Režim pre trojtýždňové bábätko

monik101
18. aug 2015

ahoj poprosim o radu alebo nazor
doma mam 3 tyzdnoveho novorodenca krasne dievcatko
len nejak od zaciatku sme bez rezmu, viem ze je to skoro ale potrebovla by som radu
ked sme prisli z porodnice mala som malo mlieka tak som casto prikladala, koza na kozu atd.
nastastie mliecko nastupilo do toho tie tepla a mala bola nevozna a skoro stale na rukach a potom na prse
teraz sa chce kojit nonstop, ona musi zaspat na prse inak place, ked ju polozim do polhodinky je hore a chce sa prisat
potrebovala by som radu ako ju uspat alebo zacat vytvarat rezim, som totiz cez den doma sama, casom i domacnost
pa

gapre
18. aug 2015

Na rezim si zacne zvykat az okolo 3 mesiaca.To co prezivas je normalne.Nie vsetky deticky spia,kakaju a papaju.Tu ti pomoze len sa zmierit s tym ,ze mas narocnejsie babo.Nemysli na domacnost.Urob len to najdolezitejsie a ked babatko spinka,tak spinkaj aj ty.My sme takto fungovali asi 3 mesiace a potom sa to upravilo.Zelam vela sily 😉 Skus nosic,alebo satku.

siska53
18. aug 2015

@monik101 co od nej chces? Kup si nosic a noste sa. Tak si aj porobis,aj ona ta bude citit a da si mliecko,kedy bude potrebovat.
Ja som mala malu kolikovu,cize z toho uplakanu,do toho 2r.syn a musela som to zvladnut.
Obom mojim detom sa zaviedol rezim sam postupne automaticky zavadzanim prikrmov.
Tvoja je este moc malinka. 9m.dostavala papkanie nonstop,nonstop ta citila..naozaj na rezim este nie je pripravena.

bosoriak
18. aug 2015

@monik101 Pozri, nechcem byt za mudru, ale ak mas pri 3-tyzdnovom babatku sposob, akym ho uspis bez placu, tak je nacim ho pouzit. Rezim sa bude postupne pomalinky ukazovat tak od toho 3. - 6. mesiaca. A aj ten sa bude kazdy mesiac menit. Takze tiez odporucam - domacnost pocka, spina nikam neutecie a kazda minuta, ktoru tvoje dieta stravi spokojne a neuplakane z nenaplnenej potreby, sa ti o par rokov milionkrat vrati.
Drz sa.

gaby21
19. aug 2015

@monik101 Od trojtýždnového dieťaťa nemožeš v žiadnom prípade očakávať režim, domácnosť musí ísť bokom, a venuj sa dcerke, pripravj sa na to že može byť aj horšie, začnu vychádzať zubky, prvé teplotky a tak to bude dokola, momentálne je to babatko, ktoré bude riadiť chod v domácnosti a budete sa musieť tomu prisposobiť, časom sa to všetko poddá, neboj sa

elizita
19. aug 2015

ja som prvych 5-6 tyzdnov sedela na gauci a kojila alebo spala s malou 🙂 v noci kazde 2-3 hodiny pytala... spala mi menej ako teraz (vtedy maximalne hodinu prespala), ked zaspala na rukach nehrozilo ju prelozit. Osvedcilo sa mi ju uspat na prse po leziacky na velkej posteli a potichu zdrhnut. Na rezim v tomto veku rychlo zabudni.

bianca
19. aug 2015

kriste...rezim pre 3 tyzdnove dieta......

sue
19. aug 2015

Režim patrí do väzenia , nie k miminu 😉
Daj ju do nosiča alebo šatky - tak sa dá okrem umývania WC a vane urobiť doma všetko 😊 ani ty neješ a nespíš každý deň rovnako ale vtedy, keď si hladná, smädná a unavená 😉

sardinka333
19. aug 2015

3 týždnové bábätko nemá režim, jeho potreby sa každým dnom, týždnom menia. Raz spinká viac, inokedy menej...každopadne ja mam doma cca 7 týždovu a musm fungovať, prazdniny, dalšie deti takže nemám priestor len pre jedno dieťa a žial varenie, pranie nepočká - aj iní potrebuju jesť a chodiť čistý. Ziadny pevny režim malej u nas zatial nefunguje až na večerne uspavanie....nemáme zatial vyhranený presny čas skor systém...okupkat, napapať, uložiť do postielky, pripadne je s nami na gauči kým nezaspi a potom do postielky. Toto by som chcela ,zaviesť,, tak uvidíme ako to pojde...chcem sa vyhnut zdlhavenu večernemu uspavaniu.
Inak moja by tiež cucala a dudlovala nonstop, ale má dudlik. Ked potrebujem navariť tak si ju dam do takeho lehatka kde ležká a popri robote sa jej prihovaram, pohladkam aby vedela ze som s nou, to iste aj pri žehlení mám ju pri sebe a niečo porobím. Niekedy sa dá viac a niekedy menej proste čo stihnem to stihem. Na druhej strane nejaky systém nepride ,,sám od seba,, ale treba si ho vytvoriť - nejake zakladne veci, ktoré pomožu a ulahčia chod rodiny, domacnosti. Proste to už budeš aj sama vidieť, vycitiš to na dieťatku kedy je pripravené...iste nie ked mu pojdu zuby, bude choré, umrnčané. Tak okolo toho 6 mesiaca je už možné zaviesť nejake veci.

