Určenie otcovstva

lenka0906
26. jún 2012

Ahojte mamičky,
prosím viete mi povedať ako dlho trvá určenie otcovstva?

Môj synček sa narodil 08.12.2011, takže už má viac ako pol roka.

Určenie otcovstva som začala riešiť ešte keď som bola tehotná, jedna mamička mi poradila aby som to riešila cez sociálnu kuratelu a tak som aj urobila. Spísal sa návrh, ktorý sa mohol samozrejme podať až po pôrode.
Oficiálne sa návrh na uznanie otcovstva na Okresný súd v Považskej Bystrici podával 18.01.2012.

02.04.2012 sa konalo prvé súdne pojednávanie vo veci. Na súdne pojednávanie mal prísť aj otec malého. Ten samozrejme neprišiel, pán sudca mi oznámil, že sa telefonicky ospravedlnil, že nemôže na pojednávanie do Považskej Bystrice prísť, že či môže ísť na výsluch do Rimavskej Soboty odkiaľ pochádza a tak mu to odsúhlasili.

Vtedy som si ešte myslela, že za aký krátky čas bolo súdne pojednávanie, ale mýlila som sa.
07.05.2012 mi prišlo Uznesenie: Rozhodnutie o pridelení znalca z odboru genetiky - analýza DNA z Bratislavy, aby do 60 dní od doručenia urobil krvné testy DNA. Síce má ešte čas do 05.07.2012, ale trvá to dlho.

Dnes je 26.06.2012 a odvtedy mi už nič neprišlo, žiadne iné predvolanie a ani ten znalec sa doteraz neozval.

Prosím viete ako dlho trvá, kým sa určí to otcovstvo aby mi už na malého niečo aj prispieval?
Malý má už viac ako pol roka a doteraz som nedostala od otca malého ani cent.

Nemala som ani materské, pretože mi ho zamietli. Vtedy mi pomohlo veľa mamičiek zo stránky nanič mama.sk, podaj ďalej.sk a mamy mamám.sk, za čo som veľmi vďačná.

Od januára dostávam rodičovský príspevok (aj s prídavkom na dieťa) to je 217 Eur. To ani zďaleka nevystačí na celý mesiac ani na tie základné veci. Peniaze mi vystačia tak na 2 týždne keď poplatím všetky šeky, ktoré mám. Splácam isté veci a to nemožno odkladať, aj keď mám dieťa. Tie spoločnosti pristúpili maximálne tak na splátky.
Každý mesiac chodíme po rôznych vyšetreniach kvôli zápalu obličiek a podozrení na rážštep podnebia a goldenharov syndróm. Chodíme aj do nemocnice do Bratislavy a Trenčína. To sú výdavky naviac.
Keďže nekojím, ani som nemohla kojiť, pretože malý hneď ako sa narodil dostal novorodeneckú žltačku a vôbec sa neprisal k prsníku. Stále spinkal, skúšali sme vtedy aj prikladať k prsníku no neprisal sa. Som po cisárskom reze a keď som skúšala aspoň odsávačkou či niečo pôjdem , nešlo nič, takže sme od narodenia na umelej výžive a to nie je lacná vec.

Prosím poraďte mi.Ďakujem. Lenka

betina1984
26. jún 2012

ahojky. Lenka znalec nema len teba. Ked ma lehotu do 5.7., tak to dovtedy odovzda. chvilku trva, kym to príde na sud, potom je to nejaky cas na opise, kym sa porobia upravy a vyexpeduje sa to. Idu sudne prazdniny, sudcovia sa pretrhnut nepojdu. rataj tak do konca jula. Urcenie otcovstva trva niekedy par mesiacov, ale mala som aj pripad, ze to trvalo niekolko rokov. zalezi na danej problematike,na spolupraci oboch rodicov...

