Nesúhlasím s rozvodom. Ako zachrániť manželstvo?

kokuusa
12. okt 2014

Dobrý deň,
preštudoval som si všetky Vaše príspevky na tomto fóre, niektorých som dokonca aj súkromne formou IP kontaktoval, avšak aj tak som sa rozhodol svoj problém načrieť verejne, aby sa možno dokázalo pomocť aj iným, ktorí sa budú možno raz nachádzať v rovnakej situácií ako ja. Ale k veci:
Návrh na rozvod bol zo strany manželky podaný v mesiaci august, dosť ma to psychicky aj zdravotne položilo. od 1. septembra sa odsťahovala do prenajatého bytu. Žili sme spolu 25 rokov v dvoj-rodinnom dome s mojimi rodičmi (každý mal vlastnú domácnosť), máme 23r. dcéru študentku VŠ a 15r. syna študenta strednej školy.
Manželka v návrhu uvádza ochladnutie citov z dôvodu niekoľko ročného, avšak podľa môjho obrazu subjektívneho názoru, citového zanedbávania, a to z dôvodu netrávenia voľného času formou účasti na rôznych podujatiach, či wellness pobytov, ba lyžovačkách, či iných športoch (ktoré avšak zo zdravotných dôvodov nemôžem absolvovať-diagnostikovaný menierov syndrom už pomerne veľa rokov). Z mojej strany je možné dokázanie, že ide iba o tzv. "nafuknutú bublinu" prekážok, ktoré si manželka v sebe zadefinovala a ktoré by sa dali spoločným úsilím zmeniť.
V mojom záujme je manželstvo stále udržať, z toho dôvodu chcem súdu navrhnúť aj manželskú poradňu.
Otázkou znie, prišlo mi poštou predvolanie na prvé pojednávanie, či je nutné sa k nemu vyjadrovať podrobne, alebo stačí len stručná formulácia, v ktorej potvrdím svoju účasť na konaní s tým, že k zvyšku návrhu sa vyjadrím osobne na súde.Začal som úž písať podrobné vyjadrenie pre súd sám, nakoľko som sa pre prvé pojednávanie rozhodol ísť bez právneho zastupovania.
Ďalej je otázka, čo všetko je potrebné pripraviť si k pojednávaniu, aby išli veci tzv. mojím smerom, resp. aby sa zachránilo manželstvo.
Môžem napríklad navrhnúť aj svedkov na prvom pojednávaní, príp. podľa čoho ich vyberať? Bolo by možné žiadať zverenie syna do mojej starostlivosti, kedže nateraz odišiel s manželkou do iného mesta, avšak je tam nespokojný a tu so mnou má už roky známych kamarátov, koníčky, rodinu kde sa na víkendy vždy rád vracia.
Za Vašu pomoc a čas vrelo ďakujem, verím, že sa mi tu niekto vyjadrí a možno ma trošku podporí, či usmerní, prip. mi povie moje reálne šance.

sissy27
12. okt 2014

@kokuusa už som to tu spomínala v jednej podobnej téme (žena podala žiadosť o rozvod a muž sa rozvádzať nechce) - to, čo ty hodnotíš ako nafúknutú bublinu, je možno niečo, čo tvoju ženu roky ubíjalo... to, čo jeden považuje za šťastné a fungujúce manželstvo, lebo má k svojej spokojnosti všetko potrebné, môže pre toho druhého znamenať roky odriekania, prispôsobovania sa a odsúvania vlastných túžob na druhú koľaj...
ty máš dg., ty máš papier od lekára - to znamená, že tvoja žena nemá právo na aktivity, ktoré by ju bavili? áno, mohla ísť lyžovať (alebo čokoľvek) s kamarátkou alebo partiou, ale ona túžila tráviť čas so svojím manželom...
ak sa chce rozviesť po tak dlhom manželstve, zrejme to nebude len tak nejaký ošiaľ alebo momentálny skrat, zrejme je to niečo, čo v nej dlho hlodá a asi to už zvažovala dosť dlho... týmto nechcem nadržiavať tvojej manželke, len sa ti snažím ukázať iný pohľad na vec...
čo sa týka predvolania na pojednávanie - k tomu sa vyjadri len v prípade, ak sa nemieniš dostaviť, treba sa písomne ospravedlniť, inak nič... z dokumentov ti treba len občiansky a to, čo je tam napísané (ak niečo), ale predpokladám, že vás len oboch vypočujú...syna žiadať do svojej starostlivosti samozrejme môžeš, na to máš právo, ale nie je tvoja dg. komplikáciou na starostlivosť? (nerýpem, pýtam sa, viem len veľmi všeobecne o čo sa u teba jedná)... v tomto prípade, keďže syn má 15 rokov, tak je pravdepodobné, že súd bude zaujímať aj jeho názor... chlapec je v "problémovom" veku, treba jednať citlivo, aby celú situáciu nezneužíval vo svoj prospech...

hradnapani
12. okt 2014

@kokuusa toto mi velmi pripomina jeden nas rodinny pribeh, ktory sa vlecie roky rokuce. Ale poviem ti len tolko: naozaj chces zit s niekym nasilu, kto uz s tebou zit nechce? Ano, sud vas moze aj nerozviest, a takisto ty mozes klast odpor a niekolkokrat sa stretat so zenou na sude. Cim dlhsie sa to bude vliect, tym menej bude ochotna s tebou dalej zit. Cim viac svedkov si tam donesies, tym viac ta bude za to neznasat a tym menej bude ochotna "spolupracovat". Lebo lasku a ochotu s niekym zit pod jednou strechou si nevydobyjes nasilu, pokial druha strana nechce. Uprimne, institut dokazovania je dost ponizujuci. Neber to tak, ze som proti tebe, chapem, ze ta ta situacia zasiahla, zili ste spolu dlho - toto su len moje postrehy z nasho smutneho rodinneho pribehu.
PS: si si naozaj isty, ze manzelka po tvojom boku naozaj nemala pravo citit sa nestastne? ja a to odpoved nepotrebujem, ale ludia nepodavaju navrhy na rozvod len tak z kratochvile...

janinah
12. okt 2014

čo čakáš v prípade nerozvedenia manželstva? že sa k tebe znova nasťahuje a všetko bude čistá idylka? ..k tým spoločným víkendom-ja nelyžujem,deti a manžel áno,to som mala doma ostávať? ja ich čakám pod svahom s teplým čajom,chápeš?...čo sa týka syna,nie je to už malý chlapec,dala by som na jeho názor,pocity a čo on vlastne sám chce...

kokuusa
autor
12. okt 2014

Ďakujem Vám úprimne za Vaše názory. pri niektorých som si skutočne povedal, ako som mohol nevidieť tú druhú stranu pohľadu. Nechcem sa tu hrať na ideálneho manžela, možnože som aj nesprávne použil slovo "nafuknutá bublina". no manželka bola moja láska od 18rokov a manželstvo s nou ma robilo najšťastnejším mužom. nebolo ideálne, ved tie neexistujú a v každom vzťahu sa objavia škriepky, či hádky.

v manželstve sme fungovali povedzme, že opačne..ja som bol tým ktorý sa venoval tzv. domu, či domácnosti. inak povedané vecí okolo záhrady, dopestovania si vlastnej zeleniny, ovocia, či zavárania, alebo robenia akýchkolvek džemov a sirupov. práce ohladom malej farmy a zadováženia si tak vlastného "plného mrazáku mäsa". alebo drobné opravy ohľadom domu ako malovanie, kúrenie, elektrika boli mojou záležitosťou. Manželka mala zas v merku klasické domáce práce ako pranie, žehlenie, varenie, s ktorými sme jej cez víkendy ked bola dcéra staršia obaja pomáhali, čo sme zvládli a nepokazili 🙂 a v posledných možno aj 10rokov sa dcéra plno zapájala do prác s manželkou (tým myslím ako žehlenie, prach, vysávanie..).

