Finančná situácia a šetrenie

ukko81
13. mar 2015

V prvom rade Vás chcem mamičky a oteckovia požiadať o láskavosť. To čo tu napíšem niekoho z Vás môže vytočiť, uraziť alebo naopak inšpirovať a motivovať. Akúkoľvek reakciu to vo Vás vyvolá, komentujte prosím s chladnou hlavou aby to mohla byť konštruktívna diskusia a niekoľkým z Vás aj pomôcť. Vopred ďakujem.

Čítam tu nesmierne veľa príspevkov a veľmi veľa z nich je okolo finančnej situácie rodičov, slobodných mamičiek a podobne. Hlavna téma je vždy o financiách a šetrení. Vyjadrím svoj názor o šetrení. Nie som síce psychológ no píšem z vlastných skúsenosti.

Čo je šetrenie a aký je jeho účel?
Mnohí z nás majú určitý príjem, ktorý sa samozrejme po narodení dieťaťa, alebo viacerých, dramaticky zníži. Je pre mnohých logické začať šetriť. Snažia sa maximálne využiť rodinný rozpočet tým, že uberú tu a tam aby vychádzali s peniazmi. Je to prirodzené a opäť logické. Čo to ale robí s Vašou psychikou a aký to má dopad na Vašu finančnú a mentálnu budúcnosť? Dramatickú.

V princípe máte v takýchto situáciach na výber 2 možnosti:
1. Šetrenie peňazí
2. Zarábanie peňazí

Zásadný rozdiel je vo Vašom sústredení a následných možnostiach, ktoré sa Vám buď ukryjú alebo odkryjú. Sústredením sa na šetrenie, budete neustále hľadať možnosti ako a kde ušetriť. V podstate je to výborné ak neuberáte na kvalite alebo úrovni svojho života, napríklad na kvalite stravy. Šetrenie má svoj maximálny potenciál, teda dokážete ušetriť len určitú sumu. Čo však ďalej. Ak teda už máte nastavený rozpočet, viete kde môžete ušetriť, zníženie splátok na hypotéku, výhodnejší paušal na telefón alebo nakupovať potraviny v lacnejšom obchode alebo využívať auto len v nutných situáciach atď., čo ďalej?

Sústredenie sa na zarábanie peňazí nastaví Vašu myseľ úplne opačným smerom, smerom od Vás von. Začnete sa obzerať po príležitostiach, hľadať možnosti. Odkryjú sa Vám možnosti, ktoré pri šetrení nevidíte. Mnoho z Vás si teraz povie: Aký je tento chlapec múdry a bla bla bla. Kde mám zarobiť viac, kto mi zaplatí viac. A podobne otázky. Skúste sa ale pýtať sami seba, čo by som musela urobiť aby zarobila o 300e viac mesačne, čo viem robiť, v čom som výborná, čo ma baví, začo by mi mal dať niekto viac peňazí. Pýtajte sa ľudí v okolí, tých čo zarábajú viac alebo toľko koľko by ste chceli, zisťujte ako to urobili a či by Vám poradili a podobne.

Vo všeobecnosti platí: Čomu dávame svoju plnú pozornosť, to má tendenciu sa neustále opakovať.

A teda šetrením sa sústreďujete na nedostatok a naopak hľadaním možností kde alebo ako zarobiť viac, sa sústreďujete na možnosti, tie postupne začnú prichádzať. Následne si treba vybrať a využiť ich.

Teraz máte 2 možnosti:
1. Osočiť ma a pokračovať tak ako ste žili doteraz
2. Akceptovať ma a možno si nechať poradiť alebo o radu požiadať

Ak však požiadate o moju radu - musíte rešpektovať čo Vám poviem, nemusíte sa tým riadiť, to je Vaša slobodná vôľa, Váš život. Mnohým sa nepáči čo im hovorím pretože sú zvyknutí na pritakávanie, súhlas z okolia. Musíte upustiť od svojho ega, nebrať to osobne, otvoriť si myseľ lebo len tak sa môžete dostať kam chcete. Ochotne poradím, nič za to nežiadam a nechcem Vaše peniaze. Verím, že to dalo aspoň niekomu z Vás zmysel.

