Ako dojčiť po ležiačky?

zopka
10. máj 2011

Ahoj, dievčatá.
Ako kojíte v noci? Ja najčastejšie poležiačky, lebo som lenivá si sadnúť. A myslím, že ma práve kvôli tej ležiacej polohe bolieva chrbát každé ráno. Ale aspoň že zhruba do hodiny to prejde. Čím dlhšie v noci spím/ležím v posteli, tým ma viac bolí chrbát - v tej hrudníkovej časti. Pri prvom synovi si nepamätám, že by ma takto bolel chrbát. Pri dojčení som na boku a viac či menej vykrútená s prsiami k ústam syna. Spodnú ruku mám buď pod vankúšom, na ktorom mám hlavu alebo nad synovou hlavou a tú hornú ruku niekde na synových nohách (aby som ho veľmi váhou ruky netlačila na telo). Myslela som najprv, že je to matracmi, ale kúpili sme si dormeo a je to stále rovnaké. Často sa v noci ani pohnúť neviem, tak ma ten chrbát bolí. A spím prakticky celú noc na boku, aby som bola synovi k dispozícii. Na chrbte málokedy a poloha na bruchu už vôbec, tá mi asi najviac vadila.
Inak, kondičku nemám žiadnu, vôbec necvičím, počas 6 mesiacov dojčenia som stihla pribrať už 5kg (hoci tehotenských 10 kíl mi odišlo do 2 týždňov po pôrodu), lebo sa strašne prejedám. Nadváhu mám teraz asi 15kg. 😒
Tak mi, prosím, napíšte, ak dojčíte tiež poležiačky, ako na to, aby to nebolelo. Dík. 🙂

anjelicek26
10. máj 2011

Ja som kojila vzdy z horneho prsnika, nie z dolneho, toho co by bol blizsie pri dietati. Tak lepsie rozlozis vahu. Inak podobne.

Len prosim byt 6 mesacnemu dietatu non-stop k dispozicii mi prijde sebatyranie 😕 Aj keby sa budil kazdu hodinu, tak ho medzi tym odsun a lahni si normalne... A ziadne dudlovanie len tak na prsniku, v tom veku sa uz napiju za 5-10 minut, potom prso zobrat, obliect podprsenku, tricko a spime dalej. Mne Max tiez spi casto v posteli, ale teda na prsnik sa budil len 1-2x v noci uz od porodnice. A bolo to jedno, ci v postielke, ci u mna, ci teraz u seba v izbe...

Chrbat ta boli urcite aj z nosenia, dvihania dietata + kojenie, to je trojnasobna zataz + nadvaha a mas vysledok. Mne lekarka pri dcerke predpisala podporny pas na chrbticu, inak je to dost drahe. Pripinala som si na noc, bolo to ako korzet. Ona sa budievala fakt tu kazdu hodinu a ja som bola dostatocne "blba" ju stale vyberat a prekladat do postielky. Chrbat tiez bolel desne. Navyse mi predpisala masaze, fakt to pomohlo.

Neber to ako "normalny" stav, ze ta to boli, ako maly porastie a bude viac vazit, tak ho budes navlacovat este viac. Urcite o tom povedz lekarovi, nech s tym nieco spravi. Dojcenie sa da upravit, ale to ostatne je tazsie.

ma.senka
11. máj 2011

@zopka ahoj, to co si pisala je na 99 % rovnake aj u mna - dojcenie+schudnutie+pribratie.... ja 3 mesiace uz nedojcim, ale chrbat a veru boli stale... ☹ mna skor v dolnej casti, ale pocas dojcenia aj vyssie. Tiez som niekedy nedokazala vstat z postele. je fakt, ze s tym nic nerobim, snad len ze nespim uz povykrucana a len v jedinej polohe na boku. Tiez som dojcila ako ty, prsia som striedala, maly sa mi od 1 roka budieval 2-3-4 x za noc ako kedy. Do 1 roka spaval celkom dobre. Ale do 1 roka ked sa ti 1-2x zobudi na dojcenie to je normalne, nie poziadavka navyse 🙂 Ja som v tom case dojcila naplno, nedavala som este ziadne prikrmy ani vodu - ale nazory sa v tomto roznia... V kazdom pripade pre mna dojcit poleziacky bola jedina moznost ako sa ako tak vyspat. Ked som sedela tak som zaspavala, uplne som trpela ked som mala vstat z postele... Moc ti neporadim, nie je to asi spravne dojcit aj v noci, spat s dietatom a pod. ale tieto "chyby" som robila aj ja a robime ich viacere... 😖 Inak cvicit som s bolavym chrbtom nedokazala. Neviem ci by si si bez odbornej pomoci aj neublizila este viac...

