Nemôžme mať deti

umelko
10. jan 2015

Caute maminy. ani neviem kam zaradit tuto temu. S manzelkou nemozme mat deti. Kde je problem je irelevantne, jasne je len to, ze prirodzene nikdy neotehotnieme. Onedlho zaciname s in vitro procedurou a ja prestavam spoznavat moju zenu...zacala pit. Po jobovke, ze prirodzene deti mat nebudeme to zacalo flaskou vinka po praci, co mi nevadilo. No cim dalej, tym viacej sa to stupnuje. Vcera som mal vecer pracovne povinnosti a vratil som sa neskoro a ona uz spala. V kuchyni bola samozrejme prazdna vinova flaska. A dnes este nevstala. Furt spi. Lubim ju najviac na svete, je to najkrajsi clovek akeho som kedy stretol. Ale ten nas problem s babatkom ju taha ku dnu a neviem ako jej pomoct. Uz ani s kamoskami nikam nechodi, lebo tie bud maju babatka alebo su tehotne. Neviem si predstavit, co sa stane ak umele oplodnenie nevyjde....

romanovic
10. jan 2015

Psycholog. Adopcia. Bez alkoholu, samozrejme. Posurfuj v temach o snazeni a verim, ze to zvladnete.

zuzkavladko
10. jan 2015

Urob jej nejaky program kym pojdete na ivf. Kedy vas to caka? Chodte na vikend vo welness, kupte si zvieratko. Hlavne ju nenechavaj samu. Tiez som pred ivf, s pocitom, ze nechcem vidiet cely svet. Bud pri nej a spolu to zvladnete.

umelko
autor
10. jan 2015

@zuzkavladko zaciname s vstupnymi vysetreniami. Neviem ako dlho to trva kym dojde k ivf.

tixx
10. jan 2015

@umelko zalezi, do akeho centra pojdete. u nas to trvalo od prvej navstevy po vklad necely mesiac (Reprofit Brno) vyslo to na prvy krat, a dnes uz som v polovici tehotenstva 🙂 drzim palce, urcite to vyjde 🙂

umelko
autor
10. jan 2015

@romanovic o adopcii je este skoro hovorit. Babatko z ivf bude nase (manzelkin a moj material), len sa obavam ako bude zvladat tych niekolko tyzdnov-mesiacov, kym na umele pojdeme. Lame mi srdce, ked ju vidim ako hojda cudzie babatka na rukach a tecu jej slzy. Ona vravi, ze to je od stastia..no ja viem ze to tak nie je.

lucny_konik
10. jan 2015

myslím, že to robí preto, lebo má pocit, že ako žena zlyhala. mnohé ženy berú materstvo ako poslanie a ak to nejde, žialia a hľadajú únik od reality. aj s pomocou alkoholu. odporúčala by som zobrať si nejakého psieho útulkáča, aby sa u nej budoval pocit, že sa môže o niekoho starať. potom pomoc psychológa alebo pomoc ostatných snažiliek, nech vie, že podobný problém majú viaceré. a až potom nejaký romantikuš výlet, poznávačku, wellness. držte sa a nenechajte, aby cesta za vytúženým bábätkom rozbila váš krásny vzťah.

lucy125
10. jan 2015

@umelko my mame chlapca po IVF a ja som sa praveže hrnula opačne,hrr do IVF do všetkych vyšetreni poctivo,aspon som mala dobrý pocit že niečo preto robim a nečakam doma.No najskor sa na to IVF usite objednat do CAR ktoru si vyberiete,prejdete vyšetreniami, ty spermiogramom,ona krv,palpačne vyšetrenie a stery,podla toho ake budete mat vysledky nasadaia liečbu,na preplatenie injekcii a zakroku poistovnou sa čaka cca 2.mesiace a potom pri kratkom protokole sa pichaju injekcie cca 2týždne ,pri dlho mesiac.Tod len na začiatok informacie.Takže iba podpora,podpora a podpora,viera v lepšiu buducnost,žaden alkohol,ten je pri injekciach prisne zakazany.

mala_hobitka
10. jan 2015

@umelko Rozhovor. Povedat ze ju lubis a ze tu budes vzdy pri nej. Ze urobis vsetko co mozes aby sa dietatko podarilo. Pokial nie tak si mozete adoptovat. Ze sa nic z tvojej strany nemeni.
Hlavne zdorazni ze toto nesmie byt dovodom aby ste sa odcudzilii takze teraz sa treba rozpravat rozpravat a rozpravat. Ze ked toto prekonate uz nic vas nerozdeli.
Ak je chyba v tom ze ona ma problem otehotniet tak urcite sa citi byt menej "zenou". Takze v tomto pripade obzvlast zdoraznit ako ju lubis bez ohladu na cokolvek a vzdy bude pre teba skvela uzasna a tak. Su to superlativy ale toto je treba.
A tiez je zdorazni, citlivo, lasko chapem ze ta to dostalo ale nemala by si (nie ze nemozes) nemala by si pit velmi vela (nehovor ze tolko) aby si neznizila sancu otehotniet.

