Škôlka dvakrát týždenne

hela31182
24. mar 2015

Ahojte. mam 3,5 rocneho syna ktoreho sme dali do sukromnej skolky vzdy na utorok a stvrtok na cely den. Najma preto ze ja som doma s mladsim a chcem si este uzit aj starsieho kym pojdem do prace. Ucitelky nam po par dnoch odporucali to prehodnotit nakolko syn v skolke rano plakal a ze ak by chodil kazdy den bola by adaptacia lepsia. Ja si ale myslim ze ak ostane cez leto doma tak budeme v septembri na tom istom :( toto som brala tak ze da synovi moznost sa socializovat s rovesnikmi ale zaroven ze bude aj s nami. mate s takymto pobytom v skolke nejake skusenosti? Vdaka

lucinocka
24. mar 2015

@hela31182 ja by som to takto nerobila...nasa ide do skolky 1,7, nasi pridu na dovolenku ku nam v juli na dva tyzdne a uz som mame vravela, ze mala bude minimalne doobedu v skolke...myslim si, ze byt tam 2x tyzdenne je naprd, jednak je mimo kolektivu, mali si vytvoria kamaratska, urcite maju aj nejake programy s ucitelkami na ktorych pracuju...bude pre nich outsider

prasiatko30
24. mar 2015

@hela31182 nas maly sused tiez takto chodil do jasiel jeden tyzden ano druhy nie a veru ten tyzden co chodil sme ho pocuvali cely barak rucal ako keby ho na noze brali - ked zacal chodit ako trojrocny do skoly tak zrazu bolo vsetko v poriadku a to chodil kazdy den a zvykol si omnoho skorej ako ked bol tak skackato.

misinka26
24. mar 2015

... adaptácia dieťaťa je jednoduchšia ak sa dodrží pravidelnosť ... ak by chodil každý deň hoci aj na 2 hodiny ale stále na tie isté dve hodiny bolo by to pre neho prijateľnejšie ... 2 x do týždňa ja na adaptáciu málo ...

lindarty
24. mar 2015

@hela31182 Nas zacal tiez ako 3,5rocny v sukromnej skolke takto: 2 mesiace chodil po, ut, str len doobeda a potom zacal chodit uz aj na poobedie, ale stale len 3 x do tyzdna. Nema problem s kolektivom, ani chodenim do skolky. Vyhovuje nam to takto obom 😉

filomena
24. mar 2015

Pre zaciatok nie je zle chodit 2 krat do tyzdna, ale je lepsie ak su tie dva dni nasledujuce po sebe. Takto to ma chudak tazke, jeden den skolka, druhy doma, treti skolka... Lahsie sa mu zvykne na rezim, ked bude mat dva dni po sebe skolku a ostatne dni doma.

timea7
24. mar 2015

@hela31182 takýto systém dochádzania do materskej školy považujem za veľmi nešťastný. Som učiteľkou v MŠ a len potvrdzujem to, čo tu napísali iné mamičky, adaptácia je ťažšia, ak dieťa nedochádza do MŠ pravidelne, teda každý deň. Neviem, aký bol dôvod takéhoto zaškolenia, ale pre dieťa je to veľmi nevýhodné, v materskej škole prebiehajú aktivity, ktoré sa viažu na určitú tému, dieťa, ktoré chodí do materskej školy len dva krát týždenne, má oveľa menej spoločných zážitkov s deťmi, nezúčastní sa napr, bábkového divadla, deti ho potom maľujú, rozprávku, ktorú videli, dramatizujú, pre neho je to ťažké, keďže ho nevidel a pod. Neviem, ako to je v spomínanej materskej škole, ale práve súkromné materské školy sú väčšinou otvorené takmer celé prázdniny, tak nevidím dôvod, prečo by mal byť celé prázdniny doma. Nebolo by pre teba výhodnejšie dávať ho každý deň, ale len doobeda? Inak, môže v tom byť aj to, že syn vidí, že ty si doma s jeho súrodencom a on chce byť tiež. Každé dieťa je iné, niektoré je spoločenské a je pripravené na kolektív v dvoch rokoch, iné až v štyroch. Mala som pred dvomi rokmi v triede chlapčeka, ktorý chodil do MŠ približne tak, ako si opísala, ale z iných dôvodov a vlastne si na materskú školu nezvykol nikdy a mal veľké problémy aj v základnej škole a to mal odklad.

