Testovanie predškolákov pani psychologičkou

xlucia
13. nov 2012

podpisovali ste na toto informovany suhlas?
co vsetko sa tam deje?
ake mate skusensoti?
vysledky vam dali ustne ci pisomne?
ake odporucania ste dostali?

majka508
13. nov 2012

Aj ja mám predškoláčku,ale ešte sme nič podobné nepodpisovali.Pani učiteľky nám vraveli,že v škôlke ich budú testovať oni a keby boli nejaké veľké rozdiely,tak nás odporučia pani psychologičke,ale o inom zatiaľ neviem,aspoň v našej škôlke v Leviciach.

maznacik007
13. nov 2012

bez pisomneho suhlasu nemoze psychologicka dieta vysetrit
deje sa vysetrenie skolskej zrelosti skuma sa dieta nielen z intlektovej stranky, skusaju sa farby, pocitanie, rozne ulohy, ako dieta si je schopne si zapamatat napr. predmety, nejaku basnicku, sustredenie dietata, pozornost,
skusaju aj filipinsku mieru ci si dosiahne na usko cez hlavku,
pracu podla pokynov, napr. do horneho stvorceka nakresli strom, dve jablka na nom, tri pod nim, atd... aj geo tvary, prepisat pismena nejake,
zaroven sa sleduje aj socialne fungovanie to skor asi aj ucitelky zo skolky vedia povedat, emocionalne prezivanie ... a tak.. zavisi ako hlboke je to testovanie resp. ci je tam dopredu signalizovane bud zo strany skolky ci rodica nejake pochybnosti o zrelosti

vysledky sme mali ustne a neskor aj pisomne
odporucali nam skolu pre mimoriadne nadane deti

xenicka13
13. nov 2012

no dnes dcera bola, ani som o tom nevedela, ani nic neviem, nic som nepodpisovala, nevie naco to je dobre, ved aj tak na zapise do skoly vsetko otestuju

andrejka1978
13. nov 2012

u nas v skolke testovala psychologicka deti z toho, co oni vobec v skolke predtym nepreberali. moje dieta vyslo ako nevhodne do skoly. z kruzkov,na ktore chodil pocas roka som mala ale velmi dobre odozvy, tak som sa rozhodla to ignorovat. nakoniec mi psychologicka vyvolavala, aby sme prisli na testy do ich poradne. navela som sa nechala ukecat. tak som si s nou od srdca pohovorila....Skonstatovala, ze je tak na 50 percent vhodny do skoly. o jeho stave mi nic nove nepovedala.inak z coho boli deti testovane som sa dozvedela az mesiace po teste......... vsetky testy co v skolke mal ako zle nakoniec som mu vecer vysvetlila a hned vedel vsetko urobit, hned vsetko pochopil. takze nakoniec to vyslo tak, ze v skolke s nimi vobec nepracovali ucitelky tak ako by mali a psycho ich testovali z niecoho co tie deti ani nemali paru a za 15 minut nemohli vsetko pochopit. dnes je z neho prvak a vo vsetkom je uspesny,skola ho bavi a,nijake obavy sa nepotvrdili. nasi mali take veci ako rozklad slova na jednotlive ismena a naopak, slabikovanie, co je nakonci slova a co na zacitku, kreslili postavicky (moj technicky chlapec v zivote nic take nekreslil lebo ho to nebavi, kresli ponorky a lietadla do detailov - a preto jeho postava nebola dokonala.....) a testovali ich sustredenost. drzim palec, najlepsie si poznas dieta a radsej si nechaj presne zistit co im davali.

baboadel
13. nov 2012

My už testy máme za sebou, súhlas sme podpisovali . Najskôr ich testovali skupinovo a o dva týždne individuálne. Výsledky zatiaľ nemáme ale máme tel. číslo na psychologičku ku ktorej sa v prípade záujmu môžeme objednať ak máme nejaké pochybnosti. Ale myslím si že každý rodič si pozná to svoje dieťa a vie kde má nejaké rezervy alebo naopak vyniká a vie kriticky posúdiť či je vhodné do školy alebo dať ten rôčik odklad.

veronka78
13. nov 2012

ahoj!xenicka13 píše že ne zápise otestujú.nie každá škola!v každej škole je zápis iný ,u nás zápis prebiehal strašne,dieťa odpovedalo na 3 otázky,ako sa volá,koľko má rokov,a ci pozná farby,potom nakreslilo trouhoľník zrátalo 2 jabĺčka 2hruška a zápis bol hotový,čo ma šoklovalo,mňa sa spýtali či mu chcem dat odklad a bolo,u psychologičky sme boli na odporúčanie logopedičky,,testovanie jednotlivo,veľmi jednoduché testy,dopadli sme veľmi dobre,výsledky ústne a potom aj písomne.držím palce nech vám to dobre dopadne.

spachtos
13. nov 2012

Dieta v skole na zapise nie je testovane, to sa len rozpravaju s ucitelkou chvilu, odpovedaju na nejake otazky, ale nie je to testovanie. Tam sa neposudzuje, ci je alebo nie je dieta vhodne do skoly.
A myslim si, ze rodic sice pozna svoje dieta najlepsie, ale nevie kriticky posudit, nakolko je vhodne do skoly. Nevie posudit, ako sa sprava v kolektive, nevie ho porovnat s ostatnymi detmi, ako spolupracuje. Je to mozne len po spolupraci s ucitelkou, popripade s detskou psychologickou.

xlucia
autor
14. nov 2012

dakujem za reakcie. my sme podpisovali, ale vzhladom na vek mu odklad v ziadnom pripade nedam. cize sa mi to zda aj zbytocne. myslim ze je primerane vyspely aby siel do skoly, nech uz testy dopadnu akokolvek, ale som zvedava, co tam vlastne budu robit

namornicka
14. nov 2012

Môj syn tiež robil, podpisovali sme informatívny súhlas. Testy robia teraz na jeseň preto, aby sa mohlo s dieťaťom ešte popracovať ak je treba, predsa len za ten rok sa niečo dobehnúť dá. Testy by sa mali opakovať na jar. Pri dcére, ktorá je dnes tretiačka sa robili iba na jar (v máji), v podstate už dávno po zápise. Nie je to nič povinné, je to dobrovoľné. Mne povedali že syn dopadol dobre, že na jar už na testy ísť nemusí.

simonk_a101
15. nov 2012

ja si nemyslim ked si rodic povie ze - ja si najlepsie poznam svoje dieta. Pre kazdeho rodica je to jeho dieta to najmudrejsie, najlepsie atd.... no objektivny pohlad je tiez dolezity. U nas sa pouziva Jiraskov test. Na to sa v skolke deti nepripravuju- nepreberaju ho. To ako by sme my prisli do skoly, pred pisomkou nam daju testy so spravnymi vysledkami a potom nam ho daju napisat.... Testom sa ma zistit jeho IQ, ,,zrelost".... nemozte si mysliet ze neurobil dobre test lebo ho to ucitelka nenaucila!!!! Tema o odklade skolskej zrelosti je velmi diskutabilna..... podla mna ak je raz dieta pomale alebo nechapavejsie.. nepomoze mu ani 5 rokov odklad 🙂 a niekedy aj take dieta v skole prekvapi. Inokedy zas to, co je v skolke vynikajuce v skole pohori uz v prvom rocniku..... velmi diskutabilna tema....

sevi
20. nov 2012

hmm depistaz. Tak som musela podpísať papiere že súhlasím z otestovanim syna.test ma prekvapil tým že hned druhá úloha (prvá bola nakresliť panáčika) bolo opísať písaním Ci osm.samozrejme to nevedel. A ešte k tým výsledkom.na dverách našej triedy bol oznam kedy bude konzultacia s dr psychologickou.každému rodičovi sa venovala zvlášt za zatvorenými dverami cca 10 minút.

