Ako ušetriť?

novamamima
19. mar 2013

Ahojte maminy, minule som tu narazila na jednu tému kde sa diskutovalo o tom ako ušetriť a nasporiť po pri materskej. Mne ale napadlo ako sa dá šetriť na potravinách, ale tak aby zasa netrpelo naše zdravie. Ak máte nejaké tipy, dobré receptíky tak sem s nimi. 🙂

fra
19. mar 2013

už som to sem niekde davala, ale dám ešte raz, zaujímavé námety aj ked asi nie všetky realizovateľné
http://delikatesy.etrend.sk/reci/ak-vam-dam-33e...

janicka11
19. mar 2013

hkm,zaujmave...Naseyrit pri materskej,,je to reálne?🙂

kaktusik007
19. mar 2013

@janicka11 je... ak mas niekoho, kto ta zivi a dava ti peniaze este, tak si mozes matersku ci rodicak v podstate odkladat... 😀

xlucia
19. mar 2013

@fra mimoriadne inspirativny link. dik

josenka
19. mar 2013

@fra Naozaj skvelý link, vďaka.

jana121212
19. mar 2013

prvy krok je podla mna nekupovat sladkosti a malinovky a varit doma. ked niekam ides, vzdy si zobrat so sebou aj nieco na jedlo, aj nieco na pitie. a potom si treba vyskusat ktore lacne potraviny z obchodu ti vyhovuju. napriklad mne chuti matovy caj z lidlu, aj ich biele jogurty v hranatych kelimkoch pilos, tvaroh a aj syry maju dobre. to su veci, co maju lacnejsie ako inde a su dobre. aj ranajkove cerealie tam maju dobre a lacnejsie ako znackove. ja som vegetarian, ale zevraj aj sunku tam maju vybornu, taku susenu nejaku. napriklad aj na ochutenych jogurtoch sa da celkom usetrit, neviem ake mas rada. tam si treba okrem ceny vsimat aj zlozenie, jogurt by mal mat len mlieko, kultury a ak je sladky, tak ochucujucu zlozky, ale urcite nema obsahovat skrob, zelatinu a zahustovadla. ak mas rada smotanove, tak dobre chutia z kauflandu milblu, teraz si nevime spomenut, kto ich vyraba (olma alebo hollandia). neviem ci na tomto usetrim alebo nie, ale chuti mi to- za 2,5e kupujem v kauflande (nejaka ich znacka) mrazene maliny, tie su vyborne a davam si ich do bieleho jogurtu. urcite ale neodporucam z tej ich znacky mrazenu lesnu zmes, podla mna v nej boli uz pokazene jahody. niekto odporuca kupit cele kura, z neho vyrezat prsia na rezne a zvysok nejak spracovat (perkelt, plnka, podusit...) ja chodievam nakupovat niekedy aj do rakuska, aj potraviny aj kozmetiku. a take veci, ktore vies, ze potrebujes sa snazit kupovat na akciu. a najdolezitejsie je planovat, ist do obchodu a kupit len to co naozaj potrebujes. k tym receptom sa tazko velmi vyjadruje, ja ti mozem poradit napriklad brokolicovu polievku, lebo niekedy stoji brokolica 50-70 centov, ale niekedy aj 1,5e. takze treba sa riadit tym co je v ladnicke a bolo lacno kupene. vo vseobecnosti je lacny granadir, knedla s vajickom, rozne polievy, kapustnica, mozno gulas, rizoto, tarhona s nejakym masom, zapacene cestoviny so zeleninou. toho je velmi vela. najlepsie je pozriet si recepty, vybrat si na co mas chut a potom si spocitat, ci je to drahe.

xlucia
19. mar 2013

@jana121212 ako si davas tie maliny do jogurtu. take mrazene, ci nechas za hrst povolit v miske ci ako??

