Máme 20 rokov, malé bábo a žijeme v biede

sabrina987
1. jún 2014

Ahojte, píšem sem anonymne pretože na svojom mám veľa známych a hanbím sa trošku ako som dopadla :(
Sme mladá rodina, ja s priateľom máme len po 20 rokov a trojmesačné bábo. Žijeme len z materskej čo ja už nezvládam priateľovi sa nedarí nájsť prácu pritom sa snaží vidím to. Elektrinu a vodu nám platia svokrovci ale z tych 200€ nevyzijeme a nestačim ani na jedlo takú biedu som ešte nezažila u nás doma to vyzerá ako z 80 rokov staré nábytky postele hanbím sa zobrať návštevu dnu. Je to neskutočne ťažké už neviem ako si počať, 200€ mesačne je dosť málo ako každá žena chcela by som sa pekne obliekať mať na kozmetiku :'( už som hotova psychicky. Maly začne onedlho papať a ja netuším čo bude ďalej. Nemám sa Už ani komu vyrozprávať kamarátkam sa vyhováram že nemám čas aby ma nevideli ako to funguje u nás.

tova
1. jún 2014

no, anonymita o nicom, kto ta pozna da si 2+2 dokopy, len chcem napisat, ze lutovat sa nemesis, je vela rodin v podobnej situacii, a ken neni praca pre priatela v meste kde byvate da sa prestahovat, do ciech, rakuska, anglicka, irska kdekolvek na svete. To iste mozes spravit aj ty, ked si vies ty najst pracu tak nech ostane priatel s dietatom. si predstav ze nie v kazdej krajine davaju matersku a ludia musia makat, zadarmo nic im na ucet nepride. riesenia su, ja som od 16r zarabala, moj muz tiez, mat v 20r. dieta, zit zadramo bez pozicky a este sa stazovat no neviem. vela chute do prace zelam!

kliara
1. jún 2014

Prečo si priateľ nenájde akúkoľvek prácu, kdekoľvek na Slovensku (na týždňovky) alebo v zahraničí? Neverím, že sa to nedá.

jana_eyre
1. jún 2014

viem, ze sa to lahko vravi a mozno blbo pocuva, ale tym ze ste mladi je jasne, ze to tak u vas nebude navzdy.. priatel ak sa snazi, urcite si pracu najde a vsetko pojde lepsie.. treba len vydrzat tie blbe mesiace, vela ludi si nimi preslo, alebo este len prejde..

dolezite je teraz sa tym prilis netrapit, si dolezita pre svoje babo.. dokonca najdolezitejsia, musis mysliet hlavne na to, aby ste boli zdravi, ostatne je naozaj druhorade.. kym vam svokrovci platia energie a vodu, je dobre, jest mate co a maly aj ked o tri mesiace nieco jest zacne, nebude toho tak vela aby sa to nedalo zvladnut..

7zahrad
1. jún 2014

@sabrina987 Priatelstva su zadarmo. Tak neblbni a nerus si aj priatelky, lebo osamelost Ti nepomoze. Ze mate stary nabytok? Su ludia, co nemaju ani postel. Nemas sa za co hanbit. Tak nestavaj svoje sebavedomie na veku nabytku. ;)

mamulka211
1. jún 2014

Pracu si najde kazdy, kto ju hlada, a nemusi byt len v mieste bydliska...ja viem, ze to tak ches, mat manzela doma , pri sebe, ale doba je , Bohuzial taka, ze to nejde. Nech skusa vo svete, ked nas stat je neschopny sa o rodiny postarat a dopraje ludom zarobit tolko, co nestaci ani na jedlo.Hanba.Som zvedava, ze ked vsetci odidu, kto bude na tych darmozracov v parlamente robit?

altaya
1. jún 2014

@sabrina987 ahoj, este ste len zacali zit, a ty uz pises slova ako "dopadla". To predsa nie je trvaly stav, a kazdy problem ma riesenie. Ak nema riesenie, tak to nie je problem. Partner nech sa skusi obzriet za pracou aj v sirsom okoli, ako tu pisu vyssie. Tym najvacsim problemom je zrejme tvoj skepticky pohlad na vec. Skus mysliet trochu viac pozitivne, ved sanca na uspech je vzdy, moznoze uz zajtra ;)

janinah
1. jún 2014

chudoba nie je hanba,hanbou by bolo,ak by si mala v byte neporiadok...asi nikto tu nezačínal s hotovým domom,autom,tisícami na účte,každý sa k nejakému štandardu či majetočku dopracoval postupne.....momentálne sa musíš prikrývať len takou perinou,na akú máš,nemáš na kozmetiku,nech ti stačí mydlo 😉 práca je,len treba za ňou ísť