upam
19. aug 2015

moja mala ma rok a pol nikdy som ju nenutila do rezimov, zo zaciatku sme sa ju snazili uspavat vela plakavala aj hodinu dve bol to stres pre nas aj pre nu kym som pochopila ze ked nemoze spat tak ju necham hore, spanie jedenie sa utriaslo postupne nejak samo... su deti ktorym ani rezim nespravis iba ak nasilu za cenu placu a to je podla mna len ulahcovanie si zivota matky nic dobre to detom neprinesie a tvoja je tak malicka ze musis robit co ona chce 🙂

tjaden
19. aug 2015

ahoj, malej som nikdy režim nerobila ona si ho urobila sama, ale v 3 týždnoch? to sa nedá, mne niekedy spala 3hodiny niekedy 20minút a už ked sa raz zobudila tak skoro nezaspala, takže premýšľať o nejakom režime sa nedalo, neostáva ti iné len ju všade brať so sebou, odporúčam nosič, ja ľutujem, že som ho nemala. Prvé mesiace sú proste o život, treba vydržať. Ja som nestíhala nič ani jesť, niekedy bol doma bordel niekedy nebolo navarené, čo už...po dvoch mesiacoch sa to zlepšilo, spávala dlhšie a potom už každý mesiac si sama nastavovala svoj režim, od pol roka nemám problém, môžem kľudne upratovať variť, môžem si pred ňou aj holiť nohy a ona len pozerá a pozerá :D

mirage
19. aug 2015

Kolko krajov, tolko sposobov - v UK maju babatka od narodenia rutinu - teda tie, o ktore sa staraju maternity nurses - jadna kamaratka robi takuto sestricku uz roky - kazde dieta ucila rezimu uz od porodnice. druhej sa dieta narodilo pred 4 mesiacmi, tato sestricka s nim spavala od zaciatku a naucila ho hned na rezim - ziadne place, prebdete noci atd atd.

nadkaha
19. aug 2015

@monik101 ahoj , nepoteším ťa , no ako sama píšeš , na režim je ešte priskoro. Malinká si svoj režim vytvorí sama , ale až oveľa neskôr , a bohužial asi tak , ako to bude vyhovovať jej , a nie tebe 🙂 viem to z vlastnej skúsenosti.Pri dcére som sa siahodlho a krvopotne pokúšala o režim asi hneď po návrate z pôrodnice , no dala mi jasne najavo , že to má v paži a takto jej to nevyhovuje.Zariadila si to sama po svojom.Teraz pri synčekovi som na celý režim kašlala a riadila sa jeho potrebami - o týždeň bude mať 7 mesiacov , a až prednedávnom si režim pomaličky vytvoril sám - spánok trikrát denne , mliečko len ráno a večer po kúpaní , o 19:45 mrnkot , lebo pýta kúpanie 🙂 moja rada teda znie - vydržať a dôverovať jej , ona si narežim nabehne sama , keď sa trošku "udomácni" 🙂 držím palce

emily76
19. aug 2015

@mirage mne to uz teda snad treba nebude... ale ciste teoreticky by ma zaujimalo, ako to ta tvoja kamoska dokaze... bez placu, bez prebdenych noci.... nerypem, nie som ironicka, len by ma to naozaj zaujimalo...

mirage
19. aug 2015

@emily76 neberiem to ako ironiu, aj mna to zaujimalo, kedze ja som teda nespavala prveho pol roka u oboch. Vysvetlila mi to zhruba - deti jedia, kupu sa atd presne v stanovenych casoch, nie pri kazdom placi sa beru na ruky, a pod.

