Je to nočný des alebo zlé sny?

pami2
2. okt 2012

maly ma 16 mesiacov, od svojich 8 mnesiacov sa budi 5-az x-krat za noc. viedla som si aj zaznam, vzdy je to od tej 2:30 neskor, preto som vylucila nocny des ( vraj ten nastava hodinu po zaspati). v noci zacne plakat, ale strasne silno, akoby sa velmi udrel, spadol alebo co..szly mu az niekedy tecu po tvari. hladkam ho, dam mu glg caju a vacsinou zaspi...ale opakuje sa to po pol hodine, 20 minutach...
mali sme aj pripady, kedy sa zobudil tak, ze az vyskocil na nohy a vrieskal, krical"hapal" akoze spadol a pytam sa ho kde si spadol-ukazuje na zem. ocividne sa mu snivalo, ze spadol, co sa samozrejme nestalo....alebo zacne plakat, zobudi sa a ukazuje na otovrene dvere do obyvacky, kde je tma...my mame v spalni zazate male svetlo.
inak spi vedla mna vo svojej postielke. vecer chodi s radostou do positelky, ma ju rad, no niekedy si uvedomi co ho caka a zacne plakat.

co je to nocny des alebo zle sny? ako mu mam pomoct? pomohla by vlastna izba?

sisaha
2. okt 2012

@pami2 moja dcera mava to iste, akurat s tym rozdielom, že vekom sa to zlepsuje...TEraz ma 3 roky a taketo nieco sa jej stane 1x za dva dni..

pami2
autor
2. okt 2012

@sisaha to mam cakat do troch rokov??? to si ma teda nepotesila, maly ma teraz len 16 mesiacov :(

sisaha
2. okt 2012

@pami2 urcite je to individualne, ale treba pocitat s tym, ze dieta prave pocas spanku spracovava vsetky denne zazitky a je malo pravdepodobne, ze cely den bude mat super a nikdy sa nicoho nezlakne...

pami2
autor
2. okt 2012

@sisaha ano to chapem...ale kazdu noc????

sisaha
2. okt 2012

@pami2 no niekedy kazdu, niekedy kazdu tretiu...intervaly sa predlžujú...Malej sa občas stane, že sa v noci posadí a so zatvorenymi očami mi rozprava, že do škôlky ide až v pondelok (pritom je streda)...a podobne.., alebo nevie najst svoju dudu - šmátra rukou - tak jej ju podám a ona sa hned preberie a rozreve, že ju chcela najst sama... 😅 To je proste kombinacia detskeho vzdoru a nocnych desov /snov/.

ichbinich
3. okt 2012

@pami2:
Nocny des je, ked dieta place az reve, neda sa zobudit, na nic nereaguje, a neda sa ukludnit. Vyzera to strasne, lebo nic nepomaha, prejde to same po par minutach. Deti si na to nepamataju.

Zle sny, nocne mory su, ked sa dieta zobudi, reaguje a vie zvycajne povedat, co sa stalo, teda co si mysli, ze sa stalo. Da sa ukludnit, alebo minimalne priviest na ine myslienky, je pri vedomi.

Podla tvojho popisu su to teda zle sny a nie nocny des.
Kazdu noc je fakt brutal, to musi byt hrozne aj pre teba. Asi mu prave v noci pracuje mozog na plne obratky, mozno skok vo vyvoji, tazko povedat. Skus si odsledovat aj aky mal den (akcny/kludny), ci ste boli vonku, ako dlho, co a kedy veceral, kto ho ako ukladal spat... Mozno najdes nejaku suvislost, ale asi to bude treba iba pretrpiet, kym si to v hlavicke urovna... Vyzera to tak, ze je az prilis vnimavy a vsetko este niekolkokrat intenzivne preziva...
Vlastna izba by bola podla mna praveze nevhodna. Ked spi blizko teba, mozes rychlejsie reagovat. Mozno by pomohlo ho naucit na nejakeho plysaka s tym, ze ten prenho znamena pocit bezpecia. Ze ako aj ja som pri tebe, aj macko je pri tebe, vsetko je v poriadku, nieco na takyto system.

