Triedenie vecí na potrebné a nepotrebné

mijunik
26. jún 2014

Ahojte, potrebujem radu ohľadom triedenia vecí v domácnosti na potrebné a nepotrebné. Ide o to, že ja som z domu naučená, že veľa vecí sa "na niečo zíde" a "pre istotu si odlož, veď to jesť nepýta". Doklady o zaplatení kadečoho, výpisy z účtu, šeky, ktorými som platila obedy iks rokov dozadu - to si poviem, že dobre, asi to treba odkladať. Ale napríklad potvrdenie z pošty o podaní doporučeného listu alebo dobierky, keď som posielala cez bazárik veci - treba mi to odkladať? Alebo aj tie rôzne doklady o zaplatení kadečoho - ako dlho to musím skladovať, aby si niekto po rokoch nepovedal, že som niečo nezaplatila? Baby, fakt to myslím vážne, možno pre niekoho nepochopiteľné, že toto riešim, ale ja som už zo seba chorá, lebo sa neviem zbaviť hovadín. Nehovorím, že som chorobný zberateľ, to našťastie nie. Ale mám poodkladané napríklad maturitné oznámenia, promočné oznámenia, svadobné oznámenia. Rozmýšľam, že to povyhadzujem, len sa neviem k tomu akosi nakopnúť. A tak som zahádzaná papiermi, asi aj zbytočnými, som na seba naštvaná, že s tým neviem urobiť poriadok. Len sa (s výnimkou tých oznámení) bojím, že čo ak vyhodím niečo, čo potom budem (zákon schválnosti) potrebovať. Alebo tu skladujem bločky, že ich zaregistrujem. Nechce sa mi, ale stále verím, že vyhráme... 😀 Baby, funguje to vôbec? Fakt niekto môže vyhrať alebo to registrujem zbytočne? A čo obrázky, čo kreslila dcérka odkady vie kreslit? Má osem rokov a ja sa neviem vzdať jej prváckych zošitov a obrázkov ešte zo škôlky. Alebo potvrdenky o zaplatení na pohotovosti... Zaujíma ma ako to riešite vy, čo všetko vyhadzujete a čo odkladáte. Aj iné veci, hocičo z domácnosti. Manžel je naštvaný, že tu máme neporiadok, čo je pravda, máme málo miesta a veľa vecí. A nevieme sa pomestiť tak, aby bol poriadok. Tak čakám na vaše rady, snáď sa mi to podarí z ľahkým srdcom a bez obáv pretriediť. Ďakujeeeeem. 🙂

juliana77
26. jún 2014

@mijunik A máš vážne 38r.?

mijunik
autor
26. jún 2014

@juliana77 Áno, veru mám 38 rokov... Ja viem, že to znie fakt čudne, že sa na takéto veci pýtam, ale keď sa spýtam manžela, tak povie "všetko to vyhoď"... ☹ Takže som si povedala, že sa popýtam tu, verím (dúfam), že nie som jediná s takýmto problémom. Ešte k tomu som na rodičovskej dovolenke, čo samé o sebe je záťaž na psychiku, možno preto mám pocit, že to tu celé na mňa padá a chcem sa z toho vymotať.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domak2
26. jún 2014

@mijunik ja ti celkom rozumiem, aj ked uz som so sebou trochu zabojovala a vzdy po nejakom case pretriedim veci a bez lutosti zahadzujem. Skus to pretriedit na dolezite , menej dolezite a blbosti , ktore ked nevidis tak ti nechybaju. Urcite by som nejake dcerkine kresby odlozila, ale zas nie kazdu carbanicu. Pripadne ak mate nejaku pivnicu alebo garaz, tak to tam supni a ak sa toho dva roky nedotknes tak to vyhod 🙂

cobhan
26. jún 2014

doklady skladujem 5 rokov, ani so minutu viac
vypisy z uctu vsetky - viem, ze mi ich banka na poziadanie vyda, ale podla mna je lepsie ich mat, je to rychlejsie ako to objednavat v banke, zvlast ked treba zrazu dolozit nieco z roku 2010
seky, ktorymi si platila obedy uz fakt nepotrebujes 🙂
faktury za tovar objednany z netu skladujem rok, potom vyhadzujem, pripadne po dobu zaruky tovaru..zalezi od toho, co som kupila
potvrdenia z posty a predaj veci v bazariku..sprav si na to krabicku a tam to jednoducho nejaku dobu skladuj
Oznamenia mam vacsinou v skatuliach od bonbonier, pekne rozdelene (maturitne, svadobne, promocne) a ked mam chut, tak sa k nim vraciam, su to pekne spomienky, nevyhadzovala by som to, aspon nie veci od urcitych ludi 🙂
Zosity zo skoly a vytvory zo skolky...vytvory - to najkrajsie odlozit, vybrat fakt par, mozno jeden-dva za rok, tie si nechat a zvysok, ked to chces, naskenovat do pocitaca a uchovat v el. forme
Registracia blocikov neviem, nezijeme na slovensku, viem len, ze take cosi existuje

Mas este nieco, co treba pretriedit? 😀

bubelko
26. jún 2014

@mijunik potvrdenia o poslani predanych veci si odkladam, pokial ich dotycna osoba nepreberie. vypisy z banky - len cca. 5r. blocky pri veciach, ktore maju garanciu - kym trva garancia.
ale napr. mam doma sanony kde su doklady k bytu - opravy, veci suvisiace s udrzbou, nabytok, etc.
zaplatene seky - kym neodidu peniaze z banky. potom vyhadzujem. ak by doslo k podozreniu, ze som nezaplatila - banka ma svoj archiv, takze ak treba, vyziadam preverenie platby.

mijunik
autor
26. jún 2014

@cobhan Zajtra sa poňúram v šanóne, ktorý je už fakt plný a napíšem, s čím si ešte neviem rady. 😀

cobhan
26. jún 2014

@mijunik 🙂
kludne ak ti treba pretriedit aj nejake ine veci, tak napis 🙂

mijunik
autor
26. jún 2014

@fidka79 No veď toto, že aj mne je ľúto vyhodiť tie obrázky, keď si predstavím, s akým zanietením to Ľubka tvorila... Máme aj synčeka, v júli bude mať tri roky a to bude zase to isté - niečo nakreslí a ja to budem chcieť odložiť... A tie doklady - áno, ono to zaváňa už pomaly paranojou, ale čo ak sa niekto po rokoch rozhodne, že "toto si neuhradila" a ja, že "uhradila, ale už som vyhodila doklad, doteraz ste ho nepotrebovali" a on, že "smola...". Neviem aká je lehota na prípadné vymáhanie takýchto akože nezaplatených vecí, tým pádom teda ako dlho musím odkladať tie potvrdenia.

cobhan
26. jún 2014

@mijunik tak vyhod len doklady o ktorych vies, ze mozes, napriklad za tie obedy. Zvysok si mozes rozdelit do skupin, napr. oprava domu a ponalepuj tie doklady v casovom slede na A4 a tak zaloz. Ja tam mam spravene doklady o zaplateni zo skolky. Ked budem musiet zdokladovat kolko tam slo rocne, tak to len naskenujem alebo prefotim a dolozim - je toho trosku viac, lebo platim tyzdenne, takze na kazde 2 mesiace mi treba jednu A4 obojstranne.
Pre vytvory nasej malej mam sanon - ma dva roky, cosi nosi zo skolky, cosi robime doma, zatial to davam vsetko tam a casom to preberiem a necham len tie najlepsie...pripadne ked bude vacsia, tak si sama vyberie, ktore si chce nechat.
neviem ako kde, ale vacsinou sa veci doklady skladuju cca 5 rokov, mozno pri socialnej a zdravotnej poistovni by som spravila vynimku 🙂 a skladovala do konca zivota..pripadne ak splacas hypo tak asi tiez, banky maju v papieroch velakrat bordel

mijunik
autor
26. jún 2014

A ešte mám napríklad potvrdenia od zubárky, čo som platila, tiež neviem ako dlho to mám skladovať... Alebo potvrdenka z krajčírstva, čo manželovi pred týždňom nohavice opravovali. A čo manžela vytáča asi najviac, je malé oblečenie, z ktorého už deti vyrástli. Mám to v jednej taške, niekedy sa mi podarí niečo aj predať a čo sa už predať nedá, to čas od času odnesiem na Kramáre na detskú kliniku, tam sa tomu tešia, ale zvyšné veci, ktoré sú ešte predateľné tu zavadzajú a ja ich nechcem odniesť do Humany, lebo ich chcem predať. Manžel to nechápe. Tiež si pripadám ako taký škrečok. Ale tak zase keď vidím ako majú svokrivci zahádzané izby, tak to je iná sranda... To oproti nim tu máme krásny poriadok a prehľadne. Oni sú zlatí, ale teda škrečkujú. Svokra sama povedala, že je vetešník... 😀

stefka33
27. jún 2014

@mijunik Tak ja mám bločky v jednej taške a naposledy som registrovala v januári. Chystám sa ich pretriediť a vyhodiť. Nepoznám nikoho kto by vyhral a nepoznám nikoho, kto by poznal niekoho kto vyhral. 😀 Nevyhadzuj nič zo zdravotnej a socialnej poisťovne - nikdy, rovnako Upsvar. A v podstate to mám doma podobné. Mám aj prijmové pokladničné lístky o zaplatení prenajatého bytu z roku 2007 ktorý dávno zmenil majiteľa, ústrižky šekov za obedy spred 5 rokov, bločky z prerábky bytu, manžel má všetky výplatné pásky za 16 rokov čo pracuje a kopec ďalšieho bordelu (síce dôkladne uloženého a označeného v obálkach, krabiciach). A keď voľačo potrebujem, tak to just nemôžem nájsť. 😖 Naposledy záručný list na dosť drahú batériu do kuchyne, ale potom som našla blok našťastie. Nie si sama čo sa s tým trápi. Dnešná doba človeka núti byť opatrný.

skoricaxx
27. jún 2014

ahoj - no sprav upratovanie a pokus sa vyhodiť aspoň niečo - nabuduce to bude ľahšie, napriklad bločky čo si odkladala kvôli záruke staršie ako 2 roky šup do koša, ak máš niekde návody na veci nechať jeden v slovenčine ostatné šup do koša aj od vecí čo už nevlastníš, doklady o platení školky detom čo súdávno školopoviné, to čo si predávala v bazáriku viac ako pred mesiacom šup s tým preč,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,to je len príklad snaž sa najsť aspoň jeden druh dokladov čo dnes vyhodíš, o týždeň možno ďalší.

!!!!Nevyhadzovať nič z úradov ako socialka, poistenie, zdravotné a zamestanie!!!!!

eeffka
27. jún 2014

@fidka79
@mijunik

baby veci starsie ako 3r vas nikto nesmie nutit znovu dokladovat. Aj keby ano, treba sa odvolat na premlcanie a cau lasko. takze pre chronických zberacov, dajme tomu 5r nech mate dusu na pokoji 😀 , jedine co skladujem dlhodobo su pracovne zluvy, KP k bytu a vysvedcenia.
chytim a vyhodim, lahke 🙂 , ja vyhadzujem vsetko co netreba, oblecenie co som nemala 2r na sebe, blocky mame v 1 krabici, raz za 2r prehadzeme, vyhodime, detske kresby som skladovala, kedze moja dcera ma nadanie ale po tom ako sa z hlavonozcov stali malby ( ma 9r) som fakt pekne kusky nafotila a vlepila do rodinných fotoknih (album) a vyhodila. vyhadzujem aj muzove veci ( este nehladal za 7r)

mokon
27. jún 2014

@mijunik no tak ja tiež skladujem ako Ty, všetky bločky,kresby, zošity, atď... Veci popredávaj, je tu súkromná skupina aukcie, predáva sa od 1 €. Veci popredáš, nemusíš vyhodiť, nebude Ti ľúto, ešte aj nejaké € zarobíš.

marllik
27. jún 2014

@mijunik
Mne napadlo k tym detskym dielkam.. vystavit, potesit sa, ked pridu nove, tak stare odfotit a vyhodit (tak aby to dieta nevidelo..asi) a v pc si mozes skladovat kolko chces, je i spomienka i poriadok ;)

stefka33
27. jún 2014

@eeffka Ty nepozeráš lampáreň, občan za dverami a podobné relácie? Ani netušíš ako veľmi sa mýliš.

kaktusik007
27. jún 2014

@mijunik ja si myslim ze toto je normalna otazka 🙂
ako pise
@stefka33 - nikdy, naozaj NIKDY nevyhadzuj veci z upsvar, socialnej poistovne ci zdravotnej poistovne!!!!! Mne prislo zaplatit veci spred 10 rokov --- nasla som v sanone, zdokladovala... Inak by som mala bud na krku exekutora, alebo by som si zdravotne poistenie zaplatila za nejaky ten mesiac opat :( Oni v tom maju bordel a niekedy ak prechadzaju ze na novy system -- tak im to rozhodi data v databaze... zial... a ja som bola jednym z X ludi, o ktorych sa data o tom, ze hradili poistenie sami, stratili...

Vypisy z uctu, kreditiek a inych veci -- skartovat po 5 rokoch - max 10. Ale 11 rocne uz fakt nepotrebujes.
Blocky za nakup -- vacsie veci a nabytok ak to vojde do jedneho sanona, mam aj 15 rocne, ak ten sanon je plny -- starsie nemilosrdne prec a ostali len za chladnicku, pracku a tak...
manualy k spotrebicom -- vzdy bez milosti vyhodim jazykove mutacie a nechavam iba slovensku cast a iba do casu, kym spotrebic mam a kym funguje
blocky od potravin a beznych veci -- odkladam, pretoze som rozvedena a potrebujem v konani o vyzivnom... inak by sli bez milosti prec
par zositov, oznamenia zo strednej, svadobne a podobne -- je to vsetko v jednej skatuli... uz 15 rokov stale v tej istej a uz minimalne 5 rokov je to odsunute v pivnici a ani raz som to nepotrebovala sa na to pozriet a spominat... ale vyhodene to nie je.
Kresby deti -- odlozene. Vsetky zo skolky. ALE - moje deti maju 3 a 4 roky, cize je to u jedneho za 2 skolske roky a u druheho za rok.... ako sa k tomu postavim ked budu mat 8, neviem -- ale zase nie je toho az tak vela aby som to musela vyhodit. Pisanka zo skoly -- to by som vyhodila nechala by som vsak ziacke knizky.
veci po detoch - darovala som do detskeho domova... skusala som predavat, ale ta komunikacia s kupujucimi, fotenie veci, a vsetko okolo -- akoze aj ked nemam peniaze a ak by som to dala za euro tych 50 by som mala minimalne -- rozhodla som sa to darovat. Este som im to aj doviezla - a bola som stastna, ze som sa toho zbavila.
doklady za byt, rekonstrukciu a tak dalej -- vsetko nechavam. tiez vyrocne listy poistiek a podobne..

kaktusik007
27. jún 2014

@eeffka zdravotna poistovna a socialna poistovna a danovy urad -- premlcanie 10 rokov, na niektore veci sa dokonca ani premlcanie nevztahuje 😀 😀 😀
takze.... toto by ti fakt nepomohlo, vyhodit veci, ktore dokazuju ze mas vsetko voci uradom OK...

a potom -- zapoctove listy zo zamestnani.... tie potrebujes dokladovat ku dnu podania ziadosti o DOCHODOK.. cize normalni ludia v tych 62 rokoch, takze ano -- to treba lajstro skladovat aj 40 rokov ako oko v hlave 😉

stefka33
27. jún 2014

@kaktusik007 To si ozaj mne adresovala? 😀 Nepomýlila si sa trošku? 😉

eeffka
27. jún 2014

@kaktusik007 ale sak pisem ze pracovne zmluvy a doplnam veci suvisiace s pracovnoprávnymi pomermi 😀 skladujem
ale ake socialky, zdravotky... som zamestnana, vsetko riesi moj zamestnavatel, ake blocky ??? uvery, dane vsetko platim uctom, banka skladuje hadam aj 100rokov...
skor mam dojem ze je to problem ludi co ako dinosauri stoja kazdy mesiac na poste so sekmi v ruke, ja platim hotovostou asi len noviny v stanku a zmrzlinu

a poistky som zabudla, cele to ma asi 25cm na vysku za 10r samostatného zivota mojeje rodiny

