Ako prehovoriť muža, aby sa odsťahoval z mesta, kde žije celý život?

saraw
15. jan 2013

Ahojte, s muzom cakame babo, tak riesime pomaly otazku byvania. Kedze zijeme v prenajme, v mini byte, kde sa ledva zmestime my, nieto este dieta, planujeme kupit vacsi. Narazila som ale na problem, s ktorym si neviem dat rady. Ako by ste to riesili vy? Da sa prehovorit muza, aby odisiel z mesta, kde byva cely zivot? Poznam ludi, ktori sa cez pol Slovenska prestahovali za zenou do ineho mesta - ako sa to da dosiahnut? 😕
Zhrniem vam, co je vo veci:
- Ide o mesto A a mesto B, ktore su od seba 25 km. Byvame v meste B, v meste A sme sa obaja narodili, no muz zije cely zivot v meste B. Ja som zila v meste A a len kvoli muzovi som sa prestahovala do mesta B.
- Kazdy (rodina, znami, aj cudzi ludia) hovoria, ze mesto A je jednoducho lepsie ako mesto B. (Uprimne - vo vsetkom.) Dokonca vacsina znamych, co tu, v meste B byvaju, chcu stadeto vypadnut. (Svokrovci tiez postupne prerabaju dom inde ako v meste B).
- V meste B su strasne dispozicne riesene byty, v celom meste su asi 3 cinziaky, ktore by nam vyhovovali, v meste A ich je velmi vela.
- Chcem, aby deti chodili do skoly do mesta A.
- V meste A mame rodinu, priatelov a znamych, v meste B pozname dokopy asi 10 ludi.
- Takmer kazdy tyzden sme v meste A, s ludmi z mesta B sme raz za 2 mesiace (niekedy aj menej), to iste plati aj o svokrovcoch, vobec tam nechodime a pritom su v meste B. Zato u nasich v meste A sme skoro kazdy tyzden.
- Nemam rada mesto B, od zaciatku, co som tu. Celych 8 rokov z nasho 11-rocneho vztahu som tu kvoli muzovi a stale nadavam na toto mesto.
- Co sa tyka mojej prace, drvivu vacsinu klientov mam prave z okolia mesta A, z mesta B som nemala nikoho, takze stale ohladom prace dochadzam do mesta A a jeho okolia.
- Muz robi v meste B, ale len par mesiacov, 5 rokov dochadzal 30km do mesta C, co nebol pre neho problem, ale z A do B uz problem dochadzat je. (A pritom to je taka ista cesta, dokonca kratsia.)
- Nikam nechodime, stale sme len doma, (a z mojho uhla pohladu aj preto, lebo sa tu nic nedeje a nic tu nie je a prechadzat sa 98-mykrat po tom istom mieste mna unavuje) takze muzovi moze byt jedno, v akom meste sme, v meste A by ma bavilo chodit hocikam, lebo tam je kde a je tam ovela viac moznosti na vyuzitie volneho casu.
- Ked sa pozriem do buducnosti, ohladom dietata, v A ho budem mat dat komu strazit, ked budem potrebovat nieco zariadit (kedze tam mame rodinu, v meste B svokrovci pomaly ani nebyvaju, kedze riesia ten dom v inom meste), v A je viac moznosti, ci uz na prechadzky, na aktivity s dietatom...

Ziadny z tychto argumentov mojho muza neobmakci, jeho najvacsi argument je, ze mesto A nie je o nic lepsie ako mesto B. A ze v meste A nic vynimocne nie je. Dalsim argumentom je, ze v meste B a jeho okoli sa moze chodit bicyklovat, lebo su tu nablizku hory aj priehrada. V okoli mesta A je rovina, hory su trosku dalej, aj priehrady su par km od mesta.
Dokonca niekolkokrat padla veta, aby som sama sla byvat do mesta A, ze on tu zostane. 😨 😖
Moj muz je taky, ze kde ho hodite, tam zostane, neznasa zmeny, radsej bude v horsom, lebo je zvyknuty, ako ist za lepsim a spravit novy krok. (Napr. aj s pracou to takto bolo, dlho robil niekde, kde to nemalo ziadnu buducnost, s malym platom, ledva ledva zobral tuto novu pracu a to az ked mu sama padla do narucia - a aj tak este rozmyslal... 🙄 )
Ja uz neviem, co robit, nechcem tu byvat a nadavat si cely zivot, ako tomu bolo doteraz. ☹