pami2
autor
3. okt 2012

@ichbinich dakujem za odpoved. tiez si myslim, ze su to nocne mory ( zle sny) a nie nocny des-to je uz horsie. snazim sa, aby mal rovnaky rezim kazdy den, prechadzka atd., na veceru ma skoro stale to iste ( kasu), ukladam ho spat vzdy ja...neviem uz co s tym, ale asi ako vravis,len to preckat.

usiko
5. okt 2012

@pami2 nechvem byt indiskretna,ale nassa mala tiez mala take vresky v popoludnajsi spanok /ma ho cca 3-4 hodiny dlhy/ a vzdy tobolo z toho ze sa nieco stalo...takze nemate doma nejake problemy? myslim medzi partnermi..aj ked neviditelne, ale nejake napatie...tiez tomoze byt nejaka zmena v zivote, nejaky silny vnem, aj zprechadzky.....

kimmie
5. okt 2012

@pami2 Ja som mala podobnu skusenost s mojim starsim synom. Zacalo to okolo 8 - 9 mesiacov, budil sa par krat v noci ale s hroznym revom. On bol vtedy v mojej posteli, lebo som ho kojila, no ale budit sa na taky rev to bolo priam na osedivenie. Nam pomohla jedina vec, my sme sa stahovali ked mal 13 mesiacov a od prvej noci na novom mieste akoby utalo a nocne vresky boli prec, budil sa este na kojenie (asi 2 krat v noci), ale uz bez tych revov.
Asi sa nemate kam stahovat, ale ked ste spali niekde inde tak spal lepsie? Nechcem Ta strasit, ale vies nieco o ludoch co byvali vo Vasom dome, alebo byte pred Vami? Deti dokazu byt velmi citlive na urcite veci.
Nie som az taka nabozna, alebo poverciva ale mozno na zaciatok by som na Tvojom mieste pozvala knaza nech Vam skusi Vas pribytok posvatit, pripadne by som dala odsluzit omsu za ludi co tam byvali pred Vami. Ak to nepomoze, tak to urcite tiez neuskodi.

pami2
autor
8. okt 2012

@usiko ahoj, to je v poho, ja uvitam kazdu radu. nemyslim, ze mame nejake vztahove problemy, zijeme v normalnom manzelstve, nekricime po sebe ani nic take...u nas je to prave naopak, tiez mi maly prespi popoludnajsi spanok aj 3 hodiny, ale vtedy spi kludne. problem ma len s nocnym spankom, zacina to vzdy od 2..do rana.

pami2
autor
8. okt 2012

@kimmie ahoj, presne toto som citala od mnohych mamiciek, ze im pomohlo prestahovat dieta do detskej...preto som sa na to pytala aj v mojej otazke...este sme to neskusali, no mozno neskor..maly ma detsku izbu,ktoru teraz pouzivame ako hernu ( ja na zehlenie 😀 ) a spi vedla nasej postele-ale vo svojej postielke. jproblem je, ze ja si momentalne neviem predstavit, ze by som behala x-krat za noc do detskej..ci uz kvoli tomu ze sa budi, alebo kvoli tomu ze ho len chcem skontrolovat..

