Urobím zle, keď budem dieťa brať na obed zo škôlky?

frozenelza
4. sep 2014

Ahojte, v utorok sme nastupili do skolky, 3roky ubehli neuveritelne rychlo.
Nastup nesmierne zle zvladam ja-ale az ked drobika odovzdam do triedy, a on tiez tam nieje zrovna nadseny.
Chcem sa opytat aky mate nazor na adaptacny cas...ci nechat mesiac chodit len na 4hodiny, alebo to vydrzat a nechat do 14:00 pokial po neho pridem ked sa zobudi.
Neurobim horsie ked ho zacnem bravat na obed domov??? Dakujem za rady a skusenosti ak mate a podelite sa.

serpentino
4. sep 2014

Kazde dieta potrebuje iny cas adaptovat sa,na to je tazka odpoved...netreba polavit,treba vysvetlit,ze tam musi lebo maminka ide do roboty a on musi do skolky..ja som malaho hned dala na cely den,nech si zvyka od zaciatku,lebo keby som ho nechala na zaciatok len na par hodin a na obed brala domov,prisiel by den keby tam musel byt na cely den a to by bol pre neho vacsi sok,nakolko bol zvyknuty tam nespat a vedel,ze maminka poobede pride..a zrazu maminka nikde a znova si musi zvykat na nieco nove,ze tam bude spat,potom sa este hrat atd.....takto sme to mai 2 v 1vsetko naraz...on si zvykne na deticky na p.ucitelky a bude dobre,vies kolko malych deti nechce do skolky a placu a nielen ti co teraz nastupili 1x aj starsi...treba vydrzat,neboj on si to vobec nebude pamatat a je to uplne prirodzene,ze deti chodia do skolky,ved sme chodili aj my a sme tu,nezanechalo to nasledky na nas 😀 😀

ivett1
4. sep 2014

@frozenelza ahoj, my máme dve deti a každé reagovalo inak... dcérka sa tešila a nemohla sa dočkať, kedy už pôjde do škôlky a vydržalo jej to ...patrila medzi tých pár výnimiek, ktoré plakali, keď museli ísť domov😉 ... skrátka potrebovala kolektív, hry, zábavu, stále niečo nové a nové ... ostalo jej to, už je dávno školáčka,ale musí mať okolo seba kamarátky a kamarátov ...aj teraz sa nevedela dočkať, kedy už začne tá škola a ona sa stretne so spolužiakmi... pri nej som nemala žiadnu dilemu...
synček, ten je pravý opak...nepotrebuje kolektív, zahrá sa sám ... a potrebuje náročnejšie hry, ako sú tie detské ... takže on už od začiatku vždy ráno vyhlásil, že nejde do škôlky, sem-tam si poplakal a pri ňom by som možno aj ustúpila, keby som nemusela ísť do práce, takže ...vlastne som tam na výber nemala a postupom času som zistila, že to bolo veľmi dobre, lebo tie mamičky, ktoré deti brali domov na obed, mali neskôr veľký problém a deti sa im neadaptovali...takže kvôli tomu museli aj prestať navšetvovať MŠ ...
PS: určite si si už prelúskala kopec článkov o adaptačnom procese ... vo svojom fotoblogu mám článok „Každý začiatok je ťažký...“ je rozdelený do 3 častí, dala som ho tam, keď náš malý išiel do MŠ...🙂 skús mrknúť, možno sa ti z toho niečo bude hodiť
https://www.modrykonik.sk/blog/ivett1/article/kazdy-zaciatok-je-tazky-prva-cast/
https://www.modrykonik.sk/blog/ivett1/article/kazdy-zaciatok-je-tazky-druha-cast/
https://www.modrykonik.sk/blog/ivett1/article/kazdy-zaciatok-je-tazky-tretia-posledna-cas/

acer11
4. sep 2014

týždeň si poplačete a bude dobre 😉

siska53
4. sep 2014

Aj ja to budem asi tazko zvladat..a aj maly-asi...v kazdom pripade tam bude cely den. Budem.ponho chodit na 1530-15:45
Asppn kym som doma s malou,o par mesiacov ho budu brat ini,asi v podobnom case.

Urcite si zvyknete obaja..maly cbodil 3xdo tyzdna do sukromnej (spolu 5tyzdnov),na zaciatku cirkusy,potom sa to zlepsovalo a po chorobe opat cikrusy. Len on tam po tej choeobe cbodil len tyzden,resp.tie 3dni,lebo na 5dnovi prevadzku sme nemali.tak ostal doma..
Priznam sa,ja som to tiez dost zle znasala tie prve dni.🙂)
Uvidim,akp teraz.
Drzim.paste,nech si obaja pekne zvyknete.

viera77
4. sep 2014

u nas ina moznost ani nie je, od utorka chodim pre dcerku este pred obedom, teda skoro rano ju berieme do skolky, aby tam stravila co najviac casu s detmi.....je celiaticka a zial, nepodarilo sa nam vyriest stravovanie k nasej spokojnosti a dalsia vec je, ze je prijatych viac deti, ako maju postielok a kedze som doma a tehu, tak ani nie je o com, uvolnili sme vlastne miesto dietatu, ktore musi byt v skolke cely den koli pracujucim rodicom....a zatial je vsetko super, malá sa vyhrá, kym este vladze a ma chut na detsku spolocnost a nema ziadny problem ist domov aj skor.

skuste1983
4. sep 2014

Ťažko sa radí, keďže tvoje dieťa nepoznáme... Náš druhý syn prvý deň doslova prereval (okrem spania) ☹. Po dohode s učiteľkou sme ho týždeň (alebo dva?) nechali len doobeda a potom hajde domov. S jedlom sme bojovali ešte mesiac ☹. Nosili sme si ho v obedári domov ☹. (Tvrdohlavý po maminke 😀)
Ak je iba smutný, myslím, že by si to nemusela riešiť. Ak plače iba chvíľočku a dá sa potom zaujať učiteľkou, možno treba len vydržať.
Poznáte si ho najlepšie..... tak rozhodnutie je na vás....

tova
5. sep 2014

ja si myslim, ze deti maju problem s novym prostredim a chcu sa uistit ze im tam nikto neublizi, pride rodic atd... takze na zaciatok doobeda staci, ked sa zoznami s prostredim, detmi, ucitielkami mu bude jedno kolko tam je hodin, ci pol dna ci cely a potom sam bude chciet poobede spat v skolke, pretoze ostatne deti tam ostavaju a spia. Ako moze uplakane dieta v strese spat poobede v skolke? najprv nech si zvykne na prostredie. ked sa da, tak sa dohodni s ucitielkou a chod tam s nim poobede na 30 min. a hrajte sa spolu dnu alebo, chod s nim na vonkajsi dvor aby sa oboznamil s priestorom aspon. Mojim detom to velmi pomohlo, chodili sme sa na dvor hrat par krat, par krat som ich vzala na chodbu do skolky, triedu im ukazala, wc, poobzerali sme spolu vykresy, prace na stene atd.

horana
5. sep 2014

Ked mas moznost prenho chodit naobed, chodievaj. Ziska vacsiu istotu, hlavne teda ked zaciatky su ake su.
Rychlejsie mu utecie cas a bude sa mat k comu vztahovat, zeprijdes uz v "prvej varke".
Ma stres a je to aj o zdravi, vystresovanejsie deticky chytia skor vselijake pliagy, nakolko tato chorobnost u skolkarov je viac nez u inych vekovych skupin dost naviazana prave na pocit pohody ci nepohody.
Tiez som svoje bravala doobeda, lebo som mohla a take deticky su slachta istym sposobom, zavidia im ostatne, aj tie co su v skolke radi. Je fakt ze potom prisiel cas ked uz chcela aj spat tam, takze na tom som videla posun, ale prisiel sam od seba....a aj tak som este sem tam vzala po obede.
Spankom samotnym uz samostatnejsi nebude, od obeda dalej je to uz len odkladisko istym sposobom 😀

danusskaaa
5. sep 2014

Moja mala ma 2, 5 roka a je najmladsia i najmensia v triede. Rano si poplace ked odchadzam, ale za chvilku je dobre. Rozplakala sa aj ked plakal chlapec-ona je taka lutostiva. Pocas dna sa pekne hra, aj ked by najradsej bola doma. Nejedava nic (vcera najvacsi pokrok 3lyzicky polievky a jeden hlt masa) uz som ju nechala aj na spanok kedze som v praci. Nespala, sedela na posteli, sem-tam poplakala a potom zase sedela a kukala. Myslim si, ze aj napriek tomu ze je to sok (pre malu i mna) zvykne si. Dnes vsak ostava doma, lebo prisla na nu teplota 😢 dufam, ze dalsi tyzden bude dobre a urobime nejake pokroky. Zatial co na nej badam naucila sa viac rozpravat (aj ked jej nic nerozumiem, ale keca stale).

