Záhadný jednorázový príspevok na dieťa?

zuz11
6. apr 2009

Ahojte,
ked bol moj muz na UP dala mu tetuska tlacivo "Ziadost o prispevok na starostlivost o dieta" a potom mi asi o tyzden poslala druhe ze mam narok na obe deti na tento prispevok, len nechapem co je to za prispevok 🤐 zevraj je to jednorazove a neakych 2 tisic nieco na jedno, viete nieco o tom niekto viac? 🤐

lienocka235
7. apr 2009

zuz... podla mna ty poberas teraz matersku a tak mas narok ak mas dieta do 3 rokov dostavat na neho prispevok na starostlivost o dieta.. do doby nez budes poberat matersku a st. dieta endovrsi tri roky./ vyska prispevku je ak nie je dieta v jasliach a pod.. tusim cca 1250 sk /mesacne, ak by si preukazala naklady na jasle tak do vysky RP.

podla mna to chcelo byt toto.. prezri to tlacivo.. a kuk na co sa odvolavaju.

gapa
7. apr 2009

zuz,
ani som nezachytila, že už máš druhé mimi, gratulujem!!! a už trojmesačného chlapa!

- predpokladám, zamestnaná si a aj poberáš materské,
tak to bude tento príspevok, už aj na koníkovi je o tom viackrát písané, potvrdili myslím dve mamičky (len na koníkovy neviem, kde je to)
http://www.porada.sk/t103125-zamestnane-povin-n...

dostaneš to len za mesiace, ked si nepoberala rodič.príspevok a naposledy za mesiac, v ktorom uplynulo 6týždnov od pôrodu druhého dieťaťa. A vo výške 25% z RP.

gapa
7. apr 2009

ešte doplním, že ak teda poberáš materské a si zamestnaná, tak máš nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa len na staršie dieťa, na mladšie poberáš materské.

zuz11
autor
7. apr 2009

gapa, dik takze podla tohto mam narok na to za mesiace januar a februar na Hanku a netusim preco mne tetuska tvrdila a dala 2 tlaciva na obe deti, no nic poslem jej obe tlaciva a nech si robi co chce 😀

bodka13
8. apr 2009

🙂 zuz,ja už mám chalanov veľkých ale niečo sa mi marí že mohol požiadať o jednorazový príspevok na dieťa aj otec-vyplatili mu sumu zhruba do 2tis sk ako keby aj on sa staral o dieťa jeden mesiac,ale bolo to limitované do určitého veku dieťaťa-ak sa nestihlo požiadať prepadlo to

dari
8. apr 2009

hm, tak co nevycitam na konikovi, tak nic neviem.... 😒 😀 mne tetuska nedala ziadne tlacivo ani nic nespomenula....neviete do akeho veku dietata je mozne o tento prispevok poziadat?

zuz11
autor
8. apr 2009

no do pol roka mladsieho to musis stihnut a to druhe musi mat menej ako 3 roky 😀 🤐 asi nestihas 🤐

gapa
8. apr 2009

dari,
toto plati len od 1.1.09 a to do 6týždnov od pôrodu dieťaťa, takže teba sa to s dvomi detmi netýka.

Jedine v prípade, že by si dala obe deti (Karolko do 3rokov, ak je zdravý) napr. do súkromnej škôlky a platila dajmetomu za dieťa 4000,-Sk a zároven bola zárobkovo činná (zamestnaná, szčo), tak by si mala nárok na náhradu výdavkov za obe deti (na 1 maximálne do výšky RP). Ale to platí len pre deti do 3rokov, resp. ak by bolo dieťa aj po 3-och rokoch uznané za dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom, tak aj na staršie dieťa môžeš. Takto za dve deti do 3rokov(do 6 s DNZS) môžeš t.č. dostať max. 2x4780,-Sk.

gapa
8. apr 2009

bodka,
ten jednorázový príspevok na druhého rodiča/manžela už dávno neplatí. Aj manžel o to požiadal v r. 2004 a dostal.
Podmienka bola, aby bol manžel zamestnaný alebo poberal nemoc.dávku a suma bola jednorázová 1300,-Sk. Vtedy bol jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa 4320,- (t.č. je 4560,-Sk + pri prvom, druhom a tretom dieťati + 20440,-Sk)

gapa
8. apr 2009

ešte je podmienka na ten terajší príspevok na staršie dieťa, ak je mamička na druhej MD, že mamička musí byť zamestnaná, resp. predpokladám szčo a poberajúca materské alebo nemocenské.

saskarisko
8. apr 2009

ja som sa bola dnes na toto informovat na urade prace, a povedali mi, ze to plati iba ak je matka zamestanana, je na materskej a starsie dieta je v skolke (dieta do 3. rokov). tak potom ako to je ? 😕

kala12
8. apr 2009

ahojte,
k tomu prispevku na starostlivost o dieta. Tiez mi tvrdila pani, to co zuz, ze ten prispevok mozem brat na obidve deti. Dnes som bola zaniest tlacivo na UP s tym , ze to budem poberatlen na terezku, ale pracovnicka mi este kazala vypisat tlacivo aj pre mladsie, ze aj za neho mam narok, tiez po dobu 6 tyzdnov.

