11 ročná unudená slečna

hujska
13. mar 2015

Ahoj maminky. Mám dve dcéry (11,7). Mladšia sa zahrá kedykoľvek a s čímkoľvek. Nemá problém byť celé hodiny sama a zahrá sa. Staršia prišla do veku, kedy ju nič nebaví. Okrem tv, pc a mobilu ju nič nebaví. To už musí byť, aby sa hrala s mladšou dcérou. Doma sme sa prispôsobili. Tv pozeráme čo najmenej. No, ona je schopná i tak sedieť pred tv a pozerať i správy. Jej kamarátky chodia von veľmi málo. Ak idú, tak sa len prechádzajú a porovnávajú si mobily, či tablety.Väčšinou tiež sedia doma pri elektronike a hrajú hry. Keď bolo pár dní pekne, tak šla na bicykel, alebo so psíkom von. Často sa ma pýta, čo má robiť a ako som sa hrávala ja. Ako a čím ju zamestnať? Máte to doma tiež také? Mám sa s ňou hrať ja, či čo? Ďakujem za odpovede.

prasiatko30
13. mar 2015

a nechodi na ziadne kruzky? nema ziadne ine zaujmy len skola a domov?

patamato
13. mar 2015

Moja 13 rocna dcera presne tak isto.Niekedy chodila na športove hry,turisticky,ale teraz vobec nič.Tiež len škola,psik občas kamošky,ako aj ta vaša.Tiež kolkokrat mi povie ze sa nudi.

moni244
13. mar 2015

A co tak nejake knihy? Nech si cita, raz za cas si mozte zahrat spolocenske hry, alebo puzzle, to su take kreativne hry, co moze aj mladsia s nou hrat, alebo cela rodina.

cervenaruza123
13. mar 2015

@hujska u nas doma to bolo velmi podobne, este ja, ked som bola v takom veku, tak sme so sesterkou (najlepsou kamoskou) chodievali na bicykle, hrali sme sa so vselicim, behali sme po susednych dedinach, chodili do lesa, na pikniky a vselico (teraz mam 23 rokov). mladsie sestry s tym uz mali problem (maju teraz 18 a 14 rokov), lebo ich najlepsie kamosky byvali inde a blizko pri nas prakticky nebol nikto, s kym by mohli chodit von. teda ak si odmyslime dievcata, ktore im nedavali velmi dobry priklad a rodicia im pre mnohe problemy museli zakazat sa tak casto stretavat. tak sa nakupili spolocenske hry, mamka nas nutila hravat vsetkych spolu, sice sme hundrali, ale mali sme take obdobie, ked sme vkuse hrali kocky a bola to neskutocna zabava, to iste bolo s clovece aj s roznymi inymi hrami. zacali sme spolu cvicit (to nam zial nikdy dlho nevydrzalo, ale sestra cvici doteraz, bavi ju to). mamka dala dievcatam vacsiu volnost v kuchyni a nasli zalubu v peceni, najmladsia dokonca uz aj sama vari niekedy. po 1000 knihach, ktore sme najmladsej ponukli a odmietla ich citat, ze ju nezaujali, ju konecne zaujala 1001-a kniha a odvtedy aj vela cita. cez vikendy nas mamka zvykla vytiahnut na prechadzku do prirody, na turu niekde blizko a sice sme vzdy hundrali a nechceli sme ist, nakoniec sme vzdy boli radi a bolo veselo. ale presne to si pamatam, ze aj my sme sa rodicov velakrat pytali, co mame robit, ako sa oni hrali, ked boli mali. a tiez nam nevedeli poradit nic, co by sa dalo robit. proste sme museli zacat robit niektore veci spolu, cez tyzden sa to nejak ovplyvnit nedalo, ale aspon cez vikend sme nesedeli vkuse za pocitacom a telkou. najmladsia sestra doteraz, ked pride domov a je tam sama, tak vkuse pozera telku. to nie je sanca nejak ovplyvnit. ked pride domov mamka, telku jej proste zakaze a musi si nejaku zabavku najst, ucit sa alebo si citat.

prasiatko30
13. mar 2015

ono ak je to o vikendoch tak skus organizovat nejake vylety alebo spolocne projekty pre celu rodinu pripadne pozvat nejaku kamosku, ak je to cez tyzden tak podla toho co preferuje - nejaky zaujmovy kruzok - tanec, aerobic, citatelsky kruzok, cudzi jazyk, plavanie, lyzovanie - co ja viem vsak v dnesnej dobe je toho milión - jediny limit je hlbka penazenky a potom samozrejme spolupraca v domacnosti - to je tiez forma ako zbavit mladu nudy 😀

dankaa78
13. mar 2015

a co tak kurz tanca ??alebo zumba ci fitko.a to mozete ist vsetky tri zeny.😉

prasiatko30
13. mar 2015

btw napr jej mozes kupit maly fotak a nech sa uci fotit - aj to je take nasmerovanie k urcitemu konicku ale vsak toho je milión patsto - staci si natukat do internetu hobby alebo co robit ked sa doma nudime - poloz otazku ujovi googlovi a mozno ti nieco poradi.