zopka
autor
11. máj 2011

@anjelicek26
@ma.senka
ďakujem vám za odpovede. 🙂 Uznávam to sebatýranie 😀 A ten podporný pás na chrbticu bol niečo ako kosmodisk? Ja zatiaľ chcem skúšať bezplatné riešenia, ale ak by to neprestávalo, tak by som si možno ten kosmodisk kúpila.
Do dnes rána som sa pritlačila na kojenie posediačky. Asi o 2:00 som si s ním sadla v posteli; hlavu, chrbát som mala opretú vankúšmi a zobudila som sa asi po hodine a pol. 😅 Dala som ho do postieľky (mám ju hneď vedľa mojej) a asi o nejakej 6:00 chcel znovu. Tak som zase sedela, zaspala, o 6:30 ho chcela dať do postieľky, ale spustil rev, tak som si s ním už ľahla a zase sa nacucol na nejaký čas. Ale teda chrbát ma ráno bolel menej, keďže som spala časť noci pekne rovno na chrbte. 🙂
Syn od tej polnoci (kedy zhruba idem do postele) do rána pýta 2-3 razy a ja vždy pri dojčení zaspím, tak je z toho non-stop nácuc. Neviem, ako by som ho mala odučiť od toho, aby nebol dlho prisatý. Cez deň mu to trvá od 15 do 40 min. Keď ho chcem v noci odtrhnúť po nejakom čase, často spustí rev, tak si ho dám k sebe naspäť. Neviem, či by pomohlo nechať ho vyrevať. Ale aký dlhý čas? 5 min? 15 min? Muž so starším synom spia celkom dobre, ale taký dlhý plač by ich už asi zobudil.

anjelicek26
11. máj 2011

@zopka - nie ako kozmodisk, toto je normalne zdravotna vystuzena pomocka ako korzet. Predpisuje to lekar.

li_la
11. máj 2011

@zopka Ja kojím len poležiačky, aj v noci aj cez deň. Ľahnem si nabok, syna tiež natočím na bok - bruško na bruško, kojím zo spodného,napr. z ľavého, tak potom ľavou rukou sa opieram o lakeť a podopieram si hlavu a pravou rukou držím malého alebo ho hladkám. Nikdy ma chrbát nebolel a v prípade potreby si viem aj zatlačiť prso, príp. mu pomôcť, keď si nevie poriadne chytiť bradavku. V sede ani inak nekojím, skúšala som to, ale máme už skoro 7 kilo, čiže mi je dosť ťažký.
A odkedy som odstránila klobúčiky, tak papá krátko. Predtým to bolo aj 45 minút, teraz je to takých 10, ale viem, že sa najedol poriadne a nedudlá zbytočne.

dadis
11. máj 2011

mna bolel chrbat prave z dojcenia posediacky...v leze dojcim najradsej...aj cez den aj v noci...male dietatko si pyta prsnik aj v noci, no urcite vsak nebud "k dispozicii" celu noc...nakoj, schovaj cici 😀 a spinkaj dalej...ak mas malo miesta a nevies sa uvolnit pri dietatko, skus ho dat do postielky...ja som si naucila malu do postielky tak, ze som jej cez mreizku ruku podala a ona potom spokojne zaspinkala...blbe bolo ked som tak zaspala a zobudila som sa so strpnutou rukou 🤐 ...inak mna pred tehu bolieval chrbat, odkedy som na MD a netravim cele dni v praci pri compe ani neviem co je bolest chrbta a to mam este stabilnych +7kg...chodievam kazdy tyzden plavat 2km, tak mozno aj preto..plavanie, masaze a cvicenie su vybornym prostriedkom na odburanie bolesti chrbta, kludne zajdi aj za neurologom , predpisu ti rehabilitace, masaze..nie je to normalne, ze mas take bolesti