simca06022011
19. mar 2013

Podla mna najvacsie vydavky su zelenina, ovocie a "nesezonne veci", do Lidla chodim na nakupy velmi rada a to setrit nemusim, syry a sunku maju vybornu, jogurty z tade neznasam... Podla mna sa da viditelne usetrit na tom ze sa bude kupovat to co je sezonne.. cize ked su jahody, nakupim si jahody, urobim si lekvar, jahody zamrazim (a zamrazene nezjem o tyzden.. ale vtedy ked nie su... ), detto aj ina zelenina a ovocie sa u nas vo velkom mrazi. Na zavaranie nemam cas ale mame v rodine nezamestnanu tetu na juhu... ma velku zahradu kde aj tak aj tak pestuje vsetkeho kopec... a ona nam vsetko vyborne zavari a od nej to kupime.... treba sa opytat niekde u zahradkarov, napr. minuly rok sa velmi vela urody ovocia vyhadzovalo alebo ostavala "zhnit" na stromoch.. lebo uz to nemali ako konzumovat... urcite by boli radi keby to predali alebo mozno aj darovali 🙂)) A tuto na kopec chodime na maliny, cernice a pod :P o hriboch ani nevravim 🙂))
Mam jedine pravidlo... pred velkou nocou musi byt mrazak prazdny :P lebo si kupime jahnacinu a ked sa podari aj kadeco ine...

jana121212
19. mar 2013

@xlucia dam ich do pohara s teplou vodou na priblizne minutu, prejelem do sitka a necham odkvapkat. ja si ich davam aj do ovocneho salatu a vtedy si spravim salat, pridam tam maliny a zjem to tak o 2 hodiny, ked sa rozmrazia. alebo niekedy vezmem par malin, premyjem teplou vodou a rozmixujem to spolu s pomarancom.

jana121212
19. mar 2013

@simca06022011 lidl ma hnusne jogurty take tie nizkotucne ochutene, tam je vela pektinu a zahustovadiel. vyskusaj taky biely v hranatom kelimku, predava sa po 4ks, je na nom napisane creamy a ma 3,5% tuku.

simca06022011
19. mar 2013

@jana121212 no my nizkotucne nekupujeme a mala som uz vsetky u nas nechutia 🙂 kupujeme holandiu alebo co pride, ale lidl ani nahoodu.. ale kolko ludi tolko chuti 🙂)) ked vidim co vsetko sa predava v obchodoch, tak mi je jasne ze kazdy ine preferuje 🙂)

mummy01
19. mar 2013

Ja zijem v uspornom rezime uz 7rokov,za tu dobu som si uz zvykla a mam system.Varim stare dobre babickovske jedla-rizoto,granatir,zemiakove placky,privarky,zeleninove a ovsene fasirky,kukuricnu,ovsenu a krupicovu kasu,vela polievok....maso mame iba v nedelu,casto dostanem maso od svokrovcov.Jeme vela zeleninovych jedal,vela peciem,robim lievance,vianocku,pagace....v lete som robila dzem,zavaraniny tiez podostavam.Jedine co ma hneva je ze deti nechcu jest domace jogurty,takze tie kupujem.Robim si tyzdenny jedalnicek a manzel nakupuje 2x do tyzdna podla toho.

simca06022011
19. mar 2013

inak my maliny ak nie su "na kasu zamrazene" odmrazujeme v sitku... stava z toho stecie a neostanu nam vo vode... to davame potom do dezertov... 🙂 nam sa vacsinou nepopucia... ani maliny ani jahody... vo vrchnej policke mrazaka mam taky suflicek, tam ich vedla seba naukladam a ked zmrznu zhrniem do sacka 🙂))

atka3
19. mar 2013

ja podobne ako
@mummy01 mám úsporný režim,ako som rozvedená.robím si jedálniček,mäso len v nedeľu,kupujem najlacnejšie.deťom jogurty len raz do týždna,sladkosti majú len jednu na den k desiate,viac pečiem koláče. a počas týždna/ cestoviny s rôznymi omáčkami, pirohy,rizoto,palacinky,šišky,buchty na pare,domáca pizza,pizzové rožky,halušky,rôzne nátierky/ veľa robím so zemiakmi a od cesta,lebo múka a droždie sú lacné a ked neni mlieko,tak s vodou kvások.a využívam napr.šťavu z pod grilovaného kuraťa využijem,že na druhý den dám zemiaky pečené a tak.

