Nespoľahlivý muž

mladena
16. dec 2014

Ahojte, stále tu čítam o vašich problémoch a nech sa týkajú akýchkoľvek ťažkostí vo vzťahu s mužom, vždy píšete v tom zmysle, že aspoň sa vás snaží zabezpečiť, pracuje od rána do večera, aby vám nič nechýbalo a pod. Preto by ma zaujímalo čo si myslíte o mojom probléme: s mužom sme spolu 10 rokov, muž je povolaním vodič a je asi lenivý, alebo ja už neviem čo si mám myslieť o tom, že viac nepracuje ako pracuje. To znamená, že takmer mesiac čo mesiac odrobí pár dní a vyhodí sa na pn. Pn mu jeho doktorka vždy dá, nakoľko mal v minulosti vážny úraz a nie je pre neho problém vymyslieť si nejaké ťažkosti. Pritom mu ale nič nie je. Takisto si napríklad dáva papiere ako celodenné ošetrenie (keďže jeho sa mu už minuli) na mňa ako doprovod, ale ja som zdravá, ani som u žiadneho lekára s ním nebola. Pripadá mi to trápne. Nechápem ho. Takisto mi pripadá trápne, keď ja ráno vstávam do práce a on vylihuje. Celý deň potom posedáva doma, navarí a popíja pri tom pivo a potom ešte očakáva, že ho pochválim ako navaril a upratal. Pripadám si akoby sme mali obrátene ulohy. Lenže ja rada varím a upratujem a nepotrebujem veľmi aby to robil on, radšej nech donesie peniaze. Jeho kolegovia často robia nadčasy aby zabezpečili domácnosť a môjmu sa nechce. Začínam niekedy chápať tie tzv. zlatokopky, pre ktore je podstatné aby žili vo finančnej istote. Pretože my sme si zobrali hypotéku a splácame aj ďalšie uvery, veľa nám toho nazvyš nezostáva a mám obavy ako to všetko zvládneme keď mám takého muža. Predtým nám v mnohom pomohli moji rodičia, aj prispeli aby si dorobil vodičský a mohol mať takúto prácu. Až teraz keď sme odkázaní len sami na seba, pomaly začínam vidieť akú má môj muž slabú a nestálu povahu. Jeho zamestnávatelovi sa jeho opakované pn samozrejme nepáčia a výsledok je taký, že ho dal na horšie služby. Myslím si, že sa ho chcú zbaviť. A môj miesto toho aby sa snažil pracovať a dostať na lepšie trucuje tak, že sa zasa dal na pn. O všetky financie sa starám ja, lebo on to tak chce a mne to vyhovuje, aspoň mám istotu, že sú všetky nevyhnutné platby a účty poplatené. Zaujímalo by ma, čo si o tom myslíte. Ja ho už pomaly prestávam obdivovať ako muža. Keď ma však obdobie že pracuje znova k nemu začnem cítiť ako ho milujem, teším sa na neho kým sa vráti domov a podobne. Keď nepracuje začínam byť mrzutá a mám obavy o našu budúcnosť. Neviem prečo je to tak. Inak si vo všetkom rozumieme, muž je dobrý, stále mi napr. kupuje kvety a prejavuje lásku. Ďakujem vám za odpovede.

ivivaiveta
16. dec 2014

pytala si sa ho, ci ho ta robota nebavi, alebo preco to robi?..tak nech si najde inu....diskutujete na tu temu?..mozno by si sa mala menej snazit...ked vidi, ze vsetko funguje, aj ked je vacsinou doma s pivkom pri hrncoch, jasne, ze je v pohode...a urcite to nezmeni, pokial nic nezmenis ty...

sue
16. dec 2014

A čo on na to? 🙂 komunikuješ o tom s ním,či si len mrzutá? Mne keby manžel povedal alebo naznačil,že má pocit,že sa flákam,tak by asi nasledoval dosť vážny rozhovor a dosť by to so mnou zamávalo...

natalym
16. dec 2014

No čo na to povedať. Mám doma. Môj nie je lenivý, ale robí len to čo sa mu chce a čo ho baví. Vždy vie čo má kto urobiť a ako, ale on sám sa toho nikdy nechytí. A neskúšala si mu teda keď je doma naválať viac roboty, šak nech varí, upratuje, žehlí a Ty sa budeš venovať práci. Mne osobne by to napr. nevadilo, keby robil doma, ja peniaze viem zarobiť.