kaktusik007
27. jún 2014

@stefka33 som ta spomenula -- si to precitaj vsetko 🙂 som pisala autorke, ze presne ako pise stefka 33 aby nikdy nevyhadzovala... a tak dalej 🙂)
@eeffka socialky, zdravotky -- prihlasovanie, odhlasovanie... napriklad.. mas deti, cize minimalne si sa mohla prihlasit aby za teba stat platil dochodkove... a to, ze si cely zivot zamestnancom -- Ok.. . to si ty. Ja som bola nezamestnana, dobrovolne nezamestnana, bola som potom student - cize stale som sla do zdravotky a podavala prihlasku, ze som sice poistencom statu, ale menilo sa mi pismenko... no a tieto papiere treba proste odkladat 🙂
a ked pride ze eviduju voci tebe dlh na poistnom, staci, ked vezmes prihlasku z roku 2001 a dokladujes s nou, ze tuto zmenu si im hlasila --- a ze bordel je na ich strane.
Ak by si ten papier vyhodila -- nemala by si sancu. Pretoze oni ta mozu postihovat aj za to, ze nenahlasis zmeny do 8 dni ako mas -- aj ked ano, teraz uz je to lepsie, vela veci vybavis na jednom mieste a ak si otvoris ci zrusis zivnost, oznamenie na danovy a zdravotku ide automaticky.... no par rokov dozadu to este nebolo..
inak suhlasim s tebou - dolezite platby platim z uctu. Prave preto, aby som nemusela skladovat seky a podobne kraviny

stefka33
27. jún 2014

@kaktusik007 Aha 😀 Ušlo mi - ako píše. 😀

eeffka
27. jún 2014

@kaktusik007 vies tak rozmyslam ze ja som stastny clovek ,lebo ja som stale vykryla MD tak ze netrebalo nic robit, vsetko riesil zamestnavatel a je pravda ze som bola len skolak a len zamestnana.

Jeden jediny raz mi prislo, zo zdravotky ze som 3r neexistovala, a aj to som bola v tom case na vyske, to som tam isla, oplieskala zenskej o hlavu diplom, nech skusi poratat roky a nech neotravuje mna ale skolu.
a zo socialky mam zasa papier asi z pred 3rokov, kde mi poslali nieco take ako prehlad mojej doterajsej cinnosti, takze toto mam odlozene tam mam zmapovaných 10rokov prace na 1 papieri. Inak taky papier vam vystavia na ziadost.

slunce3
27. jún 2014

Ja ti poviem tiez mam koou paierov ale čo sa mi stalo 2006 mi corkli op a v v 2012 som bola na fizlici odd. Proti organizovanemu zlocinu ze sa nasiel v nejakom byte s vyrezanou fotkou a nieco sa s nim aj bralo na splatly,nastastie som stale mala doklady o nahlaseni lradeze aj ked si myslim ze by si to dohladali ak by som nemala ale bolo to kopec behaciek, prezerani foto ci miekoho poznam a pod. Keby som ten debilny papier nemala zabila by som viac casu behanim a to som asi mesiac v kuse bola kade tade. Taze dobre zcas co vyhodis

emily76
27. jún 2014

@mijunik ja si odkladam iba doklady, vysvedcenia, zmluvy.. blocky na drahe veci skladujeme len pokym je vec v zaruke, inak sa vyhodia.. male veci hned ako ich uz decka nenosia balim do krabic a mechov a posuvam dalej bratovym malym... po starsom synovi som ich 2x za rok s nim poskusala a co mu uz nebolo dobre, dala takej socialne slabsej rodine.. im to pomohlo, mne neublizilo.. 😉 Mam odlozene aj nejake obrazky, priane na vianoce od syna.. ale ziadne kvanta papiera... len par kuskov, aby som mala pamiatku. Stare seky, z cias, ked som este platila sekmi som po par rokoch povyhadzovala... teraz platim vseko z uctu a tam sa to da v pohode dohladat cez IB, ci a kedy bolo zaplatene.. ja si ani vypisy z banky uz nedavam posielat v papierovej forme. 😉

janinah
27. jún 2014

skús si veci potriediť do krabíc alebo menšie kôpky papierov do obalov a tie označ.....skladujem všetko čo sa týka mojej práce,prac.postup a výpl.pásky....bločky len tie na drahšie veci....papiere od poistiek,faktury od opráv...dôležité doklady ako rodné listy a pod.....čo však odporúčam je "krabica spomienok" mám tam napr. kresby mojich detí na deň matiek,zošit z 1. triedy apod....veci na predaj malé po deťoch mám v jednom kufri a ten je pod posteľou,teda nezavadzia.....hlavne si to zošoruj kým siRD,potom nebudeš popri práci stíhať také "maličkosti" robiť 😉

moonlight1210
27. jún 2014

ako ti uz povedali:
blocky nad 2 roky vyhod - reklamacia uz neplati.
doklady o doporuceni - ak sa vec uz vybavila, mas k nej odpoved od adresata (teda asi nejakého uradu) - vyhod. potvrdenim o tom, ze list dostali je ich reakcia na ten list.
na svadobne oznamenia a pod. si zaloz jeden sanon, polep si ich na stranky, alebo si vezmi euroobaly, kazdy v strede presi napoly, urob druhy otvor, nech ma kazda A4 dva vacky a naukladaj si to prehladne tam. typujem, ze viac toho ani nemas ako jeden sanon. alebo ich nahadz do jednej skatule urcenej len na taketo spomienky.
doklady o platbe za inakso a pod - tie mam podla typu v sanonoch (voda, elektr a plyn spolu, najom a ine zase spolu, nech nemam X sanonov).

coho mam vela - su zakladace s navodmi na pouzitie k roznej domácej technike. to nevyhadzujem, len posuvam aj s tou vecou, ked darujem, alebo vyhodim, az sa ta vec neopravitelne pokazi a vyhodi sa.

zivotne potrebne doklady - vysvedcenia, VS diplomy, zapoctove listy, rodne listy, atd, skladujem v dvoch sanonoch, ktore presne viem, kde su a keby horelo, beriem ich so sebou.

na detske kresby zo skolky som zalozila kazdemu jeden sanon, napchala aj po tri kresby do jedneho euroobalu a pozakladala. raz nech si to vyhodia sami.

na uz nenosene oblecenie pouzivam sacky a zberne kontajnery, co mame po celom meste.
oblecenie, co mas aspon rok vzadu v skrini a neobliekla si ho uz, vyrad. isto uz mas kupeny podobny kusok v modernejsej verzii. pokazene, vychodene topánky (hlavne detske, z ktorych dieta odrastie za jednu zimu ci jedno leto) rovnako vyrad.

rozne odrezky, kusky pracovného materialu, co ste pouzili - ak ho do roka nepozijes, aj tak zabudnes, ze ho mas a pojdes kupit novy. takze vyhodit.

ak skladujes rozne kusky latok a nemas cas z nich sit - daj ich prec alebo niekomu. aj tak ked sa k nimi po rokoch dostanes, uz nebudu moderne a pojdes si kupit ine.

hracky sme darovali skolke.

a kazde dieta ma zalozeny kufrik s "prvymi vecami" (topanocky, cumlik, prvy cestovny listok, prvy listok do cirkusu, ... a podobna nostalgia 🙂 )

viera27
27. jún 2014

U nas to skladuje manzel, ale ma pekne rovnake sanony, do ktorych to zaklada. Sanony ako auto- vsetkosuvisiace s autami, opravami ard. Sanon Poistky a Banky (ked sa nedajboh nieco stane, hned viem kde mam hrabat), sanon Dom - dokumentacia k domu, sanon Socialka a lekarske spravy atd atd. Asi 10 ich ma, prehladne ulozene. A budete sa smiat, ale uz par krat nam to dost pomohlo. Napriklad ked socialka poslala list, ze pred desiatimi rokmi nemal cca tri mesiace zaplatene odvody, obratom im isiel zaznam o studijnom pobyte, ci co to bolo. Ked mi z lekarskej karty zrejme niekde zapotrosili vysledky rezonancie, samozrejme mal kopie. Ked som minule zablokovala svoj mobil, mal PUK aj PUK2 kody na odblokovanie. Stavebna sporitelna nam akosi stale nechcela vyplatit sporenie, lebo vraj este to sme nedali, ani to.... Vyhodil pred nich kopku dokladov o prevzati dokumentov s datumami a peciatkami a bolo. Ked sme darovali auto svagrovi, dostal presny supis vsetkych oprav a zasahov, co na nom boli robene. A tak. Ako vravim,a vcelku sranda. Obdivujem ho za to. Ale blocky o nakupoch ci zaplateni pohotovosti fakt neodkladme, na to kasleme.

janulik2008
27. jún 2014

čo sa týka oznámení napr. maturitné alebo svadobné tak to máme odložené aj my. raz som pozerala a našla som mat. oznamko môjho otca ale šeky mama tiež moja odkladá ale iba za jeden rok alebo zbiera ... zbiera a ptm všetko chytí a vyhodí :D