lea641981
15. jan 2013

hod ho tam kde chces ist a zbal ho a prestahuj a len mu to oznam 😀 uvidis ako bude rad ze nema problem s balenim a stahovanim 😀 posad ho za volant nech to len odsoferuje 😀 mozno sa mu okolo toho zda vela vybavovaciek 😲

cawes
15. jan 2013

@saraw ja by som mu povedala ze ked ja som sa mohla na 8 rokov odstahovat do mesta B tak by mohol sa tiez on odstahovat teraz do mesta A mozno na mesiac dva,na skusku ku znamym ci rodicom. A potom by som sa ho spytala co ho tak drzi v tom meste B.
My sme byvali tiez od seba daleka, podmienka bola ze sa musim prestahovat sem ku priatelovi. O inom ani pocut, nebanujem je to tu krasne ale mam to dalej do prace. No ale o par rokov si budeme hladat väcsi byt ked budeme planovat druhe mimi a to som mu povedala ze sa prestahujeme inam nie tu a blizsie k mojej praci.

irriss
15. jan 2013

Narodila jsem se ve meste A
Muj manzel se narodil ve meste B

Compromis a zivotni sttuace - zijeme spolecne ve meste C 😉

Uz 20 let touzim se vratit do mesta A..ale uz je pozde..TY mas jeste CAS..kdyz Ti neni dobre - jednej!!
Vezmi volbu do svych rukou, jinak budes mit pocit CELY zivot,ze jsi nekde, kam nepatris... 😉
Hodne stesti!

p.s. @lea641981 myslim spravne odhadla Tveho manzela i situaci.... 😉

nikolet_89
15. jan 2013

ahoj vymenuj mu vsetko toto co nam a uvidis co sa stane :D

zuzanat
15. jan 2013

@saraw minuly rok v aprili som riesila presne to iste. ja som z mesta, moj muz sice zil v meste do 15r ale potom sa prestahoval k babke, kde ma fotbal, kamaratov... po svadbe v r. 2004 som sa tam prestahovala aj ja, dostali sme obecny byt...vsetko bolo v pohode, kym som chodila do roboty, lebo som doma le prespavala, no narodil sa syn a ja som sa zacala nudit, bola som sama na dedine, ktoru som s kocarom presla za niekolko minut, lekar, lekaren, bola vo vedlajsej dedine, na vacsie nakupy, plienky, mlieko, sme museli do mesta.cim dalej tym viac ma to tahalo spat do rodneho mesta, moj muz v tom meste aj pracuje, z dediny dochadzal kazdy den 60km tam aj spat, soferak nema, cize chodil autobusom, ked cakal na prestupovy spoj, cakal aj 45min.... minuly rok mi dosla trpezlivost, chcem sa vratit do prace, na dedine skolka sice je, ale ja by som absolutne nestihala deti z nej vyzdvihovat, sice svokra byvala na bytovke tam kde my, ale nemame dobre vztahy, stretavame sa malo, ma problem sama so sebou... muza som prehovarala strasne dlho, stalo ma to vela nervov, placu, raz suhlasil, potom zase nie...tak som proste nasla podnajom a oznamila som muzovi, ze k 30.4 sa stahujeme, odhlasila som najomny byt... musela som pobalit vsetko sama, malovanie a podobne veci na novom byte, zmluva a vsetko ostatne som si musela vybavovat sama, s nicim nepomohol. stale trval na svojom, ze on sa nestahuje.... ale tak odstahovali sme.... uz je to 9mes. a moj muz to stale nevie prekusnut.teda mava aj svetle chvilky, na konci roka, mal dobrych niekolko mesiacov, kedy sa choval uplne super. momentalne je uz tyzden v "samonasieracom" rezime, aj ked je to aj preto, ze nemaju robotu, tak je doma, tak sa nudi a ma asi blbe myslienky. lebo JEMU tam bolo dobre, ON tam ma kamaratov, ma ist s kym na pivo, na fotbal. ON tam mal vsetko, ostatne ho nezaujima.Jedina vyhoda pre neho je len ta, ze ho kolega brava do prace rovno od panelaku. Deti si zvykli, starsi sem chodi do skolky, na fotbal, kamaratov si nachadzame postupne. Predsa len aj ja som tu dlho nebyvala, takze kamaratky sa rozkotulali kade tade, ale som tu spokojna,mam sa kde prejst, obchod mam pod nosom. Robotu sice este nemam, ale intenzivne si hladam. Ma nam kto postrazit deti, vyzdvihnut zo skolky, proste zije sa tu jednoduchsie, len ten moj muz to nevie pochopit a vlastne mam pocit, ze ani nechce, nema zaujem najst si kamaratov, nejake hobby. nechce chodit s detmi von... je to momentalne s nim tazke, a ja fakt stracam nervy. neviem co tym chce docielit, ale ak si mysli, ze koli tomu ako mu je chudatku ublizovane, tak ja sa vratim na dedinu, tak sa myli! Ja viem, ze je to pre neho tazke, ale mal by mysliet na to, co je dobre pre jeho rodinu, nie len pre neho... je s nim velmi tazka komunikacia....proste sa zatne a len vrci ☹