hujska
autor
13. mar 2015

Ninka máva každú stredu mažoretky.Na štvrtky ulohy nemávajú.Chodieva do družiny.V domácnosti pomôže.Ale to je raz dva.Uprace si izbu,či povýsáva.A potom príde s otázkou ...čo mám teraz robiť?Občas doma cvičíme,všetky tri.Ju baví,keď nám ona predcvičuje.No to je tiež na chvíľu.Niekedy mám pocit,že ju to baví stále sa ma pýtať.Knižku má rozčítanú.(Alica a dosť dobrý chalan)Chodievame do miestnej knižnice.My ako deti,sme nemali toľko na výber a predsa som sa môjho otca nepýtala,čo mám robiť.Ja v jej veku(haha,to je ako klišé)...som sa hrala napr.s bábami.A ona?Povedala mi,či žartujem.Máme i foťák.Kedykoľvek si ho môže vziať.Ja na nej vidím,že chce byť prosto so svojimi rovesníčkami.Rada by som vedela,ako to vnímajú ostatné maminy,čo ocinovia.

dankaa78
13. mar 2015

@hujska podobne to vnimam aj ja😉

tenerifka
13. mar 2015

@hujska Moja dcera je v podobnom veku a najlepsie sa zabavi s kamaratkami, my sme pre nu akceptovatelni len v pripade nudze 😀 Ale teraz vazne....dolezite je, aby mala nejake mimoskolske aktivity pocas dna-moja ma hodiny flamenca, moderneho baletu a chodi aj surfovat. Cez tyzden venuje vela casu uceniu a pripravam do skoly, takisto sa stara o svojho psa. Ak ma cas, tak ide ku kamaratke alebo kamoska pride k nam. Mobil ma limitovany na 1 hod.denne (moze ten cas rozdelit na dve polhodiny), tablet ani PC ju velmi nelaka, ked tak na pocuvanie hudby. Obcas pozrieme spolu film, zajdeme do pizzerie ci do inej restiky, ideme sa kupat, nieco upecieme.....ale kamaratky su u nej Number1º, s tymi sa zabavi najlepsie a nic s tym nespravim

kacena4
13. mar 2015

@hujska ja mam doma to iste 😀 typicka puberta 😀 😀 😀 co narobime?? mozes sa aj roztrhnut vymysliet milion aktivit aj tak sa ta o pat minut opyta co mam robit? ja sa nudim... a sme na zaciatku. chce to len cas a trpezlivost ako s 3rocnym dietatom 😉 a hlavne venovat sa jej, hadzu s nou hormony v dobrom aj v zlom, ale kazdu aktivitu s rodicmi si urcite ulozi v mozocku a v buducnosti si na no spomenie, ze aj toto sme spolu spravili a tuto sme boli na vylete, toto sme robili spolu. my casto hrame spolocenske hry pozerame dokumentarne filmy ked uz chce cumiet do bedne a rozpravame sa o nich alebo chodime von na prechadzky ci vylety po hradoch, mestach alebo len tak po uliciach, na zmrzkuk ci kolac v nedelu (to je nas ritual v nedelu - na to sa velmi tesi, obcas skoncime v parku s fotakom ked je pekne...)

slimstar
13. mar 2015

Ja sa chodím inšpirovať sem 😉
http://veu.sk/index.php/aktuality/397-ako-sa-za...

kacena4
13. mar 2015

@slimstar zaujimave len vacsinou som tam nasla hry pre mensie deti. je to tam nejako usporiadane ci ako to tam funguje neviem sa v tom orientovat. dik za rady

slimstar
13. mar 2015

Tak teda napíšem, čo som ja robila v 11 rokoch: 😉
V jej veku som veľa čítala knihy. Napríklad Karl May - Poklad na striebornom jazere, bola moja obľúbená.
Mala som žolíkové karty a s tými som sa hrala kartové hry spider solitaire, alebo solitaire. Je veľa variácií, ktoré sa môžu hrať so skutočnými kartami.
Robila som si náramky z farebných šnúrok tkz. náramky priateľstva.
Písala som si denník. Lúštila som krížovky, osemsmerovky, vymalovávala maľované krížovky.
Sestra si vyšívala krížikové obrázky.
Dvakrát týždenne som chodila hrať futbal. Vždy v nedelu sme chodili na prechádzky, v lete aj v zime.
Jar leto jesen sme jazdili na bicykloch aj na dlhšie trasy /50 km/.