nana39
5. sep 2014

My sme pôvodne dávali malú len na 1/2 dňa- teda chceli sme ju dať na 1/2 dňa 😀 . V prvý deň som sa riadila informáciami na internetovej stránke škôlky a išla som pre ňu o 11.45 (ráno som sa nestihla učiteľky spýtať o koľkej majú obed 😒 ) , ale drobci už boli oblečený v pyžamke a uložený na posteliach - chystali sa k spánku (obedovali totiž od 11.00 - 11.30 ) Takže náš plán nechávať ju iba na 1/2 dňa mi hneď v prvý deň zlyhal. Poobede , keď som pre ňu prišla - prvá reakcia na škôlku bolo, že " mamka ja som jedla zeleninovú polievku 😀 a hurá spala som v škôlke s detičkami 😀 " , No a včera a predvčerom som ju už tiež nechala spať - informovala som sa u učiteľky a tá mi hovorila, že ráno cca 10 - 15 minút plače za mnou, ale potom je celý deň v pohode a , že je lepšie keď si hneď od začiatku zvykne aj na spánok v škôlke , pretože to môže byť veľmi ťažké po určitom období meniť jej denný - škôlkarsky rytmus ☹ . Tak sme sa rozhodli, že v tom spaní v škôlke budeme pokračovať - veď keď by prišla domov tak by som ju aj tak len dala spať 😉 . Prajem vám rýchlu adaptáciu na nové prostredie-škôlku 🙂 .

magic08
5. sep 2014

Co som sa pytala uciteliek, niekolkych, kazda odporucala nechat dieta od prveho dna na cely den. Pre dieta je sok uz to, ze je vobec v skolke, bez mamy,a to bez ohladu na to, ako dlho tam je, ci cely den alebo len na pol dna. No toto rozhodnutie je len na rodicovi, ale myslim si, ze to nema nic spolocne s dobrom pre dieta. Skor je to o nas rodicoch, ze dieta chceme mat cim skor opat pri sebe. Vacsinou tu adaptaciu znasahaju horsie mamicky ako ich deticky. No samozrejme su vynimky Drzim palce, nech stebez placu cim skor 🙂

mircalla
5. sep 2014

Ja som zacala najprv do obeda na 3 hodiny.Nesuhlasim s nazorom, ze hned na cely den a ziadna ucitelka nam nic take nehovorila. Maly si zvykal cosi vyse tyzdna, zacal v skolke ako 2,5 rocny (sukromnej)

luciacv
5. sep 2014

My máme 2-ročného jasličkára. Prvý deň sa šiel len pohrať s deťmi vonku, ale nechala som ho tam samého. Potom týždeň chodil len doobeda, najedol sa a šiel domov a potom sme sa s pani učiteľkami dohodli, že zostane na spánok a ak by bol problém, zavolajú. A nevolajú už dva mesiace 🙂 . Hovorím, že aj svojmu decku treba dôverovať, že to zvládne a byť mu oporou v tom, že trvám na pôvodnom stanovisku, že tam je do 15:15. A dáme mu toľko času vyrovnať sa s novou situáciou, koľko treba. Ani ja som sa napr. za volantom necítila hneď od začiatku tip-top. Btw. neberieme ho hneď po prebudení, ale po olovrante sa ešte chvíľku hrá. A niekedy sa tam objavíme a je tak veľmi zaujatý hrou, že ani nevníma, že ho voláme 🙂 . Ale ráno reve stále, len sme si všimli, že to je už len taký rev zo zotrvačnosti, že to akoby patrí k rannému folklóru. Asi ako keď som sa vydávala a tešila som sa na manželstvo, ale bolo mi za životom s našimi ľúto a tiež som sa vyrevala 🙂 .

