Ráčkujúca učiteľka a jej vplyv na deti

betina1
7. okt 2013

nas maly do skolky kde ma 1 hlavnu ucitelku a dve asistentky, ide o bilingvalnu skolku v BA, vyucba ken v angl jazyku, ked na mna slovensky prehovorila asistentka vsimla som si ze strasne rackuje, nevie povedat R, pri 3 r detoch, moze to mat vplyv na vyvoj ich reci ked sama asistentka potrebuje logopeda?

misaelka
7. okt 2013

myslim si ze nie... vacsinu casu travia decka aj tak doma. keby si si nieco vsimla tak to rieš, ale nemyslím si, že sa je treba dopredu báť...

sissy27
7. okt 2013

@betina1 predsudky sú strašná vec 🙄
čo také deti, čo majú rodičov s takýmito "chybičkami krásy", myslíš, že automaticky ráčkujú? kamoška má oboch rodičov nepočujúcich, teda ani nerozprávajú a ona rozpráva úplne normálne...a ako je možné, že moja dcéra ráčkuje, keď v rodine ani v širokom okolí s tým nikto problém nemá?
toto nie sú veci získané, ale vznikajú napr. kvôli zlému dýchaniu, zle vyformovanému podnebiu atď...

gretka2
7. okt 2013

Rackovanie je "hendikep" iba tu. Je v podstate prirodzenou sucastou nemciny, francuztiny a v anglictine sa "r" vyslovuje uplne inac, takze tam asi ani nemoze byt.

abeata
7. okt 2013

Je pravda, že učiteľ v predprimárnom a primárnom vzdelávaní by nemal mať výraznú rečovú vadu, no u asistentov to nie je podmienka. Dieťa potrebuje správny rečový vzor. Ten by však malo mať trojročné dieťa, najmä ak sa má v tak útlom veku okrem materinského jazyka učiť aj cudzí jazyk, zafixované už z rodinného prostredia .
Len mi nie je jasná jedna vec...Máte obavy, aby dieťa neodkukalo nesprávnu výslovnosť od asistentky, ktorá sa z väčšej miery podieľa na výchovnej ako na vzdelávacej časti denného režimu.... No tak, ako už spomenula Gretka, každý cudzí jazyk má vo výslovnosti predsa svoje špecifiká, ktoré sa dieťaťu vedome vštepujú pri osvojovaní si toho-ktorého jazyka . Nebojíte sa potom, že si aj tieto špecifiká môže dieťatko preniesť do svojej rodnej reči ?
P.S. Pre ukľudnenie : môj manžel má tiež dosť výrazný rotacizmus. Našim synom pravidelne čítal rozprávky a viedol s nimi siahodlhé debaty a ani jeden nepotreboval pomoc logopéda .

eeffka
7. okt 2013

No mile mamicky , 3r dieta opakuje vsetko ako papagaj a pokial dana "asistentka" bude na nu dostatocne dlho rozpravat v slovencine, verte tomu ze decko chyti rackovanie, inak rackovanie je vec co sa da liecit preto mi u dospelych pride nemiestne a neskutocne mi vadi, rovnako ako suslanie.
Moja svokra sa snazila moju ( v danom case) 3,5r dceru naucit R a skoncilo to tak ze dcera chrcala, namiesto slovanskeho R a ako bonus sme ziskali ččččerešššničččku na torte, v zmysle prehnanych sykaviek. riesenim bolo obmedzit skoro na /r kontakt so svokrou ( rozumej ze sme jej nenechavali dceru na dlhsie nez hodinu) a naucili sme ju opat na spravnu vyslovnost.
Takze mne by sa to nepacilo a ohradila by som sa, nechapem ako mozu ludia s recovou vadou pracovat s detmi co nemaju ustaleny jazykovy prejav

lula26
7. okt 2013

@eeffka nie vždy sa to dá liečiť. Keby to bolo také jednoduché, tak ráčkovanie u nás takmer neexistuje!

eeffka
7. okt 2013

@lula26 pokial clovek nema telesnu vadu je to vec zvyku/zlozvyku. A ak proste nema fyzicke danosti urcite nema pracovat s detmi.