zivika
15. jan 2013

@saraw mozno by bol najlepsi kompromis mesto C 🙂 aj ked myslim, ze v pripade tvojho muza ide o cistu pohodlnost, tak ani mesto X by asi nezabralo 🙂 skus to vyriesit ako @zuzanat a postavit ho pred hotovu vec, myslim, ze samu ta odist nenecha...my s muzom byvame v meste C a akurat vcera sme sa zhodli, ze sa tu uz citime doma, aj ked byvame len v podnajme a ked budeme kupovat byt, urcite to bude tu...a trvalo to dlhsie, mm sa tu najskor moc nepacilo, chybalo mu rodne mesto, ale casom si zvykol, podla mna vtedy, ked sa nam narodil drobec...mozno to tak bude aj u tvojho muza, akonahle sa mu narodi dieta, zacne uvazovat rodinne a bude chciet to najlepsie pre svoju rodinu, nie pre seba a potom sa mu aj v meste A zapaci...

zuzanat
15. jan 2013

@zivika prosim ta, ako dlho tvojmu muzovi trvalo nez si zvykol? lebo ten moj sa stale citi ukrivdeny, ako male jesitne decko 😠

nanulik
15. jan 2013

vybrala by som mesto C

lucinocka
15. jan 2013

@saraw akoby som citala o nas ☹ moj aj novy koberec tazko preziva, neznasa zmeny, kazde premiestnenie veci v kuchyni ofrfle..ale uz ked to je tak je spokojny, ale zeby on vyvinul nejaku zmenu bez sance..my tiez zijeme na jeho uzemi, tiez to tu neznasam z celej duse a vymyslam vsetko mozne , nic pre deti tu nie je, nic pre nas tu nie je, blba dedina, jeden ksotol, jedna krcma.. chodim po jednej trase s kocikom kazdy den, s nechutou vychadzam von, lebo viem ze stale uvidim to iste, mna stereotyp strasne ubija, ubijaaaa.. stale premietsnujem gauce, komody, nabytok, stale doma cosi menim, len aby nebolo to to iste, ale nepomaha..

zivika
15. jan 2013

@zuzanat ako musim povedat, ze on sa nikdy tak nevyjadroval, ze by tu nejako extremne trpel 🙂 ale predtym spominal, ze by sa chcel vratit do rodneho mesta, lebo tu sa necitil ako doma, chybaju mu stari kamarati a tak...potom sme zacali spolu byvat, casom sa narodil maly, takze ho skor zaujima to, aby sme sa mali dobre ako rodina, bez ohladu na to, kde byvame...a kedze sme si zalozili rodinu tu, tak sme to obaja zacali vnimat, ako nas spolocny domov a rodne mesta nam ostali len ako spomienka na detstvo 🙂 takze si zvykol tak zhruba za rok...skus dat tvojmu muzovi este cas, hadam si casom najde novy okruh znamych a zaradi sa 😉

saraw
autor
15. jan 2013

@lea641981 to by bolo najidealnejsie, ale bohuzial sa to neda zrealizovat, lebo hypoteku musi ist vybavovat on. 😒
@cawes toto som mu hovorila, to nie je pre neho ziadny argument. Dobre vie, ako to tu neznasam, od zaciatku, ale jemu to nevadi. A presne toto, co ho drzi v meste B som sa pytala dnes rano a nevedel mi dat na to odpoved, pre neho je odpoved iba to, ze mesto A je rovnaka diera ako mesto B - alebo druha odpoved je: chod si byvat tam sama/rozvedme sa a chod si tam/ ☹ S nim sa neda ani normalne bavit...
Ty si asi ten lepsi pripad, ze si sla do lepsieho mesta, kde si spokojna, to mas skvele. 🙂