alaguema
16. dec 2014

mala som takého chalana kedysi, tiež mi to vadilo a bolo mi trápne o tom hovoriť, mala som pocit, že je to ponižujúce, potom sme sa rozišli, možno čiastočne aj kvôli tomu, len v jeho prípade tam bola aj taká vlastnosť, ktorú ozaj nemusím - snaha priživiť sa kde sa dá a to zrejme vyplývalo z neochoty pracovať nejak veľmi, alebo jedno z druhého. A to mi nepríde ako mužné správanie, prestal ma priťahovať. Nepíšeš či máte deti...alebo ak by ste ich raz mali, keď budeš na materskej s bábom tak čo bude robiť?

mladena
autor
16. dec 2014

no rozprávam sa s ním o tom, no akoby som hrach na stenu hádzala. Že veď je všetko v poriadku, tak čo sa mi nepáči. Robota ho už asi veľmi nebaví, no ani mňa moja a predsa ju robím a popritom si hľadám niečo iné, mám nejaké zámery, ktoré ma budujú a posúvajú. On si ani nič nehľadá alebo nevie čo by mal robiť. Ja mu hovorím, že treba mať vždy nejaký cieľ, že ľudia vždy presne vedia čo nechcú, ale nevedia čo chcú a to je zlé. Že treba myslieť na to čo chceš a nie na to čo nechceš. Lenže nemôžem myslieť či konať za iného, tak neviem čo by som ešte mohla pre neho urobiť. Mám pocit, že ja ho podporujem, ale aj ja sama by som niekedy predsa potrebovala podporu.

bibika55
16. dec 2014

@mladena Radila by som ti,aby si si s ním sadla a povyprávala sa ako to pôjde ďalej.Povedz mu čo sa ti nepáči a čo ťa trápi.Komunikácia dokáže veľa vyriešiť.

ivivaiveta
16. dec 2014

@mladena my sme mali uplne prehodene pozicie, nebolo to dobre..aj to tak dopadlo...keby sa mi to vratilo, ziadne take,ale ja chudatko, staraj sa..je absolutne spolahnuty, ze moze zahalat, kedze bez problemov vyzijete, lebo ty to zvladnes...ked hrach na stenu, ako pises, jedina moja rada, uber z plynu...uz vidim, ako si hovoris, ze "to by dopadlo"...ale neboj sa toho...takto si robis zle..a aj jemu, lebo ho nic nezenie dopredu..

mladena
autor
16. dec 2014

Ďakujem vám. Jeho správanie mi tiež nepripadá mužné. No a tiež si myslím, že asi sa spolieha, že vyžijeme, lebo ja to zvládnem.

1andrea111
16. dec 2014

@mladena ťažko sa taký muž zmení, základom je že to musí on sám chcieť a aj potom je to ťažko. Mám podobného doma s tým rozdielom, že ho nebaví ani domácnosť. Rozhovor ani podpora nepomôže. Ja som vydatá 20 rokov (2deti) a jediné čo som po dlhej dobe hľadania a po množstve rokov kedy som to ťahala ja, urobila, že som upustila, veľa upustila, veľa vecí jednoducho nerobím a nie sú. Neurobí on, tak ani ja. Dostalo sa to do stavu, že mu to začalo vadiť, ale nebol ochotný s tým nič robiť. Teraz mu to vadí už tak veľmi, že je ochotný pre to niečo robiť. Môžeme sa o prácu deliť, ale ja to sama už ťahať určite nebudem. A úprimne Ti neviem povedať, či sa po 20 rokoch niečo zmení.

klincek
16. dec 2014

@mladena aj pre mna je dolezite zit vo financnej istote (resp. sa tomu stavu co najviac priblizit 😅), ale za zlatokopku som sa nikdy nepovazovala 😉, tie maju ine ciele a ine sposoby..to len na odlahcenie.
Tvoje predstavy su v otazke penazi rovnake ako u prevaznej vacsiny ludi, a nemozno sa ti vobec cudovat. Toto by tvoj manzel mal pochopit. A rovnako by mal pochopit, ze ak ste rodina, mate sa o tieto veci starat spolu. Je zbabele nechat zabezpecenie rodiny iba na tvojich pleciach. Je fajn, ze uprace a navari, ale to sa predsa robi aj popri praci, nie? Ak nezabera normalny rozhovor, skus trochu pritlacit. Bud sa spamata a zacne robit ako treba, alebo ohrozi vasu spolocnu buducnost. Ja by som prizivnika netrpela. Nevadi mi potiahnut domacnost, ale urcite nie s vedomim, ze to robim preto, lebo tomu druhemu sa nechce 😖. A vyhovorka s urazom..no, nech je rad, ze nema nasledky a moze normalne fungovat. Kolki ludia by s nim radi menili.

natalym
16. dec 2014

@1andrea111 Napríklad čo nerobíš? Neviem si to predstaviť, čo neumyješ riad. Raz bude vypadávať z drezu.