A samozrejme ak to nezvladam sama idem k logopedovi aj v 40ke.mam kolegyne,ktore su presvedcene ze nerackuju pricom mne ich vyslovnost usi thra. Toto nebol preklep.

sissy27
7. okt 2013

@eeffka čo je také tragické na ráčkujúcej kolegyni? bolo by zaujímavé prečítať si, čo asi tak hovoria o tebe, isto si najobľúbenejšia a najdokonalejšia široko-ďaleko 😀
btw. moja dcéra ráčkuje a nevadí to jej, nevadí to učiteľke, nevadí to jej kamarátkam a spolužiakom... ale teda dúfam, že jakživ nestretneme niekoho ako ty 😝

lula26
7. okt 2013

@eeffka ja som nepovedala, že má pracovať s deťmi, mne sa len nepáči,keď niekto takých ľudí odsudzuje a označuje za lajdákov, ktorí na sebe nepracujú. Niektorí ľudia nemajú dispozície k tomu, aby sa to naučili. V mnohých prípadoch je to rodové.

eeffka
7. okt 2013

@sissy27 tragicke to nie je lebo nerobim moderatorku v telke,je skor smutne ze ona je presvedcena ze ma dobru vyslovnost. Ze tvoja dcera rackuje,je vasa vec,je to recova vada,ked je to raz vada,tak to dobre nie je. Ak sa nechysta pracovay s detmi,prednasat alebo pracovat v mediach nic smrtelne sa nedeje.

@lula26 kolko dospelych rackujucich poznas? Ja 4 a ani jeden to neriesu,ze naco...? Opakujem,ak to niekto riesi.trenuje,snazi sa a nejde to z objektivnych pricin pochopim to.

stanislavao
7. okt 2013

@betina1 urcite to detom nijako neublizi. rackuju mnohy ludia a nemyslim, ze by to ublizilo ich detom. aj rackujuca ucitelka moze byt uzasne pedagog a psycholog a priatel deti.

sharlotta
7. okt 2013

Mne by sa to urcite nepacilo, no ak by hovorila na deti iba anglicky, tak sa to da tolerovat. A ano, rackovanie je recova vada, ktoru vie odstranit logoped. Za komunizmu by sa clovek s recovou vadou do skolstva nedostal, prave preto, ze deti si beru od ucitela recovy vzor. Teraz uz sa na vsetko z vysoka kasle.

zuzanockamt
7. okt 2013

@eeffka uff ☹ 🙄 🤐

pingu1
7. okt 2013

@eeffka Dost drsne si sa vyjadrila... keby skulila, tak aj to decka chytia?

sissy27
7. okt 2013

@eeffka no, hlavne že ty žiadnu vadu nemáš 😝 vieš, radšej sa budem baviť s ráčkujúcim inteligentom, ako s "bezchybne" rozprávajúcim debilom...
ja poznám dosť ráčkujúcich dospelých a nevidím to ako problém, ale prvý krát v živote stretávam (našťastie len virtuálne) niekoho, kto s tým problém má... no niekto ráčkuje, niekto má veľký nos, niekto v hlave vymetené, niekto blbú povahu, každý niečo, len ty budeš stelesnením dokonalosti...
a keď moja dcéra (alebo hocikto iný s takouto "vadou") bude mať svetu čo ponúknuť a povedať, tak len blbec sa bude zamýšľať nad nejakým "rr" ...

eeffka
7. okt 2013

@sissy27 ja som sa vyjadrovala slusne,ale vidim ze niekto je tu vztahovacny. Riesime tu pedagoga a vplyv jeho vyslovnosti na dieta,tak skludni hormon a vyjadruj sa k teme.

sissy27
7. okt 2013

@eeffka vyjadrila som sa, ak si si nevšimla... žiadny problém v tom nevidím, hlavne nech je to kvalitný pedagóg a človek (to len tak pre zhrnutie)... a to môže byť bez ohľadu na výslovnosť... ty si tuším prvá odbočila od témy, keď si sem zatiahla kolegyňu, nie? tak sa ukľudni ty...