@irriss dakujem velmi pekne za povzbudive slova!!! Mesto C som tiez riesila, uz dlhe roky mu navrhujem prestahovanie sa hocikam inam, ze nemusi byt zrovna mesto A, ale on ma na vsetko rovnaku vyhovorku - ze nikde nie je nic vynimocne ako v meste B (a pritom je samozrejme, ze napr. vo velkom okresnom meste C so 60 tis.obyvatelmi bude ovela viac moznosti ako v meste B, co je len velka dedina a ma tych obyvatelov ani nie 20 tis.). @nanulik

@nikolet_89 stalo sa, uz viackrat a na vsetko ma rovnaku odpoved...navyse to vzdy skonci s hadkou, lebo on nevie robit kompromisy a ani sa normalne porozpravat a vypocut ma, ma jednoducho svoj najuzasnejsi nazor a moje argumenty pre neho nie su argumenty, lebo na ne vobec nedava, ani sa nad nimi nezamysla. :(

@zuzanat @lucinocka boze baby, to je hrozne. :( Myslela som si, ze len ja mam taku trubku doma a ono ich je viacero. :( Nechapem to, preco sa ti muzi nevedia odtat a prisposobit, hlavne ked ide o RODINU a jej dobro. @zuzanat Zuzka, tvoj nadava na to, ze tam nema kamosov, lenze moj tu v meste B ani kamosov nema, stale je doma, s nikym sa nestretava, tak ozaj nechapem, co ho tu drzi. Drzim moc palce, aby sa ti nasi muzi znormalizovali a nenicili nam zivoty svojymi tvrdymi palicami. :/

@zivika tiez si myslim, ze ide o pohodlnost, o to, ze mu tu (akoze) nic nechyba, tak naco to menit... Postavit ho pred hotovu vec nemozem. :( Vy ste to fajn vyriesili, aj to bola jedna z moznosti, ale moj nechce vypadnut z mesta B, hocikam, aj keby tam rastli peniaze na stromoch, tak radsej zostane v tejto diere....

irriss
15. jan 2013

@saraw
😀 😀 😀 😀
moje mesto C ma zhruba 30.000 obyvatel mimo sezonu a v sezone 200.000...
ale s hlavnim mestem CZ -mestem A to nema nic spolecneho... 😀

zapadakov, i kdyz je videt na morske hladine jak vychod tak i zapad...Slunce..(i Sveta) 😅 🤐 🤐

saraw
autor
15. jan 2013

@lucinocka Presne toto zazivam aj ja, ako keby si pisala o nas. 😒 Ja nenavidim stereotyp a za kazdu zmenu stereotypu, o ktoru sa posnazim, som zla.

nikolet_89
15. jan 2013

@saraw tak sa zbal a povedz mu, ze ked chce byt s vami moze ist s tebou....je to trochu drasticke riesenie, ale ak nemas by stastna ty tazko bude stastna mala a jedneho dna to tak ci tak v tebe vypukne...a 25km nieje 500

lalinko2010
15. jan 2013

@saraw ja som sa zamotala pri A - B, tak som ani nedočítala, ale z názvu diskusie, mažela nepresvedčíš a on sa nepresťahuje a prečo? lebo je chlap, ty si nemala za nim ísť bývať do mesta B. to bola chyba.

saraw
autor
15. jan 2013

@nikolet_89 on mi na to povie, ze chod, nebude ma zdrzovat, ved uz teraz mi hovori, ze nech si tam idem, ze sa mozeme rozviest a mozem si tam ist byvat s kludnym svedomim. Nemyslim si, ze by si to rozmyslel, keby som to spravila takto. Ale veru uz nad tym uvazujem, lebo nemienim zit niekde, kde to z duse neznasam.

lalinko2010
15. jan 2013

@irriss ja by som to more, slnko brala - vždy keď vidím Taliansko je to vo mne a vnútorný hlas mi hovorí : tam si mala žiť, ale vybrala som si manžela, dieťa a Taliansko som nechala plávať ☹ , takže mi zostáva aspoň dovolenka, ale môj manžel preferuje len Chorvátsko a to ja nemusím, takže len čumím na obrázky s morom a s Talianskom a ľutujem? v kútiku duše hej, ale neľutujem že mám úžasného syna.

cawes
15. jan 2013

@saraw to kam som isla ja je narovnako kde som bola pred tym aj byty sme mali rovnakej velkosti len tu to mam dalej do prace, je tu viac zelene a to jazero. no a jednoducho dalsi byt musi vyhovovat kazdemu aj mne aj mm aj malemu.