lesana88
20. mar 2013

@novamamina, u nas je zakladom usporne varenie a spotrebovavanie zvyskov. potraviny nekupujem za kazdu cenu najlacnejsie, radsej si mrknem zlozenie a vyberiem si nutricne hodnotnejsie potraviny. veci ako ryza, zemiaky, zelenina (karfiol, brokolica, mrkva,...), strukoviny, atd sa daju spravit na milion sposobov a aj zvysky sa skvelo spotrebuju! a moj tajny tip - zeleninove karbanatky! Das do nich vsetko a su zdrave 🙂

veronika_pp
3. apr 2013

ja nie som nejaký aktívny prispievateľ do diskusných fór, ale táto téma ma zaujala, takisto ako horeuvedený link - blog od Viktora Klima som si prečítala a je vskutku inšpiratívny 🙂 .. aj ja som bola na tom finančne biedne istú dobu, naučila som sa hospodáriť s tým čo mám.. no a dnes ráno som si sadla k "potravinovým" výdavkom, respektíve k tomu, koľko na domácom varení môžeme ušetriť... My sme štandardná štvorčlenná rodina - otec - mäsožravec, mama - skorovegetarián, školopovinné dieťa a ročný drobec. Takže pár rád, ako to robím ja.
Chcem ešte podotknúť, že na kvalite jedla mi veľmi záleží, pretože zdravie máme iba jedno a to, čo dávame do úst nám to môže veľmi ovplyvniť.
1. Od istého času pečieme chlieb doma. Ja neviem, čo do chleba dávajú, ani to vedieť nechcem. Najprv sme kupovali toskánsky celozrnný chlieb, kde kilo stálo 1 €. Momentálne pečiem chlieb 3 krát do týždňa - bez pekárničky, tú nemáme a ani sa ju nechystáme kúpiť. Po vychytaní všetkých "múch" mi pečenie zaberie cca 10 min. času. Pečiem chlieb možno každý druhý - tretí deň - ako sa mi chce. Po upečení a vychladnutí nakrájam, vložím do mrazničky podľa našej spotreby vyberám. Takto upečený chlieb ma stojí 0,60 €. Ak to prepočítam na ročnú úsporu - mám v kapse 62,4 €..
2. mlieko berieme z automatu. Jednak mám dobrý pocit, že podporujem lokálnych dodávateľov a nie nejakých poľnohospodárov z čiech, alebo Nemecka, jednak je "tučnejšie" - pretože je 4 percentné. Ak kúpim mlieko v obchode - plnotučné, výjde ma 0,69 € .. (v našich sídliskových potravinách aj 0,87 €).. Týždenne spotrebujeme 5 litrov mlieka. Ak si to zase prepočítam, tak tu je ročná úspora ďalších 23,40 €. (aj keď mliekomat je trošku ďalej od nášho domu a spájam tento "nákup" vždy s prechádzkou).
3. Jogurty - jogurty robím vždy doma - áno, z mlieka z automatu 🙂 .. Nie je to nič náročné, stačí večer pripraviť, do rána je jogurt hotový - myslím, že postup prípravy sa dá nájsť hocikde na nete. Vždy z predchádzajúceho jogurtu časť odoberiem a urobím nový. Pri konzumácii si dávame do jogurtu ovocie, výživy (ktoré zavarím v lete), úžasný je so slivkami, vlašskými orechami a medom, domácou nugetou - kto má aké rád.. A deti vonkoncom neobmedzujem, pretože ich to zasýti a je to skvelá alternatíva desiaty, alebo olovrantu - navyše zdravá.. Takže pri konečnom "vyúčtovaní" je to takto. Spotrebujeme týždenne 2 litre jogurtu - čo je 12 akoby kúpnych jogurtov. Ak som to prepočítala, že by som v obchode kupovala jogurt za 0,35 € (ak pozerám na cenu), tak ma ročná úspora výjde na 156 €.
4. Mávame vždy sladké raňajky.. - t.j. náš domáci chlieb s maslom (margaríny by sme do úst nedali), medom - ktorý pravidelne kupujem od jedného včelára z Košíc - má skvelý med a nakúpim vždy cca 5 kíl 😀 , s domácim lekvárom, alebo ako som spomínala s domácou nugetou. - takto sme si zvykli, vždy nás to ráno nakopne. Najmenšiemu dietku dávam raňajky buď s maslom, alebo s domácou "lučinou" - akoby pomazánkovým maslom, ktoré si takisto robím doma... - zoberú sa tri biele jogurty (mám domáce), zmiešam so šľahačkovou smotanou, osolím, dám do sitka, v ktorom mám pripravenú plienky (alebo gázu), nechám 24 hodín v chladničke odstáť a potom len ochutím bylinkami a preložím do vhodnej nádoby..
5. Milujem bylinkové čaje.. vypijeme ich veľa.. voľakedy som kupovala bylinkové čaje naporcované vo vrecúškach.. Týždenne ma to vyšlo 1,80€.. V lete ale chodievame radi do prírody a stále nejaké bylinky nazbierame, takže tento rok sme mali slušnú zásobu - rumanček, mladá žihľava, mäta, medovka, materina dúška, myší chvostík, šípky.. - hoc čo.. A čaje si robím "naše" - tá chuť je neporovnateľne lepšia - akurát to chce trošku viac námahy a pri každej prechádzke nosíme so sebou košík 😅 .. Ročná úspora v tomto prípade je 93 €..
Ak nepijeme čaje, tak mávam rôzne sirupy - máme obmenu v pitnom režime. Sirup mám zo sezónneho ovocia.