bosacka
20. nov 2012

urcite je rozdiel podla okresu (ktora poradna to ma pod palcom). skolska zrelost sa moze testovat bud individualne, alebo skupinovo. v okrese kde som pracovala robi tieto testy skusena psychologicka, ktora ide do skolky, pracuje vzdy s mensou skupinou deti (cca 6), aby ich stihala pri praci sledovat, aj sa s kazdym porozprava... robi sa uz spominany test, ale aj ine. sleduje sa spravanie v kolektive, sustredenie, zaujem o pracu, schopnost pracovat podla instrukcii, jemna motorika, rozsah vedomosti (tvary, farby, geom.rad, orientacia v priestore, chapanie naslednosto, pamat...) potom je k dispozicii rodicom a individualne sa im venuje. robieva to zvacsa na jar. ked su nejake pochybnosti, moze pozvat dieta na individualne testovanie do poradne. niekedy ked to vyzera, ze dieta je chapave, ale ma v niecom medzery, moze sa opakovane oestovat este cez leto a dovtedy sa mu viac venuju, moze dobehnut. Ta co to robi u nas je fakt skusena a na jej nazor by som urcite dala... ale to zavisi od konkretnej osoby. urcite to testovanie povie viac, ako pri zapise v skole. a vobec nevadi, ze je caso az po zapise, kedze vsetky deti, co splnaju vekovu hranicu musia ist na zapis a odklad staci vybavit aj cez prazdniny.

eeffka
20. nov 2012

neviem co su to teraz za moresy kazdeho dat testovat, uz nevedia kde by si body nahrabali. u nas v skolke netestovali nikoho, ak bol niekto "detsky/resp este nevhodny do skoly" myslim ze rodic si to dobre aj sam uvedomuje + ucitelky jemne naznacili, ake hromadne "testovanie".

Inak aby ste baby neboli prekvapene ako ja na zapise: dni( aky je dnes den, aky bol vcera, pozajtra, predvcerom), pocitad to 10, spocitavat do 5, hore/dole, tvary...
ju tam cvicili jak na zapise do Oxfordu, sme s muzom len oci pucili a ona vedela, asi to s nimi preberali v skolke... vraj bezny zapis. Mne mama vravela ze na mna kukli ze zijem a dali mi lizatko, Ende.

spachtos
22. nov 2012

@eeffka tieto veci by malo predsa kazde dieta, ktore ide do skoly, ovladat. To sa ucia v skolke a mali by aj rodicia, lenze mnohi ani nevedia o tom, ze by sa mali detom venovat aj v tomto smere.

dai
22. nov 2012

@eeffka prepac ale mi to pride akobt si nevedela co sa tvoje dieta uci v skolke - to mne pride divne- ved mas osnovy k ucivu, komunikujes predsa s ucitwlkami etc.
u nas v skolke ma byt testovanie az v maji. ja som mala teraz uz sedenie s ucitelkami, dalsie rodicovske bude vo february, potom testy zrelosti a este testy do skoly.
tiez ma zaujimalo o com tie testy su a dakujem vam co to uz mate za sebou za ozrejmenie😉

vejvass
22. nov 2012

Nas testovali tiez ale iba kto suhlasil a 29 mame vyhodnotenie zatial co viem bude ustne tak som zvedava 🙂

eeffka
23. nov 2012

@dai mas pravdu,len ta poopravim, učiteľky s nami o ziadnom vzdelavacom procese nehovoril,o čím som vedela boli prac.zošity.a mala mi vravela ze si do nich kreslia,čo som aj videla,ako nácvik buduceho písma.i,ziadne psychosedenia sa nekonali, mala bola v škôlke spokojná vysmiata a šťastná a fakt nevidim dovod testovať dieta ktore je ocividne do skoly zrele. A to ze napr ked som dcete povedala ze pozajtra dakam pojdeme a ina vwdela ze je to nedela som brala ako vyvin nie naucenu vec.

anda2
6. dec 2012

zo škôlky posielajú predškolákov k psychologicke. Ja chodím s malým k logopedičke, kde okrem reči sa učime, skupiny pomenuj, pravo, ľavo, vytlieskaj, čo počuješ prve v slove, počujes v slove L, pred, za, na do, v , medzi,farby, básničky, zapametaj si 4 slová a vymenuj ich, doma ho učím rátať, dni v týždni, napísať meno, a kresliť. Len nechce veľmi kresliť, tak mám obavy, a som sa rozhodla, že aj logopedičku požiadam o vyjadrenie, či je zrelý na školu. Len podľa mna od detí chcú veľa, čo ich potom budú učiť v škole, v prvej triede ked tam to už má vedieť. Myslím si že je o skúšanie nervov rodičov a aj detí.