siska53
24. mar 2015

@hela31182 nas chodil do skolky (tiez sukromnej lebo ho nevzali do statnej) 3xdo tyzdna na cely den, ale za sebou. Ziadne medzery. Tazko si zvykal.po chorobe to bolo uplne zle. Nechali sme ho doma (tiez som bola na materskej s mladsou) a tiez nas tlacili do 5dnovej prevadzky,vraj podla nejakeho zakona. Kedze to financne neslo,ostal s nami (plus mal ist povodne aj na vyber mandli).
My sme ho dali na 3cele dni preto,lebo tu skolku sme mali daleko - pre mna 40minut pesi. A po okoli sme mali len drahe.
Inak je lepsi system cely tyzden na pol dna, teraz tu mame taku lacnejsiu skolku,chodi tam syn jednej maminy z ihriska a ta si to tak pochvaluje.

timea7
24. mar 2015

@siska53 podľa akého zákona? Taký nepoznám 😠 😠 😠 😠

siska53
24. mar 2015

@timea7 ani my 🙂
Inak skolka nebola zla,len pre nas daleko a dinacne na 5dni neunosna.🙂
Uz je v statnej a po 3,5m.si zvykol.

bubelko
24. mar 2015

@hela31182 vo sui je skolka az od 4r. pre niektore deti az od 5r. dovtedy chodia bud do spielgruppe (2x 2.5h do tyzdna) alebo do jasli (ak si ich moze niekto dovolit) aby boli s rovesnikmi.
nasi chodili kadzy do spielgruppe, 3x do tyzdna po 2.5h. adaptacia trvala u starsieho tyzden, u mladsieho ca. pol roka, ale boli v tom jesenne prazdniny. od augusta do vianoc... a hlavne, on tam bol spokojny, ked som pre neho dosla, tak bol cely veskereny, takze sa mal noazaj dobre - aj podla uciteliek. plakal vzdy len kym som zmizla z dohladu...
inak prve 2 tyzdne boli uplne bez problemove, az ked zistil, ze ta "zabava" je na dlhsie a pravidelne, tak dosiel "protest":.. a ten nam trva v podstate doteraz, ked uz je v povinnej skolke - kazde rano to iste - nejdem do skolky, je to nuda, nechce sa mi, som unaveny - tolko vyhovoriek, preco neist do skolky som este nepocula. najlepsia je, nemozem, musim ist spat, som velmi unaveny (vstal o 6.45 a o 7.00 zvoni budik, a tych 15min skor ho zmohlo na totalku 😀 )

meluela
24. mar 2015

@hela31182 tak ho nechaj doma uplne ... mna tiez v predskolskom zariadeni presviedcali ze najprv musi chodit full time a ked si zvykne, mozem dat na par dni v tyzdni a blbost najvacsia .. aj tak si nikdy nezvykol ... takze ak to zle znasa, kasli na skolku, nic mu neujde

saza007
24. mar 2015

U nas je to bezne, syn zacal ako 2.5 rocny dvakrat do tyzdna doobeda, neskor sme pridali dalsi rano a nakoniec aj poobedia. Cize celkovo chodil do skolky trikrat v tyzdni predtym, nez zacal skolsku dochadzku. Nemal z toho ziadnu ujmu, ani problem zo zvykanim (vsetko v ramci ocakavani). Ale chapem, ze na sk sa to velmi nepraktizuje.

timea7
24. mar 2015

@saza007 v súkromných škôlkach to nie je nič nezvyčajné, aj v niektorých štátnych, no pre deti to veľmi vhodné nie je.

bubelko
24. mar 2015

@timea7 preco by to nebolo vhodne pre deti?