inak, byt sme kupili od manzelskeho paru s dietatom, byvaju teraz o ulicu dalej a stali sa z nas kamarati...tak toto by som asi vylucila

kiwinka
4. jan 2013

caute kocky, pridavam sa do klubu.
na silvestra vecer-v noci, po hodine spanku to prislo... :(
histericky rev, zavrete oci, trasenie sa, zajakavanie sa, nedalo s aju zobudit, voda na tvaricku nepomohla, ked sme sa jej dotkli bala sa nas, nepoznala nas, celkom dezorientovana... :( toto cele trvalo 33miin a ja som bola na nervy,,nechali sme ju nech to prejde, boli sme pri nej a strazili ju,,ale nechytali sa jej , ani neprihovarali,bolo to marne, o to viac bojovala,revala a mikala sa...preslo to , klud a asi za 5min s azobudila s usmevom kludna a vycerpana, cela spotena..hovorili sme jej co s astalo,,ona si nic nepametala... az za chvilku sme zacali spajat veci do hromady, "strach z postay Ser Chan rozpravka kniha dzungli"!!! zlikvidovali sme DVDcko, knihy a ked zacne rozpravat o sher chanovi a mauglim tak ju orientujem na ine pekne postavy z rozpravok,,,ale vidim,ze to ma stale v hlave... zatial s ato neoapkovalo, nechcem to uz zazit! stastna som,ze se dosli na pricinu! tiger z knihe dzuungli! snivalo s ajje ze je v dzungli a prezivala tam daco....no bolo to hrozneeee

verim,ze sa to nezopakuje. problem sme zlikvidovali. a nesmie dojst novy!

charrllotte
26. feb 2013

ahojte, my s tym tiez bojujeme, maly spaval velmi dobre, ma nocny aj denny spanok (maly ma 20 mes) ale posledny tyzden je to nocny horor, budi sa asi tak okolo 2hej a neskutocne place, kope nohami, mece sa zo strany na stranu ked sa ho dotknem ze ho chcem utisit zacne plakat este viac, zacali sme chodit viac medzi deti nedavno, tak neviem ci to nesuvisi s tym, prosim poradte nikdy so spankom problem nemal... zuby mame uz 16 kuskov, neviem ze by to boli tie posledne?

zuzoooooooo
9. júl 2013

prosim vas pomožte mi niekto .. mavam žive sny alebo ja už neviem ako sa to vola .. trva to už asi rok a pol tieto sny niesu v pravidelnych intervaloch a snivaju sa mi same naboženske veci .. cintorin, duchovia, anjel .. dnes sa mi prave snivalo že som bola na cintorine strašne som plakala a niečo ma hadzalo o zem .. minule zase že mi behal duch po izbe .. zobudim sa snažim sa ukludniť ale nejde to musi si niekto ku mne sadnuť zasvietiť svetlo .. strašne plačem srdce mam až v krku a bojim sa už o svoje zdravie .. ked si rodičia ku mne sadnu ani na mna nepozeraju ked im hovorim čo sa mi snivalo pretože neskutočne plačem a mam nepričetny pohlad .. prosim vas poradte mi niekto ja už neviem ako to mam riešiť lebo sa už bojim chodiť spať :( psycholog, psychiater hocičo to je jedno pojdem za hocikym len pomoc prosim :(((((

kiki68
11. júl 2013

@zuzoooooooo tu asi nie si na spravnej adrese,lebo detske nocne mory a tie nas dospelych su trosku odlisna zalezitost. Mozno by pomohlo,keby si tie sny nejak zaznamenavas a pises co si pamatas a potom s tym pojdes k psychologovi. Mozno Ti bude chybat napriklad nejaky mineral v krvi a to moze sposobovat taketo neprijemne sny,ci dokonca spankovu paralyzu. Potom ma napada,ze chod spat s ruzencom na krku. Mozno to pomoze aspon psychicky a mozes to brat podvedome ako taky totem na obranu. To iste by som mozno aplikovala u deti, ale tych vacsich,nech si podvedome zafixuju to,ze nejaky takyto predmet ich dokaze ochranit a teda nebudu mat prednastaveny scenar,ze nieco ich moze napadnut a tym padom sa to nebude mozno snivat.

enrikad
21. júl 2013

Baby,pridavam sa k Vam aj ja.Moja mala ma 21mesiacov a podla toho co som si tu precitala trpi nocnym desom.Je tomu 10dni,co som ju prestala kojit.V noci bola 5-6x hore a vzdy na cici.To budenie,aj vtedy to bolo s vreskom,som pripisovala zvyku na kojenie,tak som to stopla.Teraz sa mi budi 2-3x cez noc,ale s takym krikom,vreskom,proste nieco strasne. ☹ Neda sa nijak upokojit,dokonca aj pohladenie ju vyburcuje k takym nervom,ze sa v posteli hadze,vrieska.Nic nepomaha. 😢 Ked ju vezmem na ruky,strasne sa vzpiera az mam strach,ze mi spadne.Tak kazdu noc ju nosim,na silu,do kupelne a ovlazim jej tvaricku aby sa prebrala.Neviem,ci je to najlepsi sposob,ale potom sa trocha upokoji.Je to hrozne:-/ ten krik,vreskot,ako keby ju drali.Uz si skutocne neviem rady... Mate s tym niektora skusenosti? Ako ste to riesili?

moon1979
21. júl 2013

@enrikad dnes sme prvýkrát prekonali presne to, čo opisuješ ... hrozné volačo ... drobec má 3,5 roka, ale taký stav nepríčetnosti aký mal, no hrozné ... nemohla som sa ho tiež ani dotknúť, lebo chytal ešte horšie záchvaty, metal sa, hádzal, horko ťažko som ho presvedčila aby sa napil, síce neprestal plakať ešte dosť dlho ale nemal už ten najhorší amok ... prešlo ho to samé, ale nesmela som sa mu vôbec ani len prihovárať ... ☹

petraxy6
21. júl 2013

@zuzoooooooo kúp si valeriánske kvapky a dávaj si ich pred spaním. Opýtaj sa báb v skupine medzi nebom a zemou nech ti pomôžu so snom

charllotte
21. júl 2013

@pami2 ja som takto k dcere stavala aj 20 krat za noc, tiez zacala plakat a ked som jej dala cajik, dudu alebo aj ruku ked som uz lezala pri nej bolo ticho, trvalo to teda strasne dlho a opakovalo sa to kazdu noc, uz z toho asi vyrastla, lebo spinka uz pekne 😉

enrikad
22. júl 2013

@moon1979 najhorsie na tom vsetkom je,ze uz dvakrat na nas zavolali policiu,ze tyrame dieta a socialku.Mam strach,ze mi ju budu chciet zobrat,to by som neprezila :'( Tak to musim riesit,dnes idem k pediatrovi a som zvedava co mi odporuci.Som z toho zufala,mala je objednana aj k pedopsychiatricke,ale len koncom augusta,co mam dovtedy robit? Ach jaj ☹

ichbinich
22. júl 2013

@enrikad: 😲 😲 😲
Ze zavolali na vas policiu, no to snad nie!
Ja viem, ze kadejakym premudrelym susedom je to zbytocne, ale najdi si clanok niekde v serioznej literature o nocnom dese, vytlac/okopiruj ho a daj im ho precitat.
Potom by mozno bolo vhodne jeden taky zachvat natocit na video, aby ste mali dokaz, keby niekto zase na vas volal policiu. Ja viem, ze v tom momente ma clovek uplne ine starosti, ale aby bolo jasne, ze to chuda dieta trpi a vy s nim, by bolo mozno dobre to mat zdokumentovane. Ze teda nikto jej neblizi, praveze sa starate o to, aby sa jej nic horsie nestalo.

No podla mna pediater ti povie, ze to sa stava, ze to treba pretrpiet a bude ti klast otazky, aby zistil, ci su to zle sny, alebo nocny des (ako som pisala hore).