ask
5. sep 2014

Tak ako vsetky maminky pisu, je to vzdy individualne. Tak ako so strachom a roznymi pocitmi my dospeli prezivame nastup do prace, tak aj pre deti je to zmena, ktoru dieta moze od zaciatku vnimat ako velmipozitivnu, alebo opacne ako velmi stresujucu. Preto ani neexistuje jednoznacna odpoved. U nas sa velmi osvedcilo postupne ostavanie v skolke-najprv sme sa chodili len par krat s nimi zahrat poobede na dvor, neskor sme prisli doobeda a prve dni som vzdy ostala chvilu s nim. Ked sa rozohral medzi detmi, potom som odisla a naobed som ho bravala domov. Takto sme zacali hned od dovrsenia druheho roku. Teraz po prazdninach nastupil s tym, ze uz rovno ostal aj na spanie. tento pre niekoho mozno zdlhavy postup nam zabezpecil ze nebol v strese ani on, ani ja, nepoznali sme ranne place a on si postupne zvykal na to ze ked maminka odide, tak sa vzdy aj vrati. 🙂 Presadila som si tento postup napriek odporucaniu ucitelky ze najlepsie je rano "strcit" dieta dnu a ze ono si zvykne 😖

zuzulkach
6. sep 2014

Ahojte, u nas riesime podobny problem. Mala sa do skolky tesila a prvy den bola na 1/2dna a zvladla to super. Ucitelka nam povedala aby sme ju uz na druhy den nechali aj spinkat a tak sme sme to vyskusali. Aj druhy den prebehol v pohode, len vraj nechcela spinkat. No vecer uz bol plac, ze do skolky nechce ist. Rano v skolke place vraj cca 15min a podla ucitelky cely den je v pohode. Aj ked pre nu pridem tak neplace ale doma place vecer a dokonca uz aj v noci zo spanku a to aj teraz cez vikend. Ona je dost citliva a to ze place aj zo spanku sa mi vobec nepaci....... Myslite ze by som ju mala nechat n na 1/2 dna aby si zvykala postupne?

mija_ja
10. feb 2015

Ahojte mamičky, prosim vas je naozaj dane zakonom že musim dieta nechat v školke na obed ak tam chodi len na pol dna? V jedalni mi to tvrdili.

janulik2008
10. feb 2015

Ja som chodila tak do škôlky ze iba do obeda nechcela som tam ani za svet spat az raz sme mali nejake vystupenoe a musela som ostat spat a tak sa mi zapacilo ze som tam ostavala potom uz aj spat.

kacckaa
17. feb 2015

ahoj, my sme na tom tiež dosť zle... ☹ malá mi bývala len doobeda od začiatku (september 2014), no pred dvoma týždňami už začala aj na poobede (dá sa povedať, že to bolo zo dňa na deň, našla som si prácu...). V utotok 2týždne dozadu som sa dozvedela, že nastupujem, tak sme ju začali na to pripravovať, aj pani učiteľka a aj my doma. Vyzerala úplne v pohode, že je s tým zžitá, no hold, prišiel deň D (pondelok ďalší týždeň) a malú som ledva šupla do triedy, v buse cestou do roboty som si pofňukala na tajnáča, rozhodená som aj ja bola z toho... predsa, 3roky spolu vkuse, mojkovačky a tak a zrazu takmer celý deň v škôlke... zajtra máme dokonca už aj "pokec" s riaditeľkou a triednou učiteľkou. už mám z toho nervy, vyklepaná som, že ak nás pošlú nejakej psychologičke alebo kam, lebo stále plače, nie a nie si zvyknúť. už okolo vianoc to bolo dobre, konečne si zvykla na to doobedie úplne.
tak sme si povedali, že pôjdem na 4hodiny iba do roboty a bude chodiť malá na obed domov... lebo je úplne z toho vystresovaná, už keď ráno zazvoní budík, sa zobudí a ide: mamii a kedy pre mňa prídeš? a ja tam nejdem, ja budem SAMA doma...?! najradšej by som s ňou ostala doma ešte, no na druhej strane, už potrebujeme aj druhý príjem... tak dúfam, že toto bude schodný kompromis a prežijeme to bez ujmy všetci, od našej malej až po učiteľky...
a ešte k učiteľkám... majú triednu p. uč. - ktorú malá úplne miluje, keď je ona, tak väčšinou je to dobréno, každé ráno sa pýta, či tam bude; no keď príde mladá, tak malú neviem dostať do triedy, proste úplne iný prístup a tak... 😒 nie je zlá, no neviem, nejak jej to s tými deťmi "nefunguje"...