liz_lemon
26. jún 2012

@lenka0906 obavam sa, ze to uz teraz v lete ani nevybavis, lebo sudy pocas prazdnin nepojednavaju

betina1984
26. jún 2012

@liz_lemon pojednávať nepojednávajú, ale personál pracuje. Ešte kým sa doručí znalecký posudok, kým sa k nemu vyjadria bude akurát august. A súdne prázdniny sú len mesiac. Väčšinou od polovice júla do polovice augusta. A u nás sa pojednáva dovtedy, aj odvtedy. Niektorí sudcovia aj počas prázdnin...🙂

liz_lemon
26. jún 2012

@betina1984 mam tam kamosku, presne na rodinnom, a podla toho co hovori, tak sa tam skor vobec nepracuje, chodia domov o 12 kvoli teplu, a takto je to kazdy rok, v podstate si tam chodia odsediet par hodin a hura domov
vysvetlila mi to tak, ze oni uz dopredu rataju s tym, ze by ludia kvoli dovolenkam nechodili na pojednavania

betina1984
26. jún 2012

@liz_lemon ako kde. Nás tiež púšťavali kvôli teplám domov, prípadne sme chodili na 5.00 a domov o 13.00. A nie je to denne, len keď teplota vystúpila nad 30 stupňov. A sedieť tam len nemôžu, plynú určite lehoty a keď nechcú mať problém, tak to musia urobiť. Zase všetko nie je tak, ako hovorí tvoja kamoška... 🙂

lenka0906
autor
26. jún 2012

@betina1984 Ahoj,
to je mozne, ze nema len mna, ale cakam na to uz dost dlho. Dnes mi ten znalec pisal, ze testy s budu robit 04.07., no posudok bude az 15.07.
Ide aj o to, ze na socialnej kuratele mi tvrdili, ze to bude trvat maximalne 2-3 mesiace a budem na maleho dostavat vyzivne.
Byvaly priatel mi nic neprispel ani ked som bola tehotna. Ani na vybavicku. Mne materske zamietli a tak som bola bez peňazí až dovtedy kým som nedostala prvý rodičovský.
A to mi ešte ten znalec povie aby som ja prišla so synčekom do Bratislavy, sme z Považskej Bystrice a otec už nemá na naftu aby sme tam mohli ísť, no budeme si musieť požičať na to. Vôbec neberú ohľad na to, že aj bez tohto nemáme akom matky peniaze na všetko aj tak Vám poviedia prídte Vy sem.
Pochybujem, že on tam príde, takže sa to bude len predlžovať.

lenka0906
autor
26. jún 2012

@liz_lemon Ahoj, dúfam, že vybavím. Musí niečo už aj on prispievať, to sa takto ďalej už nedá.

lenka0906
autor
26. jún 2012

@betina1984 Ahoj,
Každý mi tvrdil, že cez tú kuratelu to bude trvat maximalne 2-3 mesiace.
Byvaly priatel mi nic neprispel ani ked som bola tehotna. Ani na vybavicku. Mne materske zamietli a tak som bola bez peňazí až dovtedy kým som nedostala prvý rodičovský.
A to mi ešte ten znalec povie aby som ja prišla so synčekom do Bratislavy, sme z Považskej Bystrice a otec už nemá na naftu aby sme tam mohli ísť, no budeme si musieť požičať na to. Vôbec neberú ohľad na to, že aj bez tohto nemáme akom matky peniaze na všetko aj tak Vám poviedia prídte Vy sem.
Pochybujem, že on tam príde, takže sa to bude len predlžovať.

lenka0906
autor
26. jún 2012

@liz_lemon Mali by viac pracovať. Potom....kde je tá spravodlivosť. Aj sociálna kurátorka mi hovorila, že to nebude trvať dlho, že jednajú v záujme dieťaťa. Tak potom klamala, keby to bola pravda už dávno by mi bývalý priateľ niečo prispieval, musel by. A keby aj nie aspoň malo byť to otcovstvo určené.

Inak ten znalec mal lehotu 60 dní, tú teraz poruší, ja len dúfam, že z toho nebudem mať problémy aj ja.