veronicka1901
7. okt 2013

Moj manzel tiez rackuje, nie sice vyrazne,ale ano. Mam mu zakazat rozpravat sa s dcerou? 😉

evelynm
7. okt 2013

v predskolskom veku (samozrejme, aj neskor) sa deti vela ucia odpozorovanim. Preto je dolezite, aby ucitel, vychovavatel - teda clovek, ktory sa im profesionalne venuje velku cast dna, mal spravnu vyslovnost a rozvinutu slovnu zasobu. Rackovanie je recova chyba a kedysi bola zasadnou prekazkou pri prijimacom konani na strednu pedagogicku skolu. Pred vysokou skolou som absolvovala pedagogicku nadstavbu a na talentovkach ma specialne preskusavali z citania, lebo sa im zazdalo, ze nemam uplne perfektne sykavky (mam ich v poriadku, to len na dolozenie, ako dokladne sa to bralo).
Ci sa to komu paci, alebo nie, ucitel, vychovavatel je pre deti vzor a stava sa, ze si podla neho mozu nieco do svojho recoveho prejavu prebrat. Pozitivne, ale aj negativne.
Rackovanie moze byt pre dieta, ale aj dospeleho velkym hendikepom, su povolania, kde to moze byt velka prekazka - herectvo ci iny druh umenia, kde sa vyuziva recovy prejav, redaktor, moderator, uz spominany ucitel, hovorca atd - viem, ze nie vsetky su bezne povolania, ale urcite obmedzenie to je. Len jeden priklad za ostatne - moderator jednej TV rackuje a vola sa Boris Pršo. Jeho prejav je velmi rusivy, aj to, ked na zaver uvedie svoje meno.
Dalsia vec je, ze dieta moze byt tercom posmechu, moze to mat negativny dopad na jeho sebavedomie a sebahodnotenie.
Drviva vacsina poruch reci sa da navstevami u logopeda a cvicenim odstranit. Ak rackuje rodic, prave v spolupraci so skolou, logopedom, inymi pribuznymi, je mozne dieta perfektne naucit spravnu vyslovnost.
Darmo sa niekto bude urazat a citit dotknuty, lebo on, jeho dieta, manzel ci iny pribuzny, znamy atd. rackuje a je to skvely a mudry clovek. Ved to sa navzajom nevylucuje. Ale len ten konkretny clovek by vedel povedat, ci s tym naozaj nikdy nikde nemal problemy.

denise.v
7. okt 2013

ja trochu mimo témy,ale moja kamarátka chcela ísť na strednú školu pedagogickú a nezobrali ju kôli tomu,že zle hovorí S ... takže nechápem prečo niekto môže niekto nie?

katfan
8. okt 2013

@betina1 no ja neviem,ale ja si idem robiť kurz-CHUVA PRE DETI"a tam sa netoleruje žiadna rečová vada.myslím si,že človek,ktorý pracuje s deťmi by žiadnu rečovú vadu mať nemal.

dai
9. okt 2013

@eeffka 🙂 hm, ja poznam vela rackujucich profesorov, politikov, manazerov a aj jednu ucitelku - vsetci sa pravidelne prihovaraju ludom a verejnosti... mne osobne to nevadi a nemienim posudzovat ludi podla toho ci rackuju alebo nie...
pochybujem ze niekto na prijimackach riesi nejake recove vady - prijimacky sa ustne na pedagogiku nerobia, tak neviem ako by niekoho na zaklade recovej vady nemohli prijat🙂
osobne by som s tym absolutne problem nemala, skor by mi vadilo keby bola hlupa ci nemala vztah k detom ( toto sa vyskytuje omnoho castejsie a zaujimave ze rodicia to takto radikalne neriesia ), taktiez si ani nemyslim zeby to malo vplyv na dalsie rozpravanie deticiek - moji obaja bratia chodili na logopediu, 1 rozprava uplne cisto, druhy stale trochu susle - pracovala s nimi ta ista logopedicka, vychovavali ich ti isti rodicia ( ktori mimochodom aj mna a ja som ziadnu recovu vadu nikdy nemala ), v skolke ti isti uciteliia...
moj muz slabo rackuje, tiez chodil dlho na logopediu a trenuje aj teraz s dcerou ( dcera r nevedela, nerackuje... teraz sa ho naucila a ucime sa ho uz aj pouzivat, na logo chodime od jej 3och rokov kvoli zlemu postaveniu jazyka pri rozpravani ) - moj muz pravidelne prednasa pred velkymi gremiami a nikdy s tym nebol problem🙂 fakt je ze vaecsinou rozprava v nemcine alebo v anglictine a tam sa teda r absolutne neriesi - hlavne teda slovenske r nie😉

ivett1
9. okt 2013

podľa môjho názoru, to čo je u nás rečová vada - hlavne vo výslovnosti "r" - je v iných rečiach výhodou ... 😉 ... pokiaľ viem, alebo aspoň som o tom ešte nepočula ani nečítala, deti nekopírujú presne slová ktoré počujú... kopírujú skôr význam...lebo ak by to bola pravda, tak by rozprávali "čisto" a správne hneď ... a predsa vieme dobre, že dieťa treba UČIŤ rozprávať...a to neustále ... 😉 🙂
ale, ak by ste si všimli po nejakej dobe, že vaše dieťa, ktoré vedelo čisto vysloviť "r" , začína "komoliť" slová s touto hláskou, neváhajte ...
mňa osobne minule prekvapilo, keď som pozerala tv markízu a bol tam pracovník tlačového odboru nejakého ministerstva alebo verejného úradu, ktorý niečo vyhlasoval o nejakom podujatí a ... veselo "račkoval" ... tak, v tejto profesii by som očakávala, že sa bude robiť aj nejaký výber na človeka, ktorého poveria priamou komunikáciou s verejnosťou prostredníctvom médií, hlavne podľa prejavu reči ...ale ...čo už...v dnešnej dobe je možné všetko...

zuanach
9. okt 2013

@ivett1 to bol tuším poslanec Beblavy..... Aj na mna to pôsobilo rušivo....
Moj manžel tiež kamufluje to ' r ´ , ale na to som uz zvyknutá, logopedia nepomohla......

shopoholocka
9. okt 2013

Co tak danu ucitelke upalit,ze chudinka rackuje?Boze zeny,trochu pochopenia a respektu....zivot je predsa uplne o nieco inom....

inguna
9. okt 2013

môj syn zle hovorí r /hrdelné r/, podľa logopedičky francúzsko-nemecké r. Chodili sme dva roky na logopédiu, poctivo cvičili, ale ten zvyk bol už taký silný, že sa to neodstránilo. Ku logopedičke sme chodili od 5 rokov. Možno sme mali ísť skôr, ale ja som si nevšimla, že je to vada, on to "r" rozprával tak výrazne. Logopedička s nami skúsila všetky metódy, ktoré sa dajú použiť, no neúspešne. Po dvoch rokoch skonštatovala, že nám už s tým nepomôže, nedá sa.
Žijeme ďalej, nerobíme z toho vedu. Bolo by mi strašne ľúto, keby môjho syna ktokoľvek odpísal iba preto, že nerozpráva správne r. Je šiestak nosí iba jednotky. Neviem akou cestou sa raz v živote poberie, ale pre takúto vadu určite netreba nikoho odpisovať.

abbie
9. okt 2013

@sissy27 uplne s tebou suhlasim ... to co som citala vyssie je otrasne nieco ...

dejnas
9. okt 2013

tak tiež patrím k račkujúcim... síce zrejme nie tak extrémne, keďže mnoho ľudí si to ani nevšimne, ale nedokážem urobiť to "RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR".... logopéda som navštevovala od 5 rokov, napriek tomu sa to nepodarilo... mám príliš vysoké podnebie, nedokážem to....
a nechcem si radšej predstaviť, že by ma niekto ohováral, ako môžem v dospelosti račkovať a neriešiť to...
holt, nie každý človek je taký dokonalý, že si môže dovoliť súdiť iných ľudí 😝

btw. dcérka tiež nevie povedať R, zatiaľ... bude mať 5 rokov.... a má rovnaký problém ako ja.... ten ale zdedila genetikou, nie tým, že ma dennodenne počúva 😉

evelynm
9. okt 2013

@dai , mam pedagogicke vzdelanie stredoskolske aj vysokoskolske a robila som prijimacky aj ustne. Dnes to tak uz mozno nie je, neviem.

lumarque
9. okt 2013

@betina1 ak hovori anglicky nemal by to vadit, ich r je ine ako nase