musím však aj priznať,že možno nie vždy som moju manželku vedel potešiť tak ako by chcela, možno aj nie vždy som vedel aký dar k sviatku by ju potešil a párkrát som sa obrátil s prosbou o pomoc na dcéru, ale za seba vravím, že všetko čo som mal, som dával do rodiny, či zarobené peniaze, či energiu a svoj čas. na svoju dg sa nevyhováram a neohradzoval som sa nou, snažil som sa nájsť stredné cestičky. ked som s nou nešiel na lyžovačku, (aj ked som mohol ako písala janinah a mohol som ich čakať dolu s čajom, či na hoteli v saune, len aby som bol s nimi) som ju vzal na nejaké predstavenie, či už muzikál alebo klasické divadlo, alebo len tak s priateľmi vybehnúť, ked sme dostali príležitosť. či sami ísť na prechádzku mestom, či posedenie do kaviarne. nevravím, že to bolo na dennom poriadku, ale rozhodne nie raz za rok. dokonca aj každé leto sme absolvovali spoločnú dovolenku, kde výber destinácie bol vždy na manželke.

ja si aj uvedomujem, kde možno začalo nalomenie u manželky, že začala reálne uvažovať o rozvode. stalo sa to cca pred dvoma rokmi, kedy som mal vážny úraz. pádom zo strechy som si zlomil nohu a nalomil stavce na chrbtici. ostal som indisponovaný na jeden rok, tým aj klesol plat do rodinného rozpočtu. ked som sa ako tak zmobilizoval a nastúpil do pôdovodného zamestnania, firma po 3mesiacoch zrušila svoje fungovanie a mna čakala výpoved. celých 8mesiacov som si nedokázal nájsť zamestnanie aj ked som sa zúčasťnoval na pohovoroch a posielal milión životopisov. posledný mesiac o ktorom hovorím je august, kedy mi predostrela návrh na rozvod. jediné pozitívum ktoré teraz mám je aspon dočasná práca a vrátenie sa do pracovného života a života s ľudmi.
ked som sa s deťmi rozprával otvorene, obe nesúhlasia s rozvodom rovnako ako ja sám. Môj syn mi nedávno povedal, že s manželkou odišiel preč dufajuc, že ju presvedčí vrátiť sa domov.

otázkou však stále je, akou formou sa dá zachrániť manželstvo. nechcem ísť na manželku zle, či útočiť na ňu psychicky, alebo vyvíjať iný nátlak.aj pri odchode z domu som jej navrhol nech si vezme všetko čo potrebuje, síce mi zostalo v dome iba pár nevyhnutných vecí, ale to mi neprekáža až tak ako to prázdno jej odchodom. až skutočným návrhom na rozvod som si uvedomil akú dôležitú rolu hrala a stále hrá v mojom živote. skutočne by som chcel bojovať až do poslednej šance, preto by som chcel aj Vás, ženy, manželky a dámy poprosiť o Vaše názory a postrehy z tzv. ženskej strany, ktorú my muži nie vždy vidíme a chápeme.

tova
13. okt 2014

@kokuusa tato ziadost o rozvod vam vztah navzdy poznaci. Aj keby sa vratila a stiahla ziadost, ty by si jej to po case vycital v hadkach v inych problemoch, alebo by ta to aspon na dusi tazilo, ona by sa vratila mozno ze len z lutosti, koli detom a nikdy by to neklapalo ako predtym bolo by to o pretvarkach. Myslim, ze by ste sa mali rozviest, ochladit hlavy, a ked budu city, treba budovat vztah nezavazne od nuly, najst si znova hobby mozno raz za 2 tyzdne neskor raz tyzdenne , dolezita je komunikacia a rozvod podla vasej dohody, nie zase aby jeden usutupoval vo vsetkom, cize aj to, kde budu byvat deti. najlepsie by bolo sadnut vsetci 3 spolu a nech syn otvorene povie kde chce byvat, dajme tomu cez skolsky rok pri nej, v lete, vikendy, prazdniny s tebou aby travil cas s kamaratmi, je to velky chlapec, mal by mat dvere nonstop otvorene v oboch domacnostiach.

bonaqa2013
13. okt 2014

Tak s týmto mám skúsenosti. Po súdoch sa s ex ťaháme už pekne dlho. Takmer 20 rokov. Rozvádzali sme sa veĺmi rýchlo, syn nemal ešte ani rok keď som od neho odišla. Mala som veĺa dovodov. nikdy som to neoľutovala ale dnes by som to riešila asi inak, nie rozvod, ale ten vývoj ktorý k rozvodu smeroval. potom sme sa naťahovali o syna, o BSM - najrýchlejšie pojednávanie, navrhol - brala som, a o výživné. naposledy som bola na súde teraz vo štvrtok a to ide mať syn už 20 rokov.
Navrhujem zobrať si na súd právnika. Pohľadaj niečo lepšie.... Neviem či ti zachráni manž., ale určite pomože. syna si možeš pýtať aj ty do svojej starostlivosti. Prečo nie. Je to už veľký chalan, nie malé bábo - ako v mojom prípade - tiež si ho žiadal otec. nespomenul si, či manž. niekoho nemá. Pretože ak áno, tak naspať ju už nedotiahneš. Možno po čase príde sama....Ale čudujem sa manž. po toľkých rokoch sa rozvádzať. myslí že nájde niečo lepšie? A nepíšeš čo na to staršie dieťa....

hradnapani
13. okt 2014

@kokuusa ja osobne si myslim, ze vzdy to stoji za to, aby sa dvaja ludia pokusili vztah zachranit. Neviem ako ste spolu komunikovali, ked padol ten navrh na rozvod.
Mas samozrejme pravo na sude povedat, ze nesuhlasis s rozvodom, ale pred manzelkou musis dostatocne jasne a najma uprimne (nie vsak teatralne) preukazat, ze si ochotny uznat si svoju cast zodpovednosti a naozaj pracovat na zmene. Sudca vas pravdepodobne posle do manzelskej poradne aj tak, dlhorocne manzelstva sa nerozvadzaju zo dna na den. Tvoj uraz a nezamestnanost pravdepodobne dali poslednu ranu jej rozhodnutiu, aj ked je pravda, ze prist s rozvodom v takomto obdobi je dost nefer. Ale ona zrejme nemala motivaciu pomahat ti a drzat ta. Ty sam si to musis v sebe prebrat preco ju nemala, kde si mozno urobil chybu a byt k nej uprimny. Ale tiez nie je dobre robit si nadeje, ze ked vsetko olutujem a zmenim sa (a da sa vobec zmenit v takom zrelom veku?), ze to dobre dopadne. Moze to dopadnut aj naopak. V tom pripade treba respektovat jej slobodnu volu...

evelynm
13. okt 2014

no nemozem si pomoct, mam z tvojich slov zly pocit...
za kazdu cenu vykreslit sa v dobrm svetle, v náznakoch zenu ukazat ako mamonarku, ktora ta chce opustit v tazkych casoch... pride mi to z tvojej strany cele take manipulativne...
zaujimalo by ma, ako by vas vztah vykresllila tvoja zena...

sue
13. okt 2014

@kokuusa keď sa 45 ročná žena cca rozhodne prerušiť všetky kontakty a začať odznova, tak musí byť buď šialene zamilovaná alebo šialene nešťastná alebo šialene ubitá - baby nezvyknú v tomto veku robiť veci "len tak", musela byť veľmi odhodlaná a odvážna a pozitíva museli prevažovať nad negatívami a istotne sa tak nerozhodla z minúty na minútu...
Asi by som neprosila, nežiadala, nevyhrážala sa. Išla by som na súd a úprimne a čestne by som požiadala, aby sme navštívili manželskú poradňu, povedala pani manželke, že ju veľmi ľúbim... ale netlač na ňu, neponižuj sa, buď len úprimný a nechaj ju sa rozhodnúť...
Niečo za tým musí byť - buď je veľmi umlátená vašim manželstvom (naozaj ako kočky písali vyššie, to čo u teba mohlo byť šťastné a pokojné manželstvo u nej mohli byť roky zatínania zubov a čakania na to, kedy deti vyletia z hniezda, aby mohla odísť aj ona...) alebo sa zaľúbila alebo je tam ešte niečo iné... Ale žena by neodišla len tak...