Inak, koľko sa teraz platí za testy DNA? Viem na 100% že on je otec a doteraz to stále popieral, keby bol normálny napadlo by ho, že by ušetril peniaze , asi zaplatí dosť veľkú sumu za tie testy a zrejme aj pokutu ak nepríde na ne. Sudca ma ubezpečoval, že akonáhle bude otcovstvo určené bude mi musieť za malého doplatiť aj zameškané výživné, t.j. od decembra, kedy sa narodil.

betina1984
26. jún 2012

@lenka0906 pokial sa zisti, ze je otec, tak testy zaplati on. Stoja oklo 20.000 Sk, teda nejakych 670 Eur tusim. Bohuzial, znalcov je malo a su len v BA a Kosiciach, takze musis tam ist. Ked tam nepride, vezme krv tebe a synovi a spravi test, jeho zavola na dalsi krat. Kuratela neni vsevedo, hej, ono to trva 2-3 mesiace, pokial otec nerobi problemy, nevyhyba sa pojednavaniam, testu a tak. Inak to moze trvat dlhsie a to sudy, ani kuratela neovplyvni. Ked bude urcene otcovstvo, mozes ziadat Urcenie prispevku na vyzivu nevydatej matky + uhrada casti vybavicky, len by si musela mat nejake doklady, co si kupovala. Tak si to pospisuj, co ta kolko stalo a najdi blocky. Nahradne vyzivne by ti mala platit socialka, ale musis u nich o to poziadat. Ked bude urcene otcovstvo, mozes ziadat aj o doplatenie vyzivneho od narodenia synceka.

betina1984
26. jún 2012

Teraz som si to schvalne pozrela, je 9 znalcov, 3 su z Kosic, 6 z Bratislavy. Mate to u MUDr. Ferakovej alebo MUDR. Feraka?

lenka0906
autor
26. jún 2012

@betina1984
Som si na 100 % istá že otcom je on, veď som ani z nikým iným okrem neho nemala styk. Aj on to vie, že je otcom, len stále popiera, asi sa mu nechce platiť. Má totiž ešte dvoch vlastných synov.
Keby sa vtedy bol priznal k otcovstvu dobrovoľne ušetril by dosť peňazí za tie DNA testy.
A...tie DNA testy sa nerobia z krvi ale robí sa výter z úst. Je to tak písané aj v uznesení zo súdu.

Už som bola na prvom súdnom pojednávaní, kde sa spísala žiadosť o úhradu časti z výbavičky, doklady samozrejme mám. Aj keď som veľa vecí dostala ako dar zadarmo od rôznych mamičiek, niečo sa predsa len muselo kúpiť...a bolo toho dosť, myslím, čo sa týka povinnej výbavičky.
V návrhu , ktorý navrhoval pán sudca je uvedené, že pokiaľ on nebude súhlasiť z úhradou polovice, bude musieť uhradiť celú sumu.
Taktiež je v návhru uvedené, že bude musieť zaplatiť zameškané výživné od narodenia synčeka.

A čo sa týka náhradného výživného, sociálka mi ho dá len v tom prípade, pokiaľ by mi on nezaplatil 3 krát po sebe výživné, na čo si samozrejme ešte počkám. Ešte ma sociálna kurátorka upozornila na to, že aj kebyže dostanem náhradné výživné , cca. 19 Eur že kebyže ho nevráti on budem ho musieť vrátiť ja. Stalo sa to jednej mojej známej. Jej bývalý manžel odmietal vrátiť sociálke náhradné vážovné a tak ho vymáhali od nej....vraj niekto to vrátiť musí.

lenka0906
autor
26. jún 2012

@betina1984 Mám to u Doc. Fereka.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka0906
autor
26. jún 2012

@alenah31 To ja viem. Možno aj preto sa tomu tak vyhýba, aby nemusel platiť.
Keď už bude otcovstvo určené, neviem či by bolo dobré aby som ho dala ako otca zapísať do rodného listu, mohol by to totiž neskôr využiť. Naše zákonny umožnňujú aj to. Môžem uviesť ako príklad...ja by som sa o synčeka starala poviem príklad 8 rokov a on by prišiel, že ho chce do opateri mohol by ho dostať, potom bude mať také isté právomoci ako ja...a toho sa bojím, že mi môže syna zobrať.
V návhru je spísaná žiadosť o zaplatenie spätného výživného od narodenia + to čo si napísala.
A...tak to je dosť dlhá doba akú uvádzaš pri svojej sesternici. A kde podávala návrh? Priamo na súde alebo to tiež riešila cez sociálnu kuratelu? Aj môj bývalý priateš trvdí to isté, že on nie je otcom, že keď som s ním spala, že som už bola na 50% tehotná, takéto blbosti povedal mojim rodičom, a to má 31 rokov.
Vieš, ja som nedostávala ani materské, a on mi nič neprispel na výbavičku pre malého. Ja som mu povedala a zároveň som ho aj poprosila, že mne zamietli materské, že či mi prispeje na výbavičku. On mi povedal, že nie, že to nie je jeho problém.
To sme ešte mesiac predtým plánovali spoločné bývanie a možnú svatbu. Hľadali sme si podnájom, no mňa kvôli tehotenstvu prepustili z práce a tak som ostala doma. Sľúbil mi, že keďže ja nemám žiadne peniaze bude šetriť na ten podnájom a neskôr by sme ho platili spolu. Lenže keď som sa ho spýtala, že či už má niečo odložené, tak on mi nato odpísal, ŽE VŠAK TY DOSTANEŠ VIAC AKO 600 EUR PôRODNÉ ŽE NA NÁJOMNÉ PôJDU TIE PENIAZE...na bäbätko asi zabudol, že treba pokúpiť dosť veľa vecí.
A na to náhradné výživné som sa pýtala, dostala by som ho len vtedy kebyže bývam sama v podnájme a nie z rodičmy. Dostávala by som 19 Eur, ktoré by som potom musela aj vrátiť. No...neviem z čoho by som to nájomné asi tak platila a nebola by to žiadna výhra. Rodičia mi pomáhajú ako sa len dá ale nemôžťem od nich žiadať platenie nejakého podnájmu.

Je to zložité. Ja nemám peniaze ani na celý mesiac pre malého, pretože nemôžem kojiť kupujeme náhradnu mlieka a to nie je lacné, ešte cestujeme pravidelne do nemocníc v Bratislave a Trenčíne kvôli zápalu obličiek, refluxu, podozreniu na rážštep podnebia a podozreniu na goldenharov syndróm.
Ešte aj platím nejaké šeky, takže tých 217 Eur nie je ani na 2 týždne, kebyže neplatím môže to skončiť na súde...ich nezaujíma, že máte malé dieťa, musíte platiť platiť a platiť.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
27. jún 2012

@lenka0906 ak tvojmu ex určia otcovstvo, tak sa ťa nikto nebude pýtať, či ho chceš alebo nechceš mať zapísaného v RL - raz si si podala na súd o určenie otcovstva, tak budeš rešpektovať výsledok... hlavne nemôžeš chcieť aby nebol zapísaný v RL ale aby platil výživné...
nerozumiem, že ti zamietli materskú - píšeš, že si pracovala, ale vyhodili ťa kvôli tehotenstvu - to je protizákonné, mala si to riešiť...
plačeš, že dostávaš len 217€ mesačne rodičák - prosím ťa váž si to,lebo slovensko je jedna z mála krajín, kde funguje luxus trojročnej platenej materskej, vo väčšine vyspelých štátov je materská dovolenka pár týždňov a hurá naspäť do práce alebo buď doma na vlastné náklady... okrem toho, neviem čo tebe bráni nájsť si brigádu alebo niečo, kde zarobíš aspoň pár € na prilepšenie... a ešte napíšeš, že iní (sudcovia, znalci, kurátori) by mali pracovať viacej, aby si ty dostala??
Ja neviem, či to vidím len ja takto, že kopec ľudí fňuká a sťažuje sa, pritom do situácie, v ktorej sú, sa dostali vlastným pričinením ale riešenie očakávajú od všetkých ostatných...
btw. - viem veľmi dobre čo je to byť sama s dieťaťom a starať sa o všetko bez pomoci...

lenka0906
autor
27. jún 2012

@sissy27 Tak to som nevedla, mne na matrike povedali, že si môžem vybrať či ho dám alebo nedám zapísať do RL ako otca, ak to tak nie je je to to v poriadku, proti tomu zrejme nič neurobím.