Takže ak sa bavíme o úspore, tak zatiaľ som ušetrila ročne 335 € - takýmto spôsobom.

Každé leto vo veľkom zaváram, som tým povestná po celej rodine 😀 - a verte mi, v živote som dcérke nekúpila výživu v obchode, ani žiadnu "predsnídavku", pretože by mi to ani nezjedla.. namiesto toho má výživy z jabĺk, hrušiek, banánov, lesného ovocia, jahôd - priamo od mamičky 😀 .. a myslím, že aj na tom sme dosť ušetrili..
Robím týždenné nákupy - predtým ale napíšem jedálniček, mužovi ho vyvesím na chladničku, aby mal motiváciu ponáhľať sa domov 😀 .. mäso má v priemere 5 krát do týždňa (takisto aj náš drobec - dcérka sa stravuje v škole, doma má teplú večeru - to, čo máme my s tatinom na obed).. (ako som spomínala, ja mäso moc nemusím, pripravujem si alternatívy bez mäsa).. Mäso kupujem u mäsiara - ceny sú nižšie ako v reťazcoch a kvalita takisto. Z času na čas si doprajeme ryby - kupujeme od lokálneho chovateľa, alebo jahňacinu.
Všetko čo môžem, robím doma - knedle, domáce halušky k perkeltu, dcéra miluje cestoviny - tak tie takisto robím doma..
Sme skoro samostatná domácnosť, aj keď bývame v paneláku a nemáme záhradku.. Chvalabohu ale rodičia žijú v dome, takže na jeseň máme plno jabĺk, hrušiek, višní - je z nich skvelý lekvár a sirup.. áno, rodičia sú na nezaplatenie 😀 😀 😀
Bylinky si pestujeme v kvetináči.
..
tých fintičiek, ako ušetriť - ale nie na úkor kvality mám plno, ale myslím, že tento príspevok je už dlhší ako dlhý 😀 😀 a práve sa mi zobudilo dietko, tak sa idem venovať povinnostiam..

emilyz
4. apr 2013

@veronika_pp tie caje urobia docela velku palku - to je pravda - najma teraz v zime u nas niekolkokrat za den varim caj, a tie caje su fakt drahe...
co sa tyka zavarania, tak tiez zavaram, varim lekvare - spotrebuje sa u nas dost a keby som ich kupovala v obchode, tak sa nedoplatim - okolo 50 Kc jeden lekvar, za rok spotrebujeme mozno aj 40-50 flasticiek...