hradnapani
1. jún 2014

@sabrina987 hlavu hore! je velmi vela rodin, ktore ziju z tych 200 eur, resp, aj menej. Da sa to, aj ked je to nesmierne tazke, poznam to na vlastnej kozi. Za posledne mesiace je nasou dennodennou "zabavou" hladat si pracu a viem, ze je to velmi, velmi tazke si ju dnes najst, hoci si aj z bratislavy. Ale stale sa tu opakuju pracovne miesta, ktorych je dost volnych (najma obchodne retazce, lidl, billa, baumax, atd), aspon na par mesiacov a preklenutie toho najtazsieho obdobia treba brat to, co je a popri tom hladat dalej!
nepoddavaj sa tomu pesimizmu. Je dobre, ze mate este rodinu, ktora vam trochu pomaha, to v dnesnej dobre velmi vela znamena.
A ze dieta zacne o chvilu papat? no kvanta toho nepoje, do roka, a mozno aj viac, to budu len take miniporcie, s tym si teraz nelam hlavu.
Nabytky, oblecenie a kozmetiku teraz neries. TEraz to nie je podstatne a pamataj, ze takto nebudete zit vecne, je to len docasny stav.

sisaka
1. jún 2014

@mamulka211 myslis si, ze inde vo svete sa stat stara o rodinu? To bolo mozno za komancov, na Slovensku si len ludia nemozu zvyknut, ze ludia su zodpovedni sami za seba. "Stat" nebude chodit ku dveram nukat lukrativne zamestnanie, ci nejaky stedry prispevok, davku, podporu, treba zodvihnut zadok a za robotou ist, ci uz do susedneho mesta, ci susednej krajiny, ci na druhy koniec zemegule, nikde nie je napisane, ze ked som sa narodil v hladovej doline, tak tam musim aj zomriet.
ALe to asi skoda vysvetlovat, lebo ovela jednoduchsie je sediet pri pocitaci a nariekat, ako sa mam na prd, kedze stat sa nevie postarat o moju rodinu.

sisaka
1. jún 2014

@sabrina987 nejdem pisat, ze najprv treba rozmyslat, potom konat, lebo to vasej situacii nepomoze. Zijete tak, ako ste si to zariadili a dakujte rodine, ze vas podporuju. Skusa si hladat pracu? Obavam sa, ze vo vasej situacii treba prestat byt priebercivy a brat co pride. Ak som spravne pochopila na slovensku su jasle platene statom, kym je zena na materskej/rodicovskej? Ak je tomu tak, tak zial neostava nic ine len dieta dat do jasli a mozete obidvaja pracovat a hned budete mat lepsiu financnu situaciu. A ze mate stary nabytok? Byt vami som rada, ze vobec nejaky, predpokladam, ze rodina pozhanala.... Najvyssi cas, aby ste pochopili, ze na pekne byvanie, pekne zariadenie, kozmetiku, oblecenie, zdravu, pestru stravu treba peniaze, netreba sa lutovat, ale ist pracovat.

stefka33
2. jún 2014

Z priateľovej strany ide len o výhovorky. Práca sa zohnať dá, len nie práve lukratívna a niekedy je treba dlhšie cestovať. Ak by som bola v situácii tvojho priateľa tak som ochotná pracovať aj na tri smeny za minimálnu mzdu.

mamulka211
2. jún 2014

@sisaka A ty citas co som napisala ja a co si napisala ty mne? Ved ja pisem to iste, co aj ty, tak teraz neviem, ci si nepochopila ty mna, alebo ja teba, lebo ja mam pocit, ze mne ides vysvetlovat, ze za pracou sa da ist aj do zahranicia, co som ja pisala uz vyssie...sama v zahranici pracujem.

mamulka211
2. jún 2014

@mamulka211 A ano myslim si, ze v inych statoch sa o rodinu starju viac, ako v tom nasom. Ja si to nemyslim, ja to vidim, a zijem z toho.

tslobik
2. jún 2014

@sabrina987 Tento stav naozaj nebude trvať večne, ste maldučkí a život pred sebou....Ste zdraví, a to je to naj....ostatne - verím tomu, že príde. Teraz máte ťažké obdobie, ale bude len a len lepšie, aj ako dieťatko porastie - potom sa dá vymyslieť s prácou viac.

