Je príspevok na Združenie rodičov a priateľov školy povinný?

jamale
21. okt 2013

Na nete su ohladom ZRPS v skolach rozne informacie. Tak by ma zaujimalo ci platenie prispevku ZRPS je povinne, alebo nie?

mojmacik
21. okt 2013

co ja viem,tak nie

zuzkanik
21. okt 2013

Nie, nie je, ide o dobrovoľný príspevok. Akurat ze ked ho nezaplatite, bude na vas pozerat cez prsty.

lubina
21. okt 2013

my sme prave mali ZPR minuly tyzden a hlasovali sme o prispvku, teda jeho zvyseni. Tieto peniaze skola pouziva pre deti, vzdy vsetko vyuctuju. Napr. tohto roku maju ist 2x do divadla, do ineho mesta a aj na tento ucel budu peniaze, ktore prispejeme raz, na zaciatku skolskeho roka. Zrejme ak by niekto odmietol zaplatit, tak sa take dieta nemoze zucastnovat tychto aktivit.....

anniera
21. okt 2013

ZRPŠ je v pohode pokiaľ ho nemusíte platiť 4x ako ja .....jednému dieťaťu do škôlky, druhému do školy, potom do ZUŠ a do súkromnej ZUŠ ....je to dosť veľká položka naraz ☹

hameeda
21. okt 2013

no čo ja viem tak aj keď platím ZRPS tak aj tak ak niekam idúdo divadla alebo niekam tak platím ešte raz, tak načo vlastne platím to ZRPS?

brumka
21. okt 2013

ked som este ja chodila na zakladku nam ucitelka vzdy povedal ze zrps je doborovolne povinny "dar" skole, ze musime ho zaplatit a ak sme dakam sli sme si aj tak museli vsetko platit. ako to je dneska neviem, toto bolo dost rokov dozadu

majkaa
21. okt 2013

Myslím si že nieje. My platíme v škôlke a myslím si že to čo platíme aj tak malo na to čo všetko za to dostanú. Rôzne akcie, mikulasske balíky a samotného Mikuláša, vianočná diskotéka s občerstvením, karneval s diskotékou, rôzne akcie, Koncoročny výlet. Myslím si, keby tak mal každý uvažovať či to zaplatí alebo nie tak naše deti by čo mali z toho?Ved skoro cely den strávia tam tak im to sprijemnime.

halit13
21. okt 2013

zrpš je dobrovoľne nedobrovoľné, tak napr. u nás v škole je to 10e na prvé dieťa a 5e na každé ďalšie, treba si uvedomiť, na čo sa tieto peniažky používajú, - ako písala maminka vyššie, platí sa napr. cesta do divadla, výlety, mikulášske balíčky pre deti, karneval sa z toho robí pre detičky - aj tam vždy dostanú viac pozorností, ďalej sa z toho robí pre detičky mdd - napr. kino, doprava do kina a k tomu nejaká sladkosť. Podľa mňa, ukrátiť o toto dieťa, že ostatné dostanú mikuláša, pôjdu na tie výlety, na mdd ešte k tomuto dostanú aj zmrzlinku a moje by ostalo bokom bez všetkého ?

stanislavao
21. okt 2013

ano, neni to povinne, ale malo by sa to platit. ako k tomu potom pridu platiaci rodicia? zo ZRPS sa platia vylety, ceny do sutazi, pomocky pre deti, napr aj mikulas a pod. a preco by to malo vase dieta potom vyuzivat ked ste nezaplatili? a ano, bude sa ukazovat na to kto nezaplatil. a preco by sa nemalo? ved ostatni rodicia maju pravo vediet koho dieta este sponzoruju. U nas sa zo ZRPS financovali nove skrynky pre deti, interaktivne tabule do ucebni, detske ihriska a pod. a vyuzivaju to vsetci ziaci skoly.

lili_mia
21. okt 2013

Závisí od konkrétnej školy na čo ho využíva. Samozrejme by to malo byť verejné, teda na požiadanie ukázať výučtovanie. Netradičné, ale človek má aspoň predstavu v bločkoch, kam idú peniaze. Za mojich čias sa hovorilo, že je v tom aj príspevok na kúrenie, k tomu sa ešte doplácalo 20 SK na príspevok na čistiace potreby pre upratovačky, potom niečo ako prenájom šatňovej skrinky, vraj aby sme ju neničili, ale ak mi niekto dookola ničil spodok dvierok a škola nedokázala, kto to bol, resp. nevyvrátila, že som to bola ja, prd z toho, nevrátili celú sumu. Jáj a ešte príspevok za používanie školských lavíc 😀 😀 😀 akokeby ma tam bavilo sedieť 😀 len som chcela zmaturovať a dovidenia, cirkevná škola nikdy viac, ani pre moje deti.
Ale obedy, to si vraj gazdovala jedáleň samostatne. Vraj obed s mikulášom vykrývali lacnejšími obedmi, napr špagetmi, či makovými rezancami a podobnými somarinami. CCa 50 ľudí sa stihlo odhlásiť a zvyšok už nedovolili. Na posledný deň v decembri, kedy sme cez školu mali program na opačnom konci mesta a oni dajú makové rezance. No kto by chodil späť do jedálne na toto? A ešte k tomu, ak bol program pár krokov od domova. Som zvedavá na školstvo, ked tam odvediem svoje deti.

