Vysporiadanie majetku po rozvode

ajka2323
20. apr 2012

Ahojte ako vysporiadat dodatočne majetok?
Som rozvedena skoro 5 rokov a neviem ako dalej...
Pomôže mi niekto ?

zalka
20. apr 2012

@ajka2323
A aký máte majetok? Ak máte nehnuteľnosť, tak nemáš čo už vysporiadávať lebo polovica patrí tebe a druhá polovica manželovi. Vysporiadať sa trebalo do 3 rokov od rozvodu.

martini
24. apr 2012

Po 3 rokoch sa bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov (Cize to co ste nadobudli spolu pocas manzelstva) vysporiada samo, laicky povedane, a to tak, ze nehnutelnost sa rozdeli na polovicu a hnutelne veci pripadnu tomu kto ich pouziva, teda tak ako sa to usporiadalo viac menej samo. Pokial ide o byt, skontroluj aktualny stav na katasterportal.sk , teda kukni list vlastnictva a ak je tam este stary stav, ze bsm, tak podaj navrh na zaznam, aby zpisali, ze je to pol na pol. Priloz k navrhu rozsudok orozvode s vyznacenou pravoplatnostou.

maznacik40
25. apr 2012

Ahojte vie mi niekto poradit , som rozvedena 1,3mesiace , a chcem podat o majetkove vyrovnanie , z b. manzelom sme si prerobili podkrovie u mojich rodičov , a oni zostali aj vlastníci domu brali sme si dva úvery v prepočte 45eu, platím ich ja ked som tu ostala tým padom aby nam banka nezobrala dom , ale bol tu este jeden uver spotrebný na sumu 7eu manzel to len tak minul , ale on je dlzník a ja spoludlznicka , a teraz je situacia ze to neplati, ako mam postupovat vie mi niekto poradit z úverami, dakujem pekne za pomoc uz si neviem radi ako pokracovat o vysporiadaný .

veronika19833
23. sep 2013

Ahojte, prosim o radu, neviem, ako dalej... S exmanzelom sme rozvedeni 2 roky, pocas manzelstva sme spolocne kupili pozemok. na vyplatenie polovice sumy pozemku sme si vzali pozicku (pozicka podpisana mnou a manzelom), ktoru som vyplatila ja sama - PO ROZVODE (doklad o tom mam!). Druhu polovicu pozemku sme platili v hotovosti zo spolocnych financnych prostriedkov - samozrejme este pocas trvania manzelstva.
Po rozvode sa exmanzel odmieta co i len vyjadrit k vysporiadaniu pozemku - nereaguje na telefonaty, sms, neda sa s nim skontaktovat. Neviem, ako mam postupovat dalej, chcem sa vysporiadat - o pozemok ja zaujem nemam, chcela by som, aby ma vyplatil, alebo aby suhlasil s odpredanim mojej polovice pozemku.. . Prosim, poradte mi, co dalej... :(

,

anatalia77
23. sep 2013

@veronika19833 jednoznačne sa obrátte na právnika,pokial nereaguje,tak si podajte vysporiadanie BSM súdnou cestou.Pokial nemáte záujem o pozemok,tak návrh na vysporiadanie podajte v tom znení,aby sa on stal majitelom,s tým,že vám vyplatí,čiastku ktorá vám prináleží.Každopádne máte nárok aspon na polovicu zaplatenej sumy pozemku.
Ja si myslím,že keď príde na lámanie chleba,tak on pristúpi na predaj pozemku,pokial nemá iné plány/stavba domu/.To,že ste zaplatila sama po rozvode zvyšnú požičku,nemá asi velkú váhu,nakolko ste dlh nadobudli spolu.To,že neuhradil polovicu zvyšných splátok je jeho mínus.Na súde sa s ním nebudú pinkať,a nakolko sa nejedná o strechu nad hlavou,tak si myslím,že to ani nebudú naťahovať.
Kazdopádne sa pripravte na to,že zaplatíte na začiatok 66 eur kolok,a potom 1% z celej masy majetku v prípade súdneho zmieru,alebo 3% ak bude vyriešenie súdom.Tieto náklady platíte na polovicu,ak si vezmete právnika,tak v prípade výhry možte náklady na právnika požadovať po bývalom manželovi.
Takže:ak má pozemok hodnotu napr.20 tis.eur,a bude pridelený manželovi,tak zaplatíte 600 eur na polovicu-ak bude rozsudok,alebo 200 eur,ak uzavriete zmier-tiež na polovicu.
Akú hodnotu má pozemok najskor zistí súdny znalec,ale nie som si istá-viem,že sa to robí pri nehnutelnostiach typu dom,byt...
Keď bude pridelený do jeho vlastníctva,tak vás samozrejme musí vyplatiť,myslím,že polovicu...

veronika19833
23. sep 2013

@anatalia77 velmi pekne dakujem! niekde som vsak citala na nete, ze este predtym, ako podam zalobu na sud, je dobre mat v rukach aj dokaz, ze bol vyzvany na vysporiadanie majetku mimosudnou cestou (SMS asi nebudu stacit). Zajtra teda poslem svojmu ex doporuceny list s vyzvou o pokus o mimosudne vysporiadanie), a ak sa do 30 dni nic nepohne, dam to na sud.
Este raz dakujem za radu, zelam pekny vecer!

kaktusik007
29. sep 2013

@veronika19833 kup si obalku s dorucenkou a posli mu to tak 🙂

wrok
23. júl 2014

@anatalia77 neplati kazdy z ucasnikov 3% z hodnoty majetku o ktory sa sudia? - pises, ze je to len 3% - teda kazdy plati len 1,5%?

kaktusik007
23. júl 2014

@wrok nie - kazdy plati 3% z hodnoty majetku, ktory mu bude prisudeny.

onlyso
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
worthing
9. okt 2014

poslal by mi niekto navrh ked mate niektora ulozene v pc dakujem 🙂

lucijja
10. nov 2014

Ahojte,
prosím Vás, vedel by mi niekto pomocť, kto vysporiadaval bsm po rozvode dohodou manželov? Zostal nám len jeden úver, na ktorom som žiadateľka, ale platiť ho bude manžel a chcem to mať naporiadku, lebo si chcem zobrať hypotéku. Potrebovala by som poradiť ako postupovať, ďakujem vopred veľmi pekne.

draik
10. nov 2014

@lucijja
Dohoda medzi Vami nie je záväzná pre banku, ale len pre Vaše následné vysporiadanie. Ak sa chcete vyviazať z úverovej zmluvy, je to potrebný súhlas banky. Dovtedy naďalej budete dlžníčkou, čo Vám zhoršuje rating pri žiadosti o nový úver.

nitnit
10. nov 2014

@lucijja treba ist do banky aj s dohodou o vyporiadani bsm a poziadat o vypustenie dlznika z uverovej zmluvy. Exmanzel musi mat dostatocnu bonitu, budu ho posudzovat ako noveho ziadatela a ked bude splnat ich kriteria, teba vylucia z uverovej zmluvy a uver ostane pisany len na nho.

lucijja
11. nov 2014

@draik no, bála som sa, že to bude takto. Našťastie som bola vybavovať ten úver a povedali mi, že možno je aj dobre, že je na mňa a že sa riadne spláca (našťastie ho platí), takže banka vidí, že nemám problém splácať. Tak snáď to dopadne. Ale určite si to dám vysporiadať.

@nitnit a tá dohoda stačí od notára, alebo to musíme riešiť na súde? a musím ju spísať ja alebo mi to spíše ten notár? Ďakujem za odpoveď.

nitnit
11. nov 2014

@lucijja my sme si ju napisali sami a sli sme len na miestny urad, kde sme to podpisali a overili nam podpisy. Len tam musi byt v tej dohode presne napisane o aky uver ide, kedy bola podpisana zmluva a podobne zalezitosti. To nam v banke povedali, co tam ma byt.
Pride mi to trosku nelogicke, ze im trebalo ten papier, ked sme tam boli obaja osobne, ale budis.

nitnit
11. nov 2014

@lucijja ked si to napises sama a pojdete podpisat k notarovi, na miestnom urade to bude este lacnejsie.
notarska zapisnica stoji viac ako 100 eur. plus v banke este platis dost vysoky poplatok za zmenu zmluvnych podmienok.