upam
19. aug 2015

@mirage podla mna zavisi od dietata - my mame nespavca poznam deti co odpadnu aj pri hrani takze ja som sa naucila nesablonovat deti z dovodu ze ine sa to naucilo alebo ine je take a take :D

spoony
19. aug 2015

Naozaj to chce čas. Keď mal tie 3 týždne tak sme režim ani neriešili. Keď ma prišli pozrieť rodičia tak dodnes sa smejú na zrkadle v spálni sme mali fixou písané, kedy som ho v noci prebalovala a krmila, lebo som bola tak unavena, že mi čas splýval a nebola som si istá či od posleného kojenia prešlo 5 minút alebo 2 hodiny (ja som bola po sekcii a tak som sa ešte aj po zdravotnej stránke len spamätávala).
Našťastie som mala babyvak tak keď sa chcel nosiť nosila som ho v ňom, a hoci som mala počas tehotenstva cieľ že budeme bez cumľa, tak veru som mu ho dala, lebo tiež chcel byť stale na prsniku a ja som mala toľko mliečka, že sa párkrát prepapal až začal grckať ale zase chcel prsnik na ukľudnenie, tak musel nastupiť cumlik. (našťastie sa ho sam zbavil v 4 mesiacoch keď mu išli zubky začal mu vadiť). Keď chcel zaspávať na prsniku dala som, naťahal sa, zaspal, tak som opatrne prsnik vytiahla a vymenila za cumlik, počkala som tak 5-10 minut, nech lepšie zaspi, prweložila do postieľky a po 10 minutach keď už tuho spal cumlik som vytiahla (už mu potom nechýbal). Kojila som každé 2 hodiny, v noci som ho nechávala spať u nás v posteli. Časom sme si nejaký ten režim našli aj keď on bol dosť náročné bábo.

lilimoni
19. aug 2015

Joooj ja som jediny rezim, pri takom drobatku mala, ze doobede okolo 9-10 von, okolo 13-14 von, okolo 18:30-19 kupkat a spinkat 🙂

yanni
19. aug 2015

@monik101 zatial to neries. tak stare babo nicomu nenaucis. to ma len potreby. my mame tiez 4 tyzdnove dievcatko, jej "rezim" sa meni kazdy tyzden. Tiez sme mali problemy s kojenim, prve dva tyzdne nefungovalo nic a ja este po cisarovi, tiez tie horucosti, no na nervy. Pediater ma skoro pod zem zniesol, ze malo pribrala. a co sa mam zblaznit, ked priberaaz posledne dva tyzdne ako sa vsetko trosku znormalizovalo? Tiez pyta den a noc kazde dve hodiny. Uspavanie je jedna hroza. cez den spi len na prechdzke v kociku a v noci sa mojkame. Postielku zacala ignorovat po dvoch dnoch ako sme sa vratili z nemocky.
Neboj, ono sa to casom upravi. Prve mesiace mimi len papaju a kakaju a buvaju (alebo nebuvaju 😕 ).

hradnapani
19. aug 2015

@emily76 aj ja som uz o tomto pocula (UK), a ja osobne si to vysvetlujem tym, ze proste biologiu a chemiu neoklames. keby ich uspavali mamy, tie deti by naisto plakali, lebo by "vedeli" ze mama pride a mame by to nedalo neprist (lebo hormony a chemia). Sestricka je proste sestricka, biologicky je to cudzi clovek. Ved aj deti v porodniciach sa casto davaju na noc setrickam, aby sa mama vyspala. Porevu, od vysilenia zaspia, a keby to takto trvalo par tyzdnov, "naucia" sa velmi rychlo.
@monik101 rezim v 3 tyzdnoch je podla mna nemozny, dieta este ani nevie, kde je sever, len sa uci, co je den a co noc. Pockaj par tyzdnov, sama uvidis rozdiel.

zuzana76
19. aug 2015

@hradnapani
@mirage
@emily76 ja ked som bola s malym v nemocnici na detskom, tak tiez tam boli asi 2 babatka take " erarne" par mesacne, boli tam v podstate od narodenia, priniesli ich do hniezda zachrany a zostali na oddeleni, ja som sa cudovala, ze akoto ze oni cez den len pozerali do blba, vôbec neplakali, len uz asi ked boli hladne, sestricky nic, ja uz by som nevydrzala a zobrala ich na ruky a oni si nevsimali / co im nezazlievam, kedze maju inu robotu, nez len pestovat babatka/ a dali len flasku a nakrmili, prebalili a len to najnutnejsie co bolo treba a tie deti to respektovali, ale to je podla mna presne tym co pise @hradnapani jednoducho pochopili, ze nikto nepride, co je smutne , tie deti musia velmi trpiet citovo, to podla mna nie je normalne ani zdrave pre dieta, to je "ustavna" vychova

hradnapani
19. aug 2015

@zuzana76 uf,tak to si mi rozbila iluziu o tom, ze babatka z hniezda zachrany putuju co najskor do rodin, chudata ☹ Tak u nich to je samozrejme uz nejaka forma deprivacie.