saza007
24. mar 2015

@timea7 s tym nesuhlasim, ze pre deti to vhodne nie je. vacsina jeho vtedajsich spoluziakov do skolky chodila len na niekolko dni v tyzdni. Rodicia boli spokojni, deti boli spokojne, ucitelky takisto 😀

timea7
24. mar 2015

@bubelko už som to písala vyššie, dieťa sa nezúčastňuje všetkých aktivít, takže v niektorých dňoch nemá na čo nadviazať, deti ho medzi seba až tak neberú, lebo sú s nim v oveľa menšom kontakte, ako a ostatnými deťmi. Dieťa, ktoré je citlivejšie, znáša ťažšie to, že nebolo s deťmi napr. na nejakej exkurzii,pretože bolo práve doma, deti o tom rozprávajú, hrajú sa na to, ono nevie,o čom je reč. Keď sa to stane raz za čas, keď dieťa ochorie, je to iné, ako keď príde do materskej školy v podstate 8 krát za mesiac, v prípade, že ochorie, sú nejaké sviatky, alebo prázdniny, tak ešte menej.

hela31182
autor
24. mar 2015

No takto...skolku mame 15 min autom... celkovo cca hodinka ho odviest a hodinka ho priviest. Ked si to preratam na pol dna tak asi nic nerobim len obliekam a vyzliekam mladsieho a furt sme v aute :( preto som volila cele dni. Tiez nechapem preco je lepsie chodit kazdy den doobedu? Potom dieta nie je outsider? Tiez sa moze stat ze divadlo uvidia poobede a maluje sa potom doobedu...alebo nie?
Z okolia poznam pribehy tragickeho placu aj mesiac ci dva a stale po dovolenke placu tak ma mozno skor prekvapilo ze mi navrhli cely tyzden po tretom nastupe navyse ked zjavne pokrocil a sice so slzami ale odisiel odo mna sam a bez scen... pre mna je normalne ze je dietatu smutno po 3,5 roku s mamou..

bubelko
24. mar 2015

@timea7 tu ti budem oponovat. je to len o zvyku. na svk nie sme zvyknuti, vymenit si s maminou kamarata zo skolky cislo a udrzovat tento kontakt aj po skolke. moj starsi ma najlepsieho kamarata prave zo spielgruppe, a stretavali sa 1x do tyzdna na 2.5h. potom mali rok prestavku a v skolke (spielgruppe) sa nestretavali vobec. chodil v ine dni. neskor chodili spolu do povinnej skolky a teraz aj do 1.triedy. kolkokrat syn pride zo skoly, ze ide ku kamaratovi. alebo pride kamarat k nam.

tu je skolka len dopoludnia - aj ta povinna. a deti sa stretavaju skratka po obede. dohodnu sa v skolke, povedia mame a mamy si volaju.

prazdniny u nas maju skolky (aj spielgruppe) ako skoly, takze tie deti sa aj tak nestretnu.

a na exkurziu by aj tak mali byt pozvane vsetky deti, nielen tie, ktore su tam v ten den. u nas sa robil v spielgruppe vylet - na konci skolskeho roka. robili sa vylety podla uciteliek a skupin - skratka sa spojili 2 ucitelky a ich skupiny (2-3) isli na vylet. samozrejme s par rodicmi.

je to vsetko len o nastaveni ucitelov, rodicov a o hladani riesenia 😉
.

timea7
24. mar 2015

@saza007 vo Veľkej Británii je úplne odlišný systém školstva, mala som kolegyňu,ktorá tam 13 rokov pracovala, takže ťažko porovnávať. Tiež som mala v triede dieťa, ktoré chodilo do materskej školy dva, tri mesiace, potom chodilo do materskej školy v inom štáte (v súvislosti so zamestnaním rodičov),potom opäť tu. Nerobilo mu to žiadne problémy, ale jeho bratovi veľmi veľké.

loliki
24. mar 2015

@hela31182 Tak ho daj na 3 cele dni za sebou od pondelka do stredy. Pondelok si kazde dieta zvyka po vikende a od stvrtka budete spolu doma. Aj tebe sa s nim asi luci tazko a nechces ho moc pústat od seba. Ale je to len zvyk a casom prides na to, ze je to pre vsetkych lepsie. U nas chodia do skolky uz 2 rocne deti a su v pohode.