lalinko2010
15. jan 2013

@saraw - on mi na to povie, ze chod, nebude ma zdrzovat, ved uz teraz mi hovori, ze nech si tam idem, ze sa mozeme rozviest a mozem si tam ist byvat s kludnym svedomim- toto ti povie chlap s ktorým čakáš dieťa???

saraw
autor
15. jan 2013

@lalinko2010 A preco ini chlapi dokazu ist na druhy koniec statu a byvat so svojou zenou??? S tym to nic nema, ze je chlap, je to preto, lebo ma debilnu povahu, ini to dokazu, aj bez sprostych reci. A co som mala robit, byt v inom meste a on v inom? Po tolkych rokoch vztahu? On mal vzdy pracu bud v tomto meste alebo v meste kusok od tohto, cize nechcel dochadzat zbytocne z ineho mesta, ked to mal blizko. (Preto sa nechcel uz davno stahovat inam, kvoli praci.)

A ano, toto mi povedal dnes rano, to je jeho argument na kazdu jednu hadku - ze s nim byt nemusim, mozem si najst ineho, lepsieho, ze on mi to hovori od zaciatku vztahu. Tymto ukonci akukolvek hadku. A ja sa mozem aj rozkrajat.

nikolet_89
15. jan 2013

@saraw prepac mozno budem teraz zla, ale naco este cakas ? tak ako keby mi moj mm poedal nech si idem a tak dalej ja by som sla...zbal sa, ked sa vase dietatko narodi oznam mu to cez mmsku, neboj jemu dojde luto, ze nieje s vami...ono to nebude lahke, ale nieje posledny chlap na tejto planete a viem, ze chces aby dieta malo otca, ale radsej mat spokojnu mamu a spokojneho otca ako vacne zit v napati a nervozite..ja si myslim, ze tvoj muz je len silak z velkymi recami a scupita, ked uvidi, ze niesi padavka a mas nato...

irriss
15. jan 2013

@lalinko2010
Taliansko neni zdaleka to, co o cem lide- prevazne zeny sni.... 😉
14 dni.. u zdejsiho more...super..ale pak honem pryc 🤐 😉
Max. mesic, nez se ze "snu"probudis 😉 🙂

irriss
15. jan 2013

..

piacere
15. jan 2013

Ja tvojho muža (asi 😅 ) chápem.... Môj chlap pochádza zo západného Slovenska, ja zvýchodného.... Po svadbe sme bývali 4 roky na východe, muž sa prispôsobil a zvykol si (tuším) okamžite a nebyť toho, že si tam nevedel nájsť dobre platenú robotu, tak sme na východe dodnes 😒
Pred 3,5 mesiacmi sme sa presťahovali na západ, do jeho rodného mesta a ja som dodnes stratená a zúfalá a myšlienkami stále na východe.... 😔 😢 a neviem ako a či vôbec niekedy si zvyknem....

irriss
15. jan 2013

@piacere
koukam, ze nehlede na dnesni Tema..srdce se ozvalo v pase uz" vcera.". 😉

piacere
15. jan 2013

@irriss srdce sa ozýva už 3,5 mesiaca 😔

irriss
15. jan 2013

@piacere
doufam, ze mne nedohonis..moje uz 20 let 😉

piacere
15. jan 2013

@irriss 😔

saraw
autor
15. jan 2013

@nikolet_89 to mas pravdu :( Ak sa s nim nedohodnem, tak to takto vyriesim, ja sa nebudem prisposobovat a potom si nadavat, ako tomu je stale teraz. :(

@piacere ☹ To ma mrzi. Ty to mas tazsie, ze mas svoje rodne mesto takto daleko, moj by ho mal 25km, denne by tam bol kvoli praci, za pol hodku by tam mohol byt kedykolvek by sa mu chcelo. Takze by nemusel smutit za "svojim" mestom. Vztah je o kompromisoch, bohuzial nie vzdy dopadnu pre jedneho z dvojice dobre. :(

saraw
autor
15. jan 2013

Este jedna myslienka: Keby ho ozaj odtahujem niekam strasne daleko, keby som ho odtrhala od rodiny a kamosov, keby som sa chcela nastahovat do HORSIEHO mesta, tak to uplne chapem, ze nechce nikam ist, ja nechapem, preco, preboha, nechce ist do lepsieho, ked ho tu nic dolezite nedrzi???