A materské mi zamietli preto, lebo síce som mala dosť odpracované ale pracovala som aj cez rôzne personálne agentúry, ktoré zrejme nenahlasovali na Sociálnu poisťovňu. Vtedy som posielal na Sociálnu poisťovňu všetky podklady aby to ešte raz preverili, či je to tak, a je.

Z práce ma vyhodili 2 dni pred skončením skúšobnej doby. Do výpovede dali ..bez udania dôvodu. To môžu, proti tomu som nemohla nič robiť.

Musím platiť mesačne viac ako 50 Eur, mám isté splátky a to som ešte jedno veľmi dôležité splácanie odložila bokom, kde mi teraz rastú veľké penále, to sa už rieši cez exekúciu.
Často chodíme na rôzne vyšetrenia aj do Bratislavy a Trenčína. To sú tiež výdavky navyše. Plienky sú tiež drahé, ja nemôžem kojiť takže kupujeme dojčenské mlieko a to je tiež drahé. Ja nefňukám, ale naozaj to mesačne nevychádza.
Tých 217 Eur nevystačí naozaj ani na polovicu vecí. Mám choré dieťa a to potrebuje aj iné ako ten základ.

A nájsť si brigádu aj chcem, ale bráni mi v tom to, že nebudem mať potom kam dať malého. Rodičia pracujú od rána do večera, pretože majú veľa pôžičiek a splátok. A nemám kam malého dať, ani k tete ani ku krstej. Nikde. Na jasle nemám peniaze a tam ešte ísť nemôže. Opatrovateľku na doma si tiež nemôžem dovoliť, kto by ju platil. A okrem toho v Považskej Bystrici je veľký problém nájsť bigádu alebo prácu na skrátený úväzok či dohodu. Čo som sa aj pýtala, tak chcú iba študentov a nie matky na meterskej. Nehovorím, že sa to nedá...ale tu je problém nájsť nejakú brigádu. Pomohlo by aj cez víkend v nejakom hypermarkete, al e zatiaľ som nič také nenašla. A prosím nesúď iného človeka keď ho nepoznáš.

Napísala som to, že mi sociálna kurátorka trvdila, že je robia v záujem dieťaťa aže to nebude travať moc dlho kým sa to otcovstvo určí. Malý má viac ako pol roka a doteraz mi bývalý priateš neprispel nič, ani na výbavičku, na nič.

A to nie je fňukanie, ja som sa pýtala ako dlho trvá kým sa určí otcovstvo a tak neviem, čo tu teraz rozoberáš. Sme doma v zelj finančnej situácii, ledva máme na stravu. keď sa muselo niečo kúpiť pre malého buď rodičia brali nejakú pôžičku alebo si požičali od známich ale takto to ďalej nemôže fungovať.

Ja viem, že som sa do tejto situácie dostala sama, snažím sa to zvládať ako sa len dá.
Prosím neodsuzuj ľudí za to čo sem píšu, ľudia žiadajú len pomoc alebo radu a nepotrebujú to aby ich niekto ohováral. Nie je to príjemné, prosím zamysli sa nad tým,ako sa ten človek asi cíti keď napíšeš niečo také.

katerinanov
27. jún 2012

@lenka0906 No já jsem s kojením taky měla ze začátku problémy a taky kvůli žloutence ale ta 5. den po porodu ustupuje a já jsem se nevzdávala a rozkojila to. Taky jsem měla chuť s tím seknout ale proč bych to dělala? Protože to bylo náročné, protože jsem pár dní neměla mlíko? Ne, vydržela jsem. A že plínky jsou drahé - no tak proč nepoužíváš látkové? Ušetříš pár eur. Po otci chceš peníze ale do RL ho zapsat nechceš. Nepohlídala sis, jestli je za tebe odváděno sociální pojištění a nelíbí se ti, že ti zamítli mateřskou. Píšeš tady, že platíš spoustu splátek, i tak sis pořídila dítě pokud to dobře chápu s člověkem, se kterým jsi ani spolčně nebydlela. To jsi nepočítala s tím, že dítě budeš muset živit? Já neříkám, že 217 eur je moc, vím, je to hodně málo ale šla jsi do toho a teď fňukáš. Nezlob se na mě, ale z tvojich příspěvků cítím velkou nezodpovědnost.

