....

nufanek
autor
16. mar 2015

@renab dceru nezapisali, ako som spominala, dali mi podpisat "ziadost o testy skolskej zrelost" tak mi to povedala ucitelka, este som sa spytala, ci ten papier beriem zo sebou, lebo som bola v tom, ze ho treba odovzdat psychologicke pred testami. Na zaklade psychologickeho rozhodnutia a udajnej ziadosti o odklad, jej dali odklad, vykaslali sa na to, ze testy sa este budu opakovat.

renab
16. mar 2015

@nufanek to, že ti dali žiadosť o testy školskej zrelosti ešte neznamená, že dcéra nie je zapísaná. musia zapísať každé dieťa a potom následne na základe žiadosti rodiča potvrdenej od psychológa môžu súhlasiť s odkladom.
na tvojom mieste by som šla do školy, opýtať sa čo a ako. dnes každá škola bojuje o deti, takže si myslím, že by nemal byť problém s prijatím.
inak aj môjmu synovi odporučili odklad školskej dochádzky na základe zápisu, kde sa jednoducho odmietol s učiteľkami aj psychologičkou baviť. hoci som im povedala, že plynule číta, počíta a píše, povedali, že nie je spoločenský. bude mať 22 rokov, spoločenský nie je dodnes a v škole (aj na výške) patril a patrí medzi najlepších študentov. ak si presvedčená, že tvoje dieťa do školy patrí, tak ho tam daj.

nufanek
autor
16. mar 2015

@timea7 je nesmela, placha, ale vsimla som si, ze ked ideme k zene lekarke, odmieta komunikovat, ked ideme k muzovi, zubar, ocny, kde bola prvykrat komunikacia bola bezproblemova. Dalsia vec, ktoru som si vsimla. Prve stretnutie u logopedky nepovedala za pol hodinu nic, na druhom po nej opakovala slova a na tretomu uz s nou rozpravala. Cize bude to aj nezname prostredie a adaptacia. Liecebna pedagogicka mi napisala, ze je mozne, ze ma zvysenu citlivost na ludi, dokaze vycitit, kto je aky a odhadnut clovek. Co je dost mozne, lebo manzel ma na toto tiez nos 🙂

hameeda
16. mar 2015

@nufanek : ahoj, trochu zvláštny zápis, ja len tak na porovnanie napíšem ako to bolo u nás, pred týždňom som bola so synom na zápise, zápis prebiehal tak že všetky deti si sadli do lavíc, samé bez rodičov, niektoré tam plakali keď si tam mali sadnúť bez rodičov, mne to prišlo divné pretože môj syn si riadne sadol a neriešil, veď ide o pár mesiacov do školy tak predsa nebude plakať, ale to je detail, nikto to neriešil, ani ostatný rodičia ani učiteľky, potom učiteľky pripravili deťom so staršími deťmi divadielko o pirátoch kde deti museli naplniť truhlicu pokladom čo znamenalo polepiť dukátiky do mešteka, vymaľovať princezniné šaty, a urobiť z cestovín náhrdelnik, a obťiahnuť písmena na tajnom odkaze, potom bolo anglické divadlo kde mali deti hádať aká to bola rozprávka, bolo to zábavné, niektoré deti síce neboli nadšené a plakali aj počas divadla, ale podľa mna to bolo dobré, potom ich učiteľka po jednom vyvolala odovzdala im spomienkový list, informáciu pre rodičov, omaľovánky, farbičky, džús, keksík a lizatko, to mali pekne v sačku, každý podľa mena vstal prišiel k učiteľke prevzal si veci a sadol späť, to bolo od tretej do piatej, a potom mali v detskom centre zábavný program do siedmej, takže od tretej do siedmej 😀
napísala som len pre porovnanie

nufanek
autor
16. mar 2015

@zuzanale tu na dedine, psycholog pred zapisom nerobil testy, tiez som bola prekvapena. Vzhladom na to, ze sa ideme stahovat, ak by nastupila, tak do uplne inej skoly. Mrzi ma aj to, ze ked som hovorila s kolegynou, ako prebieha zapis u nas, ja ucim druhy stupen, tak myslim, ze by preliezla bez problemov a nik by neriesil jej hanblivost.

horana
16. mar 2015

Zapis s prvym mojim dietatom (silny tremista, na 90 perc by nic nepovedal): ucitelka ho len previedla, poukazovala, s cca 10 dalsimi si nieco vyfarbili, starsi ziaci im urobili program, ani necekol, zapisali ho, v pohode prosperoval neskor
s druhym dietatom minuly rok: tiez kreslenie aj inter. tabula, dieta si mohlo vybrat ale nemuselo, nebola to podmienka, nemuselo urobit nic. Niektore deti len prstami behali po tabuli, ine len povedali meno a na papier vyfarbili jednoduchu kvetinku
Zapisali kazdeho, bola to formalita. Ina vec ze uz 2 deti z triedy odisli spat do skolky v priebehu roka kvoli neprospievaniu a nezrelosti.

Ad podpisana ziadost o odklad: kazdy podpis sa da odvolat. Napise sa dalsi papier ze si nevedela co podpisujes, bolo ti to podane narychlo a nestihla si si prestudovat poriadne obsah, a tymto ze suhlas rusis. Podpis. Zrusene.

nufanek
autor
16. mar 2015

@renab trosku nerozumiem 🙂 tu bol taky postup, na zapise mi navrhli testy zrelosti a odklad a nevedomky som podpisala ziadost o odklat, ucitelka mi povedala, ze je to ziadost o testy sk. Zrelosti. Potom som odniesla vysledky od psychologicky. A tri dni na to mi ucitelka v skolke odovzdala papier, ze skola udeluje odklad na zaklade psych. posudku a mojej ziadosti.

nufanek
autor
16. mar 2015

@horana ano? To som nerusila, ze sa da zrusit. Zajtra som chcela ist odniest to odvolanie k rozhodnutiu, takze prilozim aj tento papier. Vdaka za info.

zuzanale
16. mar 2015

@nufanek tak ak idete inam tak si určite porieš sama psychologa školu atď .... pozerám že si z PP tak tam určite nejaké pedagogicko psychologické centrum funguje a poradia obráť sa na nich nap u nás v LE sú veľmi ústretový a mám len dobré skúsenosti 😉

hanblivosť tiež nepovažujem za problém niektoré deti sú proste také mojim by sa skôr trošku hanblivosti zišlo a mladšia je vo veku tvojej dcéry a na tej sa smejeme že raz nás aj predá 😅 😀

nufanek
autor
16. mar 2015

@zuzanale 🙂

horana
16. mar 2015

@nufanek Da urcite, mame v rodine pravnika, on nam to raz poradil ohladne lekara, podpisala som svojho casu nieco o ockovani, ale potom si to rozmyslela, tiez ma poucil ze takto jednoducho to aj pravne staci, ze malo ludi o tom vie. Plati to na hocaky podpis na hocakom dokumente v hociakom dlhom case po podpise. Skratka kazdy ma pravo vsetko zrusit a ustanovit nanovo.

nufanek
autor
16. mar 2015

Snazim sa zistit co vsetko patri pod emocionalnu a socialnu nezrelost. Dcera neplace pri odluceni, mam na mysli ranny odchod do skolky napr. Neplakala ani ked nastupila v septembri do novej skolky. Autoritu respektuje (ucitelky v skolke).

andrejka1974
16. mar 2015

inac teraz ak by si ziadala o odklad, ja som ziadala,moja dcerka mala 6 rokov uz v septembri, ale je este hrava tak som dala odklad a oni musia mat papier od psychologicky a detskej lekarky , ze odporucaju odkl;ad a az potom vystavia papier o odklade ja ho este nemam zatial, ale ja som to vyriesila tak, ze malu davam do nulteho rocnika a o rok nastupi do prveho nic nestrati, a ona to berie tak isto, ze ide do skoly a nam vraveli, ze aj tak je na rodicovi ci daju dieta do skoly alebo nie , rodic ma vzdy posledne slovo, treba skusit a uvidis

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
16. mar 2015

ahojko moja osobna skusenost!!? syn ma vysoke IQ cez 130 ale jeho emocke a socialne je podpriemerne. hoci isiel do skoly normalne, dost sa trapil.... a stale trapi... nezapadol do kolektivu. ak by som mala moznost vratit cas, urcite by som mu dala odklad. nic tym nestrati. vedomosti neutecu, akurat emocionalne a socialne dozreje a bude vyrovnanejsia v triede. nebude tak utlacana, popr. neskor sikanovana. ak mas moznost daj ju do pripravky ci nulteho rocnika. iba tym ziskas. drzim palceky v rozhodovani

deltaa
16. mar 2015

na jednej strane skoly bojuju o kazdeho ziaka, na druhej strane, maju malo ucitelov ktory by sa im poriadne venovali, pre riaditelku a ucitelov je jednoduchsie eliminovat pocet takchto ziakov, ktory maju sniecim problem.

olifcek
16. mar 2015

myslim, ze tu je odklad celkom na mieste... a hanba to nie je a ani sa nie je kam ponahlat... ja, ako nezainteresovany clovek mam dojem, ze obhajujes vsetko v prospech dcerky... co je ovsem pochopitelne, ale naozaj, neponahlaj sa..

podotykam ale... niesom psycholog...

