Ako zrušiť otcovstvo?

lenusiq93_ke
5. feb 2014

mam rocneho syna.otec uz viac ako pol roka maleho nevidel,nezaujima sa ,ani neprispieva.sudom nemame ziadne urcene vyzivne.maleho nemam zvereneho sudom do mojej starostlivosti.ako by som mala postupovat ak by som chcela zrusit otcovstvo.dakujem

luba28
5. feb 2014

neviem ci sa da zrusit otcovstvo ak si ho uz raz uviedla,ibazeby sa on dobrovolne zriekol otcovstva,ale o tom tiez rozhoduje sud...ale poziadaj sud o zverenie maloleteho do svojej starostlivosti+ziadaj vyzivne,...to sa da aj spätne,....potom podas trestne oznamenie na policii,nasledne exekutor a potom nahr.vyzivne ak dovtedy nezaplati,....ale aj tak je povinny platit,sice minimum,ale povinny je,...

mimka8291
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kristiii
5. feb 2014

ja mám pocit že lenusiq sa chce od otca malinkého skôr odstrihnúť a nie žiadať od neho výživné. Každopádne otcovstvo môže zrušiť myslím jedine súd, takže podať žiadosť o zrušenie otcovstva na súd. Keďže bývalý nemá o syna záujem bolo by asi najlepšie sa s ním dohodnúť, kedže na malého neplatí ani ho nenavštevuje vysvetliť mu, že sa tak zbaví zodpovednosti, že inak si ho dáš zveriť do osobnej starostlivosti a budeš žiadať výživné /aj spätne/. Ak nebude súhlasiť budeš si to musieť vybojovať. Ale to je len môj názor, osobnú skúsenosť nemám.

vroni
5. feb 2014

otcovstvo sa zrusit neda.

klincek
5. feb 2014

Otcovstvo sa zrusit neda-jedine ak by si v buducnosti mala dalsieho partnera, ktory by si chcel tvoje dieta osvojit. Ak by sa tak stalo (museli by byt splnene iste podmienky), povodny vztah medzi dietatom a biologickym otcom zanikne. Inak to nejde.
Co sa tyka upravy vasej aktualnej situacie, vyriesi to jeden navrh na sud, ktorym poziadas o zverenie dietata do tvojej osobnej starostlivosti a zaroven o vyzivne. Ak otec nema o dieta zaujem, nemusi ho vidat (pripadne ak by mal na dieta posobit zle, mozes v tom istom navrhu poziadat o zakaz styku otca s dietatom), ale vyzivne by rozhodne platit mal.

mizumizu
5. feb 2014

Ja som na tom podobne, leeenze exmanzel je viackrat sudne trestany a ma vela dlhov, tak nechcem aby moje dieta niekedy po nom nieco zdedilo...(aj ked vyhnut uplne sa tomu pravne neda)... Tak moj terajsi manzel poziada o osvojenie a tym sa zmeni otcovstvo potom na zaklade rozhodnutia sudu na matrike...aaale otcovstvo sa zrusit neda..

sissy27
5. feb 2014

otcovstvo sa dá zrušiť buď na základe genetických testov, ktoré by jednoznačne preukázali, že on nie je biologickým otcom dieťaťa, ale potom ak by si dieťa osvojil tvoj nový partner... ale také že prídem na matriku / súd a poviem že už nechcem aby on bol otec, neexistuje...

m_ij_ka
5. feb 2014

otcovstvo sa nedá zrušiť , ani na súdnom pojednávaní.

babls5
29. máj 2014

Da sa zapriet baby do 3 rokov dietata my toto riesime teras doma

fidorka7
2. jún 2014

babls5 áno dá sa zaprieť ale musí sa počas pojednávania skutočne preukázať, že dotyčný nie je otcom dieťaťa, zvyčajne sa to preukazuje DNA testami. Nie v prípade, že už som si to rozmyslela, lebo sa o dieťa nezaujíma... čo akože preukážu testy ? že nie je otcom?

havana_frost
3. jún 2014

Zapretie otcovstva je možné, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa. Ide o fakt, či otcom je alebo nie. Nejde o to, ako sa o neho ne/stará.

zuzla062
19. okt 2016

Priatel chce dat navrh na zrusenie otcovstva.chcem vediet ci jecto vobec mozne.