Zmena priezviska dieťaťa po svadbe s iným mužom

mrsbrown
9. apr 2014

Ahojte. Mam dceru z prveho vztahu,nie vsak manzelstva...priezvisko ma po otcovi. S novym partnerom chystame svadbu a chcela by som aby aj dcera mala rovake priezvisko s nami. Zijeme v Rakusku a uz teraz na mna pozeraju,ze preco ja mam ine priezvisko ako ona. Je mozne ho zmenit,alebo aspon pridat k jej terajsiemu priezvisku nove?
Vdaka za odpovede.

sissy27
9. apr 2014

@mrsbrown zmeniť priezvisko môžeš - so súhlasom biologického otca alebo s rozhodnutím súdu... ohľadne pridania priezviska neviem, ale predpokladám, že to bude rovnaké...

mrsbrown
autor
9. apr 2014

@sissy27 co ak otec suhlas neda...??? co som si na 99% ista ze tak bude...

sissy27
9. apr 2014

@mrsbrown tak potom sa treba obrátiť na súd...

pstros33
15. apr 2014

jedine sudne, mam ten isty problem 😉 .

evittam
20. aug 2014

Jedine súdom, si určite podpisovala po narodení doklad na matrike, že súhlasíš s priezviskom dieťaťa po otcovi a vtedy ťa mali poučiť, že je to nezvratné - teda jedine s jeho súhlasom alebo súdom. 😠

lus2909
2. dec 2014

baby chcem malu radu s priatelom cakame babo ale este nie sme zobraty a svadbu budeme riesit asi az po porode preto sa chcem opytat ci moze mat priatelove priezvisko aj ked nie sme zobrati??dakujem

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fidorka7
6. dec 2014

@mrsbrown načo si dieťaťu prosím ťa dávala meno po otcovi? toto ja na Vás ženy nikdy nepochopím, nežije so mnou, nechce s nami tvoriť rodinu a ja mu hneď skočím na to, že priezvisko dieťaťu po ňom. mala si dať dieťaťu svoje priezvisko, volali by ste sa rovnako a teraz si si len ty mohla pridať druhé - problém by nebol žiadny. A ozaj, doteraz ti nevadilo, že tvoje dieťa nemá s tebou rovnaké priezvisko a nikto sa na teba divne nepozeral, keď teraz už hej? Sama si si to skomplikovala

pstros33
27. jan 2015

@mrsbrown My sme tento boj prave uspesne vyhrali, takze da sa 🙂

vroni
27. jan 2015

@fidorka7, ty co riesis? Jednak priserne trepes - v okamihu, kde ma dieta uznaneho otca sa da zmenit priezvisko len s jeho suhlasom - aj ked je matkino - takze v pripade planovanej svadby by mala ten isty problem. Druhak - pary (niekedy aj manzelske) sa rozchadzaju, priezviska ostavaju, nemusi to hned znamenat, ze muz bezprostredne po oplodneni zmizol v rannnej hmle. Ja skor nechapem, koho este dnes zaujimaju rozdielne priezviska (OBE moje deti maju priezvisko po svojom otcovi a mojom manzelovi 😉, ja sa volam inak a este to fakt nikto neriesil)

fidorka7
27. jan 2015

@vroni no zjavne to rieši autorka témy a aj kopy báb, čo s identickým problémom prichádzajú k nám na úrad. Takže to, čo vyhovuje tebe, lebo zjavne ste obaja normálne zmýšľajúci rodičia čo medzi sebou nemajú žabomyšie vojny, nemusí automaticky vyhovovať nezrelým párom s množstvom existenčných, vzťahových a iných problémov.
Prosím prečítaj si otázky autorky a to, čo som jej napísala ja a nevkladaj mi do úst niečo, čo som nepovedala a hlavne že príšerne trepem - autorke vadí, že dcéra má iné priezvisko, než ona, takže som jej napísala, či jej to nevadilo doteraz.. Takže kľud, škodí Ti to, lebo zjavne potom reaguješ bez toho, aby si si prečítala súvislosti. A nepochopila som tú tvoju prvú vetu - ved keby jej dcéra mala priezvisko po matke, dnes nie je problém.. nikde nepíšem, že súhlas otca nie je potrebný. Nie všetci žijeme v liberálnej spoločnosti v Rakúsku, ako ty, na SK je ešte dosť oblastí s diametrálne odlišným pohľadom na vec ktorý následne prináša ľuďom problém v bežnom živote.