sono2
2. jún 2014

@sabrina987 no, ja som vysoko zodpovedný človek. Keď ste už nezvládli ochranu alebo babo chceli, mali ste myslieť na budúcnosť. Doba je momentálne nesmierne ťažká. Vidím to podľa seba. Ak si chceš čo i len niečo normálne viac dovoliť, či trocha kvalitnejší nábytok, oblečenie, kozmetiku, musíš dosť zarobiť. Necháš v obchode 30euro a nič podstatne nemáš. Musí ísť muž do zahraničia zarobiť. Proste sa postarať! Bedákať vám nepomôže...

gromkaver
2. jún 2014

@sabrina987 zivot mate pred sebou, viem, ze clovek by chcel ti a tamto a hento, ale bud rada, ze mate kde byvat, ze mas zdrave babo - vela ludi ani to nema! viem, ze sa chces paradit, ale skus zajst do sekacu, ver, ze aj tam sa daju najst super kusky a kupis uz iba nejaku bizu za par eur. ja mam po tridsiatke a proste obcas si bieco v sekaci kupim (nemusim, ale bavi ma to) 🙂. Mozno za 10rokov sa budes iba pousmievat, ale naozaj je prvorada rodina. Musis si vyratat, ze mas 50eur na tyzden, kupuj iba zakladne potraviny, plienky napr. z lidla\dm-ky, bupi mydlo, nakupuj kazdy druhy den, napr. pindelok a stredu nakup do 10€ a v piatok nakup aj na vikend, ak neminies celych 30€, odloz tie peniaze bokom, lebo raz za cas treba ak prasky, kozmetiku....., babo ked zacme papat, tak sa to da. Napr. kase robi Hami aj nemliecne a stoja okolo 1,60€, a vydrzia ti 1-1,5tyzdna. budes mu dusit zeleninku a ovocie a ked to bude co i len trochu mozne, budes si hladat pracu. Zatial nech aspon priatel brigaduje, teraz uecite budu v lete potrebovat stavbarov, pripadne v nejakom sklade, pozri na profesii. Vela stastia a hlavu hore. ked sa budete snazit, tak sa vsetko sa, len neprepadat panike! a este jedna vec, ked ta budu kamosky volat, nehanbi sa, normalne povedz, nech radsej pridu k tebe, ze si teraz nemozes dovolit vyhadzovat peniaze, nemas sa za co hanbit! pokial im za to stojis, tak sa s tebou kamaratit budu, lebo priatelstvo nie je o peniazoch😉.....

sabrina987
autor
2. jún 2014

Viete čo je najhoršie a prečo si priateľ nemôže nájsť prácu? Pretože jeho otec vzal naňho živnosť ako že podniká sám a sám na seba zarába . Splátky sú neúnosne a z tych peňazí sme nevideli cent najviac sa hnevam na tú živnosť žiadna práca dva roky je dosť. Povie sa to ľahko ale trojmesačné bábo ťažko od seba odtrhnem a nemyslím si že by bol môj priateľ schopný sa oň postarať

amanda0405
2. jún 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

no tak to je sila....ale tu na MK ma už neprekvapí nikto a nič.....miesto toho aby ťa tu niekto podporil, poradil v ťažkej situácii, tak si nezodpovedná a treba zdvihnúť zadok....osobne tiež si myslím, že mať v dvadsiatich rodinu je ešte skoro, ale môžeš byť rada, že máš zdravé dieťatko....mnohé iné ženy by dali za to čokoľvek....v dnešnej dobe to majú mladé rodiny naozaj veľmi ťažké....ak je na krku hypotéka a žena na materskej, tak musia vyslovenie živoriť....pokiaľ ovšem nie sú poruke zazobaní rodičia alebo manžel podnikateľ 🙂 v prvom rade, priateľ si MUSÍ nájsť prácu.....je jedno akú, hocijakú aspoň na začiatok musí zobrať hocičo ak teda chcete byť spolu každý deň a byť rodinou.......vykladať tovar, strážnika, na smeny v nejakej fabrike....to je jedno.....ak by toto nešlo, treba skúsiť ďalšie možnosti....neviem či má vodičák, ak ho bavia autá čo takto ísť jazdiť na kamióne....brat si tiež nemohol nájsť prácu, teraz jazdí úniu, spravidla býva na víkend doma, v čistom prinesie tisícku...prácu v zahraničí by som brala ako poslednú možnosť, aspoň pre mňa osobne....rodina má byť predsa spolu, ja viem že peniaze sú dôležité a teraz ich potrebujete, ale ja si neviem predstaviť že by manžel chodil domov možno raz za pol roka...viem že sa dá skypovať a neviem čo ešte, ale fyzický kontakt dieťaťa s rodičom je najdôležitejší....je jedno či má dieťa 3 mesiace alebo tri roky, potrebuje oboch rodičov....to je ale iba môj osobný názor, viem že mnohé rodiny tak žijú a fungujú, lebo inak sa nedá....to že štát na mladé rodiny kašle je pravda pravdúca....ako môže mladá rodina dôstojne vyžiť z takejto smiešnej sumy, akou je rodičovský?aj keď partner pracuje? veď ten príspevok je úplne trápny....koľko stoja plienky, strava, oblečenie, lieky....to tým tam hore nedochádza, lebo oni majú iné príjmy....o takých sa nám ostatným ani nesníva....
uvidíš, že bude lepšie, neboj....starý nábytok alebo oblečenie by ma moc netrápilo, najdôležitejšie je aby ste mali čo do úst....drž sa