1andrea111
16. dec 2014

@natalym lenže až keď ten riad bude vypadávať z drezu a nebude si mať muž do čoho a čo naložiť, až vtedy mu to začne vadiť. žiaľ, inak to nejde. áno, umývala som 15 rokov riad len a len ja. Teraz máme umývačku, nehovorím že ju nenaložím a nevyložím, ale rovnako dobre a často to robia aj moje už celkom veľké deti. Tie pomôžu, ale s mužom je to ťažko.

natalym
16. dec 2014

@1andrea111 Toto som skúšala. Bola som lenivá, neviem ani ten riad umyť. Áno aj u nás to robia deti, ale muž nie. Hoci keď vypadáva z drezu, vie kto to má urobiť. Hovorí tomu, že výchova.

alicka850
16. dec 2014

Ja by som pekne oddelila financovanie domacnosti,pekne napoly. Napoly stravu,hypoteku,najomne,vsetko. Ked bude mat takuto financnu zodpovednost,asi si nebude moct dovolit ak je zdravy marodovat.

natalym
16. dec 2014

@alicka850 ľahko sa hovorí ťažko realizuje.
Mám vyskúšané. Deti sú naše ale topánky nepotrebujú, bundy nepotrebujú, jesť im netreba, na čo im toľko toho kupujem staršia dcéra má od kamarátky mobil. V živote im kredit nenabil. Atď, atď.

klincek
16. dec 2014

@natalym to myslis vazne? 😕 😖
a preco ste stale spolu? ☹

mladena
autor
16. dec 2014

viete, rozmýšľam že on bol vždy taký, keď sme sa zoznámili, zatiaľ čo iní muži v jeho veku sa už snažili čo-to dosiahnuť, on bol pár rokov po rozvode, a bol finančná aj duševná troska, a vlastne som o neho zo začiatku vôbec nemala záujem, len on sa veľmi snažil si ma získať. Dá sa povedať, že vďaka mne a pomoci mojich rodičov u ktorých sme mohli bývať sa postavil na nohy, aj keď stále sme na tom skromne, vždy som sa ho snažila podporovať, vybavovala som rôzne veci- lebo on je v chodení po úradoch nemožný, pomohla aby mohol mať stálu prácu. Ale ja jednoducho nechcem hrať vo vzťahu donekonečna muža. Myslím si, že to hlavne chlap by mal byť žene oporou a to aj finančnou. Preto ma už unavuje, že keď je konečne všetko ako-tak v poriadku, tak jemu sa zrazu omrzí práca a stále niečo riešime (finančne).

mawka
16. dec 2014

takych chlapov je.... zena aby robila vsetko, o vsetko sa postarala, chlap si odrobi svoje, sem tam nieco doma pomoze a este potom bude hovorit ako ho zenska vyuziva 😀 kks. vlastne v tom su chlapi super - vyvolat v zene pocit viny, ze za vsetko moze ona. ja som uz tiez mala taku skusenost, LHK, surfing na nete, jedno dieta v kociku, druhe predskolak, ja v robote a byvaly ze ved si on hlada pracu. z hladania prace nakoniec bol pokec a skype, ja som bola prikratka, ale jeho terajsia sa s nim nebabrala veru. ta ho dava do pozoru. no a teraz co mam, to je pomaly to iste vydanie. on ma najtazsiu pracu, vsetci ostatni si valaju sunky. on to ma tazke, vsetko je tazke, doba je zla a ked mal/ma moznost vymenit job za lepsie plateny, tak zase milion dovodov preco nie a v konecnom dosledku to konci aj tak pri tom, ze za vsetko mozem ja. nezije s nami - mozem za to ja. za vsetko si mozem ja. a taky bonus, ked mi zvykne zavalit, ze ho mam na peniaze iba 😀 to ma vie pobavit. pretoze ano, boli casy, kedy mi velmi pomohol, ale vzdy to dostal do posledneho centu naspat. takze to nie je o tom, ze by ma nejak dotoval. byvanie si platim sama, vidime sa malo a este ma pocit, ze mu ublizujem. velmi by som si zelala mat feroveho chlapa. CHLAPA. ako je moj tatko napriklad. ten robi vsetky domace prace, sam od seba. mamka ho nemusela nikdy nahanat. mal velmi narocnu rpacu ako banik a aj napriek tomu sa s usmevom venoval nam, mamke aj praci v domu. vzdy si vsetko podelili. a ked bola doba, ze jeden z nich dlhsie bol na PN, druhy si nedovolil pindat. vzdy sa potiali. pre mna su uz taketo vztahy strasne vzdialene. a tesim sa, ak niekto taky ma aj dnes.