zuzana76
19. aug 2015

@hradnapani oni mozno nieco mali, nejaky zdravotny problem a muselo sa najskôr vyriesit asi to, mali tak okolo 5 mesiacov, ja som mala take chute popestovat ich, ale nemohli sme , ani ostatne mamicky 😖

inak následkom takejto ustavnej vychovy moze byt neskor docasna alebo trvala deprivacia, co samozrjeme v rodinach asi nehrozi, pretoze nejake stimuly tam predsa su, aj ked ide o studeny odchov

maslenka47
19. aug 2015

@monik101
@mirage tiez nezastavam nazor, ze je normalne, ak sa dieta nema rezim, co 30 minut dozaduje prsa a je vecne nekludne, ako ho niekto nevlaci na rukach. Bohuzial tu na fore to je taka moda sa "obetovat" dietatu a na vsetko ostatne sa vysr*t. Cim viac casu"venujes" dietatu, tym vacsi hrdina, vobec nezalezi na tom, ci je to naozaj v prospech dietata.

Pokial sa ti v 3 tyzdnoch naozaj co 30 minut po krmeni zase dozaduje prsnika, je nekludne atd, tak jej skus dat cumlik alebo ju dokrmit UM/odsatym. Pripadne patraj, ci ju nieco neboli, netrapi. Hlad, ani ziaden iny problem nevyriesis tym, ze budes dieta cely den vlacit so sebou k robote.

@zuzana76 to, ze dieta nema permanentne niekto na rukach (alebo na prse) neznamena, ze trpi citovo. Jasne, ze ustavna starostlivost nie je idealna, ale tiez nie je idealne mat dieta permanentne na rukach/v nosici, pretoze inak je nekludne. Ak by to takto malo byt, tak mame od prirody vaky ako klokan.

zuzana76
19. aug 2015

@maslenka47 ja som nikde nenapisala, ze dieta sa ma permanentne nosit, tiez som svoje deti nenosila, dojcila som na poziadanie a sme tu , neutrpela som ziadnu citovu ujmu, ze som sa musela "obetovat" , ale 3 tyzdnove dieta nemoze mat rezim, jedine umelo nastoleny, mne to fungovalo , dojcenie na poziadanie, niekedy po 30 minutach, niekedy po 3 hodinach, a boli sme celkovo kludni vsetci, praveze stres bol, kym som sledovala rady pediatricky, ze nakrmit mozem len kazde 3 hodiny, tak to bolo strasne, takze som to robila po svojom a hotovo

maslenka47
19. aug 2015

@zuzana76 ked ste boli vsetci spokojni, tak potom je vsetko v najlepsom poriadku 🙂 @monik101 so svojou situaciou evidentne spokojna nie je.

Inak k tym detickam z porodnice. Uz 2-3 mesacne babo sa dokaze zahrat samo so sebou, sledovat svoje ruky, docahovat predmety (hoci len ohradku z postielky) atd. Ak tam mali ~5 mesacne deticky, co len "cumeli do blba", tak je velmi pravdepodobne, ze okrem toho, ze su "erarne", mali aj nejaky iny problem :(

yanni
19. aug 2015

@maslenka47 v niecom mas samozrejme pravdu. Kazdych 30 min sa dozadovat prsa je vela. Ca. 2 hodiny dobre nakrmene dieta by malo vydrzat. Ak je to castejsie, tak ma babo nejaky problem. Alebo chcel len cuckat. Ale to sa da vidiat (a aj pocut), ci taha alebo len dudle. Nasa je medzi krmeniami (ak samozrejme nema v plienke nakladene), pokojna a tisko. Lezka, pocuva, kukuckuje, "cvici" ruckami a nozkami, no tak ako takto stare babo dokaze. Ked boli chalani este doma, tak sa s nou maznali. Ja ju nenavlacam, len ked je to fakt nevyhnutne.
ak stale place, treba hladat pricinu.

lilimoni
19. aug 2015

@yanni aj smadne vie byt babatko 🙂 ja som tiez kojila na poziadanie. Niekedy po pol hodine, niekedy po 4 🙂

zuzana76
19. aug 2015

@maslenka47 s rucickami sa hrali aj tie babatka, ale nedozadovali sa nicoho a zvacsa ani nedzavotali, plakat som ich pocula zriedkavo, asi len ked fakt boli hladne, neviem co im bolo, bola som tam nastastie s malym asi 3 dni a bola som rada, ze som rada, ale srdce mi trhalo, ked som ich videla v tej postielke opustene

yanni
19. aug 2015

@zuzana76 to mas nejaku pediatricku "stara skola". Ved teraz sa vsade radi, kojit na poziadanie.

zuzana76
19. aug 2015

@yanni ano stara skola a nekojila nikdy, takze tak, ale inak je celkom fajn, len niektore veci som si musela prisposobit