Moj syn to mal nastastie iba par krat, mozno 6-7 krat, tak nejak. To bol este v noci kojeny a spal so mnou, ziadne ine stresy nemal. Bolo to nepravidelne a ako prislo, tak aj odislo.
Mava podobne hystericke stavy, ked je prilis unaveny a nechce nieco, napr. sa umyt, aj ked je od hlavy po paty zababrany. On sa potom doslova musi schladit. Lebo pokial vrieska, tak sa aj pocura, ani o sebe nevie ☹ Aj sme ho sprchli chladnejsou vodou a potom nechali mokreho, lebo az to vychladnutie ho z toho stavu preberie. Potom aj prestane revat a vrieskat a sam povie, ze mu je zima, ze ho mam obliect. Je to hrozny pohlad, ale kazdy pokus ho ukludnit konci este vacsim vreskom a kopanim. Takze radsej ho doslova schladit a nechat pod dozorom tak je u nas najlepsie riesenie. Ale to tiez bezim zatvorit vsetky okna, lebo vie revat hrozne ☹ A potom, ked sa zase preberie, je vsetko v poriadku...

enrikad
22. júl 2013

@ichbinich zial,ludia su rozni... A najhorsie na tom je,ze si beru priklad z tv novin,zo sveta... To co sa deje vo svete...Ale preco sa najprv nepresvedcia? preco hned volaju socialne pracovnicky a policiu? Jednoducho to chcem oznamit pediatrovi,nech to napise aj do zaznamu... Nech mam dokaz.A mas pravdu,mala by som to natocit.Ale v tom momente sa snazim,aby si neublizila,lebo spi so mnou a hadze sa,kope,krici.Snazim sa ju vtedy upokojovat,aj ked sa nedari.Aj nam zatial pomaha voda,proste ju nasilu zoberiem do kupelne a ovlazim jej tvar. Mam obavy o svoje dieta,je schopne v tom amoku utiect z postele a beha po celom byte a vrieska,ziape a budi aj syna.

ichbinich
22. júl 2013

@enrikad:
To je dobry napad, mat to aj zdokumentovane v zdravotnej karte. V kazdom pripade prajem pevne nervy a nech to coskoro prejde!

enrikad
22. júl 2013

@ichbinich dakujem... Uz som absolvovala pediatra a povedal,ze to vsetko poznaci do zaznamu a ked budem potrebovat,vypise mi ho.Nie je zastancom liekov,povedal,ze je to sposobene aj dlhodobym nocnym kojenim.Lebo len tento mesiac som s tym prestala.Ale ked videl aka som zufala a chcela som nejake lieky na upokojenie,tak mi predpisal Promethazin,uzival ho aj moj syn.Aj on maval taketo stavy v noci,tiez som ho kojila 20 mesiacov,ale on plakaval a doteraz je placko aj cez den.A moja mala je cez den mila,usmievava.Nechapem to.

tinecka81
23. aug 2013

Nase dvojicky-chlapci-mali pred par dnami stvrte narodeniny a bojujeme s tymi nocnymi desmi stale. Problem je, ze my to mame stereo. Jeden z nich vedel takto plakat uz od porodnice, kto plakal, plakal s kazdym. V noci sme mavali doma veselo. Aspon ten druhy spinkal pekne. Donedavna. Za poslednych 6 tyzdnov sa to len a len zhorsuje. A to mame doma este 6-mesacnu dcerku, ktorej prave idu zubky. Ked som to spominala pediatricke, pytala sa ma vzdy to iste-ci nemaju mrle. A po mojom nie nasledovalo, ze z toho vyrastu. Lenze ono je toho na nas uz privela. Manzel chodi do prace rozbity, ja som schopna fungovat pocas dna len s obrovskym sebazaprenim. A to podotykam, ze sme im prestali pustat rozpravky, min.hodinku pred spankom sa ich snazime udrzat v klude a nic nepomaha. Nasla som na nete od nejakej lekarky, ze dietatu treba tak 2hod. pred spankom davat Calcium Chloratum a tabletku zinku 15mg. Vraj to pomoze. Tak to asi budeme musiet skusit. Nespat 4 roky s vynimkou par dni je naozaj velmi velmi tazke.

