Zadĺžení a zúfalí rodičia

rony192
10. jan 2015

Ahoj, chcela by som poradit, co a ako mozem urobit, aby som pomohla rodicom v tom, aby prestali brat pozicky. Oni su na dochodku uz a ja mam male dieta, nema ani rok, manzela nemam, rodicia sa postupne dostali do dlzob, brali si od nebankovych subjektov, stale sa to zhorsovalo, ked som zacala mat uz naozaj denne na ociach ich zufale tvare, nervozni su stale, ked sa nato opytam utocia, su agresivni slovne, nechcu si to akoby priznat predo mnou, ale dobre vedia kde sa ocitli a su zufali, ale predo mnou to akoze taja, ale vedia, ze uz ani to nejde... pripada mi to, akoby mi nechceli nieco povedat, aby ma to nezlozilo, alebo co, otec je uz hotovy, taky totalne zufaly je uz asi tri mesiace, na matke to az tak nebadat, na otcovi ano. strasne sa asi trapia a nevedia si asi pomoct, ja vobec neviem co sa deje a ci je to take ako si myslim, hned ma zrusia ked sa pytam, aj som skusala s otcom kludne, rozumne komunikobvat, milionkrat, pytala som sa, co sa deje, ci sa nieco deje, ci nepotrebuju pomoc, ci nemaju problemy ktore nezvladaju atd, povedala som, ze to na nich vidim, tiez vidim co im chodi cez sms a postou, same nebankovy s niecim... pozicky maju otec spominal raz asi cez 13 000eur, ale nic viac neviem.

nevyznam sa v tom, oni brali velakrat, to sa nazbieralo, chcem sa opytat, to mohli aj z viacerych nebankoviek brat? a cim potom rucili v kazdej? alebo ako to je?

ako sa ja mozem dozvediet, v akom to je vsetko stave, ci dom nie je zalozeny,atd?

raz som im uz uplne vykricala nech sa uvedomia a zastavia to, potom prisli s tym, ze ked sa teda bojim o nich o dom, tak ho prepisu na mna... to znamena, ze dom nemame v zalohe? ked ho teda vraj prepisu kludne na mna? a cim rucili teda? neviem vobec o co tu ide, ale viem, ze potrebuju pomoc. uz su ako narkomani...

pomozte prosim.

natalym
10. jan 2015

Pozri si na internete kataster. Bývate spolu? Asi áno. Asi majú ten dom založený, to je zlé. Musíte to riešiť, lebo zostaneš bez bývania a ešte aj ich budeš mať na krku. Tlač na nich, čo všetko majú, nech ukážu. Prečo si brali tie úvery?

svetluska82
10. jan 2015

@rony192 moja mama sa tak zadlzila.najprv tovar na splatky.nesetrila nikdy nic aj ked otec dobre zarabal. Potom bezhlavo kupovala tovar na splatky.neskor jej poslali kartu s kreditom a uz to islo.urpky nenormalne.tampomoze len to aby uz da viac nezadlzovali. Ak maju katy s kreditom od spolocnosti yak zobrat aby nevyberali hotovost . Zistit uroky a splacat. Pripadne ak su uroky vysoke zobrat uver z banky s mensim urokom a splacat.ale zrejmeim banky uver nedaju ak brali z nebankoviek.

natalym
10. jan 2015

@svetluska82 Od témy. A ako to riešil otec?

pribinak
10. jan 2015

Ak dom este nie je prelisany, tak rychlo ale fakt rychlo prepisat, hned v pondelok klusat na kataster

Ak sa boja, ze ich ty vysackujes, mozete u pravnika psisat, ze budu mat pravo na dozitie v dome

svetluska82
10. jan 2015

@natalym nijako.nevie o tom. Problem nasich bol ze otec zarobil a vela.mama minula hned a vela. Potom otec si myslel ze je vela nasetrene tak chcel kupit kosacku a take veci do domu. Mamy sa opytal ci su peniaze.pivedala jasne ze su. Zobrala zlatu kartu a sup kupila. Mama robila upratovacku zarobila malo. Ak nezaplatila splatku tak jej priratali 100 percentny priplatok. A tak stale dookols ax doteraz.

natalym
10. jan 2015

@svetluska82 A teraz ako? Koľko to už trvá? Otec furt nič?

rencici27
10. jan 2015

Chod na kataster portal tam sa dozvies ci je dom zadlzeny ale nehnevaj sa nebankovkam sa ruci majetkom... a presne nebankovkam ide o to aby ta obrali o vsetko ...napis ako si dopadla mozes aj spravu..

svetluska82
10. jan 2015

@natalym trva to uz asi 15 rokov.teraz splaca a kupili za posledny rok len gauc a kosavku.takze sa to zmiernilo.mama nikdy nevedela hospodarits peniazmi

zuzulik1234
10. jan 2015

Ty budes po nich dedit ich dlhy, myslim, ak si ich jedine dieta, ak nie tak deti celkovo. Je mozne ich pozbavit robit pravne ukony sudom. 13 000 v dnesnej dobe je sakra vela penazi preboha!

natalym
10. jan 2015

@svetluska82 Ó Ty kokos. 15 rokov. Dúfam, že ja to takto nepotiahnem. A oco čo?

natalym
10. jan 2015

@zuzulik1234 Pozbaviť na právne úkony je beh na dlhú trať, to nie je také jednoduché. Jedine pritlačiť a zistiť čo naozaj majú a riešiť. Postaviť sa k tomu čelom. Tlačiť, po ´dobrom, po zlom. Otvárať poštu, sliediť. Nenechať sa ukecať.

pribinak
10. jan 2015

@zuzulik1234 na pozbavenie treba dgn od psychiatra, navrh na sud, posudky, dalsi sud, .... mas predstavu kolko to trva?

toto treba riesit hned v pondelok = smer kataster

natalym
10. jan 2015

Na intenete to vidíš či je založený aj v koho prospech. Dá sa pozrieť hneď. A nie je, rýchlo prepísať.

svetluska82
10. jan 2015

@natalym nic flegmos si mysli ze vsetko je splatene.on dal peniaze vsetkymame a nestaral sa. Si mysli ze je vsetko splatene a to vie leno jednom uvere na kosacku.domom nikdy nerucili. A ty tiez z nebankoviek?

zuzulik1234
10. jan 2015

kazdopadne nech sa autorka informuje u pravnika.

natalym
10. jan 2015

@svetluska82 Och to je blbé. Ja mám Quatro a Poštovú banku a nejaké drobnosti, to už je pomaly splatené. Kurnik ani spávať kvôli tomu nemôžem.

draik
10. jan 2015

Dostanete sa len k verejne prístupným údajom, ako je napríklad kataster. Ak vy Vám dom darovali, daný úkon by bol zo strany veriteľov pomerne jednoducho úspešně napadnuteľný.

pribinak
10. jan 2015

@rony192 jasne, ze moze mat uvery z vaicerych nebankoviek

svetluska82
10. jan 2015

@natalym nasi quatro a home kredit.no aspon postova banka je banka. A naco si brala uver? Si kupovala daco? A v akej vyske ti este ostal uver?

natalym
10. jan 2015

@draik Tohto by som sa obávala aj ja. Ale bez toho, že to nebude vedieť presne koľko komu a v akom je to štádiu sa nepohne.

natalym
10. jan 2015

@svetluska82 To je už do súkromnej. Nie je v tom až taký veľký rozdiel. Tieto spoločnosti postupujú rovnako.

rony192
autor
10. jan 2015

@rencici27 neviem to vyhladat na nete v katastri, pretoze obec je nejak inak cislovana a podla nasho cisla najde iny dom, pozriem to este. nechcu nic vraviet, utocia.bojim sa a je mi ich luto.

saratoga
10. jan 2015

Kataster si vies pozriet cez net ci je zalozne pravo a ak je dom zalozeny hoci ktorej spolocnosti nevies na LV zapisat dozivotne pravo ani cez pravnika, zakon to nedovoluje....ale daju sa nebankovky zhrnut cez banku na jednu splatku aj dochodcom, pracujem s tym kazdy den tak ze mam skusenosti. To to moje riesenie a samozrejme prepisat dom na seba a jedneho dna ked sa pominu vzdat sa dedicstva to vies spravit len pri dedickom konani ak chces pokecat napis

rony192
autor
10. jan 2015

@pribinak a cim potom v kazdej rucili?

svetluska82
10. jan 2015

@natalym ved uz len splacat...a trenovat pevnu volu nepodlahnut tomu zas

natalym
10. jan 2015

@rony192 A podľa vlastníka, však podľa mena hľadaj.

rony192
autor
10. jan 2015

@saratoga hej chcem, len teraz nestiham, mam v tom bordel, citam zatial toto tu.

jajka71
10. jan 2015

ist na centrum pravnej pomoci, zobrat so sebou vsetky podklady o dlzobach a cim skor to riesit, lebo ked sa to taha roky, tak to moze dopadnut velmi zle a nielen pre rodicov, ale aj pre ich deti a vnucata, lebo nebankovky neprestanu, kym sa im nesplati to, co su dlzni a co podpisala/i, nebankovky sa nevzdaju,
v zasade nemuseli rucit domom, ale nebankovka ked pozicala vela penazi, istotne si bola vedoma toho, ze ak nebudu platit, moze siahnut na majetok dlznikov, preto by som to neodkladala na neurcito, lebo to moze skoncit velmi zle!

natalym
10. jan 2015

@rony192 Majú dôchodok. To je istý príjem.To im dajú hocikde.

rony192
autor
10. jan 2015

@natalym diky.. ja som uz mimo... a to tam bude ze je zalozeny???