Riešenie pre piataka a tretiaka

viera
3. feb 2015

Ja to vidim ako problem "momentalne".Mam syna v 5.rocniku a hlasi sa na dve 8roc.gymnazia.Ma brata a spolu chodia do jednej skoly.On je 3tiak.Problem nastava v tom, ze pokial syna prijmu na jedno alebo druhe gymnazium, tak su spojeni so zakl.skolami...Som slobodna matka a nechcem nechat jedno dieta na jednom konci a druhe na druhom, preto beriem do uvahy, ze 3tiaka vyberiem zo ZS a dam ho tam, kam prijmu syna...Tu sa mi vsak naskyta/ja to tak vidim/problem.Nakolko ho nemusia zobrat.Alebo musia ho zobrat??Ako si to zabezpecit aby ho zobrali???Logicky -synov chcem mat pokope.Viem o tom, ze pokial syna prijmu na gymnazium ,treba dat ziadost na ZS skolu, ci prijmu jeho brata...Mate niekto s tym skusenosti?Viete mi poradit?

wieruska1
3. feb 2015

@viera chapem ta ale..... ked mladsi syn bude piatak, prihlasi sa na gymnazium a na to kam chodi ten starsi ho neprijmu co spravis potom?

johi2
3. feb 2015

Na ZŠ by ho mali zobrať - poznám viacero kamarátok, ktoré menili dieťaťu ZŠ z nejakého dôvodu a ten tvoj je dostatočný. Môžeš si to overiť aj telefonátom do ZŠ (príp. návštevou školy, v týchto dňoch prebiehajú dni otvorených dverí), aby si mala istotu.
Čo sa týka budúcnosti a toho, či sa druhý syn dostane na to isté 8-ročné gymnázium ako brat, opäť viem, že ak sa dieťa nedostane v prvom kole a rodič sa odvolá, sú uprednostňovaní súrodenci. Domácim doučovaním pred prijímacími pohovormi (hoci aj starším bratom, aj u nás doma to tak momentálne funguje, že mňa a muža vie nahradiť aj starší syn) by sa mladší syn, ak mu škola nerobí problém a patrí medzi výborných žiakov, mal na školu dostať (ak ste sa nerozhodli pre nejakú fakt výberovú a vyberajú najlepších z najlepších).
Držím palce!

lucinocka
3. feb 2015

@wieruska1 neviem ako to chodi teraz, ale ked sme boli my mali, tak uprednostnovalli svojich ziakov, ak sa hlasili na gymko...cize ak by jeho brat chcel pokracovat na gymku na rovnakej skole, podla mna by mal mat vacsie sance ze ho vezmu, ako keby siel zvonku

cerez
3. feb 2015

Hádam som to pochopila správne. Asi by som skôr prezistila na tých ZŠ či by ti mladšieho chlapca zobrali od ďalšieho školského roka. Dovtedy už starší syn bude mať rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí na 8.ročné gymnázium. Ak ho nepríjmu, zostane na tej škole, na ktorej je.

maznacik007
3. feb 2015

@viera treba si zavolat do tej zakladnej skoly ci ho vezmu ... mozu ale nemusia... pokial pod nich nepatrite ako do obvodu.

viera
autor
3. feb 2015

@wieruska1 To uz je vacsi a je to ine 😀

viera
autor
3. feb 2015

@wieruska1 Tiez ma to napadlo 😀

david93
3. feb 2015

a zamyslela si sa aj nad tým, že ten tretiak možno nebude chcieť prestúpiť inde? že tu má možno kamarátov? je to veľmi veľký problém nechať ho tam kde je?

womankc
3. feb 2015

@viera ja som niečo podobné riešila už dvakrát . Prekladala som syna od polky 4. ročníka , kvôli tomu , že potreboval špec. pedagóga , ktorý na predošlej škole nebol a prekladala som aj dcéru šiestačku, nemala som žiadny problém, len som zavolala na školu, kde som chcela prihlásiť a spýtala som sa , či je to možné a bolo , dcéra to zvládla absolútne v poriadku a dokonca si pochvaľovala ,že má lepší kolektív. A minulý rok som zas prekladala syna do deviateho ročníka na inú školu, pretože som mala dcérku, ktorú som chcela dať do 0. ročníka, čo zas nie je otvorené na všetkých školách . Samozrejme u syna som potrebovala poriešiť aj niečo iné a toto bol ten povestný posledný dôvod. Treba ale prihliadať aj na to, akej povahy je menší syn, či mu nebude robiť problém zmeny nového kolektívu, ja som sa snažila preveriť aj toto, či už u pedopsychológa, špeciálnej pedagogičky a tak. tiež nebol problém s preložením , vyšli mi maximálne v ústrety .

viera
autor
3. feb 2015

@david93 Riesme podstatne!Davaj odpoved k veci....Nerozpitvavaj....

david93
3. feb 2015

ak ti záleží na deťoch, tak je to podstatné a nekrič na mňa

viera
autor
3. feb 2015

@womankc Dakujem.My by sme skolu menili ak by to vyslo uz 3x.Zmena im vobec nerobi problem.Ani kolektivne.Aj v tejto skole co chodia im vysli v ustrety, len zas mame inu situaciu.

