Kde vybavím zrušenie rodičovskej?

lady511
23. aug 2014

Ahojte baby mam na Vás otázočku,,trvalý pobyt mam v Senci,,momentálne koli školke musím odcestovat k rodičom do Martina...v Martine mi pani riaditelka povedala že čo sa týka školky trvalý nemusím menit len prechodný pobyt si mám dat,,a tým vzniká moja otázka ked mi skončí rodičák kde to mám íst vybavovat?,,,asi v mieste trvalého pobytu však? teda v senci?,,,pretože mala mi bude mat 3 roky 14 novembra... ale ja by som chcela íst do práce asi od oktobra,,su okolo toho niake velké uradne opletačky?...viem že rodičák možem poberat aj tak (bude to len niaka brigáda)..alebo TPP nie viac ako 8 hodín denne koli mojmu zdrv stavu,,dakujem...

hradnapani
23. aug 2014

@lady511 RD sa nerusi, ona proste zanikne a nic vybavovat nemusis. Ale musis na urad prace nahlasit, kto sa ti stara o dieta. Myslim, ze sa to da nahlasit aj elektronicky ci postou (tlaciva su aj na ich stranke).

lady511
autor
23. aug 2014

@hradnapani uuf každý vraví inak,,lebo vraj aj do poistovne musím íst,,osobne tak teraz neviem v ktorom meste..takže na urad práce?..v ktorom meste tam kde mam trvalý alebo prechodný?

hradnapani
23. aug 2014

@lady511 ak nastupujes do zamestnania po tretich narodeninach dietata, tak poistenie vyriesi tvoj zamestnavatel a ty nemusis nic vybavovat (jedine to ohlasenie na urade prace, ze kto sa ti stara o dieta)

Ak nastupis pred tretimi narodeninami, t.j. pred koncom RD, tak v socialnej poistovni sa musis odhlasit z dochodkoveho poistenia, lebo nemozes mat dochodkove aj zo zamestnania a aj zo strany statu (stat plati dochodkove poistenie za rodicov na RD ale iba vtedy, ak si to o kedysi v minulosti poziadali). Ak nie si poistenkyna statu, teda nic taketo si si neziadala, tak sa ani nemas z coho odhlasovat a teda do ziadnej poistovne nemusis ist. Zavisi teda od toho, ci si alebo nie si poistenkyna statu.
a co sa tyka trvaleho a prechodneho pobytu, presne ti neviem povedat, povedia ti to na nejakej infolinke. REsp. stale je moznost poslat odhlasku z poistenia doporucenou postou na adresu pobocky v mieste trvaleho bydliska.

lady511
autor
23. aug 2014

@hradnapani dakujem..tak určite chcem nastupit ešte pred jej 3 narodeninami,,ale neviem o tom že som niečo nahlasovala čo sa týka dochodkového,,,lebo tieto veci vybavovala za mna mamina.. (ja som bola po cisárskom) ..kamoška čo viem jej ide mala do školky (aj mne ide) tak bola na urade socialnych vecí a rodiny (mala rodičák) ..a potom v zdravotnej,, každopadne si to musím obvolat..

hradnapani
23. aug 2014

@lady511 nahlasovanie na dochodkove poistenie sa riesi po zaciatku rodicovskej dovolenky, teda cca 6-7 mesiacov po narodeni dietata (teda po skonceni materskej dovolenky). Ak si matersku nemala a sla priamo na rodicovsku, tak to bolo treba nahlasit vtedy. Kazdopadne, obvolaj si to.
Aj mne pred par mesiacmi skoncil rodicak, ale jedine co som musela urobit, bolo odhlasit sa z dochodkoveho a na urade prace nahlasit, kto sa mi stara o dieta.

lady511
autor
23. aug 2014

@hradnapani aha,,,tak mam v tom jasnejšie dakujem pekne,, 😉