Kamarátka je tehotná s moslimom

macka67
2. jan 2014

Ahojte, moja kamarátka má obrovský problém, neviem čo s ňou bude ďalej ale bojím sa o ňu. Je tehotná, v 4-tom mesiaci s chlapom, ktorý žije vo viedni (je moslim..samozrejme, že som jej dlho prizvukovala, aby sa na neho vykašlala kým nebude neskoro ale ona nie, lebo ho lúbila)... Tento chumaj ju vyhodil z jeho bytu, nechal ju napospas osudu a tak sa vrátila naspäť na Slovensko. Problém ale je, že jej rodina sa o ňu a jej bábo odmieta postarať a on jej napísal, že on to dieťa nechce nikdy v živote vidieť. Nie je evidovaná na úrade práce, je vraj dobrovoľne nezamestnaná.. ked bývala s ním vo viedni všetko jej platil on... maturitné vysvedčenie jej mama vyhodila.. nevieme teraz na čo vlastne má nárok, či má nárok na nejaký príspevok, alebo skončí na ulici a dieťa jej po pôrode zoberú.. Jej mama jej odmieta pomôcť, aj keď zarába veľa peňazí a má dva byty, ešte povedala tomu chumajovu, že dobre spravil že ju vyhodil z bytu. Ja by som jej tak rada pomohla, ale nemám ako, šetrím financie na vlastnú budúcnosť. Prosím poraďte, čo sa dá v takejto situácii robiť, ďakujem...

elina25
2. jan 2014

Nehnevaj sa ale čakať že sa o ňu bude starať stále nieaký chlap je dosť nezodpovedné, tak isto sa nezaevidovať na úrade práce aspoň by za ňu platili odvody teraz to bude musieť platiť sama,musí sa evidovať.A nieaké krízové centrum neskúšala?Tak to veľa žien dopadne čo sa len na chlapa spolieha 😒

kvietocek7
2. jan 2014

@macka67 ahoj, no nezavidenia hodna situacia, ale su rozne centra ktore by jej vedeli podat pomocnu ruku-zalezi kde byva-pripadne v najblizsom meste. Pozri na nete napr centra pre matky-ony vedia pomoct aj pravnou cestou.A na toho nestastnika nech sa nespolieha lebo jej este peklo zo zivota urobi

lulu_lu
2. jan 2014

Urcite nech sa minimalne zaeviduje na UPSVaR a to vysvedcenie jej v byvalej skole vydaju. Inak jej drzim palce nech sa z toho dostane a tak isto nech ten chumaj si nenarokuje neskor na dietatko....lebo to takyto chrapuni zvyknu potom.....

jahodka8
2. jan 2014

A kde má trvalý pobyt? V Rakúsku nemá nárok na žiadne podpory? Na SK asi životné minimum - neviem koľko, treba nájsť v google a na úrade práce, soc. vecí a rodiny. Existuje aj príspevok na bývanie. Prečo ju vyhodil? Pohádali sa?

brita
2. jan 2014

Presne, ako pisu kocky, nech sa obrati na krizove centrum. Neviem, odkial tvoja kamoska je, ale na Slovensku je ich zopar, napr. viem konkretne o jednom v Povazskej Bystrici, jednom v Ziline a isto ich je ovela viac. Tam jej podaju aj nejaku tu pravno-poradensku pomoc. Len ma mrzi, ze si napisala, ze ten bezodpovedny pan je moslim, akoby to bola nejaka stigma, ze nie je povedzem krestan alebo neveriaci atd.. Ved je predsa jedno, akeho je nabozenstva, ide o to, aky je clovek a to nema s nabozenstvom nic spolocne.. To len na margo tohto prispevku, nic v zlom.

macka67
autor
2. jan 2014

vyhodil ju pretože chcela ísť s ním na prechádzku na chvílu, lebo už bola 4 dni zavretá doma.. tak ju zamkol doma, odišiel niekam do mesta do lokálu a keď sa vrátil zavolal na ňu políciu aby ju vyhodili... v Rakúsku údajne nemá na nič nárok. Má len maturitu na gympli, vysokú nemá..

kvietocek7
2. jan 2014

@macka67 taky pristup=taka mentalita,na tom sa nic nezmeni. Tak hadam jej raz staci a da si aspon povedat.Esteze ma niekoho akosi ty,ze tu pre nu hladas pomoc.Keby mohla byt aspon na cas napr s tebou (myslim byvanie alebo niekde u blizkych znamych)lebo potrebuje fakt oporu.

aliza
2. jan 2014

@lulu_lu @macka67 tak tento si narokovat na dieta nebude, on je prave z tych, co si chcu len uzivat a zoberu kazdu, ktora im da... 🤐. A ked je problem, tak ju odhodia....Kludne uz moze nejake deti mat s druhymi a ak aj nie, tato nie je urcite posledna....pre nich to nie je ziaden problem robit deti kadetade...ale vacsinou zaujem o ne nemaju. Rozhodne by som ho nahanala, aby platil na nu, aj na dieta, maju na to narok a dieta nech si da zverit potom do opatery. Ja by som to takemuto hajzlikovi neulahcovala 😠 .
A co dovtedy?nuz, len krizove centrum, kedze ju rodina nechce 😢 . Ale aj tam sa plati, pokial viem....Pracu nema a v jej stave jej ju nikto ani neda, takze tadial cesta nevedie. Nech masiruje na urady a zistuje, co sa da...ma kopec casu, tak nech aspon nejaku snahu vyvinie a nie, ze to riesia druhi...to nie je zrovna dobry postoj. Pomoct si musi najprv sama, inak pomoc druhych nebude mat ziaden vyznam. uz len to, ze mama jej vyhodila maturitne...a co? ved nech si ide vybavit do skoly nove! Radila by som ti, neries to za nu, to v dobrom. Nohy ma, ruky ma, po slovensky vie....daj jej maximalne adresu uradov a to je vsetko.

macka67
autor
2. jan 2014

u mňa bohužiaľ nemá ako byť, ja ešte bývam s rodičmi... aktuálne je u svojej babky, ale ktovie ako dlho ju tam nechajú.. napísala som e-mail na tú vyššie uvedenú stránku, snáď sa ozvú čím skôr

macka67
autor
2. jan 2014

@aliza no maturitné vraj stojí 30 eur a ona nemá ani cent.. ja jej požičať nemám ako, lebo úspory mám na sporiacom účte kde si šetrím na svadbu a aj tak je mi už niečo dlžná ale to neriešim.. priateľ by ma asi dorazil keby jej požičiam z našich úspor..

aliza
2. jan 2014

@macka67 a nevies, odkial ten dotycny je? moslim je siroky pojem...

macka67
autor
2. jan 2014

@aliza z viedne... pár krát som ho aj videla.. raz som bola svedkom ako ju prešiel autom 😒

aliza
2. jan 2014

@macka67 myslim jeho povod, Turek? Afganec?

macka67
autor
2. jan 2014

@aliza macedonec

lili_mia
2. jan 2014

@macka67 úrad práce, evidencia, potom vybaviť na sociálnom odd dávku v hmotnej núdzi a z toho si zaplatí nové maturitné vysvedčenie .. ak toto odmietne, ja by som si ju na krk nevešala ani dobrými radami .. ten chlapík jej predsa urobil službu, ked ju vyhodil z bytu, bývať s takým hovädom ako on, môže by ť len a len rada .. čiže nech sa holka stará, ked chcela zakladať rodinu, babka tu nie je na to, aby jej neskôr opatrovala dieťa

aliza
2. jan 2014

@macka67 juj, tak to neviem poradit 😒, toto etnikum nepoznam, takze neviem, coho je on schopny a ci by neskor mal o dieta zaujem. No, ta tvoja kamoska si dobre pokaslala zivot, ale velky podiel ma na tom sama, zial, tu uz velmi rady nepomozu, jedine ze sa rodina nad nou zlutuje.

syrik
2. jan 2014

Keď sa takto zachoval, nechcela by som od neho ani cent radšej....mohol by jej neskôr ešte riadne naubližovať, vezme jej dieťa a unesie si ho nazad domov, odkiaľ pochádza a neuvidí ani dieťa. Nezávideniahodná situácia. Krízové centrum ma napadlo, nedávno som o tom čítala - www.kmotricky.sk. Každopádne, držím palce

kiki68
2. jan 2014

no holka bola trosku blba,ale takych dnes je...nas zeleninar by vedel rozpravat srdcervuce viedenske pribehy na tuto temu,ako princezna zle dopadla. Ale k veci,ak bola dobrovolne nezamestnana,teda nikde nepracovala nikdy a nebola za nu nikdy ziadnym zamestnavatelom platena socialka,tak vtedy matersku nedostane.Takze treba vybavit davku v hmotnej nudzi ako tu uz holky radili a maturitne vysvedcenie jej mozu opat vystavit,alebo aspon spravit kopiu na jej strednej skole,kde studovala. Tiez by som sa obratila na tieto centra,kde pomahaju zenam v nudzi,plus ak je obyvatelkou Viedne,tak ak tam mala nahlaseny pobyt moze sa obratit aj tam na podobne centra,co pomahaju zenam,ktore otehotneli a su na to same.
drzim palce...

jahodka8
2. jan 2014

Po narodení dieťaťa bude mať nárok na rodičovský príspevok ca. 200 eur mesačne a prídavky na dieťa 22 eur mesačne, príspevok pri narodení dieťaťa 800 eur jednorazovo, ale musí chodiť na prehliadky ku gynekologovi. Môže si nájsť do pôrodu nejakú prácu, nemusí hovoriť o tehotenstve. Treba ísť aj na Sociálnu poisťovňu a tam zistiť ako je to s odvodmi a nárokmi na dávky a aj sa hlásiť na úrade práce ako nezamestnaná.

syrik
2. jan 2014

V tom krízovom centre Komtričky pomáhajú aj psychológovia, rovnako pomáhajú ženám začleniť sa neskôr do práce, ak niekto nemá dokončenú školu, môže tak urobiť, pomáhajú ženám aj v tomto smere. Ale ten pobyt u nich je časovo obmedzený, ale to je asi všade.

digysa
2. jan 2014

@macka67 necudujem sa jej matke, ze jej nechce pomoct. Kamaratka je asi dobre priblbla....urcite nepocuvala ani mamu, ktora asi s jej zivotnym stylom urcitd nesuhlasila.
Ma co si zasluzi.

canerko
2. jan 2014

macedonec nijeje moslim.Macedonec je macedonec grekokatolik.ak je moslim z Macedonska tak moze bit jedine Albanec co v tomto pripade urcite bude alebo Turek.Skor Albanec a nebala bi som sa ze jej zoberie dieta lebo to moslimovia v Macedonsku nemaju vo zvyku.nebudem sa hrat na mudru ale ked som precitala tento pribeh tak jedine co ma napdlo je to ze je o dost starsi od nej a zenaty.To je specialita macedonskich Albancov ktori ziju vonku.

aliza
2. jan 2014

@canerko to presne aj mna napadlo, ze zrejme ide o Albanca a zrejme aj o zenateho. Chcel si trochu zit, len s dietatom neratal, tak sa jej proste zbavil. Tiez si nemyslim, ze by neskor robil problemy a mal zaujem o dieta.

canerko
2. jan 2014

Ja som z Macedonska tak to velmi dobre viem,Mala som kamaratku vtedy 19. rocna zalubena az po usi do Albanca o 18 rokov starsieho.tvrdil jej ze je rozvedeni a ze ma syna.potom sa zistilo ze neni rozvedeni ale ze neziju z manzelkou niako.po dvoch rokoch zitia s nim zistila ze jeho vztah zo zenou super funguje a dokonca maju dety a dcera vo veku mojej kamaratky.citila sa previnilo a ako stetka,mala tak& pocit ze nici manzelstvo a chcela vycuvat ale on sa jej vyhrazal zabitim a potom jednej noci pekne utekla ked on bol vonku a nikomu o sebe nedala vedet.on sa vyhrazal ze znasilni aj jej sestri ak ho necha.zila s nim 3 roky a velmi neskor zistila ze bol v base za znasilnenie dievcatka.no mala smolu lebo ked je clovek zalubeni robi blbosti je zaslepeni laskou a nevie rozmislat normalne.Tu dievcinu lutujem ale teraz sa musi popasovat z osudom sama.Ale ako tu citam ze matka takto reagovala ona nema nikoho.Moja kamaratka sa kvoly nemu zriekla celej svojej rodine ale uspela nakoniec aj ked sa dlho bala chodit po vonku zo strahu aby ho ne stretla

moniciak
2. jan 2014

Nebudem viac komentovať ako to, že tieto ženy asi nikdy nepochopím, aj keď o chvíľu možno moslima budem mať v rodine (švagrinú požiadal o ruku a prvé čo som jej na to povedala bolo, nech si to dobre premyslí). K tvojej otázke, mama má určite dôvod byť na ňu taká, neviem si predstaviť, čo by moja mamka urobila so mnou 🙂 Asi by som sa ale aj tak snažila prosiť ju o odpustenie, atď, predsa je to jej dcéra... Keby nie tak možno ísť do zahraničia, tajiť tehotenstvo aspoň istý čas, bývať v ubytovni robiť kým sa dá a našetriť si, viem, znie to šialene, ale ja by som to teda asi riešila tak...

maznacik007
2. jan 2014

@macka67 ak je dobrovolne nezamestana tak musi mesacne platit zdravotku 50 eur .. ak neplati nema narok na zdravotnu starostlivost ...

moze poziadat o utajeny porod a dat dieta na adopciu po narodeni .. alebo skusit charitu .. krizaky ale teda to neni jednoduche sa tam dostat.... mozno ak by sa s prosikom vratila k rodicom a dohodla sa na nejakom prijatelnom rieseni pre nich tak by sa mozno dali obmekcit...

sophia111
2. jan 2014

@macka67 neviem poradiť, prepáč, len chcem napísať, že mi je jej strašne ľúto hlavne z toho dôvodu, že čo to má za mamu:(( nechápem takých rodičov

macka67
autor
2. jan 2014

čo sa týka toho chlapa, ženatý určite nie je.. ona bývala u neho v byte jeho rodičov, býval tam aj jeho brat a sestra..to by zistila že je ženatý určite a starší je od nej cca o 3 roky, neviem presne. ja ako chápem jej maminu, že je taká aká je, ale je to jej jediná dcéra... ja by som svojmu jedinému dieťaťu pomohla nech by urobilo hocijakú hlúposť.. na rodine mi záleží.. neviem či nemám skúsiť ísť za jej mamou a porozprávať sa s ňou ja.. možno by som pomohla.. neviem už fakt.. je to na nervy. riešim to tu inak ja kvôli tomu že ona nemá internet teraz u babky..

canerko
2. jan 2014

@macka67 Tak ja potom nepochopim jeho rodinu ked uz zila s nimi a vedeli ze je tehotna.Po najmenej jeho matku.no nestretla som sa s tym ze bi ju prijali a potom odkopli a este tehotnu.potom su to neaki sedlaci co prvykrat vysli za hranice Macedonska a vonkoncom vobec nije pobozni moslimovia.no coment.