tykat
13. okt 2014

Zeny neopustaju muzov ktori im vyhovuju. Po 25 rokoch ta uz musi mat plne zuby a ma v hlave ujasnene preco to chce ukoncit a preco nezatala zuby a nepockala este tych par rokov kym bude syn dospely. Neurobis s tym nic. Ak zena odide od muza po 25 rokoch nic ju nezastavi, co ju mohlo zastavit uz prestalo fungovat. Ale skusit to mozes.

fidorka7
13. okt 2014

@kokuusa neviem si predstaviť nútiť niekoho žiť so mnou, keď on nechce. Aj keby to dostal rozkazom a žil by so mnou, čo z takého vynúteného vzťahu? Dala ti 25 rokov, možno už viac nemôže/nechce tak ju nenúť žiť zvyšok života podľa teba ale nechaj ju prežiť ho podľa seba.

cawes
13. okt 2014

@kokuusa neporadim ti co robit oretoze to neviem. Zaujimalo by ma co ti oivedala ako dovod pred tym nez odisla. Si si isty ze ste mali az do augusta bezproblemovy vztah?
Z toho ako si sa opisal ti len poviem ze takeho chlapa by som mala dost uz po par mesiacoch hlavne keby prisiel s tym ze mam zavarat dzemy by som mu to o hlavu ohadzala. Dalsia vec neviem z tvojho ooisu mam pocit ze ty nie si takovy ten ozaj chlao akeho zena potrebuje proste ktory je trosku drsny prinesie ale aj obcas kvety a tak. Pises o zeleninke zvieratkach lestovani no nie kazda zena to chce. Dalej o tom ze si chory. Hmmm no viem som mladsia ale v utorok ma ioerovali v stvetok som skackala v praci a od piatku cvicim pritom mam roztrhnuty krizovy vaz na kolene, mam tam velku krvnu zrazeninu ktora stvrdla a boli, opuch ale aj napriek tomu robim vsetko aby som bola fit a mal zo mna partner radost

ultra
14. okt 2014

@kokuusa pochop ze sa pytas na nazor ze na fore kde je 99 percent zien a vsebecny nazor je samozrejme ten, ze ked opusti muz zenu tak je to strasny Hajze...., (a ine expresivne slova) a ked opusti zena muza tak zase preto, ze ten muz je strasny hajze...a ine expresivne slova. (Kto sa tam nasiel nech zagaga 🙂 )

Samozrejme berte to s rezervou - nebrat ma doslovne.

Aby vztah fungoval treba na to dvoch (teda aspon).

..ale na tvojom mieste by som urcite nechcel dalej zit so zenou ktora sa rozhodla odist. Treba sa stym vysporiadat.

maminuska
14. okt 2014

Ono väčšinou muži riešia problémy pät minut po 12 sama to mám odskúšané na manželovi , až keď je to už fakt v riti , tak sa začínajú mobilizovať a nechápu ako kde vlastne bol problém , to že nepočúvali , alebo počuvali a neriešili , to že neverili že žena by podala o rozvod však čo by bez nich preboha robila 🙂 .