tiumen
21. okt 2013

kedže ešťe nedávno som chodila do školy tak si velmi dobre pamätám že aj ked sa platilo ZRPS tak výlety, divadlo atd sme si museli vždy sami plaťiť a to isté na strednej aj ked sa zaplatilo ZRPS tak sme si ešťe museli zaplaťiť za skrinku, študentský preukaz, poistenie atd...takže som do teraz nepochopila ako sa tie peniaze využili na mňa 😕

wewe22
21. okt 2013

nie nie je skolstvo na slovensku je "bezplatne"
je pravda ze na niektorich skolach za to robia rozne akcie ale u nas som vzdy len zacvakala v skolke a nic z toho aj na mikulaske balicky sme sa skladali navrch a komentar ze to je na pomocky na tvorenie ma sokoval ked mi mala za desat mesiacov priniesla domov 4 kusy papiera v hodnote asi 50centov a ZRPS bolo 25e 😠
pardon za vylev

mirka_st
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucia20
21. okt 2013

my mame aj v skole aj v skolke DOBROVOLNE ZRPS, ale panboh ta chran, ked ho neuhradis. to ta budu nahanat a urgovat a vyhrazat sa, ze tvoje dieta nedostane papier na kreslenie, nepojde na vylet a podobne. takze asi tolko k dobrovolnemu rodicovskemu prispevku. dobrovolny = nasilu. v skole 50eur na rok, v skolke 60eur na rok.

evelynm
21. okt 2013

V skole mojho syna som clenkou skolskeho vyboru ZRS. Na zaciatku skolskeho roka vzdy zvazime, na co chceme prispevky od rodicov pouzit a zhodneme sa na potrebnej sume. Este v septembri pred prvym rodicovskym zdruzenim je plenarne rodicovske, kde oznamime rodicom, aky je prispevok na dany skolsky rok a na ake ucely ho hodlame pouzit, zaroven im oznamime, ako sme pouzili prispevok v uplynulom skolskom roku a aky je stav uctu ZRS. Filozofiou ZRS v nasej skole je nepremrhat prispevky na nejake drobnosti, ale zadovazit pre skolu nieco vacsie, trvacne, co posluzi ziakom viac rokov. Za posledne asi 3 roky sme z prispevkov okrem ineho skolu komplet vybavili skrinkami pre kazdeho ziaka, lebo skola nemala moznost ich sama zakupit. Prispievame na autobus do skoly v prirode pre 1. stupen a na autobus na lyziarsky pre 2. stupen. Tento rok chceme zakupit skole novu kopirku pre 2. stupen. a vybavit telocvicnu novymi zinenkami atd.
Isteze, berieme do uvahy navrhy ucitelov a riaditela skoly.
Prispevok ZRS nie je zo zakona povinny, ale sluzi na skvalitnenie zivota skoly. Ak je v skole viacdetna rodina, napr. rodina s 3 a viac detmi, je ten prispevok upravovany.
Plati sa potom aj triedny fond, ktoreho vysku si urcime na zaciatku skolskeho roka na rodicovskom, ten spravuje pani triedna ucitelka a pouziva ho na pokrytie vstupneho, cestovneho a podobne na spolocne triedne akcie. Vzdy na zaciatku a na konci skolskeho roka na rodicku nas informuje o stave uctu a pokial je tam vacsia suma, dava nam, rodicom, na zvazenie, ci ho chceme vratit, alebo presunut do noveho skolskeho roka. Zatial sme sa vzdy dohodli.

demartka
21. okt 2013

Je to dobrovoľný príspevok,schvaľujú si ho sami rodičia na plenárnom ZR.Z tohto príspevku sa platia rôzne veci-škola presne informuje rodičov,na čo boli peniaze použité.najčastejšie na skvalitnenie výučby-tabule,interaktívne tabule,počítačové výučbové programy,vybavenie do telocvične a družiny-lopty,švihadlá,obruče a potom rôzne odmeny na súťaže,sladkosť na Mikuláša,MDD.Je zrejmé,že výlet nie je možné zaplatiť všetkým deťom-preto ho zaplatia rodičia a škola napr.prispeje na cestovné náklady-teda napr.za výlet v hodnote 13 eur zaplatia rodičia 11 eur a dve eurá na každého žiaka doplatí škola zo ZRPŠ.
Dieťa,ktoré nezaplatí,by nemalo mať nárok na sladkosť,príspevok na výlet,lyžiarsky apod...
Je to dosť peňazí-máme tri deti,ale zase viem,že vždy v septembri to treba zaplatiť,tak za rok sa to dá našetriť...