mrsbrown
autor
28. jan 2015

@fidorka7 mila fidorka...meno po otcovi som dala,lebo sme sa planovali vziat ked sa dcera narodi,ale ex akosi nezvladol otcovstvo a svadba sa nekonala..ak nepochopis nieco co robia druhi,tak to znamena ze sa asi nevies vcitit do koze alebo zivota toho druheho..nesud nikoho,ak nevies o co ide...nie-vobec mi doteraz nevadilo,ze ma meno po otcovi,lebo na SVK to nikto neriesi,ale tu v AT je zakon ze dieta slobodnej matky ma automaticky meno po matke ked sa narodi a zmenit sa da potom na matrike.....a ano riesim to,pretoze mame teraz noveho tatina a chceme aby aj ona mala take iste meno ako mame my,pretoze aj ona to chce...tiez netusim o com tu pises a ides odsudzovat niekoho....

mrsbrown
autor
28. jan 2015

@fidorka7 a rozisli sme sa az po troch rokoch,takze nie som jasnovidka,aby som vopred vedela ktory vztah bude na cely zivot a ktory skonci po par rokoch...

vroni
28. jan 2015

@fidorka7, prave naopak, suvislosti v tomto pripade poznam velmi dobre, preto pisem to, co pisem. Vo vseobecnej rovine mozes mat pravdu, v tomto je to tak ako pisem ja. Zakladatelka byva tiez v Rakusku, preto moj udiv. Ze je na Slovensku este stale dobrym zvykom strkat nos pod cudzie periny, je mi jasne. S liberalnostou to nema nic spolocne, to je skor nadsena zlomyselnost v istych regionoch.

fidorka7
28. jan 2015

@vroni teraz ale trepeš ty a poriadne. Ona píše na verejné fórum a pýta sa. Niekto odpovie, a už strká nos pod cudzie periny. Vieš čo, píšte si na rakúske fóra, ked máte stále potrebu dávať to najavo a poukazovať na zaostalé maniere tu na Slovensku.
Tam ste tiež len auslanderi, prišelci, ak si z toho frustrovaná, nevybíjaj si to na obyvateľoch "zaostalého " Slovenska. Týmto som skončila debatu s Tebou, vidím že kde niet vôľa, nie je ani cesta.

fidorka7
28. jan 2015

@mrsbrown ty rozprávaš o čom? ja ťa vôbec nesúdim, pýtala si sa, dostala si odpoveď , to je všetko. Doteraz ti nevadilo, že má dcéra iné priezvisko, teraz ti to vadí, sama píšeš, že na teba pozerajú... S takýmito problémami sa stretávam bežne a dosť často tak sa čudujem, prečo si to baby niekedy zbytočne komplikujú a do takýchto problémov sa dostávajú aj vtedy, ked nemusia... nič viac, nič menej. nehľadaj iný význam mojich slov a nevkladaj mi do úst to, čo som nepovedala. Ak to nevieš pochopiť, tak to je tvoj problém.

liebling98
28. jan 2015

@vroni prečítaj si prosím ešte raz, čo písala @fidorka7. Nikde nespomína, že by zakladateľka mala meniť dcére priezvisko. Jej "návrh" bol, že mala dať dcérke svoje priezvisko a ona by si pri svadbe zobrala aj manželove. Napr dcérka by bola Nováková, manžel Schmidt, a ona by bola Nováková-Schmidt. Kapiert?

vroni
28. jan 2015

@fidorka7, stekas na nespravny strom. Staci si precitat nazov temy a vies, ze zakladatelka sa pytala na zmenu priezviska po svadbe matky, takze uplne fuk, ci ma starsie dieta priezvisko po nej ci po partnerovi, bez jeho suhlasu ho zmenit nemoze. Tvoja dojmologia o nezrelych jedincoch je postavena na vode a s temou tiez nema nic spolocne. Ze byva v Rakusku ma v pase. Nakolko som tam tiez, vyjadrila som udiv nad tym, ze niekto tu rozlisne priezviska riesi. Fakt, ze sa to na Sk riesi castejsie potvrdzujes aj ty sama, asi budes "tiez" frustrovana.
Kde a kto som ta nemusi trapit, za to, ze sedis doma na zadku a hras sa na dolezitu za par supov kdesi v kancli ja nemozem, to je tvoj problem, vlastnu frustraciu mi pripisovat sice mozes, ale neulavi sa ti. Za zaostaleho som nikoho neoznacila, hovorila som o inych zvykoch.

vroni
28. jan 2015

@liebling98, dieta ma 7 rokov. Riesenie "mala si urobit pred 7 rokmi" je kusok kontraproduktivne. Okrem toho sa zakladelka pyta na ZMENU mena. Predpoklaram, ze jej ide o rovnake priezvisko pre vsetkych clenov rodina.

liebling98
28. jan 2015

@vroni reagovala som len na Tvoju reakciu na ňu "príšerne trepeš". Či jej odpoveď rieši daný problém je iná rovina.
Keďže má dcérka priezvisko po ex, ten je teda zapísaný v RL. Bez jeho súhlasu jej priezvisko zmeniť nemôže, ani pridať ďalšie. Ak nesúhlasí, súd.

risk66
6. feb 2015

Ahojky... No ja mam tiez podobny problem. Dcerka ma priezvisko po mne, nie podla bio otcovi zapisaneho v rodnom liste...ale vydala som sa, a chceli by sme aby mala dcerka priezvisko ako mi.Bio bude asi suhlasit, len neviete ako ma vyzerat ten suhlas so zmenou a overenim podpisu bio otca?Dakujem za odpovede ;)

risk66
6. feb 2015

A este neviete kolko to stoji?Viem, ze overenie podpisu 1,50 e ale samotny prepis priezviska? :(

pstros33
7. feb 2015

@risk66 Treba zajst na okresny urad - odbor vseobecnej vnutornej spravy a podat ziadost na zmenu priezviska. Ak mas rozhodnutie sudu, treba dolozit. Na zaklade ziadost prebehne konanie, o ktorom budu informovane obe zucastnene strany - cize rodicia dietata. Kazda strana ma 14 dnovu lehotu na odvolanie sa. V pripade, ze sa nikto z vas neodvola, OÚ vyda rozhodnutie na povolenie zmeny priezviska. V pripade maloletych deti sa plati 33,-€, dospely 100,-€. S tymto rozhodnutim uz len na matriku a vydaju ti novy RL - 5,-€. Potom uz len vybavit bezne formality a prehlasit vsade nove priezvisko 🙂

bosorka0312
11. feb 2015

ahoj,ja mam tiež ten isty problem,len mi sme sa už vzali,byvali mi zmenu podpisat nechce,na socialke ma jedna p,,,, odbila že ona mi s tym nepomože,ako mam riešit ten sud,neviem... ☹ ☹ ☹ ☹

bosorka0312
11. feb 2015

@pstros33 prosim ta porad mi ako si to dokazala,velmi ta prosim o radu...

pstros33
11. feb 2015

@bosorka0312 písala som do IP 😉

katrina18
16. feb 2015

Pstros33 prosim ta mozes poradit aj mne ako si dosiahla

katrina18
16. feb 2015

@pstros33 mozes aj mne poradit ako si to dosiahla

77silvia
18. feb 2015

@pstros33 prosim aj ja o radu, co v pripade ak sa bio otec odvola?