saza007
24. mar 2015

@timea7 nuz mozno je to tym, ze vasina deti chodila do skolky len na 'polovicny uvazok'. 😀 , nebol z nadvazovanim ziadny problem. Deti mali kazdy den na vyber niekolko roznych aktivit a hned po prichode do skolky boli v nejakej zapojene (podla vlastneho vyberu). Alebo ak chceli, tak sa isli hrat von 🙂 ale ako som pisala chapem, ze na sk to velmi nefici.
Nieko vyssie spominal, ze dolezita je pravidelnost. -moj syn si velmi rychlo zvykol, ze v utorok a stvrtok sa chodilo do skolky (na zaciatku, samozrejme)

timea7
24. mar 2015

@bubelko prečo si myslíš, že to tu nie je zvykom? Píšeš o inom systéme školstva v inom štáte. Pozri, ja tu nikomu nič nediktujem, ak niekto považuje za správne, dávať dieťa do materskej školy raz týždenne na dve hodiny, je to jeho vec, ja píšem zo svojich skúseností, s deťmi pracujem už dlho. V súkromných materských školách na SK s tým nemajú žiadny problém, v štátnych možno len s tým, že neviem, akým spôsobom zahlasujú deti, ak nenavštevujú materskú školu denne, ako potom dostanú na deti príspevok od štátu. Ale to sú technické detaily, ktoré som v živote neriešila (nerobila som riaditeľku) , takže možno je aj toto doriešené, neviem. V podstate, ak je v triede zapísaných tridsať detí, dvadsať ju navštevuje denne a desať len pár dní v týždni, teda sa striedajú, tak je to to isté, ako keď ich je tam zapísaných dvadsaťpäť, v tomto žiadny problém nevidím.

timea7
24. mar 2015

@saza007 ako som už písala, každé dieťa je iné, niektoré sa adaptuje hneď, niektoré neskôr. Mne systém dať dieťa do materskej školy dva krát týždenne zaváňa úschovňou batožín, sorry za názor, je rozdiel materská škola a detské centrum, ako iste vieš, vo Veľkej Británii sú tiež obrovské rozdiely medzi škôlkami.

bubelko
24. mar 2015

@timea7 pretoze mi na svk ostala rodina s detmi a kamaratky... navstevuju sa kamaratky s detmi medzi sebou, ale pokial mamicka kamarata zo skolky nie je aj moja kamaratka, tak k nej dieta nepustim...
a hej, opisujem skolsky system v inom state - ale len ako moznu inspiraciu, ze to moze v pohode fungovat, len u nas sa z toho robi strasiak.... a pritom, ked to dieta bude v skolke v utorok a stvrtok a najde si kamarata, tak predsa nic nebrani tomu, aby sa dieta s kamratom trebars stretlo v sobotu dopoludnia alebo niekedy po skolke na ihrisku... alebo aby dosiel kamarat k nam - bez maminky, kedze s maminkou sa kamaratit nemusim 😉

timea7
24. mar 2015

@bubelko chápem, že to píšeš, ako inšpiráciu, to je fajn, ale ja osobne nepodporujem takéto priateľstvá, aby ku nám chodilo dieťa bez jeho maminky, ale chápem, že niekto môže mať iný názor. A socializácia v sobotu dopoludnia alebo na ihrisku prebieha trošku inak ako v materskej škole, vtedy je totiž naporúdzi dospelý - teda rodič jedného z detí a to je iné, ako keď ho dieťa nemá za chrbátom. Ešte som chcela dodať, že nemám problém robiť veci inak, ako je bežné, mne deti, ktoré nemali poobede potrebu oddychovať na ležadle, tak nemuseli,lebo som mala na to vytvorené podmienky a mohli sa venovať iným činnostiam, nemám problém s tým, aby so mnou v triede bola aj mamina nového dieťaťa, ktoré má problémy s adaptáciou, ale naozaj nevidím žiadny prínos v tom, že dieťa do materskej školy príde dva krát týždenne. čiže osem krát mesačne.