maryka503
4. feb 2014

ahojte ja by som sa chcela opytat nejakej maminky ze ake su tie otazky pre predskolakov co pani psychologicka sa pyta dakujem

tyli
4. feb 2014

ak myslíš poradenstvo, či je dieťa vyspelé do školy, tak dá mu nakresliť postavičku. zrelé dieťa nekreslí ruky a nohy ako paličky, nakreslí detaily ako prsty, uši, vlasy, obočie..... opýta sa ho či ovláda nejakú pesničku, alebo básničku a dieťa sa predvedie. syn dostal aj test (ten sa v škole nerobí) kde sú rôzne obrázky s tvarmi - šípky, čiarky.... a dieťa porovnáva dva obrázky či sú rovnaké, alebo odlišné. do koľko vie napočítať, či pozná pravú a ľavú stranu, sleduje výslovnosť, dieťa kreslí tvary, sleduje či pozná tvary, či pozná farby. dostane na papieri napísané slovo písaným písmom a má sa pokúsiť to napísať - odpozerať a napodobniť. je toho myslím aj viac. chytanie a hádzanie lopty, skákanie, prejsť po čiare.... u každého psychológa to ale môže byť odlišné. u niektorého toho môže byť menej. taktiež sa sleduje ako dlho sa dokáže sústrediť a spolupracovať, či je samostatný....

nikitaf
26. feb 2014

Ahojte maminy, mam problem a zaujimal by ma nazor Vas mozno skusenejsich mamiciek. Moja dcerka je narodena 30.9.2008 a do skoly by mala nastupit az buduci september, kedze jej zle vychadzaju roky. Kedze mi pani ucitelky odporucili aby sla na depistaz v oktobri minulého roku, tak sme ju absolvovali v skolke. vtedy nam pani psychologicka odporucila zapis s tym ze este jedno individualne sedenie budeme musiet absolvovat. Najskôr sme s manzelom boli proti, kedze vseobecny nazor je ten ze dieta ma cas... odvtedy sme sa vsak konkretne v rodine stretli s pripadom ze chlapec ma problem sa sustredit v skole kedze medzitým sa to stihol naucit citat, pisat, pocitat. Dcerka sa tiez zacala zaujimat o pismenka, aj ked sa ju vzdy snazim zamestnat inak, ved ma cas. Napriek tomu precita kratke slova, pozna vsetky pismenka a zacina mi pocitat. V skolke jej najlepsia kamaratka kedze je augustova automaticky ide do skoly. Absolvovali sme vo februari zapis do skoly, dcerka sa velmi tesila ze uz bude skolacka. Vcera sme boli na teste zrelosti. Bola v skupine evidentne starsich chlapcov, teda nic v zlom, ale co tie robili za bordel... ale ok, kadze dieta je ine. Dcera testy neurobila uplne najlepsie a pani psychologicka nam odporucila este rok pockat. Dcera to dost zle zobrala, lebo jej kamaratka ide a mala velke slzy a plakala mi ze ona velmi chce ist do tej skoly. A dnes rano sme mali problem ist do skolky, a to sme ani na zaciatku nemali taketo slzave udolia, kedze dcera je spolocenska a adaptacia jej nikdy nerobila problemy. Pani ucitelka bola prekvapena ze nepresla, ze ona je sikovna a ze sa jej zda ze to je fakt skoda a ze ci to neskusime u inej pani psychologicky. Ja nechcem sposobovat dcere stres, takze som dost proti opakovaniu. Co by ste mi navrhli? Mam to skusit inde? Moj sukromny nazor na pani psychologicku je tiez dost divny, cele to bolo dost divne organizovane, nehovoriac ze sme to nevedeli najst kedze na nete maju zlu adresu... Nemyslim si ze mam genialne dieta, to nie, len ma zaujima vas nazor. Dakujem maminy