inull5
10. jan 2015

@umelko na začiatok by si jej mohol vysvetliť že alkohol nie je dobry základ ak začínate s vysetreniami na IVF,neviem ako ste na tom financne ale skús ju vziať na dovolenku niekde do tepla aby vypla,trošku zabudla a uvoľnila sa a pripravila sa tak na dôležitú cestu za vašim bábätkom.

umelko
autor
10. jan 2015

@lucy125 My chodime do CAR ako na klavir, mna vystavili uz 5 krat (spermiogram). Manzelka bola aj na prefukoch vajecnikov, ked som plakal na chodbe, ked som ju pocul plakat, lebo jej to robili bez anestezie. Vieme kde je problem, len treba dorobit nejake vysetrenia pred zaciatkom stimulacie. Vo februari/marci zaciname s ifv, ale to moje trdielko je strasne pesimisticke a mysli si, ze nam to nevyjde.

trgypadl
10. jan 2015

@umelko kolko sa uz snazite o babatko?

umelko
autor
10. jan 2015

@trgypadl Len 2 roky. Zacali sme to celkom skoro riesit z manzelkinej iniciativy, kedze obaja mame uz kus po tridsiatke.

trgypadl
10. jan 2015

@umelko kus po 30 je kolko??vysvetlili Vam,ze kde je problem???

umelko
autor
10. jan 2015

@lucny_konik To si krasne napisala, dakujem. Havka mame a manzelka je na neho strasne naviazana. Od isteho casu ho dokonca berie do postele 😀 Urobim prve a posledne pre nu kym pojdeme na ivf, ale nie vzdy mam moznost byt s nou. Desim sa toho, ze to umele nebvyjde.

lucy125
10. jan 2015

@umelko aj ja som bola na prefukoch vaječnikov,bez anestezie a neplakla som,ale bolí to teda riadne.

umelko
autor
10. jan 2015

@trgypadl ja mam 36, manzelka 33. Problem je vo mne, mam velmi zly spermiogram.

trgypadl
10. jan 2015

@umelko to mi je luto.ako dlho uz navstevujete car?

umelko
autor
10. jan 2015

@trgypadl od maja 2014. Nie dlho, ale uz by som bol najradsej, aby sme uz boli tehotni. Teraz hlavne na vianoce to bolo tazke - mame 7 synovcov a neteri, vsetci malinke deticky do 3r. a moja manzelka plakala pri nakupoch darcekov. Ja ju absolutne chapem, aj mne sa cchce plakat, ze po 10 rokoch co sme spolu nemame potomka, ale jeden z nas musi byt silny a realista.

trgypadl
10. jan 2015

@umelko no vsak to uz tam chodite dost dlho,sa cudujeme,ze uz aspon jedno umele nemate za sebou.a Ty mas aky problem,co sa toho spermiogramu tyka?

umelko
autor
10. jan 2015

@trgypadl mam O-A-T s 98% patologiou, po 3mesacnej kontrole bez zlepsenia ☹

sue
10. jan 2015

@umelko vieš, ono najhoršie na tomto celom je že ak je ona v depresii a tak upnutá na bábo, tak to proste nevyjde 😔 mám naokolo milión prípadov, kde sa buď nedalo otehotnieť, alebo prišli potraty vo veľmi skorom štádiu (my sami sme sitým prešli 3x a trvalo 5 rokov, kým som to dotiahla aspoň sem..) preto,že "príliš chceme"...ono je to aj nejak dokázané, tvorbou nejakého hormónu alebo čoho (nebudem presne písať, aby som netrepala) že je telo v strese a tým pádom sa chráni pred cudzími elementmi a tým je bohužiaľ aj oplodnené vajko 😒 takže sa skús najskôr ty poradiť s nejakým psychológom ako pristupovať k manželke a možno skús aj s ňou zájsť - ale opatrne, aby nemala pocit, že ju považuješ za blázna a alkoholika 😔 vieš, keby bola chlap, tak by ti tu ženy písali, že máš dať od nej ruky preč, lebo keď pije teraz, keď sa "len nedarí", čo bude robiť pri horších veciach, ale konáš správne a s láskou. Manželka je v správnych rukách ! Držím Vám veľmi palce...a moja rada okrem toho, čo som písala vyššie je, že ťahaj ju von - šport,plávanie, lyžovačky, vedomostné kvízy - nech prídete na chuť aj "životu bez detí". Nemá manželka nejaký sen? Vysokú školu, nejaký kurz alebo tak? - neviem ako to napísať aby si ma pochopil...keď nebudete tlačiť na pílu, podarí sa...ak sa upnete len na to, tak to nevyjde... držte sa...

