Kedy, kde a ako treba požiadať o rodičovský príspevok?

karamelka14
13. mar 2013

Ahojte, hoci som už zopár diskusií na podobnú tému čítala, ale predsa sa spýtam.
Som vydatá, manžel pracuje ale ja som už od decembra 2011 nezamestnaná. Teraz čakáme prvé bábo a tak sa chcem trošku zorientovať, čo všetko treba vybaviť, ak chcem poberať rodičovský príspevok. Viem, že na materskú asi nárok nemám, keďže som si neplatila dobrovoľné poistenie, ale mal by tam byť asi nejaký rodičovský príspevok + rodinné prídavky, či?
Tiež ma zaujíma, kedy a hlavne kde treba podať potvrdenie, že idem na materskú a požiadať o rodičovský príspevok. A čo sa týka tzv. kočíkového, to ešte môžem dostať???

jamka31
13. mar 2013

Ahojček 🙂 Nárok samozrejme máš, zbehni si na pobočku sociálnej poisťovne a tam ti presne povedia, aké tlačivo máš vyplniť. Ak si nebola nemocensky poistená od zamestnávateľa 270 dní (alebo dobrovoľne nemocensky poistená), tak máš nárok na rodičovský príspevok v sume tuším 199€ ... Lekárka ti dá tlačivo, keď budeš nastupovať na materskú dovolenku, to potom donesieš na pobočku sociálnej poisťovne a o zbytok sa postarajú oni... Ja som behačky a zisťovanie absolvovala prednedávnom...som na ÚP od 03/2012 a tiež čakáme miminko a zistila som, že mi chýba iba 10 dní, aby som dostávala materskú. ☹ Mne na sociálnej poisťovni povedali, že si ešte môžem doplatiť tých zvyšných 10 dní, čo mi chýba...ale materská mi bude vypočítavaná iba z minimálnej mzdy. Najlepšie bude, ak sa zbehneš opýtať na sociálku 🙂 a povedia ti všetko, čo sa bude týkať priamo teba 🙂 🙂

katkaseiner
13. mar 2013

kocikove dostanes, to je z uradu prace...zrejme tam im musis dat potvrdenie ze si tehotna a ides na matersku...ci na nu mas narok, to sa radsej opytaj tam, rodicak a rodinne pridavky sa vybavuju na urade prace tiez...vsetky tlaciva by ti mali dat tam...teda aspon mne dali.
Ohladne kocikoveho... mesiac po narodeni babena musis dolozit potvrdenie ze sa dozilo 28 dni , teda to kocikove sa plati na 2krat

heni79
13. mar 2013

@karamelka14
Pokiaľ viem, na rodičovský príspevok budeš mať nárok, ale až od dňa narodenia dieťaťa. Na materskú dovolenku ťa síce lekár vypísať môže, môže ti dať potvrdenie, ale nevzniká ti nárok na peniaze. Až po narodení dieťaťa. Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa máš, rovnako nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa, ale to až po dovŕšení jeho 28 dní.
Skús sa ísť spýtať do pobočky Sociálnej poisťovne, rovnako na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Ale najskôr do SP.