majkagv
3. máj 2015

Som v zrs, je dobrovolne. Prihlas sa ze chces byt clenkou a uvidis kde idu peniazky. My mame 10 euro na rok a kazde dieta, z toho 2 ide na divadla. Prioritou su mikulas, karneval a mdd, dalej sa plati cesta na vsetky skolske sutaze, odmeny za ziskane uspechy a rozne po dohode s ucitelmi a vsetkymi clenmi.

janomacek
6. okt 2015

Ako môžu byť príspevky povinné? Povinné sú poplatky, príspevky sú predsa vždy dobrovoľné.
Vy roidičia ste ako padnutí na hlavu. Učiteľka nemá čo zbierať peniaze na rodičovské, to si musíte vyzbierať sami. Takisto vy rodičia rozhodujete, na čo sa minú peniaze, ktoré ste si "vyzbierali".

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
demartka
14. mar 2017

@zltyslonik nikde som nenapísala,že dieťa nepoužíva tabuľu a ma byť hlúpe...Ani že financujú sa okná a pod.preco si ma vôbec označila.kazdy vyjadril svoj názor a skúsenosť.inak tí čo nezaplatia sa najviac rozčuľujú,že prečo treba priniesť peniaze do divadla napr.reformovane školstvo chce,aby deti mali tzv. Zážitkové učenie.kde ho však majú zažívať? V školskej lavici to nie je vždy možné.nie,členstvo nie je povinné.skolska dochádzka je a v pláne práce školy je uvedené,aké akcie sú naplánované.staci si teda vybrať školu,ktorá žiadne akcie pre deti nemá ,nebude požadovať žiadne poplatky od rodičov,deti sa budú ,,bezplatné,, učiť v triede.
A inak.kazdy ,kto plánuje mať dieťa,mal by myslieť nielen na to,aký kúpi kočík a výbavičku,ale aj na to,že dieťa vyrastie,pôjde do škôlky,do školy,bude musieť cestovať,bude mať záujmy a to všetko je rodič povinný v rámci svojich možností mu umožniť.dieta má na to právo...Je úžasné počuť ja mám 4 deti,nemám peniaze na to....

catherinah
14. mar 2017

Nie, nie je to povinne. Resp. je to nevymahatelne.
Na druhej strane takymto sposobom na to "doplacaju" rodicia, ktori poctivo platia a neplatiace dieta sa "vezie".

janinah
14. mar 2017

je to dobrovolné ..ale ako povedala moja kolegyna-radšej nebudem jesť ako nezaplatiť decku všetko v škole....o akej sume sa bavíme?nejakých 20 eur na rok či viac? nepamätám si to už...tak to je suma,ktorú dokáže zaplatiť 95% rodín,ak si odpustia nejaké pivo,cigarety či nový rúž....nechcem sa nikoho dotknúť,ale mnohokrát sa dávajú peniaze na hlúposti a potom niet pre deti a ideme nadávať na napr. učiteľov ,ktorí za toto nemôžu

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
novana
14. mar 2017

@zltyslonik , trochu empatie by ani tebe neuškodilo. Sa musíš strašne nudiť, keď tu vyťahuješ diskusie z roku 2015. 😉

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
catherinah
14. mar 2017

@zltyslonik u nas je to desat eur a matky tazko protestuju. Chudatka deti.

novana
14. mar 2017

@zltyslonik , ja som sa doteraz nikdy s nátlakom a stádovitosťou nestretla. Prečo to neriešiš na miestach, kde sa tento problém vyskytuje? Na MK sa toho vyrieší!

emilia25
14. mar 2017

mi mame v skole 15eur raz za rok a v skolke 18 raz za pol roka.mam 4 deti a teda naozaj nemam problem to zaplatit.vzdy na plenarnom nam povedia kde sli peniazky aj v skolke takze naozaj normalny clovek to normalne zaplati a neriesi ved je to pre nase deti.

demartka
14. mar 2017

@zltyslonik školu si môže rodič vybrať, prijať dieťa musí iba spádová škola,ostatné nemusia.ak 25deti pôjde cez 4.vyucovaciu hodinu do divadla a jedno dieťa nepôjde,lebo na také somariny nechodí,kde bude?
A inak,keď tu školu postavili,tiež na nej nechali kus práce ziaci a rodičia,aby sa v nej dalo fungovat.nase deti by teraz nemali veľa možností študovať,nakoľko sa akosi školy prestávajú budovať.to,čo slúžilo 50 rokov dosluhuje,treba to vymeniť .Ja som rada,že moje deti majú čisté,funkčné skrinky a nemaju topánky v triede napríklad.Štát sa nestará a ani sa nebude,také časy tu už boli a nebudú.to si treba uvedomiť a keby každý priložil ruku k dielu,veľa vecí by vyzeralo inak.sediet so založenými rukami a čakať,že sa to spraví samo je najjednoduchsie,ale pochybujem ,že sa niečoho dočkáme.prajem veľa trpezlivosti😉

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz