Čo sa stane, keď nezaplatím nájomné?

tslobik
25. sep 2014

Ahojte, môžte mi prosím povedať, čo sa stane ak nezaplatím nájomné 1 mesiac, prípadne 2-3? Ďakujem.

maslenka47
25. sep 2014

Precitaj si tvoju najomnu zmluvu. Urcite to tam mas napisane.

barbora59
25. sep 2014

vyhodia ta ?

zuzlicek44
25. sep 2014

@tslobik budes mat neprijemnosti..este ten jeden mesiac by sa dal zvladnut (depozit) ale inac mozu aj policajti prist..bahca na vec

tslobik
autor
25. sep 2014

@zuzlicek44 a policajti z mesta, kde je bytové družstvo, alebo odtiaľ, kde sa nachádza byt?

havana_frost
25. sep 2014

@tslobik Môžu ťa vysťahovať a zadržať tvoje veci kým nezaplatíš to, čo dlžíš.

tslobik
autor
25. sep 2014

@havana_frost a je za to aj penále?

havana_frost
25. sep 2014

@tslobik Býva to zvyčajne dohodnuté v nájomnej zmluve. Ak nie je určené nič, tak zákonný úrok z omeškania ti môžu prirátať.

stanulienkat
25. sep 2014

Po case moze prist exekutor. Preco nechces zaplatit? Ved to ked sa ti zacne nabalovat, tak uz vobec nebudes mat na zaplatenie. Odkial potom zoberies taku sumu? Radsej si pozicaj od pribuznych. Strecha nad hlavou je prvorada vec.

henikav
25. sep 2014

@tslobik zalezi od toho u koho prenajimas, ale dobre to v ziadnom pripade nebude a doplatis na to len ty, bud tak ze o byt prides, alebo zaplatis penale, tak radsej rozmyslaj ako to co najskor zaplatit, ak nevies cele najomne, zaplat aspon cast a dohodni sa, dohodnut sa da takmer vzdy

meluela
25. sep 2014

@tslobik najomne alebo poplatok za spravu a sluzby (olo, opravy ...)? Lebo ak to druhe, tak tam je zakon deravy ze az. Spravca nesmie zverejnit dlznika napriklad !!! U nas jeden chumaj dlzi domu (teda nam) tisice eur, cast z nich aj vyhlasil za premlcane (lebo mu to susedia stale tolerovali) a pritom jazdi na aute za sto tisic eur. Dalsi platia pravidelne az na konci roka. Uplny bordel. Ale spravca by mal po 3 mesiacoch posielat upomienky (zalezi ale od zmluvy o sprave) a v pripade ich nerespektovania to moze ist az k exekucii. Takze ak mate akcneho spravcu, moze zacat rychlo konat.

tslobik
autor
25. sep 2014

@meluela vďaka

huginko
25. sep 2014

@tslobik predovšetkým treba robiť všetko preto, aby ste to nájomné za 1, 2/3 mesiace zaplatili....čo sa stane po nezaplatení, máte určite uvedené vo vašej nájomnej zmluve....treba si ju poriadne prečítať...

tslobik
autor
25. sep 2014

@huginko Tie 3 mesiace to je len extrémna situácia, ktorej sa budem zo všetkých síl snažiť vyhnúť. Ale jeden mesiac mi to určite nevýde.

huginko
25. sep 2014

@tslobik možno by nebolo zlé, kontaktovať toho, kto byt prenajíma a oznámiť mu, že z nejakých príčin nebudete môcť zaplatiť nájomné načas..................s tým, že s ďalším nájomným zaplatíte aj to zameškané... 😒 bolo by to korektné....len závisí od toho, kto je prenajímateľom

zuzanarichard
25. sep 2014

ak by si býval v našj dedine,tak nič...tu bežne na bytovke ludia nemajú zaplatené polročné nájomné a veselo si bývajú ďalej!!!a my ostatní môžeme čakať na preplatky...

yanni
25. sep 2014

@tslobik je to tvoj byt? Jedna sa o fond oprav?Lebo za vlastny byt neplatis nic, len spravcovy do fondu oprav. Nestane sa nic. Ale ide skor o to, ze sa ti to nazbiera a potom sa z toho nevyhrabes.

Ak je to prenajaty byt a neplatis majitelovi, tak ten ti moze dat vypoved z bytu, ked nepojdes dobrovolne, tak ta moze dat vystahovat, na krku mas zalobu ako hrom.

zuzkat1
25. sep 2014

@tslobik inak ked mesiac vynechas tak ten dalsi musis dat 2nasobok... Ved to je horsie ci nie?

libka1
25. sep 2014

@zuzanarichard na tvoj preplatok by to nemalo mat ziadny dopad. nam raz takto bytove druzstvo tiez nevratilo preplatok, lebo ze mame neplaticov v cinzaku. Tak som im napisala list kde som pytala konkretne podla coho sa takto rozhodli, nech uvedu zakon atd. Za par dni bol preplatok na ucte 😀

jasminet
25. sep 2014

@yanni ako ze za vlastny byt nic neplati iba fond oprav??? vsak najomne = tepla/studena voda, odvoz smeti, vytahy, kurenie, upratovanie atd atd atd...+ teda fond oprav co je najmensia polozka