balli
4. apr 2013

ahojte, toto je super tema. My chceme babatko, ale kedze sme dostavali dom a penazi je zalostne malo, velmi sa bojime ostat na jednej vyplate. Sme pripraveni sa uskromnit, ale hlavne sa bojim aby sme vyzili z manzelovho platu a aby sa nestalo ze neostane na zaplatenie uctov. Preto suhlasim ze usetrit sa da hlavne na potravinach. Hlavne robit veci doma, odpustit si restauracie, polotovary (ktore su aj tak nechutne), drahe jedla... Ja teraz pracujem dost dlho, takze je pre mna narocne prist po 12-tich hodinach prace domov a nieco este varit. Snazim sa navarit aspon na 2-3 dni dopredu aby bol "pokoj" ale na domacu vyrobu nie je ani pomyslenie. Snad sa to zmeni ked bude doma malinke.
Chvilu clovek vie obmedzit aj platene aktivity ak nejake ma, predpokladam ze ak budem doma na materskej tak budem chodit na dlhocizne prechadzky a na fitko vecer ani nepomyslim...
Je toho dost, treba asi len chciet. Su vydavky ktore clovek neovplyvni ako hypoteka, ale tiez vodu, elektrinu moze ovplyvnit. Ja som bola este od nasich ktory na dedine nemali kanalizaciu ale zumpu zvyknuta sa sprchovat tak ze som nenechala cely cas vodu pustenu a to robim dodnes. Tiez (ak zrovna nie som sama doma) nemusi byt vysvieteny cely dom. No drzim Vam paste zabky, nas to tiez caka...
Oh...a este naaaavstevy su pre nas brutal polozka. My stale niekam chodime po navstevach alebo mame navstevy a vzdy sa musi nakupit aby bolo co. No predpokladam ze ked prideme o moj plat tak budem vymyslat lacne alternativy, domaca pizza, alebo jednohubky nie z drahej bagety celozrnnej so suncickou a hrozienkou a prossiutom a rajcinkami a plesnivym syrom, ale prejdeme obycko rozky a salam/klobasku a syrokrem....
A tiez mame radi natierky...hlavne manzel je velky jedak, takze dva-tri chleby s natierkou a zeleninkou a hotovo...ved ak ma v praci teply obed tak veceru moze mat aj studenu, nie? pripadne vela polievok...

zuzanka.zuzu
4. apr 2013

@veronika_pp toto je buď životný štýl alebo posadnutosť... čiastočne máš môj obdiv, že sa ti toto všetko chce robiť, ale zároveň si myslím, že to nie je aplikovateľné do bežnej domácnosti s 24 hodinami denne 😎

@atka3 netvrdím, že mäso každý deň je dobré, ale mám trošku netaktnú otázku - ako vyzeráte? myslím úprimne, nie ironicky. lebo všetko, čo si napísala (sladkosť jednu denne na desiatu, koláče, omáčky, pirohy, palacinky, šišky, buchty, pizza, halušky, kysnuté cesto, grilované kura, zemiaky pečené) je rozhodne oveľa horšie pre zdravie ako kúsok bieleho mäska hoci aj denne... a ak sa to aj neprejavuje na postave, tak čo vaše zuby?

veronika_pp
4. apr 2013

@zuzanka.zuzu 🙂 zuzanka, je to náš životný štýl - takto chceme žiť a nemyslím si, že je neaplikovateľný do bežnej domácnosti. poznám veľa ľudí, ktorí takto žijú a vyhovuje im to... - ale väčšina z nich nežije na slovensku, to je pravda. tu radšej ľudia budú nadávať na poľské mäso a aj tak ho v obchode kúpia.. a takéto "prípravy" netrvajú hodiny 🙂 .. - akurát sa ti musí chcieť.
Na druhej strane moja dcéra v živote nebrala antibiotiká.. - a to má 8 rokov a z toho 7 je v kolektíve vrstovníkov 😎 .. - takže suma sumárum mi tá námaha stojí za to..