ma.senka
11. máj 2011

@zopka 🙂 no posediacky spavat ta asi rychlo prejde 😉 ja som to tiez skusala a zistila som, ze lezmo je to predsa len pohodlnejsie... podla mna malickeho netreba nechat vyrevat, daj si ho k sebe (blba rada, ale zabera to). Uvidis, ze bude spokojnejsi a mozno mu bude stacit, ked ta bude citit 🙂 Misko mi v noci tiez dlho cuckal, ale spali sme pri tom obaja, potom ked som precitla a videla som ze spi, tak som prsnik vytiahla... Toto co pisem, nie su spravne postupy, ale zaberali. Dnes je odstaveny a ani nevieme, ze sme sa kedysi dojcili... Spi v pohode celu noc ako medvedik, ale to prislo az tak okolo 2 rokov..

elinka27
11. máj 2011

@zopka dojcenie po leziacky je v noci najlepsie, jednak aj preto, ze moc nemanipulujes s malym a tym ho nebreberies, idealne je aspon ja to trak roibm lahnut si na bok, z ktoreho prsnika chces dojcit, napriklad ak chces pravy prsnik lahnes na pravy bok, ruku pravej ruky si das pod hlavu, idealne pod podusku, syna natocis smerom k sebe "brusko na brusko" ty musis byt uvolnena, poloha vam musi by t obom prijemna, pretoze ak si napata tak aj mlieko sa tazsie spusta a celkova nepohoda moze viest k tomu, ze sa uz nevies dockat kedy dojcenie skonci,a prave preto moze dietatko prsnik vyzadovat este o to viac. Co sa tyka "dudlika de luxe" ktory si syn z teba robi, je to uplne normalne, medzi 6-8 mim mesiacom zacina separacna uzkost, dieta sa vyzaduje pritomnost matky viac ako predtym, a v noci sa casto budi castokrat ani nie od hladu ale len preto aby sa uistil ze mama tam, pokial je dieta spravne prisate bradavkam nevadi ani dlhe dudlovanie, v kazdom pripade zasadou spravneho dojcenia je dojcenie na poziadanie a pri akejkolvek polohe plati, ze dietatko ma byt otocene telom k tebe

zopka
autor
11. máj 2011

Ďakujem, vám všetkým, za odpovede. 🙂
Takže sa budem snažiť dojčiť len zo spodného prsníka a meniť boky.
@li_la , máš riadneho macka! 🙂 Môj má teraz 6,9-7kg.
@dadis, mne tŕpne ruka hocikedy pri dojčení poležiačky (tá spodná, keď neviem, kam s ňou), ale už som si zvykla. To plávanie by sa mi aj páčilo (keby som sa nehanbila za svoje otrasné veľké brucho), tak možno sa na to dám. Tie 2 km preplávaš počas jednej návštevy plavárne?
@elinka27 , to máš pravdu o tej pohode pri kojení, lebo naozaj, keď ma niekedy bolí chrbát, už túžobne čakám, kedy synáčik skončí, čiže o uvoľnení nie je ani reč.

stvura
12. máj 2011

@zopka no ja mam presne ten isty problem, akurat to uz zacina byt tak neznesitelne, ze pravdepodobne zacnem s metodou spania bez ohladu na to, ze to viacere kocky odsudzuju. Nie som sebec, spim v noci velmi malo, lebo mala je tiez kazdu aj dakedy hodinku hore, no chrbat ma velmi velmi boli. Ja som skusala aj dojcit klasicky, no to je zasa nevyhodne kvoli tomu ze sa mi vecne v noci prebudila a dlhsie som uspavala.

strapco13
12. máj 2011

@zopka skus si lahnut tak, ze si na ruke nelezis..pod hlavu si iba vankus daj /nejak si ho zroluj/
polohy mas aj tu http://www.kojeni.net/vleze.php ..len ja by som nedoporucila mat ruku pod hlavou ale ponad dietatko a poza chrbatik dietatka sa da dat perina, zrolovana deka..a mas obe ruky volne..cize mozes nimi hybat

elinka27
13. máj 2011

@zopka ja kojim ako je na obrazku co hodila link strapco13,ale aj tak ako ona pise sa da 😉

rosienka
15. máj 2011

@zopka ja dojcim v noci len po leziacky a je to ta najpohodlnejsia poloha...podla strapcovho linku hned ta prva, lebo tie dalsie su vhodne bud pre novorodena, alebo pre zeny s velkymi prsiami, co ja zas nemam 🙂 Dôlezite je mat spodnu ruku nad dietatom a hlavu si poriadne podopriet vankusmi - najlepsie dvomi, aby nebol krk zalomeny, ale v jednej rovine s ramenom. A dietatko musi byt tiez na boku a nie na chrbatiku. Inak my väcsinou v noci obe pri tom zaspime, tak dojcim aj 1-2 hodiny 😅 Ona sa mi vzdy dlho dojcila a kym sama nepustila prsnik, nemohla som si "dovolit" jej ho brat, lebo hned bola velka nespokojnost a krik.
Mna chrbat boli najmä z nosenia a vstavania s nou a k tomu mam aj kolena v tahu 😖

lucyka1
17. máj 2011

@li_la ahoj. prosim ta, chcem sa ta spytat, ze ked si odstranila klobuciky, tak nemal problem sa prisat na bradavku? lebo ja som pri matkovi ten problem mala a teraz by som sa toho chcela vyvarovat. totiz kojila som len nejaky mesiac... ☹ pouzivala si klobuciky uz v pôrodnici alebo az doma? v akej polohe si kojila v pôrodnici? vdaka za radu.

li_la
17. máj 2011

@lucyka1 Ahoj! Rada poradím, ak budem vedieť. 🙂 Kojila som od začiatku rovnako. A to tak, ako som videla vždy kojiť moju mamu. Totiž, ani mi nenapadlo, že by sa dalo kojiť v podstate aj nejak inak. Položím báb na vankúš na bok, ja si ľahnem pri neho a kojím zo spodného, nájdem si samozrejme vhodnú polohu a nemám s tým žiadny problém. Keď som mala v pôrodnici strašne tvrdé prsia, tak som si ich stláčala rukami, aby sa malému vošlo do pusy, tak vtedy mi občas trošku stŕpla spodná ruka. Klobúčiky som začala používať až doma. Mala som veľmi boľavé bradavky aj v pôrodnici, ale tam mi povedali, že si to mám natierať a že to bude dobré... Musela som však odsávať a tak ďalej a mala som obrovské ragády a "ružové" mlieko... Manžel mi potom kúpil klobúčiky, zabralo to, malý sa cez to vedel napapať. Mala som klobúčiky od Lovi, ktoré vraj majú zaručiť, aby sa neskôr dalo vrátiť k normálnemu kojeniu bez klobúčikov. Ja som mu raz za čas dala bez, že či to ešte nezabudol, ale zakaždým mi vtedy spravil novú ragádu. Tak som si povedala, že budem kojiť s klobúčikmi asi stále. Začalo mi však ubúdať mlieko, pretože sa mi potom nedostatočne stimulovala bradavka aj s dvorcom... Teraz som ich vysadila, mlieko je späť a bradavky trošku bolia, ale je to v pohode, veď už pri kojení neplačem. 🙂 A malý si vedel chytiť. Možno to bolo tými Lovi klobúčikmi, že vlastne splnili to, čo mali napísané v príbalovom letáčiku... 🙂 Ale mal trošku problém, tak som si stlačila prso, ako som to hore opísala a išlo to. Chvíľu som mu lepšie otvárala pusinku tak, že som mu jemne zatlačila na bradu, pretože po tých klobúčikoch nevedel tak doširoka otvoriť ústa. Ale dá sa kojiť aj výlučne len s klobúčikmi celý čas, len by si bolo treba udržať nadprodukciu mlieka s odsávaním a odstriekavaním. Dúfam, že som pomohla, ak som niečo napísala nejasne, príp. nenapísala, tak sa ma kľudne opýtaj, môžem ti poradiť, resp. opísať tú moju situáciu... 🙂

strapco13
17. máj 2011

@lucyka1 najlepsie je sa klobucikom vyhnut a vobec ich nepouzit..ano moze sa dieta potom znovu prisat..ale naco riskovat, ze sa neprisaje ☹
najlepsia je prevencia a to spravna poloha, asymetricke prisatie, nepouzivat flasku, cumle, dudle ..pozri si clanky na tejto stranke http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/ ..a aj videjka a fotky co su tam..pomoze Ti to pripravit sa
ak mas moznost skontaktuj sa s laktacnou poradkynou vo svojom okoli, nech ta nauci spravnu polohu a prisatie este pred porodom, a mozes sa s nou rovno dohodnut na navsteve v nemocke ci doma po prepusteni

