Som povinná informovať ex partnera o návšteve školy?

atka3
20. jan 2013

Chcem sa opýtať,či musím ex posielať potvrdenia o návšteve školy strednej a vysokej?lebo mi to prikazuje,posielam mu potvrdenie poštou každý rok. a tiež,ked dieťa ukončí školu,ako je to s výživným.dokedy musí platiťa či on musí nejak požiadať súd o ukončenie výživného.lebo ak by ex zaplatil čo i len o mesiac navyše je schopný sa s deťmi súdovať,aby mu to vrátili.

kaktusik007
20. jan 2013

spotrebovane vyzivne sa nevracia 😉

a myslim ze musi platit kym sud neurci ze uz nemusi - a platit musi pokial sa deti sustavne pripravuju na povolanie....
ja by som sa asi ani nezatazovala posielat mu to postou... ale to ti poradia zbehlejsie ako ja 😉
@atka3

sisaha
20. jan 2013

@atka3 a potvrdenie o navsteve skoly sa nevztahuje k uplatneniu danoveho bonusu? Opravte ma ak sa mylim, ale uplatnovat si ho moze myslim iba jeden rodic...vacsinou matka...

mirica
21. jan 2013

@atka3 potvrdenie mu na jeho požiadanie musíš poslať, je to kvôli tomu, že dieťa má nárok na výživné do doby kým nie je schopné sa samo živiť. Povinná školská dochádzka je ale len do 15 rokov ( tak nejak -skrátka teraz je to do ukončenia základnej školy). Preto chce potvrdenia, aby vedel či deti študujú alebo už pracujú. Ja to tiež musím posielať exekútorovi ( originál pre exekútora + kópiu pre bývalého).....rovnako ako potvrdenia o skončení strednej školy + kópiu potvrdenia o prijatí na VŠ ..no a potom som musela poslať aj potvrdenie, že na VŠ nastúpil (samozrejme na denné štúdium).
@kaktusik007 ak sa nemýlim spotrebované výživné sa nevracia len u nezletilej/maloletej osoby.......u dospelej sa vracia. Ak bolo výživné určené súdom , tak rozhodnúť o skončení povinnosti platiť rozhoduje súd.

kaktusik007
21. jan 2013

@mirica vychadzam z formulacie o zakona o rodine, kde je jasne napisane, ze spotrebovane vyzivne sa nevracia... a tyka sa to aj vyzivneho na manzelku, na rozvedeneho partnera... proste ked zaplati viac ako ma a dlhsie ako ma, je to problem toho co plati - on si mal ustrazit ze uz platit nemusi.....

mirica
22. jan 2013

@kaktusik007 ....skús pozrieť právnu poradňu na nete( sú tam aj zverejnené rozsudky).....ak nebol otec informovaný o ukončení školy a o tom , že je dieťa schopné sa samo živiť , podá žiadosť na súd o zrušenie vyživovacej povinnosti k určitému dátumu( čiže napríklad: dozvie sa v decembri , že už od augusta pracuje , tak v decembri požiada o zrušenie k augustu). Súd môže vyniesť rozsudok , kde zruší výživné spätne k určitému dátumu ...a pri plnoletom dieťati je možné na základe rozsudku túto navyše uhradenú sumu žiadať späť. Priamo v rozsudku je aj do kedy je poinné dieťa sumu vrátiť. Vracia sa to ako neodôvodnené obohatenie.