veronika_pp
4. apr 2013

@balli s tými návštevami máš pravdu, ak sa ti zíde plno ľudí, tak to chladničke dá zabrať 🙂 .. ale by si neverila - tým, že sa tieto "tradície" domácej výroby vytratili, o čo vzácnejšie sú teraz. Ja keď vytiahnem naše špeciality, tak musím návštevám ešte aj zabaliť.. a pritom to nie je rožok so syrokrémom... vytiahnem chlieb, narobím rôzne pomazánky, hodím na nich zeleninu, syry (eidam pritom nekupujeme - to si radšej priplatíme za kvalitné syry - resp. - aj tie sa dajú urobiť doma), kto chce, má tam aj mäso a je to. Ďalšia položka sú darčeky. Pretože každú chvíľu má niekto narodeniny alebo meniny.. Ak vynechám deti - pretože tie povedia čo chcú, tak sa snažím robiť homemade darčeky 😀 .. Záleží podľa konkrétneho človeka - napríklad moja sestra žije tiež v zahraničí a viem, že tiež rada kuchtí. Tak som kúpila pekné fľaše a do každého som urobila olej na varenie - z olivového oleja. Cesnakový, rozmarínový, bylinkový - zabalíš, nalepíš peknú etiketu a je to 😎 .. rodičom a prarodičom dávame buď vrecúška plnené sušenými bylinkami, alebo domáce mydlo, nejaký obrázok... - o to viac sú tieto darčeky cenené, pretože pri nich človek strávil svoj čas ... a keď budeš na materskej, tak uvidíš, ako ti to gazdovanie pôjde, len sa netreba báť, keď je chuť, tak sa dá všetko 🙂 ..

balli
4. apr 2013

@veronika_pp dakujem za podporu, verim ze to zvladneme. Clovek nemoze mat vsetko 🙂 a zase kvoli detskemu smiechu sa to urcite oplati. A navstevy a darceky...uff, ani nehovor. Na navstevy treba stale nejaku flasu vina zobrat alebo nieco, a ked pridu ludia k nam tak to ani nevravim...ci uz kamarati alebo rodina.
darceky som skresala na minimum uz teraz, ale tak detom treba urcite...a ja zase som taka ze neodopriem ziadnemu dietatu ani teraz aj ked nie je moje, a mojemu budem chciet dat vsetko...od darcekov cez oblecenie az po vylety a zazitky...tak bude sa musiet na to nejako usetrit....zobrat na jednom a pridat na druhom 🙂

veronika_pp
4. apr 2013

napadajú ma ešte desiaty deťom do školy.. - aj ja chcem, aby dieťa dostalo energiu, ale pritom aby bola desiata zdravá.. Zo začiatku mi dcérka nosila desiaty domov, pretože ich ani nezjedla.. - a tak sme prišli na to, že jej dám ráno na výber z dvoch alternatív a vyberie si jednu, ktorú zje. V nedeľu si urobím muffiny - jablkové, čokoládové, ovocné (pečiem z trojnásobnej dávky, pretože dve tretiny nám zje tatino večer pri compe 😀 ).. a časť zamrazím.. - po rozmrazení sú tak isto dobré. Takže na desiatu dávam jogurt a muffin, ktorý vyberiem večer predtým z mrazničky - to má miesto sladkostí.. alebo potom štandardne chlebík s niečím, čo si povie ráno a ten namažem. Muž si robí desiatu do práce sám a keď príde, má navarený obed - nestravuje sa nikde inde. Vždy si namaže chlieb s niečím a do termosky urobí čaj - tiež si takto zvykol. 😢 Obed varím aj na dva dni - záleží podľa náročnosti prípravy.
Namiesto sladkostí takisto pečiem koláče - ale keďže nie sme veľmi na sladké, tak stačí raz za týždeň - dva, podľa toho, ako máme chuť..
Ešte som chcela hodiť recept na tú domácu nutellu (originál nutella sa vyrábala z lieskových orechov - aj v tomto recepte sú). Hrnček lieskových orechov ošúpeme (ošúpeme ich tak, že dáme do vyhriatej rúry na cca 10 min. - musíme dávať pozor, aby sa nám nespiekli), vyberieme a vyšúchame v utierke. Potom zomelieme na čo najmenšie časti. 200 gramov čokolády roztopíme nad parou, pridáme jedno salko, hodíme rozmleté orechy, zmiešame a hotovo.. - zdravé to nie je.. 😝 - tak ako každá čokoláda 😀..