maznacik007
3. feb 2015

@viera ja by som to tiez riesila najma ako to je pre toho mladsieho ja som prekladala dceru .. prestahovali sme sa /a to do 3 rocnika/ a urobila som chybu ... teraz to uz viem a po troch rokoch som ju musela prelozit znovu ...
kamaratka detto
takze v prvom rade by som si overila jednak ci ti ho zoberu /nemusia ak maju v nej dost ziakov a napr. sa delia na jazyky tam su predpisane pocty... / a jednak aky je tam kolektiv a aka je tam pani ucitelka a ci to syn zvladne

viera
autor
3. feb 2015

@maznacik007 Do prvej skoly, keby zobrali syna s pridelenim druheho syna nemaju vobec problem...Ale v druhej uz mi bolo naznacene, ze prvy stupen maju vela deti......Cize taka neochota...

andromeda_ja
3. feb 2015

@viera Je to tazka uloha pre rodica. Treba vziat do uvahy viacero veci. Na mladsieho syna nemusi dobre vplyvat novy kolektiv. Ak je teraz dobre zacleneny, novy kolektiv uz bude zabehnuty a nemusi ho dobre prijat. Pre starsieho surodenca mozem z vlastnej skusenosti poradit, nech nejde na osemrocne gymnazium. Kvalitna stredna skola ho vie rovnako dobre pripravit na vysoku skolu. Ja ako byvaly gymnazista viem o com hovorim. Matematiku, ci niektore predmety, ktore budu na strednej slabsie sa daju dohnat doucovanim, ale odborne znalosti a zrucnosti sa takto ziskat nedaju.

tykat
3. feb 2015

@viera ...tak tak ...dieta je predsa nepodstatne...

womankc
3. feb 2015

@viera tak to je potom úplne bez problémov, tak tam len zavolaj na základku , či majú miesto . Ja som presne pre toto staršiu dcéru dávala so synom , pretože tiež som nemala v pláne na jednu školu v jednom meste a na druhú v druhom chodiť . A ešte som nechcela aj riskovať , že by sa jej nejako mstili, že som si dovolila prekladať syna .................... lebo nevedeli prekúsnuť a pritom to bol vážny problém a ja som ľutovala , že som to neriešila oveľa oveľa skôr .

libka1
3. feb 2015

@viera odpoved k veci ti daju na tych konkretnych skolach... leda ze by tu bola medzi nami riaditelka jednej z nich, potom odpoved mozno najdes aj tu 😅

viera
autor
3. feb 2015

@tykat O com tocis?

tykat
3. feb 2015

@viera ...zamysli sa a mozno pochopis...decko nie je balik to sa ti snazil @david93 naznacit

zuzitko74
3. feb 2015

@tykat
@david93 Napadlo vás vôbec, že toto má už autorka s deťmi vydiskutované a teraz rieši už len technické detaily? Prečo z nej robíte svojimi komentármi necitlivú matku, ktorá neberie ohľad na deti? Nezdá sa vam trochu prehnané odsudzovať niekoho, o kom nič neviete?

david93
3. feb 2015

@zuzitko74 toto tu na koníkovi je stále, vždy sa nájde niekto, kto začne dotyčného brániť ako amazonka... proste je to môj názor, že dieťa môže mať z toho traumu, väčšinou sa tak malých detí nikto na nič nepýta, proste rodič rozhodne, lebo jemu to vyhovuje viac logisticky/finančne...

viera
autor
3. feb 2015

@tykat skus sa zamysliet ty nad sebou a precitaj si este raz a este raz a ESTE RAZ !!!co sa pytam....A SKUS ODPOVEDAT na TEMU....!!!!!TO ISTE PLATI AJ PRE DAVID93!!

viera
autor
3. feb 2015

@zuzitko74 Nie, ich to nenapadlo, nakolko nema ich to CIM NAPADNUT

tykat
3. feb 2015

@viera ...kluuud, nemusis vrieskat 🙂 Pochopila som, ze to mas premyslene, deti su na prvom mieste a nepotrebujes o tom diskutovat 🙂

bonaqa2013
3. feb 2015

ZŠ sú poloprázdne, tak prečo by ho nemali zobrať. A ešte aký budú radi, že dostanú financie. Riaditeľka ťa bude zdraviť naďaleko.....

david93
3. feb 2015

kľud a útoky ad hominem si nechaj pre iných, mňa to nerozhodí

svetluska82
3. feb 2015

@viera a ten starsi by nemohol sam chodit do a zo skoly? neviem sice, dke byvate ale moj syn chodi sam do skoly a zo skoly od prveho rocnika. Podla mna caste striedanie skol nerobi moc dobre.

zuzitko74
4. feb 2015

@david93 Deti môžu mať traumu zo všeličoho. Niekto nedobre znáša zmeny, iný zasa skoršie ranné vstávanie,niekto možno to, že on chodí do inej školy, než jeho súrodenec. Ideálne okolnosti v živote neexistujú a človek niekedy vyberá len to najmenšie zlo a nie to ideálne dobro.