gapa
8. apr 2009

saskarisko,
len tá škôlka neplatí. Môžeš sa starať aj sama.
Kvakyna mala presne ten istý problém. Ak si zamestnaná a budeš mať nárok na materské alebo nemocenské, tak máš nárok. POzri si príspevky od kvakina a moje odpovede pre nu.

gapa
8. apr 2009

aha, to je v téme: materská - rodičovská a opäť materská

no tu je moja odpoved pre kvakynu skopírovaná:

ak si zamestnaná a máš nárok na materské, tak ak dieťa nechodí do škôlky, tak máš nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 25% z výšky RP. Ak by do škôlky chodila, tak by teda pravdepodobne si poberala PnSoD vo výške preukázaných skutočných nákladov, ktoré by ste preukazovali za tých pár mesiacov (som nevedela, či aj to je možné, aj ked sa mi zdalo, že áno).
Podla mna si si to vysvetlila ty dobre, ale oni zle.
Ved nemusíš poberať PnSoD podla § 5 ods.1písm. a) zákona o starostlivosti o dieťa, v sume preukázaných výdavkov
ale podla § 5 ods.1 písm.b) v sume 25% z výšky RP, ak zabezpečuje starostlivosť poskytovatel podla § 2 ods.3 písm d) a e)

no a na teba platí ten § 2 ods.3 písm.e)
že poskytovatel starostlivosti o dieťa podla tohto zákona je:

e) rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpoečí starostlivosť o svoje dieťa poskytovatelom uvedeným v písmenách a) až d)

treba si stáť za svojim. Síce to nebude vela penazí, no aj tak máš na ne právo, nech si to naštudujú

Ak platí vyššie, t.j. to trvanie PP a nárok na materké a máš dieťa do 3-och rokov .

gapa
8. apr 2009

a toto odpísala kvakyna:

dakujem gapa,
takze som volala s tetuskou z UPSVAR DS a ked som jej vyblafla vsetky paragrafy tak ostala chvilu ticho a potom ze ano, mam na to narok, ale "len 6 tyzdnov" - tak si asi myslela, ze im to darujem , som jej povedala, ved aj to su peniaze a ona ze ok, nech poslem tlacivo postou
no verili by ste ???

saskarisko
8. apr 2009

Gapa - dakujem za info, tak to na nich v stredu buduci tyzden vyblafnem, ked tam pojdem zaniest papiere, lebo dnes ma presviedcali, ze narok nemam 😖

gapa
8. apr 2009

saskarisko,
A tu máš link na zákon o starostlivosti o dieťa (je posledný v poradí). Môžeš si ho prípadne vytlačiť a vyznačiť tie paragrafy, nech máš aj dôkaz 😉
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...

saskarisko
8. apr 2009

Gapa - dakujem tentokrat sa odbit nedam.

gapa
8. apr 2009

aha, ty ešte druhé bábo nemáš. Tak aj tak budeš k tomu potrebovať aj rodný list druhého dieťaťa. Takže požiadať asi bude najlepšie pri vybavovaní rodinných prídavkov. No ale pripraviť to je najlepšie už teraz, lebo potom nebude čas. 😅 . No a aj si to vydobiť už teraz, nech nemá tatko problémy (lebo to zväčša vybavujú tatkovia, ako aj kvakynin, ktorého odbili )

inffinity
8. apr 2009

Ahojte holky,tak jsem si to tu pročetla a našla jsem si i ten zákon a podmínky nároku a jsem z toho jelen.. ☹ Tak jestli mi to můžete někdo vysvětlit.. Čekám první dítě, nejsme manželé, přítel pracuje a já jsem na ÚP(samozřejmě v SR) takže máme na tento příspěvek nárok nebo ne? Pak tedy po narození..

gapa
8. apr 2009

Inffinity, teba sa to netýka to poberanie do 6týždna po pôrode, tam ide o poberanie na staršie dieťa a ty máš len jedno. A tiež nie si "zárobkovo činná", čo je podmienkou.

Predpokladám, ak nebudeš pracovať a splnaš ostatné podmienky, napr. prechodný pobyt ..., tak budeš mať nárok na rodič.príspevok a nie na príspevok na starostlivosť o dieťa. Na ten má nárok len "zárobkovo činná" mamičky. No to si nájdeš v iných témach, nie v tejto.

inffinity
8. apr 2009

jj to já mám nárok, jen mě tu zaujal ten příspěvek a nerozumněla jsem tomu 😉 děkuji

jaduska
8. apr 2009

písala som o tom príspevku v inej téme, ale napíšem to aj tu:
k 28.2. som ukončila rodičovskú dovolenku s druhou dcérkou a nastúpila na materskú s tretím bábom (upozorňujem, že môj pracovný pomer trvá).
Takže od 28.2. poberám materský príspevok od sociálnej poisťovne. Na UPSVaR som odniesla potvrdenie, že poberám materské, aby mi stopli rodičovský a zároveň som si dala Žiadosť o príspevok pri starostlivosti o dieťa (to je tých 25% z rodič.prísp.)
Za február som ešte dostala rodičovský na druhú dcéru a od 1.3. mám nárok na ten "záhadný" príspevok až do 6 týždňov veku tretieho bábätka. Takže za február som dostala ešte plný rodičovský, za marec dostanem materské + príspevok, za apríl dostanem opäť materské + príspevok a za máj asi tak isto, lebo bábo ešte nie je na svete a 6 týždňov bude mať určite až v máji. A keby náhodou tých 6 týždňov veku vychádzalo až na jún, tak dostanem tak isto aj v júni, lebo ten príspevok sa nekráti.....

A inak - tiež som sa o tom príspevku dozvedela len vďaka koníkovi a hlavne gape, tak jej týmto ešte raz ďakujem.... 🙂

zuz11
autor
8. apr 2009

no mne je stale ale zahada ze preo len do 6 tyzdnov mladsieho babetka, to potom akoze uz nepotrebujem to starsie dieta zivit? 🤐
len neviem ci som uz prepracovana ale tak mam narok na ten prispevok na obe deti alebo iba na starsie a iba fakt do 6. tyzdna dietata? 😀

jaduska
9. apr 2009

zuz - ono je to tak, že buď poberáš materské, alebo rodičovský príspevok. Dve dávky naraz poberať nemôžeš. Ten príspevok na starostlivosť je teraz len taký voľajaký "bonus". Keby si mala napr. 4 deti vo veku 1,2,3,4 roky a bola s nimi doma, tak rodičovský príspevok dostaneš stále iba jeden.

Čo sa týka toho príspevku na starostlivosť, tam až taká zorientovaná nie som - ako to vlastne je, keď si doma s jedným a druhé máš v jasličkách. Ja mám staršiu doma, tak preto dostanem príspevok na starostlivosť vo výške 25% z rodičovského a fakt iba do 6 týždňov bábätka.

Skús si to pozrieť tu:
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...

gapa
9. apr 2009

😀
jaduska, tak ty už nadčasuješ 😅 t.j. prenášaš, ti tam svieti 41t. Tak nech ti všetko dobre dopadne a nech to prebieha dostatočne rýchlo. A hlavne zdravého potomka 😉

gapa
9. apr 2009

zuz, pozri si § 4 ods.2 písm. d) tam je jedna z podmienok nároku na PnSoD, t.j. dokedy si považovaná za zárobkovo činnú, ak poberáš materské. Dovtedy je aj nárok na PnSoD (staršie).

NO to, že nemáš nárok na PnSoD na novonarodené dieťa ti vlastne neviem vyvrátiť. Som pozerala ten zákon.

gapa
9. apr 2009

príp. ešte § 4 ods.4, no ani tam nie je jednoznačne napísané, že sa nedá poberať na to novonarodené dieťa, na ktoré rodič poberá materské

link na zákon je v mojom príspevku pre saskarisko

ginepra
23. apr 2009

ahojte
mám čerstvé skúsenosti s vybavovaním PnSoD po porode - mimčo má niečo cez 2 týždne, synček 2,5 roka. Na našom UPSVAR v Čadci mi povedali, že na žiadny PnSoD nemám nárok, nič také nikomu po narodení bábätka (pri staršom súrodencovi vo veku do 3 r., je doma pri mne, som v prac. pomere, na MD) ešte nevyplácali. Overovala som si to na Ústredí UPSVaR v Blave, kde mi jedna ochotná pani potvrdila, že mám nárok na PnSoD po dobu 6 týždňov od pôrodu, čiže vypláca sa to za 2 mesiace a mám si dať dve žiadosti - dcéra od dátumu pôrodu, syn od nástupu na MD. No pani na našom úrade na mňa neveriacky pozerala, čo to od nej chcem a keď som jej dala č. tel. na pani z Ústredia, povedala, že má veľa roboty, možno to zistí na budúci týždeň... Úžasné....?! A to, že iných x mamičiak možno od začiatku roka "okradli" o peniaz ju netrápi???? Som zvedavá, ako dopadneme...

gapa
23. apr 2009

ginepra,

tak predsa je to aj na novonarodené dieťa???? Takže novota. Daj vedieť, ako si dopadla.

A zuz aj ty daj vedieť, či si dostala PnSoD aj na novonarodené dieťa. Som zvedavá, nech dám vedieť kamarátke 😉