atka3
4. apr 2013

@zuzanka.zuzu predstav si že sme chudí a aj zuby máme v pporiadku.športujeme.a bohužiaľ jedálniček mám preto taký,lebo na stravu mám na celý mesiac 80-100eur pre seba a 3 deti.nehovorím,že toto sladké máme každý den- bol to tip.asi napr. v pondelok je polievka a nátierka, v utorok nejaká cestovina, v stredu napr. od cesta niečo, štvrtok od zemiakov,piatok napr. od vajec a zelenina.víkend mäso. ja som napísala typy.a kedže mám zdravé deti,zuby a postavu tak sa nesťažujem.mám 164 cm a vážim 60kg. dcéra je štíhla lebo športuje, chlapci takisto säú úspešní športovci.človek radí,kde ušetriť a bohužiaľ ked človek nemá nazvyš tak špekuluje ako sa dá.

atka3
4. apr 2013

a samozrejme mám zdravšie mäso doma,ako z Polska,ked si viem dochovať,či už bravčovinu,kuracinu,domáce vajíčka,zeleninu.

sorciera24
4. apr 2013

ja najviac usetrim na potravinach, ked ich nakupim vo vacsom mnozstve, ekd su v akcii ...tzn. nekupim maslo po 2 E, ked nam dojde, ale kupim ich, ked su v akcii po 1E a kupim ich napr. 5.....cukor podobne, no nekupim ho za 1,50E, ale ked je za 0,90 napr. tak kupim 10ks.......atd. nejde to so vsetkymi potravinami,a le tie, co sa daju uskaldnit naldhsie tak to ide.....a len si vyratajte kolko sa da na tom usetrit.....
caje anpr. vobec nekupujem....v lete zbieram bylinky a mam caj na akzdu chorobu , aj bezne pitie (fakt skoro komplet vsetky bylinky 😀 )......napr. taka pizza sa u nas neobjednava.....(mozno raz za rok, na nejaku prilezitost...)....robim doma.....
okrem toho, lekvare, kompoty, vsetko zavaram, kysla kapusta, u nas v sude🙂...cize strava je u nas pestra 🙂
ale fakt, asi najviac usetrim na tyhc akciach (som uz ako dochodca 😀 )....ale tam sa da brutal usetrit...

atka3
4. apr 2013

@sorciera24 máš pravdu.človek musí premýšľať ako ušetriť.lebo úver zaplatiť musíš,inkaso tiež a čo ostane sa musí v dnešnej dobe riadne premyslieť.a tie letáky a akcie sleduje každý- nielen dôchodcovia,lebo sme všetci na jednej lodi a asi v každej rodine je to rovnaké.

sendy1977
4. apr 2013

@veronika_pp môžem poprosiť recepty na nátierky. Dakujem

katkaking
4. apr 2013

super tema....aj my mame vela domaceho..
zavaraniny..mraz.zelenina a ovocie...vajicka....ale vela kupujeme. ako mam deti naucit na dom.jogurt? oni nechcu ani len kupeny....len same mliecka podobne jogurtovym....tie sa nedaju doma spravit? jasne...potraviny najvacsia polozka. ale co oblecenie deti a lieky? deti maju oslab.imunitu a ine zdravotne problemy. nemam im davat lieky ked potrebuju? a ked im treba doplnit satnik...a obuv....obrovska polozka...ked mi to nesedi sezonne...cize im musim kupovat...aj twraz na leto...troje sandalky...kupujem len kvalitnu obuv nie cinan. snazim sa predat veci po nich aspon za symbol.ceny a za to im potom kupit...ale twraz uz aj tak malo predam...asi kazdy kupuje nove alebo neviem co...tak podelte sa aj v tychto oblastiach ak mozte. vdaka.