mircalla
10. jan 2015

@umelko Rozumiem, ze clovek z toho moze mat dost velke depresie. Ked vidi okolo seba tehotne a same deti, nepridava to. Nema zmysel na nu kricat atd....Skus sa a nou porozpravat. pokial sa este len chystate na iVF, musi byt v psychickej aj fyzickej kondicii. Vela zenam to nevyjde na 1., 2, ani 5-ty pokus.....Pokial to nevyjde, bude to opat riesit takto?
zvycajne zena pre IVF byva prave optimisticky naladena, dava jaj to nadej, i ked ma strach. skus sa s nou porozpravat a rozanalyzovat tie pocity - preco flaska? ci je za tym, pocit, ze to nevyjde, strach......
Comu celkom nerozumiem je, co v CAR tolko riesite, ved uz ste mali do toho ist. Naco prefuky vajcovodov? To sa uz dnes snad skoro nerobi...najma ak kvoli spermiogramu aj tak musite ist na IVF. mozem sa spytat,kam chodite? su rozne CAR, zda sa mi to zvbytocne natahovanie casu a vysetrenia, s tymto suhlasim s @trgypadl
Mam s tym skusenost a toto sa mi nezda,niekto naozaj z cloveka tahaju co najviac penazi - kvalita a pristup v CAR sa roznia

mircalla
10. jan 2015

@umelko Poviem ti nieco pozitivne - sama som tento problem riesila (mam za sebou aj 2 spontanne potraty) a poznam tu vela bab z fora,ktore mali tento problem. niekedy to trvalo, ale kazda opakujem kazda co poznam sa napokon stala po iVF mamou, chapem, ze ma rozne stavy, ale nesmie sa tomu poddat.....a byt vopred negativne naladena....

umelko
autor
10. jan 2015

@sue Moja manzelka je krasna a inteigentna, skocila s cervenym diplomom a zamestnala sa v odbore. Spoznali sme sa na VS a tam bola usazne pritazliva (stale je) a vesela. Dnes som zajednal welness na buduci vikend, este o tom nevie. Bude to prekvapko a vezmem ju tam v piatok rovno z prace. Hlavne je, ze nikdy nepila. Samozrejme pifko s kamosmi a vinko raz za cas bolo, ale teraz stiahne flasku ako keby sa nic nestalo.

umelko
autor
10. jan 2015

@mircalla Nikdy by som na nu nekrical. Aj v tejto nasej kritickej faze ju nebudem sudit a odsudzovat. Vraj nemoze spat, preto otvara vino kazdy vecer. Babatko vlastne nemozme mat kvoli mne. Bavili sme sa o tom, ze je moznost, ze babatko nikdy nebudeme mat a moja manzelka vtedy vyzerala celkom veselo, ale videl som na nej, ze to by nepredychala. Tak strasne by som chcel, aby sme si nasli vytuzene dve ciarky na teste....

17alexis
10. jan 2015

@umelko podla toho ako pekne o nej pises, chcem raz mat aj ja takeho manzela ako si ty. Drzim palce s manzelkou aj babom, ktore raz budete mat.

umelko
autor
10. jan 2015

@17alexis studentska laska, ktora prerastla do vztahu. Mal som kopec frajeriek ale toto moje trdielko je najuzasnesie stvorenie na svete....a ja jej neviem dat babatko... ☹

mircalla
10. jan 2015

@umelko Musi sa teraz naladit pozitivne - ako som pisala, zeny sa naladia pred IVF casto pozitivne.....my sme nemohli mat deti kvoli mne, asi som sa preto citila este horsie - taka nejaka menejcenna....ale ta vola bola silnejsia...na spanie su aj homeopatika, flasa to neriesi a bude u nej prehlbovat depresie.....to naisto....Tiez alkohol urcite nenapomoze tvorbe vajicok a uspesnosti IVF....pisal si o marci, to je za chvilu....skus jej spomenut citlivo aj tieto zdravotne aspekty...ja som inak zacala riesit iVf ako 35-rocna, nikdy nie je neskoro
a inak mojim 3 znamym parom sa aj pri velmi zlom spermiograme napokon po dlhej dobe neocakavane zadarilo aj prirodzene (neviem to posudit, skor sa vyznam v zenskej neplodnosti), takze mozno mate stale sancu aj prirodzene

jahodka8
10. jan 2015

@umelko to akože si mal kopec frajeriek už počas vášho chodenia?

silvikam
10. jan 2015

@umelko Ahoj. Napíšem Ti z vlastnej skúsenosti. Aj my sme mali problém otehotnieť. Napokon sa to podarilo cez IVF a máme dvoch krásnych synov. Cesta k nim bola dlhá a boľavá. Veľa som si aj ja vytrpela, pretože to nebolo na 1x, absolvovali sme niekoľko cyklov.
Manželku to očividne asi stresuje, ubíja a topí to v alkohole. Bolo by dobré aby navštívila psychológa. Nech si nič nevyčíta, že nemôžete mať deti prirodzene. Dnes to už nie je nič nezvyčajné mať detičky asistovanou reprodukciou. Tie deti sú také isté ako počaté prirodzene, nemajú rohy ani chvosty. Sú milované ako iné.
Manželku povzbuď, určite sa to podarí! Držím palce. A namiesto vínka nech si naordinuje vitamíny a magnézium.