Prečo požiadať o radu mňa? Podnikám v oblasti projektového manažmentu a riadenia ľudských a finančných zdrojov, skrz svoju firmu pomáhame malým podnikateľom naštartovať ich podnikanie alebo ho rozvinúť do ďalšej úrovne. Ak to dokážeme s podnikateľmi určite aj to platí aj pre fyzické osoby.

radopp
13. mar 2015

@ukko81 Skúste písať menej slov a viac informácií. Skúste pravidlo 3 krát a dosť. 3 vety dokáže prečítať a pochopiť každý.

cairka
13. mar 2015

Ako rada by som zavesila dieťa na klinec a išla zarábať ...ale...karty sú rozdané ako sú...

andreah25
13. mar 2015

Počas celého čítania Tvojho príspevku mi chodili mysľou tri otázky:
- čo je za tým?
- reklama?
- prečo ak chceš radiť zadarmo, tak rovno nenapíšeš radu ako to robiť?

Prepáč, nejde o osočovanie, ale v dnešnom svete nikto nerobí nič zadarmo a ani Tvoja firma nežije z bezplatných dobrých rád.

radopp
13. mar 2015

@andreah25 Na svete nie je nič zadarmo, maximálne tak zahrnuté v cene.

liebling98
13. mar 2015

@radopp nikdy som nemyslela,že raz s Tebou budem súhlasiť... Darmo, nikdy nehovor nikdy

liebling98
13. mar 2015

@cairka ja musím nájsť tri hrubé klince...

radopp
13. mar 2015

@liebling98 Fajn že hľadáš spôsoby a nie dôvody. 🙂

cairka
13. mar 2015

@liebling98 , no, ale treba vysvetliť samamamám (prípadne tým s partnerom, čo je doma tak na večerné ukladanie, či víkend), že stačí chcieť zarábať a všetko bude fajn 🙄

radopp
13. mar 2015

@ukko81 Pomoc s financiami by mal dať štát, do ktorého dávame celý život dane. Existuje rodičovský príspevok a ak nestačí, treba zájsť na sociálny úrad. Som idealista?

andreah25
13. mar 2015

@radopp Tak toto si fakt idealista! Rodičovský príspevok by mal byť minimálne vo výške minimálnej mzdy, môj názor.
A keď už sme pri tom rodičovskom, je to príspevok pre dieťa, tzn. na zabezpečenie potrieb dieťaťa, pri rodičovskom príspevku však nikto nemyslel na zabezpečenie matky, ktorá ak nemá inú osobu s príjmom, aby sa o ňu postarala, tak matka sa sama nemá ako uživiť.

andreah25
13. mar 2015

@radopp a zase ani nie je vhodné aby sa o všetko staral sám, pretože za chvíľu by sme všetci dopadli ako naša časť obyvateľstva, čo len čaká čo jej štát dá a o čo všetko sa im štát postará. To nie je dobré riešenie.

radopp
13. mar 2015

@andreah25 My sme platili len na plienky 100 eur. Ale možno používať plátené a vyvárať, bývať v starom dome, kúriť drevom, nejesť mäso, nekúpať sa často... Niektorí cigáni z rodičovského vyžijú.

andreah25
13. mar 2015

@radopp Tak ale toto nie je riešenie čo si napísal. Chcelo by to niečo konštruktívne. To čo si napísal, mnohé vezmú ako urážku, alebo naopak to poukáže na neschopnosť chlapa postarať sa o rodinu tak, aby nemusela rodina bývať v starom dome, kúriť drevom (ktoré je mimochodom veľmi drahé a zadarmo máš iba ,,drevo z lesa" ale nie sme počerní, tak nikomu bežnému by taká krádež neprešla, ....).

ukko81
autor
13. mar 2015

Každá máte inú situáciu a všeobecné pravidlo nie je. @andreah25 moja firma "žije" z provízií, ktoré vyplatí daná firma zo svojho zisku. Je skutočne ťažké akceptovať fakt, že môže byť niekto na celom svete, ktorý by nezištne pomohol?

3 Pravidlá:
1. Nastaviť si rozpočet a držať sa ho.
2. Vyplatiť najprv sebe, potom veriteľom
3. Urobiť dnes niečo čo zlepší zajtrajšok

@radopp - každý by chcel zázračnú formulku no sám na zázraky neverí. Štát sme my, nie oni. Pomôžme si navzájom a nebudeme štát potrebovať. Spoliehanie sa na štát(alebo hocikoho iného) je vzdanie sa zodpovednosti na svoj život a odovzdanie moci do rúk ľuďom, ktorým na našom živote ani nezáleží.

radopp
13. mar 2015

@andreah25 Cena dreva závisí od regiónu. Tam kde je drahé chlapi aj viac zarábajú. Myslím že slobodná matka si môže za problémy sama.

radopp
13. mar 2015

@ukko81 To je dobrý nápad založiť si nejakú kolektívnu výpomoc, na základe rodu alebo poisťovne. Ako by ste to vyriešili?