hujska
autor
13. mar 2015

Celkom dobre sa to tu rozbieha,takže každej jednej ďakujem...môžeme zmeniť tému na "Daj tip na hru pre začínajúce pubertiačky."My sme sa napr. hrali na poštu.Mali sme razítka a tuš a všetky papiere,čo sme mali po ruke sme obúchali.Hrali sme gumu.Škriabali sa po stromoch.Hrali pexeso a ruletu.Dá ešte niekto tipy?Budem veľmi rada. 😀

katarinamarkova
13. mar 2015

@hujska je jasne ze 11r. slecnu nebude bavit hrat sa s malou sestrickou....mozno par min.
zrus tv, tablet, pc, mobil....samozrejme nie uplne, to by 11r. slecna brala ako totalnu urazku jej socialnych schopnosti....na 70-80% mozno, aby bol aj vlk syty aj ovca cela 🙂
zamestanaj ju - je dost velka na to, aby mala doma svoje povinnosti
ked von, tak bez mobilu, s hodinkami,aby vedela kedy ma prist domov 🙂
najdi jej zalubu, aktivity, kruzky
........
hovori sa ake su dnesne deti modernou dobou zdeformovane, ze sa nevedia normalne hrat.....je to tak....ale nie je to dobou, je to tym, aky svet nasim detom ukazeme.
ked dieta bude mat povinnosti, aktivity, zaujmy, zaluby, priestor na tu pravu hru - vonku dvor, prirodu, izbu s knihami....bicykel, lyze, plavky, hudobny nastroj......nezostane mu priestor na nudenie sa.

neviem ci byvate v meste ci na dedine....v meste by som prave z tohto dovodu nikdy nechcela byvat....co tam tak deti mozu cele dni robit? okrem kruzkov - nic :(

jana_eyre
13. mar 2015

@hujska ja si tiez pamatam, ze v podobnom veku som bola v stadiu, ze som sa nudila - ci uz ked sme boli s kamaratkami vonku, alebo som bola doma.. s tym rozdielom, ze som nemala ziadnu elektroniku, ktora by ma zabavila 😀 a sice som velmi rada citala a sportovala, ale to sa nedalo stale..

podla mna to je taky vek, ak sama ziada nejaku aktivitu treba spolocne najst nejaky vhodny kruzok, doma robit nejake kreativne cinnosti, viac ju zapajat do domacich prac, vytvorit rezim dna.. nech ma cas na skolu, cas na ulohy, cas na kruzky, cas na kamaratky, cas na "nic nerobenie" a cas na upratovanie..

sissy27
13. mar 2015

@hujska no moja 11ročná ani nemá veľmi kedy sa nudiť (súťažne tancuje), ale keď má chvíľu pohov, tak ju okrem TV, tabletu a mobilu bavia kreatívne veci - šperky z rôznych materiálov (korálky, fimo, náramky zo náramky z bavlniek...) a na Vianoce strašne chcela šijací stroj a teda to ju tiež baví 🙂 šije rôzne hračky, oblečenie pre bábiky (inak sa s nimi už nehrá, ale ako modelky jej ešte slúžia... Občas prečíta knižku, v zime sme karty hrávali alebo spoločenské hry - skús pozrieť www.ihrysko.sk - možno ťa niečo zaujme, u nás má úspech Dixit

danielahamar
13. mar 2015

mám doma 12ročného chalana, na mesiac mal zakázaný aj pc, aj tv aj xbox, aj mobil som zhabala.... našťastie máme doma ešte ten prípad, že sa pýta, či môže alebo nemôže, ale v tom čase niečo prestrelil a musel niesť následky 😠 trošku to aj pomohlo, viac bol vonku, viac hrali spoločenské hry s bratom a hlavne sa viac učil, z 5min. to bolo konečne 10 😅 a slová typu stále sa nudím sú dosť často a pritom ho zapájame aj do domácich prác, ale proste chlapec sa má čas nudiť 😕 a pritom ja neviem kde mi hlava stojí

kristina74
18. mar 2015

@sissy27 aj my radi hrávame Dixit, ale nezdá sa ti, že niektoré kartičky sú totálne od veci? Ja neviem, či si mám sama vyrobiť také, ktoré budú dávať zmysel?

celasapremenim
18. mar 2015

neda sa nejak namotivovat, navnadit, postrcit do cinnosti? je toho tak velmi vela, co by mohla robit.....
no neviem, moja ma 12 a nenudi sa nikdy, husle, vytvarka, foti, plavala..musime na to skocit znovu, vypadli sme kvoli babatku, hra aj hry na pc, hra sa s mladsim brachom velmi vela a este mi aj sama od seba zabava nasho chrusta, pise knihy, vymysla malemu strasne dobre rozpravky, narehoceme sa ako kone, hravame casto spolocenske hry, teraz hru munchkin....skuste, je to super, este odporucam aj dooble, dixit, small world, bang a hra aj poker a rozne kartove hry, vela cita, gumickuju s brachom, aj my niekedy :D ...ja neviem, sice kazdu chvilu tu treba spratavat nejake tie strihance a hry a veci, ale teda nudiace sa deti zatial nemam, ktovie, mozno to este pride
vela behame po lesoch, vzdy ked sa da, ideme na vylet, uz aj s malym 7 mesacnym sme zahajili turistiku, zatial aspon tu v okoli ba

celasapremenim
18. mar 2015

@kristina74 su aj rozne dixit ..povodne to bolo ako rozsirenia, teraz to predavaju ako hlavne hry, ale je to o euro tusim lacnejsie, hoci krabica je velka:D
mne sa to nezda odveci, vieme vymysliet velmi vela napoved na jeden obrazok :D

ivkadracova
29. mar 2015

@hujska Mozno Ti to pomoze:
Pamatam si dodnes ako mi v 5-6 rokoch povedala Babka ked som bola u nej na vikend: Inteligentni ludia sa nenudia!
Podla mna to bolo vychovou, Mamka sa mi ako prvej velmi venovala, a druhej uz nie. Sestra sa nikdy nenudila, a ja som si vyzadovala pozornost. Ver mi, ze od tejto vety, som sa nikdy nenudila 🙂. Islo len o to, ze som bola spohodlnela nieco si vymysliet, lebo dovtedy to furt dakto urobil za mna.

ivkadracova
29. mar 2015

@hujska a este k druhej sestre .. jej rodicia sa jej podla mna tiez tak nevenovali ako Mamka mne, a ta od puberty praveze uteka od nich, nez by si vyzadovala pozornost alebo im hovorila ze sa nudi, hned by ju zamestnali 🙂 doma je roboty dost stale.
Inspiruj sa skusenostami druhych : )

ivkadracova
29. mar 2015

@hujska Ak sa 7 rocna hra s babikami barbienami a pod. tak starsia jej moze sit saticky, z handier, ponoziek, odrezkov, v takom veku vedia byt dievcata velmi kreative. dnes si neviem predstavit zeby som plietla hackovala a sila ako vtedy : )) ale toto je prave cinnost na take znudene zabite pocasie pre ludi, co nemaju inu napln cinnosti, aspon sa rozvinie jemna motorika

kadri
29. mar 2015

@hujska rucne prace? moje dcery (12 a 13,5r) miluju vo volnom case mimo kruzkov ap. tvorit - koralkovanie, hackovanie, sitie, rozne kolaze, malovanie na textil, keramiku... ja som maximalne aktivny typ a vzdy sa comusi takemuto venujem, takze to maju denne na ociach a vybrali si, co ich bavi. nieco som ich naucila ja, nieco si nasli same. u mladsej sa casto vyskytuje v minulosti nazyvane take ze "trudnomyslenost", vtedy nekomunikuje, ma to tazke sa hormonmi, chapem. tak sa snazim vymysliet jej nejaku ulohu, s ktorou si musi poradit sama, aby zamestnala mysel a presmerovala sa. vcera napr. som jej dala presadit 2 rastliny, trvalo jej to 1,5h. ale nestala som pri nej, len som povedala, co chcem a kde co je. najprv hundrala, ze to nebude robit a ked mala hotovo, bola uplne vymenena, vysmiata, spokojna.

myslim si, ze nasou ulohou ako rodicov je naviest deti na cestu a nechat ich rozhodovat a hladat riesenia, zvysuje to ich sebavedomie a pomaha najst svoje moznosti a schopnosti 😉 dnes je doba, ze sa vsetko "ponuka" hotove a hlavne rychlo, ocakavaju sa neustale vnemy, vykony, vypeckovane zazitky... toto je asi najkratsia cesta k nude bez fantazie a ku skratom ako zavislost na ludoch, stalych podnetoch, navykovych latkach. naucit dieta byt samym sebou a samym so sebou je velky dar, ktory mu mozeme dat a ktory dokaze pouzit kdekolvek a kedykolvek. podporu, povzbudenie a vlastny priklad odporucam 🙂 🙂 🙂

h2
31. mar 2015

@hujska Ahoj, nečítala som, čo Ti baby radili, ale ak nechodí na žiadny krúžok, ani šport a doma len vysedáva pred telkou a PC, tak by som ju na Tvojom mieste zapojila do domácich prác, napríklad učila variť, na to už má dosť rokov, možno ju to bude aj baviť. A keď nie, tak si určite rada sama vymyslí nejakú zmysluplnú aktivitu, aby nemusela makať doma. 😉