lenka0906
autor
27. jún 2012

@katerinanov Ahoj, možno máš aj pravdu...z tou nezodpovednosťou. To, že som otehotnela sa stalo vlastne tak, že sme sa s priateľom opili a skončili sme v posteli, vlastne si z toho večera moc nepämatám ak mám pravdu povedať.Viem, bolo to veľmi nezodpovedné. Bývalý priateľ ma posielal na potrat, že on už 2 deti má a že tretie už nechce, ja by som ale nemohla , nedokázala na žiadny potrat ísť. Je to vlastne vražda, zabitie malého človiečika ktorý za nič nemôže. Nechala som si dieťa aj napriek tomu že som sa kvôli tomu rozhádala z rodičmi, ktorý mi nakoniec podali pomocnú ruku.
K tomu kojeniu, ja som nemala mlieko vôbec. Skúšala som aj odsávačkou, ale nepomohlo. Aj gynekológ mi robil prehliadku a povedal mi, že žiaľ nebudem môcť kojiť vôbec, že mlieko sa v prsníkou ešte nevytvorilo a ani sa nevytvorí. V pôrodnici som bola z malým 11 dní, z toho 9 dní bol stále na ožarovaní, na terapii a nenosili mi skoro vôbec. Ako prvorodička som nebola vôbec na roaming izbe.
Čo sa týka plienok, tie jednorázové aj tak vídu lacnejšie , vezmi si energie, elktrina, voda.
A nie, že by som otca nechcela dať zapísať do RL ale nechcem aby mi ho neskôr zobral do svojej opateri, veď doteraz nemal o nás vôbec žiadny záujem.
A tá materská by mi vtedy pomohla napríklad na zakúpenie základnej výbavičky pre bábätko, no ja som nedostala vôbec nič, do sa asi dá pochopiť, prečo na to nadávam.
Tie splátky...platiť sa musia, nechcema by to dopadlo ešte horšie ako to je teraz, hold musí to platiť pokiaľ nechcem mať problémy z exekútormi.
Ako som už písala, nedokázala by som ísť na potrat a nechažť si bábätko zobrať, synčeka milujem nadovšetko na svete a aj ma trápi, že zrejme nikdy nepozná svojho otca, keby mal on záujem byť som synom ja mu v tom samozrejme brániť nebudem, ale to by musel najprv on chcieť.
Snažím sa to zvládať, rodičia mi po finančnej stránke pomáhajú ako sa len dá, ale je to dosť veľa aja im to zrejme nebudem môcť nikdy vrátiť aj keď by som chcela.
Možno by mi aj pomohlo sa s niekým o tom porozprávať, nemám moc kamarátok s ktorými by som to prebrala. Viem, že si za to môžem sama v akej som teraz situácii ale neľutujem, že mám synčeka. Tehotenstvo bolo to najkrajšie obdobie môjho života.
Viem, že to vyzerá, že sa stále na niečo iba sťažujem, niekde hlboko v srdi som na seba nahnevaná akú som urobila vtedy blbosť , bolo to veľmi nezodpovedné, ale som veľmi rada že mám teraz bábätko.

katerinanov
28. jún 2012

@lenka0906 No tak je to trošku sobecké... vlastně hodně sobecké, přivést na svět dítě, kterému nemůžeš dát prakticky nic, v jednom příspěvku píšeš něco v tom smyslu, že Vám tak tak zbývá na stravu. A na to kojení mám svůj názor, prostě kdo to nevzdá, kojí. A zkoušela odsávačkou a nešlo nic, no asi nevíš nic o tom, jak se mlíčko v prsu tvoří. Je to právě na základě toho sání - dítě saje, mlíčko se tvoří. A že ti do odsávačky "nenakipalo" mlíčko hned tak jsi to vzdala? Proč jsi to nezkoušela častěji? A problém s přisátím se řeší podáváním glukozy novorozenci. No ale hlavně že jsi šťastná že máš syna. Ale přemýšlela jsi, jestli uděláš šťastným i jeho? Vím, peníze nejsou všechno, to v žádném případě ne, ale k životu jsou prostě potřeba. A když se rozhodneš přivést na svět nový život, měla by sis být jistá, že mu budeš moci aspoň něco kromě mateřšké lásky dopřát a nezačleňíš ho hned po narození do skupiny lidí, kteří žijí na hranici chudoby.