marika80
17. máj 2011

@lucyka1 Ak nevadi tak Ti napisem aj ja moju skusenost. Mala sa vedela prisat ale aj tak pokial si moje bradavky na to zvykli som si trocha vytrpela. Obcas mi aj krvacali tak som si kupila tie klobuciky. Dva,tri dni som ju vylucne kojila len s nimi, a potom som jej davala obcas z jedneho prsnika bez klobucika. Ked sa mi ta druha bradavka poriadne zahojila tak som si dala klobucik zas na ten prvy. Po nejakych10 dni uz ma nic nebolelo a mala si neodvykla.

lucyka1
18. máj 2011

@strapco13 vsetko co si napisala, viem a videla som aj tu stranku dokonca. len teoria je nieco uplne ine ako prax. martinko sa mi nevedel prisat na bradavku tak preto som siahla po klobucikoch, ale aj tie mi poradila sestricka v nemocnici. ani som nevedela ze take nieco existuje. a ani flasu, ani cumle som nepouzivala. stale som sa snazila kojit, ale bola som viac unavena, vycerpana a spotena z celeho kojenia ako maly a aj tak to neslo. dokonca ma to aj bolelo pri klobucikoch, ale som si vedoma ze som nieco robila zle ale neviem co. aj odsavanie som skusala. no a potom ked som mu dala umele mliecko a videla som ako je konecne poriadne napapany a kludny, pekne spinkal tak sa mi ulavilo. a prave tohoto by som sa chcela vyvarovat a pomahaju mi akekolvek skusenosti mamiciek. a uz som hovorila aj s laktacnou poradkynou, tak sa snazim proste poistit z kazdej strany, uvidim ci mi to pomôze.... proste ked to ma ist to pôjde a ked nie, tak nie. ale lahko sa to hovori.... dik

lucyka1
18. máj 2011

@li_la dakujem ti. pomohlo. ked ma nieco napadne tak sa spytam. 😉 🙂 este raz diky.

lucyka1
18. máj 2011

@marika80 aha, tak to je super. niektore babatka su take sikovne.. 🙂 a aj si si odsavala? alebo sa ti to upravilo same podla potrieb malej?

marika80
18. máj 2011

@lucyka1 neodsavala som. Malu som prikladala kedy chcela a mlieko sa mi tvorilo podla nej.

strapco13
18. máj 2011

@lucyka1 vies klobuciky neodstrania pricinu preco sa dieta neprisaje na prsnik..treba patrat..ci nema uzdicku prirastenu, treba zabezpecit spravnu polohu a prisatie, ak su naliate prsniky, tak ich treba uvolnit
je velmi dobre, ze si sa skontaktovala s laktacnou...nech ti ukaze vsetko..

zopka
autor
18. jún 2011

Ahoj, dievčatá.
Ďakujem vám, že ste popísali vaše skúsenosti alebo rady. Ten môj malý závislák si ma aj teraz vyžaduje dosť často (ale aspoň že už do polnoci spí), ale s mojim chrbátom je to už lepšie. 🙂 A to preto, že som začala spávať polosediačky-pololežiačky. Mám za chrbtom naukladaných plno vankúšov opretých o dosku postele a opretá na nich tak spím skoro celú noc. 🙂 Kojím tiež tak, že mi malý lisuje brucho (leží na ňom), ale bruchu to nevadí, nezmenšuje sa. 😀 Neviem, ako je to možné, že keď som ležala a tak spala, chrbát bolel a takto nebolí, ale kým to funguje, budem takto spávať. Možno pomáha tá čiastočne vyvýšená poloha hornej časti chrbta - vďaka vankúšom, lebo predtým som mala buď len malý vankúšik pod hlavou, alebo žiadny.
Ešte musím nejako poriešiť, aby bábo cucalo len tých 10 minút a potom bolo ochotné ísť spať do postieľky, lebo ho mám buď na tom bruchu a spíme obaja, alebo si ho položím vedľa seba (lebo keď ho dám do postieľky vedľa mojej postele, spustí strašný a vytrvalý rev a budí ostatných dvoch nocľažníkov - syna a muža) a ráno ho ešte nakojím poležiačky, ale z tohto čiastočného ležania ma už chrbát nebolí. 🙂