lalus
26. feb 2014

@nikitaf ak je ozaj šikovná a tvrdí to aj učiteľka zo škôlky, tak ja by som tomu testu ešte jednu šancu dala. ale s tým, že sa s dcérou treba vopred porozprávať a vysvetliť jej, že je skutočne mladšia ako kamarátka a ak do tej školy pôjde, tak to bude super, ale vôbec nie bežné a ak nepôjde, tiež je to OK... verím, že to teraz nesie ťažko, ale taktiež verím, že ten smútok odoznie ...
my sme tiež riešili smútok, ale zase opačný - ja môjmu dávam odklad, takže sme si vysvetľovali, že prečo ostatní predškoláci z triedy do školy idú a on nie 😝 mám pocit, že už je to OK, zostáva mu tam pár dobrých kamarátov, verím, že to prijme bez zbytočného trápenia a stresu.
na testy ideme bud. týždeň - ak sa môžem opýtať, kde ste boli na tých testoch? 😕

nikitaf
27. feb 2014

@lalus boli sme na drienovej 36, na internete ich neviem najst, mam len telefon. My dnes rano opat slzave udolie ze nechce do skolky... ja toto fakt nezvladam, lebo tento problem sme v zivote nemali, vzdy sa tesila a ja som lutovala maminy co pomaly s placom odchadzali zo skolky a teraz si to uzivam ja... 😢
lalus drzim vsetky prsty aby to dopadlo ako chcete a aby ste to lepsie zvladli hlavne psychicky 😉

piskotka81
27. feb 2014

no co sa tyka tej depistaze.napisem svoj nazor ako rodic,ale ako aj ucitelka materskej skoly.Moja starsia dcera je narodena v oktobri 2007,takze ostala samozrejme v skolke.zapis v januari prebehol bez problemov a potom prisla depistaz v skolke.vysledky ma zaskocili.pani psychologicka jej na zaklade testu zaskrtla,ze dieta je rizikove z hladiska zaskolenia.skoro som odpadla.a to len preto lebo zle obkreslila jeden obrazec.povedala mi,ze ma problem z vizuomotorikou a postava sa jej najprv tiez nepacila.vraj je neista.ked som jej´vysvetlila ze to v tej puse nakreslila dcera aj zubky,potom cukla.nepovazujem tieto testy za objektivne,staci ze sa dieta v ten den zle vyspi a je to.najlepsie vedia podla mna posudit deti ucitelky v skolke,lebo s detmi su cele dni a poznaju ich dobre.

kingstonka
19. mar 2014

Ahojte- maminy predskolakov- ako je to s tymi testami skolskej zrelosti- musia ich absolvovat vsetky deti? v ktorom mesiaci ich robili u vas? ak psycholog odporuci odklad, musi s tym rodic suhlasit?

magdalienkaa
20. mar 2014

Ak aj psychologička odporúča odklad školskej dochádzky, je IBA na rozhodnutí rodiča, či sa pre odklad rozhodne. Výsledky z vyšetrenia (správu) dostane len rodič, ak správu s odkladom a žiadosťou o odklad neodnesie do školy, dieťa jednoducho v septembri nastúpi 🙂

susan007
3. sep 2014

@nikitaf ahoj tak ako ste nakoniec dopadli ak sa mozem spytat? chodi mala do skolky ci zacala do skoly? ja tiez totiz mam rovnaky "problem"...uvazujem o tom dat dceru narodenu zaciatkom oktobra buduci rok do skoly ale kazdy ma od toho odhovara..tak este zvazujem a zistujem co ako 🙂

nikitaf
3. sep 2014

@susan007 ahoj, u nas sme to nechali tak, cize dcerka chodi skolky. Nechcela som ju uz dalej stresovat dalsimi psychologickymi testami. zmierila sa s tym a tesime sa takto o rok na nas prvy skolsky den 🙂
tazko radit, musis si poznat dcerku ci je uz vyspela na skolu a teda aj taku samostatnost. ja z mojho okolia viem ze niekedy odklad nie je dobry ale niekedy zase prospel. prajem ti hlavne dobre rozhodnutie 😉

lea132
27. nov 2014

ahojte, chcem sa spytat, kolko asi trvaju tie testy v ppp? A plati sa nieco? Dakujem