dominika2727
24. mar 2015

Moja dcera mala 13 mesiacov ked zacala chodit do skolky. Prvy mesiac si zvykala asi takym stylom,ze ja som tam s nou zostavala vo vnutri s detmi kazdy den o 5 minut dlhsie, druhy tyzden som zase cakala v satni...takto sme to robili s ucitelkami mesiac a mala bola uplne v pohode, bez placu. Je pravda, ze som ju prve 4 mesiace davala len na pol dna, ale od januara zostava na cely den. Rano ju zanesiem k ucitelke a ona mi da pusu povie mama tschüss a hotovo uz si ma ani nevsimne 😀 O to krajsie je ked po nu poobede pridem ako sa velmi tesi 🙂 Od septembra bola chora len raz. Zijeme vo Viedni a dcerka chodi do sukromnej skolky

pitusa
24. mar 2015

Dcera 3,5 zacala chodit do skolky od septembra,chodila len doobedia. Teraz po cca polroku su dni,ked sa mne "nechce", tak ju necham doma (aj s mladsim synom uzijeme si spolu cas). Je uplne v pohode,myslim,ze deti,ktore placu v prvom rade maju matku nevyrovnanu s tym,ze dieta oodchadza a ako to bez nej preboha zvladne. U nas je to ako u ciganov,niekedy je cely den (ale len ked fakt mam cosi urgent),nerobi to ziaden problem. Niekedy rano vymysla,ci musi ist do skolky,ak je napr trochu nachladena,tak sa spontanne rozhodnem,ze dnes budes doma-ak jej nic nie je,rezolutne poviem,ze nie,dnes ides do skolky a vybavene. Vzdy je to na preskacku - ze dobre je raz tam,raz tam,pretoze v skolke ma kopec kamaratov a doma je "nuda",takze sa nebojim,ze by uz tam nechcela ist. Ak mate so synom dobry a vyrovnany vztah,a co sa povie,to plati,myslim,ze to zvladne super. Je to krasny cas a stoji za to byt spolu,ale nie kazdy den,na to je skolka dobra 😀 ale myslim si aj,ze pre takemale dieta,5 dni v tyzdni,8 hodin denne je privela,niet div,ze su stale choree (stres). vela stastia

siska53
24. mar 2015

@hela31182 hlavne aktivity su vzdy doobeda. Poobede uz vela toho neriesia,je to skor volnejsie. Lebo napr.u nas. Po obede idu deti spat,ked sa zobudia,maju olovrant,tej je tak cca do 15tej a od 15tej si uz nozu rodicia prist po dieta. Co aj mnohi vyuzivaju,cize po tej15tej kazdu chvilu zvoni zvoncek a deti postupne odchadzaju domov. A daktore deti maju aj platene kruzky v ramci skolk,cize sa presuvaju, od urcitej hodiny (16),sa spajaju.. Takto je to sice v statnej,kedze v sukromnych je zvacsa jesna trieda,ale aj tam plati ze os urciteho casu si ides po dieta a kedze deti ubuda,ucitelky otvaraju dvere, rodicia sa obcas chcu daco opytat,tam uz tiez podla mna nie je cas na cielenu suvislu aktivitu.

timea7
24. mar 2015

@pitusa môže to byť tým, že dieťa cíti, že matka nie je celkom presvedčená o tom, že robí pre dieťa to najlepšie, keď ho dáva do kolektívu, ale neplatí to vždy. Vidno to najmä na súrodencoch, ešte lepšie na dvojčatách - matka je tá istá, adaptácia rôzna.

bubelko
24. mar 2015

@timea7 preco nepodporujes priatelstva bez maminky? to druhe dieta (tak ako to moje) sa u tej cudzej matky chova rovnako ako keby tam bola ucitelka v skolke - je to skratka "cudzia" osoba... je to podobna socializacia ako v skolke - akurat su tam len 2 alebo viac deti, podla poctu pritomnych surodencov. 😉