@ultra žena v drvivej väčšine ak opúšta muža tak má na to fakt pádny dôvod, 100 krát premyslený , ženy nekonaju len tak a hlavne nie po 25 rokoch . Výnimku tvorí snáď iba vtedy ak by niekoho mala. Tam je nevera zo strany ženy deštrukčnejšia pre manželstvo ako nevera muža.
Muž paradoxne a veľmi často opustí aj dobrú manželku pre inu ženu , nebránia mu v tom ani malé deti ... jednoducho nie je tak biologicky viazaný ako žena .

nyusika
14. okt 2014

JA JA JA JA som sa snazil JA JA JA som hento...JA JA JA som tamto....strasne si egocentricky.
a prepac, ale hento siahodlhe obkecavanie, neviem, nemam z teba dobry pocit.

elegan31
16. okt 2014

@kokuusa ty jeden optimista, s tymto vlaknom vstupit do jamy levovej, ultra to popisal velmi dobre.
Osobne si myslim, ze na zachranu manzelstva je uz neskoro v case, ked bola podana ziadost z jednej strany. Ona sa rozhodla a ako ti tu baby pisali, zena po 25 rokoch manzelstva neodide len tak. A ak je aspon z vacsej casti pravda co si o svojom pristupe ku vztahu pisal, tak je to este podivnejsie. Bude za tym nieco viac, prebral si to s nou? Okrem toho predpokladam, ze tomu aspon predchadzali diskusie medzi vami. Bolo teda potrebne "zapnut", AK samozrejme nemala prehnane naroky. Z vlastnej skusenosti tiez viem, ze zeny casto nedaju priamo najavo, co ich stve a radsej dufaju, ze sa partner "uvedomi". A pohar trpezlivosti sa naplna... 🙂 Mozno aj toto je tvoj pripad. Kazdopadne bud silny a nechaj ju odplavat. Manzelstvo je vzdy o dvoch ludoch. Aj deti su uz odrastene a lahsie sa s tym vyrovnaju. Ak si s nou bol stastny, tak bud vdacny aj za tych 25 rokov a zvykaj si na novu situaciu. Podla vsetkeho nemas este ani 50tku, tak nezaliezaj do ulity. A este jedna vec. Pisal si, ze pri odchode ti to doma trosku "vybielila" - vo vlastnom zaujme nenechaj delenie majetku prebehnut v podobnej rezii.

@nyusika zhlboka dychaj

miluna777
22. nov 2014

Asi pôjdem troška proti prúdu, no som nevyliečiteľný romantik a optimista. Ak svoju ženu ľúbiš, potom skús o manželstvo zabojovať. Len ty musíš vedieť, či ten návrh na rozvod žena podala z dôvodu dlhodobej nespokojnosti s tým, že to má v hlave urovnané a je to to, čo naozaj chce, alebo je ta žiadosť iba volaním o pomoc (všimni si ma, venuj sa mi, zmeň niečo lebo sa to zle skončí). Muži nemajú tak silnú intuíciu, niekedy si myslím, že nemajú vôbec žiadnu - ale ty svoju ženu poznáš už dlhé roky. Niekde v srdci musíš cítiť, ako to je, či by bolo lepšie nechať ju ísť a nerobiť problémy, po rozvode jej byť aspoň kamarát a bývalý partner v dobrom slova zmysle, alebo naopak tie problémy robiť čo najväčšie, aby žena videla, že ju ľúbiš ako nikto iný.

samasebou
23. nov 2014

Ahoj,
ja som podala o rozvod po 20 rokoch...vôbec nie kvôli milencovi, jednoducho roky v sebe nieco dusis, nedokazes zmenit a potom si povies dost...ty vôbec nepises, o jej dobrych strankach, preco?..ved asi preto ju chces spat...moj ex bol super kuchar, neopravil len letecky motor, pracovity, ale pil,nevenoval sa decku a chorobne ziarlil...aj ja som bola na hojdacke roky s pocitmi, ze ved to nie je take zle, su aj horsi a pod.....a asi aj tvoja zena...pre kazdeho je ine dolezite vo vztahu..aj mne chutili dzemy môjho ex, aj jeho svieckova, ale ked mu zadrbalo, to bola ina kava...takze bez urazky, ona vedela preco...a keby si bol zenou a urobi ti to chlap, napisem ti to iste, lebo vsetci sme len ludia, nedelim to na pohlavia, dobri ci menej dobri su aj tam aj tam...a este nieco..vodit pri rozvode svedkov na sud je ta najhorsia vec, aku mozes urobit...ponizujuce pre vsetky zucastnene strany...