@tslobik ak nezplatis raz, nic sa nestane, ale pri zuctovani ti pride nedoplatok a ked sa ti nabali viac mesiacov + nedoplatky za vodu - amen tma

yanni
25. sep 2014

@jasminet to je ale uplne ine. Ine je vodne/stocne atd. a ine je fond oprav. Ked nezaplati za vodu, tak jej vodari vypnu vodu. Ked nezaplati za elektriku, tak ju odpoja z elektriky. Ale vyhodit z bytu ju za to nemoze. Len ak by sa jej veeeela nazbieralo, tak to mozu dat na exekuciu. Ale to musia byt riadne palky. Koli 1000 € je trebars 60 tisicovy byt nemozu vydrazit.

edita56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jasminet
25. sep 2014

@yanni u nas to ine nie je...vodne stocne, vykurovanie, ohrev vody a podobne je sucast najomneho + revizie vytahov, upratovanie, + samotny fond oprav z ktoreho sa robia malovky, oprava strechy a podobne. nam napr. od vodarov necodi nic, vodu mi nikto nevypne. maximlane tak elektrinu, lebo tu platime priamo elektrarnam.

mamulienka30
25. sep 2014

@tslobik - ja by som to tiez konzultovala s prenajimatelom, vysvetlila, co sa deje a nie, ze jednoducho nezaplatim. Vacsina ma pochopenie a rozhodi to splatkovym kalendarom k dalsiemu najomnemu. Takyto priamy pristup je lepsi, ako to zatlkat a vymyslat.

vulka
25. sep 2014

@yanni To čo píšeš asi nieje celkom pravda, lebo za vlastný byt okrem fondu opráv platíš predsa aj vodu, kúrenie atď.

yanni
25. sep 2014

@vulka vid vyssie.

liebling98
25. sep 2014

@vulka
@jasminet
Kocky, @yanni ma pravdu. Ak byt je v jej osobnom vlastnictve, plati fond oprav, poplatky za spravu bytovemu druzstvu a sluzby (vodne/stocne, osvetlenie, upratovanie spolocnych priestorov, vytah, odvoz smeti atd). Ale neplati najomne!!! Najomne plati, pokial je byt vo vlastnictve niekoho ineho mesto/obec alebo ina sukromnma osoba a ona ma uzavretu najomnu zmluvu, na zaklade ktorej si byt prenajima. Najomne je akoby poplatok za "pozicanie" bytu. Voda, plyn a elektrina su sluzby, len s tym rozdielom, ze s vodarnami v bytovych domoch zmluvu vacsinou uzatvara spolocenstvo vlastnikov bytov za cely bytovy dom, plati to za cely bytovy dom a potom to vo vyuctovani vyuctuje na zaklade skutocnej spotreby jednotlivym vlastnikom. V rodinnych domoch maju ludia uzatvorene zmluvy priamo s vodarnami, tak ako s elektrarnami alebo plynarnami.
Zahrnat vsetky poplatky za byt do pojmu najomne je pozostatok socializmu, kedy byty v sukromnom vlastnictve prakticky neexistovali a vsetky byty tak boli v prenajme.

zuzanarichard
25. sep 2014

@libka1 vieš,u nás je to tak,že nedoplatky vysoko prevyšujú preplatky a tým pádom nemá správca na preplatky...inak mimochodom...pred chvílou mi nabehol preplatok na účet,skoro som odpadla,už som ho ani nečakala🙂)))

liebling98
25. sep 2014

@tslobik Na Tvojom mieste by som napisala prenajimatelovi (alebo zasla za nim, zalezi od toho, ci je to fyzicka alebo pravnicka osoba), slusne mu vysvetlila, ze si sa ocitla v nelahkej financnej situacii a poziadala o posunutie jedneho (pripadne dvoch) najomneho a zaroven sa chces dohodnut na splatkovom kalendari, kedze nechces byt neplaticom a chces sa vyhnut pripadnym pokutam (penalom) z omeskania (zalezi na konkretnej najomnej zmluve, ako je tam uvedene).
Radim Ti jednat ferovo, druha strana ukaze viac pochopenia.
Drzim palce!

avalionia
25. sep 2014

Keď bývaš vo svojom byte, kt. je v osobnom vlastníctve, tak platíš pravdepodobne za kúrenie/vodu/fond/ostatné vyššie spomenuté veci. Nie je to žiadny nájom. Veď keď bývaš vo vlastnom, platíš sebe nájomné? :D to nie je vyslovene nájomné, len poniektorí to radi nazývajú takto.
Nezaplatíš, tak spoločenstvo vlastníkov bytov/bytové družstvo/firma zabezpečujúca komfort pre tvoje bývanie to nejaký čas toleruje ale bez problémov z toho môže byť exekúcia (prípad môjho suseda). Keď to dlho naťahuješ, môžeš o svoj byt prísť (samozrejme nie pri sumách 1000€).

Keď bývaš v prenajatom byte, prenajímateľovi sa to nemusí páčiť, kľudne ťa môže z bytu vysťahovať (aj keď to chvíľu potrvá, ale určite by som to neriskla)

Každopádne držím palce, aby bolo všetko v poriadku.

tslobik
autor
25. sep 2014

@yanni je to môj byt v osobnom vlastníctve a spravuje ho bytové družstvo. Ide o nezaplatené nájomné (voda, kúrenie.........)