lucijja
11. nov 2014

@nitnit fíha, tak to ozaj bude lepšie skúsiť to len cez úrad a ísť s tým do banky a počkať či to prejde najskôr. Ex je na tom finančne asi lepšie ako ja, takže by nemal byť problém. kokos, že som to rovno nedala urobiť na súde...jaj...

nitnit
11. nov 2014

@lucijja a mala si taku moznost? tam pokial viem, to tiez nie je zadarmo. neviem presne ako to funguje ked to riesis cez sud

lucijja
12. nov 2014

@nitnit jaaaj, tak to teda neviem...myslela som, že sa to dá automaticky pri rozvode. Nejako zahrnúť do rozsudku. Zas som mimo. 🙂

kadulka
16. nov 2014

ahojte, viete mi niekto poradiť? s manželom ešte nemáme právoplatný rozvod, keďže sa odvolal na výšku výživného, takže nemôžem podať zatiaľ na súd bsm-ko. počas manželstva sme nadobudli dve autá, ktoré má on ne mene. jedno auto už predal - alebo podľa jeho vyjadrenia daroval a druhé auto ide teraz predať. môže ich takto popredať alebo darovať keď sú súčasťou bsm? ako potom keď budeme mať právoplatný rozvod a ja podám bsm? z akej sumy sa bude vychádzať keď tie autá už budú predané? však keď jedno daroval tak tam suma nie je a druhé môže predať pod cenu /alebo sa teda dohodnúť s tým kto auto bude kupovať, že tam dajú nejakú nízku sumu/ ? ďakujem Vám za rady.

skiara
14. jan 2015

ahojte, chcela by som poprosiť o radu. Som už 7 rokov rozvedená a manžel mi nechce platiť výživné. Nedá sa s ním dohodnúť,.... keď som to chcela skúsiť súdnou cestou, tak mi povedal, že mám začať s BSM, a tu je ten problém. Viac ako rok pred rozvodom sme nežili v spoločnej domácnosti a on narobil veľké dlhy:( ktoré by som pri BSM musela platiť za neho. Neviete aká je premlčacia doba pri BSM? lebo platiť jeho dlhy sa mi nechce a peniažky na dcéru by sa veľmi hodili ... Vopred veľmi pekne ďakujem

zalka
14. jan 2015

@skiara no neviem čo s ex vlastníte ... ale vlastníte to už na polovicu. Ak ste mali napr. byt v BSM .. tak ty máš 1/2 bytu a on má 1/2 bytu a ste už podielovými spoluvlastníkmi.... BSM sa rieši do 3 rokoch po rozvode.

skiara
15. jan 2015

@zalka byt sme predali ešte pred rozvodom, zostali tam už len tie jeho dlhy a spoločná záhrada na ktorú je už min 8 exekútorov. Ďakujem za info
Pekný deň

zalka
15. jan 2015

@skiara nemôže si vynucovať vysporiadenie BSM platením výživného. Máš súdom schválené výživné? Neplatí ti? Navštív exekútora, ak je zamestnaný tak mu to bude sťahovať zo mzdy. Ak nemáš súdom schválené výživné tak šupom návrh na sud daj. Dcéra vyrastie, mng. ti na nu nebude prispievať a aj tak budeš musieť zaplatiť polovicu dlhov , lebo to boli pôžičky brané počas manželstva, a bude ťažké dokazovať o kt. pôžičkách si ty nevedela vôbec .

skiara
15. jan 2015

@zalka Ďakujem veľmi pekne za radu, moc si mi pomohla 🙂

zalka
15. jan 2015

@skiara rado sa stalo ...

draik
15. jan 2015

Dlhy jedného z manželov možno uspokojiť aj z majetku v bezdpodielovom spoluvlastníctve manželov. Inak dlh jedného z manželov možno vymáhať len od tohto manžela.

hanka3010
18. jan 2015

ahojte,baby chcem sa opytat sice som este stale vydata ale keby som sa rozvadzala tak naco mam narok pri rozvodde ked dom patri manzelovi cize nieje spolocny ale este ked sme neboli zobraty ja som si na seba zobrala uver a peniaze skoncili v dome.cize budem mat na nieco narok?

mirica
18. jan 2015

@hanka3010 ...máš nárok , aby ti vrátil, čo si do domu investovala....ale ak nebude chcieť, tak sa budeš museť obrátiť na súd..a v tom prípade to musíš dokázať....