@kacena4 pekny prispevok 🙂

olifcek
16. mar 2015

@nufanek moja byvala kolegyna vravela, ze keby sa dal vratit cas, ze by vnucke dali odklad, dokonca rozmyslali, ze ci jej neprerusia prvy rocnik.. mala problem sustredit sa... neobsedela, nedokazala venovat cas hodinam... nie preto, ze sa nudila, ale preto, ze sa este chcela hrat a nie takto ucit...

drzim palce, nech je vsekto tak, ako ma byt a nech to drobec v pohode vsetko zvlada 🙂

sorciera24
16. mar 2015

@nufanek napisem ti, ako je to u ans...syn bude mat v juli 6 ....velke tlaky z oboch stran...stale nie sme rozhodnuti.... na depistazi v novembri ho zaradili k nezrelym....ale testy urobil skoro na plny pocet, zaradili tam vsetkych letnych (+odovodnenie p.uc. zo skolky, kt. ich tam azradili kvoli veku 6 rokov v lete tiez....cudne...)....boli sme na zapise, kt. sice prebiehal inak ako u vas,a le zapis zvladol vedomostne na topku!...ale!....pre "istotu" sme msueli vypisat zaidost o odklad (lebo som povedala, ze na depsitazi vysiel ako letne dieta nezrely.....).....k ziadosti treba potvrdenie od lekarky a z CPPP.....co chcem ale anpisat je, ze aj kebyze neodlozime....tu zaidost pre istotu treba dat a aj ekd pide rozhodnutie, ze dieta je odlozene...ty sa stale mozes po majovych/junovych testoch rozhodnut, ze dieta do skoly das....aj anm to tak povedali...lebo dieta robi velke pokroky za polroka.....ale tu ziadost treba uz pri zapise a mozes sa stle aj v juli rozhodnut nastupit....kdezto oapcne sa to neda, takze rpeto je to tak.....
my sme asbolvovali testy opakovane uz teraz, kde vysiel opat takmer plny pocet bodov....ale to, co testovali bolo halvne vedomostne...psychologicka vravela, ze do skoly uplne v pohode....
ale dnes u logopedky (este envie R)....bol total nesustredeny, nepozorny, vrtel sa na stolicke, valal po stole...je fakt, ze bolo uz poobedie a boli sme pritomni my rodicia...)...kdezto skola je bez rodicov a doobeda (este nie je unava)....no ale logopedka na zaklade toho, co videla vravela, ze ona by mu odporucila odklad...... takze doma a poobede je nesustredeny, hravy, atd. ...ale vedomsotne, v skole/skolke je supis..... som zamtena a netusim, co mam robit...nechcem mu ublizit ani ejdnym sposobom....zatial preto nechame zaidost o odklad (v skolke povieme, nech mus tale drzia miesto) a do toho juna este uvidime.....mozno do tej skoly pojde....

nufanek
autor
16. mar 2015

@olifcek ono je to dost tazke :( snazim sa na dcerku pozerat objektivne. Uvedomujem si, ze problem tu je a sice extremna hanblivost a z nej pramenia dalsie veci. Rozhodovanie bude dost tazke, uvidim co ukazu dalsie testy.
Mna dost mrzi, ze skola to jednoducho uzavrela. Dostali posudok a ani ho podla mna dobre neprecitali plus dali mi podpisat ziadost o odklad priamo pri zapise a pritom nikto z nas nevedel dopredu ako testy dopadnu.

nufanek
autor
16. mar 2015

@sorciera24 dakujem za objasnenie. Tiez chodime na logopediu, dcere tiez robi problem r. Rovnako byva u logopedky poobede nesustreena , zvykne sa tocit na stolicke alebo sa napr. Hrat z vlasom 🙂 podobne reagovala aj u psychologicky, vrtela sa, pytala sa, kedy uz pojdeme, ale ulohy vypracovala sustredene. Ja som to pripisovala tomu, ze navsteve psy. Predchadzala 2 hodinova cesta, 100% bola unavena z cesty. Aj ked ktovie.