Odvolanie na krajský súd

rolanda18
26. nov 2014

Brat sa sudi o dcerku,okresny sud vyniesol rozsudok,tak,ze dieta bolo zverene do starostlivosti matky.Brat sa odvola proti rozsudku na krajsky sud.Ked sa brat odvola,rozsudok okresneho sudu je neplatny?myslim tym,ze ci brat sa ma stretavat s dcerkou tak ako je v rozsudku?

alicka850
26. nov 2014

Zalezi voci comu sa odvola. Lebo v ramci sudneho procesu sa mohlla riesit uprava styku,vyzivne atd. Casti,voci ktorym sa odvola su do rozhodnutia krajskeho sudu nepravoplatne az dokial nepride rozhodnutie krajskeho sudu vsetkym ucastnikom konania,t.j. kym si to nepreberie on aj druha strana. Cize odpoved na tvoju otazku je, ze to rozhodnutie okr.sudu teraz nie je pravoplatne.

alicka850
26. nov 2014

Zakonna lehota na odvolanie je 15 dni.

rolanda18
autor
26. nov 2014

dakujem,takze ak som tomu porozumela,zatial plati to,ze obaja rodicia maju na dieta rovnaky narok,matka nemoze zakazovat styk s dcerkou?brat posiela matke na ucet peniaze,ale ona mu brani sa stretavat s dcerkou a teraz mu vykrikuje ze bola mala prisudena jej,

materina_duska
26. nov 2014

@rolanda18 Presne ako píše @alicka850 - časti rozsudku, voči ktorým sa odvolal, sú neplatné. Výnimkou je výživné, ktoré je vykonateľné a to treba platiť v plnej sume, ktorú určil rozsudok okresného súdu.
Právoplatnosť rozhodnutia si môžu obaja overiť na súde, kde im presne vyznačia, v ktorých častiach je rozsudok právoplatný napriek odvolaniu. Ak sa odvolal voči určeniu starostlivosti, je dieťa naďalej v starostlivosti oboch rodičov.

materina_duska
26. nov 2014

@rolanda18 Ak EX bráni v styku, treba pravidelne kontaktovať sociálnu pracovníčku, ktorá bola pridelená súdom. Minimálne, aby o tom boli zápisy na UPSVaR. Okrem toho si môžu matku predvolať na úrad a podobne, možno by pomohlo na čas do rozhodnutia súdu.

rolanda18
autor
26. nov 2014

brat plati matke dieta 150 eur,a tak je urcene aj v rozsudku,takze ak som to dobre pochopila,platit ma nadalej,ale stykat sa s dcerou moze kedykolvek,matka robi take prieky bratovi,ze napr.brat povie,ze pride pre dcerku o 9.00 a ked sa omeska o 5 min.,tak matka zoberie dcerku prec,s tym,ze neprisiel presne o 9 tej,a este jedna otazka,kolizna opatrovatelka odporucila striedavu starostlivost ale sudna psychologicka nie,brat chce poziadat o novy sudny posudok,mimo okres,je to mozne?

alicka850
26. nov 2014

@materina_duska suhlasim s tebou, ale myslim, že v tej časti o vyživne nemaš pravdu. Moj ex sa odvolal voči výške výživného na krajský súd a do pravoplatnosti rozsudku z kr. sudu mi platil menej. Mne pravoplatnosť na rozsudok vyznačili až keď bol kompletne pravoplatný, t.j. až ked prišlo rozhodnutie z kr. sudu- tam sa odvolal voči vyživnemu a styku, voči rozvodu nie-ten rozhodol už okr. sud a pravoplatnosť mi vyznačili až po rozhodnutí krajskeho.
Ak je to o vyživnom tak ako hovoríš, možem teoreticky požadovať od datumu pojednavania na okr. sude do datumu pojednavania na kr. sude doplatenie tej sumy, čo mi je dlžný?

alicka850
26. nov 2014

@rolanda18 vieš to ťažko dokažeš, že robi taketo veci /napriklad že sa omeška o 5 minut a potom mu ju už nechce dať/. Preto je lepšie mať stretávanie určené súdom presne, nie podla dohody, lebo ak si robia manželia prieky, nikdy to nebude fungovať. Najlepšie je mať presne stanovene, neparny vikend, pripadne rozdelene prazniny- potom už nebude mocť robiť taketo veci, proste mu ju bude musieť dať.

rolanda18
autor
26. nov 2014

ona nechce uzatvorit ziadnu dohodu,povodne ziadala vyzivne 450 eur !!!! a este jedna otazka 🙂 .krajsky sud za aku dobu moze rozhodnut?potom da sa odvolat aj proti rozsudku z krajskeho sudu?

bonaqa2013
26. nov 2014

@rolanda18 ja som na rozhodnutie KS čakala 9 mesiacov, záleží od šťastia. Neboj oni sa tam netrhajú.....
mne keď prišiel rozsudok, tak tam bolo, že odvolenie nie je prípustné - a bolo to ohľadom výživného

materina_duska
26. nov 2014

@alicka850 Tú info o výživnom mám priamo od právnika, určite je na to aj paragraf, ale nemám teraz čas to hľadať. My sme mali v rodine takmer totožný scénar, takže preto viem. Predpokladám, že EX na krajskom neuspel, čiže ÁNO, môžeš určite žiadať ten rozdiel. Na tvojom mieste nájdem ten paragraf a poslem mu doporučený list, že žiadaš doplatenie 🙂
@rolanda18 Proti rozsudku krajského súdu je možno podať tzv. dovolanie, ale to by ste museli mať sakra argumenty a dokázať, že sa dva súdy v Slovenskej republike mýlili. Čo je takmer nemožné, zvlášť v týchto rodičovských žabo-myších vojnách.

draik
26. nov 2014

@materina_duska
@alicka850
Rozsudky na výživné sú vykonateľné, aj keď nie sú právoplatné. To znamená, že žalovaný je povinný platiť výživné aj v prípade, že sa voči rozsudku prvostupňového súdu odvolal.

rolanda18
autor
26. nov 2014

to vazne trva tak dlho krajskemu sudu vyniest rozsudok,ked sa jedna o deti????a to budu obaja rodicia znova vypovedat na krajskom sude?

materina_duska
26. nov 2014

@draik Jo, vďaka za potvrdenie. A ako je to s tým doplatením?

materina_duska
26. nov 2014

@rolanda18 Môžeš napísať na Krajský súd žiadosť o skoré rozhodnutie, nakoľko ide o maloleté dieťa. Mohlo by to trošku pomôcť 🙂 Prípadne napadnúť súd za prieťahy v konaní - to sa dá, ak sa preukázateľne dokáže, že sa vo veci nekoná dlhšie ako 60 dní myslím. ˇŽial, keď preložia na súde váš spis z miestnosti A do miestnosti B, tak sa to berie, že už konali 😀

rolanda18
autor
26. nov 2014

a krajsky sud rozhodne sam???bez ucasti brata a jeho ex????to len pride im papier ako rozhodli?

draik
26. nov 2014

@materina_duska
Ak neplati vo vyske urcenej prvostupnovym sudom, tak je v omeskani. Plati to o to viac, ak odvolaci sud rozsudok potvrdi.

materina_duska
26. nov 2014

@rolanda18 Krajský súd môže urobiť viac vecí - rozhodnúť od stola (bez dalsieho konania) a pôvodný rozsudok buď potvrdiť alebo zmeniť. To vám len príde poštou. Alebo môže celú vec poslať naspäť na okresný súd a nariadiť dalšie konanie - o tom budete tiež informovaní.
Ako som už písala - v týchto "trápnych" rodičovských sporoch zväčša krajský súd "neprizná" pochybenie okresného súdu. Lebo o tom by malo byť odvolanie, že okresný súd pri posudzovaní vecí pochybil. Takže vo väčšine prípadov len potvrdzujú pôvodný rozsudok.

alicka850
26. nov 2014

@rolanda18 ja som cakala na rozhodnutie krajskeho sudu ohladne vyzivnehona styku 7 mesiacov,pojednavanie uz nebolo,,iba nam poslali ,ze potvrzuju rozsudok okr. sudu. Voci tomu rozhodnutiu sa nemoze odvolat,iba podat dovolanie na najvyssi sud . To je ale asi na pravnika, on aj to odvolanie vie spisat lepsie ako laik,za tych par eur to stoji. Najma ked ide o vyzivne 450 e a upravu styku.

rolanda18
autor
26. nov 2014

ok,tak dakujem za vsetky odpovede 🙂

chulieta
6. jan 2015

odvolanie, či dovolanie... jedno asi, lebo ani tak ani tak človek ktorý má vážny záujem veci riešiť neporieši. partner je rozvedený, má vážny záujem sa stretávať s deťmi, platiť výživné na deti, exmanželka zmanipulovala deti tak, že on odišiel zo súdu ako d.. počase, mu došlo k zníženiu príjmu, podal preto žiadosť o zníženie výživného, neuspel.. pani sudkyna nepokladala za odôvodnené otvárať pojednávanie, že nie je dôvod na úpravu výživného, nakoľko sa mu znížil príjem len o 300 eur.. čo je podľa nej málo... ☹ pritom pani mamička si vždy dokáže náramne užiť ak deťom povedať s najlepším uškrnom ako otec nemá záujem niečo synovi kúpiť k narodeninám lebo o neho záujem nemá a rôzne iné veci, pričom mu po zaplatení výživného zostane 350 eur.
toto je banánovaá republika

chulieta
6. jan 2015

@rolanda18 krajský rozhoduje bez verejnosti...

michaelats
18. jún 2018

Dobrý večer prosím vás čo mám robiť? Nežijem už s ex. Keďže má psychicky týral. Ponizoval. Žijem s dieťatom sama... Priznal otcovstvo, manželia sme chvalabohu neboli. Všetko sa riešit bude súd.cestou. Dnes som obdržala neodkladne opatrenie od jeho právnika... Ze si ma dieťa prevziať každú nedeľu od 10 do 16tej. Bez mojej prítomnosti 😞 ja som taktiež poslala min.piatok neodkladne opatrenie na súd. Len on bol rýchlejší 😃 co mam robiť???? Musím mu to dieťa dat??? Dieťa má 8 mes. A je na mňa veľmi naviazané, keďže od narodenia sa mu venujem len ja.