lenka0906
autor
28. jún 2012

@katerinanov Sobecké? Tak to je podľa Teba sobecké?

To je pravda, ale nechcem to tu rozoberať, že nám ostáva tak tak na stravu a tie pôžičky čo majú rodičia to nejako neuľahčujú.
Z tým mliečkom som to skúšala každý deň viac krát denne, dosť dlhú dobu (viac ako 2 mesiace) a skúšala som aj to čo mi poradili rôzne mamičky, no mlieko sa jednoducho nevytvorilo. Malý sa nechcel prisať k prsníku ani keď sme sa vrátili z pôrodnice. V pôrodnici odmietal papať aj z fľašky. To mi hovorili sestričky z novorodeneckého, že to museli doňho dávať nasilu aby sa napapal.
A neodsudzuj prosím človeka , ktorého ani nepoznáš. A čo som mala urobiť podľa teba, dať malého preč niekam do detského domova, len tak sa ho zbaviť? Podľa Teba je toto ľudské? Skoro každý deň vidím v správach aj horšie veci, často sú reportáže o tom ako matka zavraždila svoje dieťa, dôvod: vraj nemá penieze na to aby sa o neho starala...a toto je snáď riešenie?

Urobila som zle, že som si malého nechala? A nežijeme vôbec na hranici chudoby, máme predsa kde bývať, máme vodu aj elektrinu, plyn, všetko. Je síce pravda, že rodičia veľa splácajú , aj ja mám čo splácať, ale to neznamená že sme na hranici chudoby, sú na tom ľudia ešte horšie ako my.

Hlavne, že má malý plienky, dojčenské mlieko a všetko ostatné keď to potrebuje. Keď sa musí kúpiť niečo malému vždy sa to kúpi.
A peniaze nie sú všetko. Dieťa potrebuje hlavne lásku, aby bolo čisté, zdravé....v poriadku. Neviem síce ako to bude keď začne chodiť do škôlky, neskôr do školy. Aj tam treba veľa peňazí. V tom by pomohlo to výživné. peniaze z výživného by sa odkladali malému na vkladnú knižku a tam by ich mal až kým nepôjde do školy, aby potom bolo začo nakúpiť školské potreby.

Spýtam sa Ťa, čo by si urobila Ty na mojom mieste. keby si bola v mojej situácii?
A...to dieťa za nič nemôže. Podľa toho čo tu píšeš, som si ho zrejme mala dať podľa Teba zobrať, malého dať ho preč. Na to nemám srdce. Žiadna matka by sto nespravila...áno, sú také matky, ale ja medzi ne nepatrím.
Nebudem mať úplne všetko čo bude chcieť keď vyrastie, ale bude chodiť v čistom oblečení, nikdy nebude hladný. A do školy sa mu vždy kúpi čo bude potrebovať. Nebude mať veľ vecí ako ostatné deti alebo bude mať všetko čo potrebuje.

Nepísala som sem preto, aby ma niekto ohováral. Niektorých ľudí to ale očividne baví ohovárať druhých ľudí.