andreah25
13. mar 2015

@ukko81 to Tvoje druhé pravidlo ,,vyplatiť najprv sebe, potom veriteľom" - tak to v SR platí na 1000% - len bohužiaľ veritelia idú často s dlhým nosom.
Ale vieš, pri poberaní rodičovského príspevku sa toto aplikovať nedá - ak si to premietnem, že ja som ja a dieťa je môj veriteľ, tak môj veriteľ by umrel od hladu. A čoskoro ja by som žila na ulici, pretože veriteľovi ako SPP, ZSE či banka alebo iná inštitúcia, by som vyplatila najskôr sebe a nich by neostalo.
😀 😀 😀

Si robím vtípky 😀 😀 😀

cairka
13. mar 2015

@ukko81 , prosím si vysvetliť pravidlo 2 - veď keď vyčlením sebe, koľko by som potrebovala/chcela mať k dispozícii a neostane mi pre veriteľov, tak v tom momente mi začnú problémy ... či? ty vieš zariadiť, že mobilný operátor nebude rátať penále a neblokne telefón....že elektrikári nevypnú elektriku...banka nedá byt do dražby???

andreah25
13. mar 2015

@radopp no teraz sa Ti podarilo uraziť polovicu osadenstva MK. Áno, môže si slobodná matka za svoje problémy svojou naivitou, ale dotyčný darca spermií v tom tiež nie je nevinne.

radopp
13. mar 2015

Nevyplatiť SPP, ZSE alebo banke? Radšej o hlade ako na ulici po exekúcii.

radopp
13. mar 2015

@andreah25 To vážne je na Slovensku polovica slobodných matiek? Kam sa podela rodina? Kam sa podel zdravý rozum?

andreah25
13. mar 2015

@radopp poctiví a zodpovední chlapi vymreli 😀

radopp
13. mar 2015

@andreah25 len polovica

mawka
13. mar 2015

@ukko81 velmi dlhy prispevok, piate cez deviate. je uplne jedno, ci je rodina komplet alebo matka samozivitelka, u kazdeho je situacia individualna a kazdy si musi nastavit svoje veci sam. podla sablony to nejde.
tvoj prispevok tipujem na OVB alebo si po uvodnom skoleni v poistovni, kde vymyvaju mozgy tak, aby si uverila tomu, co tam pocuvas 😉
je krasne, ze chces pomahat, ale rozpocty su rozdielne a co plati u niekoho, inde nemusi. ludia to zvladnu aj sami, staci, ked si porobia poriadky v papieroch, uctoch, zavedu si domace uctovnictvo a budu mat prehlad ako nikdy predtym 🙂

bonaqa2013
13. mar 2015

@ukko81 a teraz vysyp tie rady a nezabudni napísať čo za to chceš. Neverím že zadarmo. ....

radopp
13. mar 2015

@ukko81 Keď si finančný poradca, tak by si mal vedieť že živiť sa dá aj inak a budeš mať lepší život.

@mawka V poisťovni sa ani netaja že hľadajú naivných ľudí, len to povedia trochu inak, napríklad že nemajú zlé názory na poisťovňu.

mawka
13. mar 2015

@radopp bola som toho sucastou a nikdy v zivote, dakujem, neprosim. a tiez prave vdaka tej skusenosti viem, ze uz nikdy nebudem krmit ziadnu poistovnu. a to akoze "setrenie" nech si strcia niekde. pretoze jediny, kto si uklada peniazky je poistovna a nie ludia v nej poisteni. a urazove? tak to je uz uplne tiez zbytocne, pretoze je tolko vyluk z poistenia a poistovna pri kazdej poistnej udalosti hlada najmensiu smietku, pre ktoru plnenie zamietne. takze tak. hlavne nech si ludia zavedu domace uctovnictvo a rovnako by sa mal zaviest predmet uz na zakladnych skolach.

adawada
13. mar 2015
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

tu knizku, z ktorej su tieto slova odpisane sme citali asi vsetci ;) zbohatol malokto

radopp
13. mar 2015

@mawka Poisťovne pošliapavajú dôveru medzi ľuďmi. Sporiť sa dá na kratšiu dobu v obyčajnej banke, odporúčam VUB alebo Slovensku sporitelnu. Fondy vo VUB su tiež dobré, ale do toho radšej netreba ísť.

ukko81
autor
13. mar 2015

Vidím, že Vám to dvíha žalúdky a začínate si vytvárať domnienky. Napíšem čo robím a aj tak si vymyslíte niečo úplne iné. 😎 Žiadne rady Vám tu sypať nebudem keď vidím ako sa to tu zvrháva. Pekný zvyšok dňa a víkend prajem.