eeffka
16. dec 2014

@mladena toto akoby som citala o svojej kamoske, este aj vodic bol... ako sprosta tahala v praci nadcasy a panko doma
riesenie: rozviedla sa s nim, zavrela zhasla a on to doteraz nepochopil preco

mladena
autor
16. dec 2014

@mawka no presne aj môj hovorieva aku ma namahavu robotu ale zaroveň má milion dôvodov prečo si nenájsť inú.

natalym
16. dec 2014

@mawka Môj má teóriu, že on vie vyžiť aj z mála, ale ja to nedokážem. No ale nuly nedokáže žiť nikto, či som ja blbá?

natalym
16. dec 2014

@klincek Kebyže Ti viem odpovedať, tak Ti odpoviem. Nemala som si ho vôbec vziať, signály boli, ale láska je slepá.

alicka850
16. dec 2014

@natalym naco ti je taky chlap? Aby si ho este zivila?

mima4
16. dec 2014

@mladena

s tou PNkou, ci celodenymi peckami s tebou uplne suhlasim!! to je darebactvo.

Ale chciet od muza nadcasy kvoli peniazom? Vsak aj ten chlap ma rodinu, deti a chce byt s nimi... nemozes kvoli peniazom snazit sa prerusovat jeho puto s rodinou.

Je tu moznost, ze ty sa postaras o financnu stranku v rodine viacej a on o domacnost, mozno fakt ma k tomu blizsie a chce aj povarit, aj byt doma..proste aj tu je kopec zien, ktorym to takto vyhovuje, ze su doma...tak preco by mal byt tvoj muz diskriminovany. A ty sa zasa posnazis doniest viacej penazi domov - nikde nie je napisane, ze je tu uloha MUZA!!

Ale pokial si chcela lepsie financne zabezpecenie, mala si to zvazovat este ako slobodna zena a hladat si muza, ktory sa pohybuje v inych cifrach a teda lepsie sa vydat.

nasta55
16. dec 2014

@mladena tak moj maka od rana do vecera a je na cestach niekedy aj po vikendoch musi byt za pc aby urobil este papierovacky, neviem si predstavit ze by vylihoval doma, uz len on by sa citil trapne co uz mnohokrat aj povedal ked moja kamoska mala presne takeho partnera ako ty, je to nezodpovedne. Dokonca cez vikend aj navari kedze je to pre neho relax, treba sa s nim porozpravat, tak nie kazdy chlap je akcny a nahana peniaze do rodiny aby vsetko mala.

mawka
16. dec 2014

@natalym hej, lebo ON vyzije z mala a to okolo ho nezaujima. to jak ten moj teraz. ja napichana z toho sporaku, ze hura - vies, ako som pisala, nadsena, ze som si ho kupila cash v mojej situacii, atd. a on uplne salam parky. ano. prave preto lebo to neni JEHO sporak, to neni JEHO byt, to neni JEHO problem. iste, ked jeho mamicka mu doma uvari a on taku vec ako sporak riesit nemusi. to, ze na tom sporaku varim jedlo, ktore je aj on, ked je u nas, to ho nenapadne. takze ta uplne chapem 🙂
najlepsie, ze on tu kupu sporaka berie u mna ako samozrejmost. sak co, kupila si si. super. to je cele. ale ze by sa zamyslel nad tym, ze jaj ale ona sama, dve decka, ma toho dost, este aj sporak si kupila sama, vianoce riesi sama, atd... nie, to nevidi. nechce vidiet. proste je to pre neho samozrejme, ze sa postaram. grrrrrrrc. este dva tyzdne a ulavi sa mi.

nasta55
16. dec 2014

@mima4 chlap ma byt chlapom a nie zenskou. ;)

mima4
16. dec 2014

@nasta55
myslim si, ze v 21 storoci vieme, ze chlapa chlapom nerobi zarabanie penazi a zenu zenou varenie a upratovanie 😉

0silvia0
16. dec 2014

@nasta55 ale niektoré ženy sú skoro ako chlapi, myslím, že v niektorých domácnostiach to môže fungovať aj opačne, ale samozrejme obaja partneri by sa mali na tom dohodnúť. Poznám chlapov, ktorí to s deťmi vedia naozaj lepšie ako ženy 🙂 a aj domáce práce im idú v pohode od ruky.

mawka
16. dec 2014

@0silvia0 to je pravda. ale zena by mala stale ostat zenou a chlap chlapom. vo vela pripadoch ma zena gule preto, lebo velmi ina moznost nie je. a niektore sa, samozrejme, rozhodli tak dobrovolne. ja mam gule, ale velmi rada by som ich uz zvesila a mala pri sebe chlapa. CHLAPA. byt dva v jednom je dost vycerpavajuce po case 😉