miladka13
10. dec 2013

tinecka81 hm to ti verím ja nespím už tiež skoro dva roky je to hrozné vyskúšali sme už všetko možné syn okolo tej 2:00hod reve a reve potom prestane a zase sa to opakuje každý deň. Neviem či na fore my zufalé maminky niečo najdeme nejaku radu, proste asi to tak bolo sudené a musíme to vytrpieť!!skúšala som šarlatána ezoteriku bylinky fytoterapiu homeopatiu a ja neviem ešte čo, nič nezaberá vo štvrtok ideme na neurologiu tak uvidíme ale velké nadeje nemám a neočakávam! Keď dieťa nespí je zlé ale keď ani rodičia teda já mamina som na maleho sama tak to je hrozné a všade ti píšu musíš byť v pohode aby bol malý v pohode!!ale ako mám byť v pohode keď som nenormálne vyčerpaná nevyspaná a podráždená???!

miladka13
10. dec 2013

@miladka13 pami2 ja mám fakt úplne to isté doma, úplne presný popis a nepomáha nič tiež zúfalo hladám rady na fore takže by som aj ja rada poprosila o radu. Aj ten istý čas kedy sa budí, u nás je to každy boží deň od jeho 8mesiacov a trvá to do teraz, teraz v januari bude mať malý dva roky a nič nepomáha. Budem si velmi ceniť každú radu aj keď viem že asi mi nikto nebude vedieť poradiť

1982zuzka
10. dec 2013

@tinecka81 ahoj chcem sa spytat ci to calcium a zinok pomohli. Dakujem

tinecka81
11. dec 2013

Takze to calcium a zinok u nas nemali nakoniec nejaky zavratny efekt. Mozno to bude zniet divne, ale nam pomohla nejaka velmi stara modlitba, ktoru nasla moja babka. Aj ked som tomu spociatku neverila, maly zacal spat pokojne. Hovorila aj s pravoslavnym knazom, ktory robia taketo veci a ak by som to nezazila na vlastnej kozi, asi by ma nikto nepresvedcil, ze to pomoze. Modlia sa nad dietatom, prikladaju na hlavu casu, ako sa to robi pri krste. Nechcela som skusat ziadne stare baby, je mi to nejak proti srsti. Ale odkedy sa moja babka a teraz uz aj moja mama vecer za maleho modli, konecne sa v noci vyspime. Maly stale plakal, bal sa niecoho a toto nam nakoniec pomohlo. Teraz sa akurat zobudi na WC a to je chvala Bohu vsetko. Takze skuste najst vo svojom okoli pravoslavneho knaza.ini to nerobia!!! - a mozno to pomoze aj Vam. Oni robia veci tak, ako sa robili od davnych cias. Aj ked nam vysvacovali byt, pred tym, ako sme sa nastahovali, bol to pre mna uzasny zazitok. A ten pokoj, ktory nastal potom, bol neopisatelny.

dari226
11. dec 2013

my sme toto prezivali skoro rok niekedy plakal aj 1 hodinu 1,5 hodinu uplne na cele hrdlo branil sa vsetkemu a nedalo sa ho nijako upokojit ,casom som prisla na to ,ze ked som ho silno drzala aj ked sa branil to mu pomohlo to silne drzanie ,nam sa to ale stavalo takmer vzdy cez den ked nespal z nicoho nic zacal plakat...ja som bola velmi casto uplne na nervy a dcera vedla mna nechapal co je a len mali krical a krical a krical,takto to islo takmer rok a takmer kazdy den a niekedy aj 2x za den.
my sme to mali z traumy z porodu a nemocnice a ,ze bo lsa v nemocnici pre mna nemali izbu a chodili sme k nemu kazdy den 1 h tam a 1 h naspät 11 dni po porode mohol ist konecne domou,ale este dodnes casto trpi a sem tam zacne plakat o dusu "bez dovodu". 😔
noci kde sme s manzelom dokopy 40 x vstali neboli vinymkou