michi284
2. jún 2014

@sabrinka myslím, že od nuly nás tu začínalo veľa, ja keď som sa s manželom nasťahovala do domu (jeho domu, keďže si bývalá zobrala všetko), spávali sme na starej matraci na zemi asi 3 mesiace, aby sme si kúpili posteľ, návštevy k nám chodili, no a čo... život je o inom a nie o tom, čo doma mám alebo nemám... tvoj priateľ by mal asi skutočne odísť niekam mimo na čas, a zarobiť peňiažky. ja viem, že to nebude ľahké, ale buď chcem niečo mať a musím preto aj niečo obetovať... tak sa držte hore hlavu, máte zdravé dieťa a kvôli nemu a sebe sa musím vzchopiť. držte sa.... 🙂

sabrina987
autor
2. jún 2014

@amanda0405 ďakujem za pozitívnejsiu odpoveď. Písala som to vyššie neviem či si prečítala priateľov otec zobral naňho živnosť ale takú že on sám podniká a je sám sebe pánom no a na takúto živnosť si prácu nenájde len tak alebo vôbec

anatalia77
2. jún 2014

@sabrina987 tak tej zivnosti a nemoznosti najst si pracu som nepochopila.
Takze budem strucna:teraz je plna Profesia inzeratov,ze naberaju do oblasti Trnavy,automobilka,alebo elektrotechnicky priemysel..
V automobilke by mal aspon 700 eur v cistom. Tvoju depresiu kvoli staremu nabytku ponecham bez komentara.

sabrina987
autor
2. jún 2014

Dobré kaslem nato už nepíšte radšej nič cítim sa ešte horšie ako včera

anatalia77
2. jún 2014

@sabrina987 aha,tak teraz to chapem takto:priatelov otec pidnika na meno tvojho priatela,priatel doma ometa pavuciny v chladnicke,a spolu cakate na co??
Na dlhy,ktore vam vyrobi priatelov otec?? 😕

dm1
2. jún 2014

@sabrina987 tak nech zrusi zivnost a nech si ju pekne otec urobi na seba a ma vyrieseny aspon tento problem inak to nevidim. Potom si najst ozaj akukolvek pracu aspon na cas ale v dnesnej dobe bez prace byt to je moc velky luxus

sabrina987
autor
2. jún 2014

@anatalia77 no a povedz mi čo mám robiť? načierno už nikde skoro neberú ľudí lebo sa boja ta úžasná živnosť sa zrušiť nedá a práve preto ma to tak štve

anatalia77
2. jún 2014

@sabrina987 prepac,ak ta priama ponuka prace dostala do smutnej nalady. To som vazne nechcela.

anatalia77
2. jún 2014

@sabrina987 zivnost sa zrusit da.

dm1
2. jún 2014

@sabrina987 preco by sa nedala zrusit zivnost??? kazda jedna sa da zrusit. A inak nechapem ako moze byt aj samotna zivnost problemom najst si pracu ja mam zamestnanie na plny uvazok a aj som si spravila teraz zivnost a nie je v tom ziadny problem

amanda0405
2. jún 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@sabrina987
tak otec priateľa je riadny trkvas....treba sa popýtať na úrade, určite sa každá živnosť dá zrušiť, aspoň aj si tak myslím....skúste to

sabrina987
autor
2. jún 2014

@anatalia77 on totižto zobral živnosť preto aby mal z neho peniaze a mi ju musíme splácať dokonca nemá ani žiadne blocky o zaplatení náradia lebo nič také sa ani nedialo ešte keď príde pokuta tak to je náš koniec