betina1984
28. jún 2012

@katerinanov nekritizuj ju, dobre? To sa mohlo stat kazdemu z nas. Ja by som tiez dieta nedala nikdy prec, ani jedno som nemala lusknutim prsta.
Nemame kazda dar kojit. Ja kojila prvu tri mesiace a dvojcata dva mesiace. Bohuzial, viacej to neslo. Ty mas mozno ten dar kojit do 3 rokov. Mozno mala nejaku hormonalnu poruchu, zvyseny prolaktin, ktory jej v tom branil. A to, ze si ho nechala, aj ked bola v takej situacii, je len zavidenia hodne. Mozno mu nedopraje az tolko luxusu, ako ty svojmu dietatu, ale vynahradi mu to laskou aj za otca, ktoreho v podstate nema, nauci ho skromnosti, ked nebude mat mu to ako kupit. Na svete je mnoho matiek, ktore privadzaju deti na svet, a ked nemaju dostatok penazi. Nie je to vysostne pravo rodit neni len prachackam. Ja mala kolegynu, ktora bola za vodou, penazi ako supiek, ma 37 rokov, tuzi po dietati a nemoze ho mat. Urcite by vymenila vsetky prachy za to dieta a nepomohli jej ani peniaze aby ho mala.

katerinanov
28. jún 2012

Já bych se hlavně do tvé situace nedostala, od svých šestnácti jsem se starala o to, abych neotěhotněla a na svět nemusela přivést neplánované dítě, stejně tak teď, 2 měsíce po porodu se chráním před otěhotněním i když je při kojení pravděpodobnost malá, nějaká tady je. A to mi přijde normální v situaci, kdy další dítě nechceme. O tom, že bys ho měla dát do dětského domova jsem nenapsala ani čárku, stejně tak o potratu ne! Prostě jsi nezodpovědná, jak jsi sama uznala, že sis to dítě vůbec "udělala". Hranice chudoby a chudoba je odlišný termín, který si zřejmě pleteš. Nenapsala jsem, že žijete v chudobě, nemyslela jsem to tak, že malému nedáš najíst, jsi matka takže myslím, že uděláš vždy vše pro to, aby hlad neměl. Hranicí chudoby jsem myslela to, že peníze Vám vystačí jen na ty nejnutnější výdaje, a to už hranice chudoby je.

katerinanov
28. jún 2012

@betina1984 Ani jednou jsem nenapsala o tom, že by měla dát dítě pryč ;) Jen je mi líto chlapečka, kterého maminka bude učit skromnosti tím, že až celá třída pojede na výlet, ona mu řekne že nemůže. A co mu řekne? Ožrala jsem se, udělala si tě a teď ti nedopřeju jet s kamarády do ZOO? Já nejsem žádná "pracháčka", i my bychom si přáli spoustu věcí, které nemůžeme mít, ale nějaké kulturní vyžití aspoň malé beru jako standart.

katerinanov
28. jún 2012

Mimochodem, můj manžel je z takových poměrů, kdy si mohli dovolit jen to, co potřebovali a dodnes má rodičům za zlé, že nemohl studovat VŠ a to v době, kdy byly školy zdarma, šlo jen o to, ho živit.

liz_lemon
28. jún 2012

@katerinanov ale ved skoly su stale zadarmo (okrem externeho studia), a su rozne stipendia, a napokon mohol ist na VS, a mat nejaku brigadu, ako to robia takmer vsetci studenti

katerinanov
28. jún 2012

@liz_lemon Ano ale vštšina studentů to dělá tak, že si přivydělávají na své potřeby případně na školní potřeby, skripta atd. a na jídlo a bydlení jim rodiče přispívají. Pak je tady možnost dálkového studia ale co zákonná povinnost vyživovací povinnosti rodičů k dítěti? Školy jsou stále zadarmo ale bude to tak i za 20 let? Neříkám, že se z toho zakladatelka tématu do té doby nedokáže vyhrabat, je určitě velká šance že dokáže ale i tak, nemyslela na toto?

liz_lemon
28. jún 2012

@katerinanov zakladatelka temy, je zial obet vlastnych rodicov, kedze pise ze sami maju plno poziciek, zjavne su to ludia, co nevedia narabat s peniazmi, a tym padom ani ona sama nemohla mat nijaky vzor, niekoho kto by jej ukazal, ako sa hospodari, dosiahla len to co oni, ze ma tiez pozicky, a este k tomu takmer nijaky prijem...smutne, kazdopadne snad ziska aspon to vyzivne
a tvoj manzel moze ist studovat kedykolvek, hnev na rodicov nepomoze, teraz je to uz len o tom, ci to on sam naozaj chce