Ako sa na materskej nezblázniť?

evelina86
28. aug 2014

Mamičky, priznajme si, byt s dietatkom 24 hodín denne počas troch rokov je náročne pre každú jednu z nás. Mam za sebou pať rokov materskej s dvomi detmi. Teraz čakáme tretie bábo - takže dalšie tri roky pred nami. Velakrat počas materskej som mala pocit,že to uz "nezvládnem" ten stereotyp, 24 - hodinová starostlivosť, obmedzený kontakt so spoločnosťou, skoro žiadne kamaratky.......Prosím napíšte tipy, rady - ako ste si spestrili "materskú" alebo čo Vám pomáhalo vypnút nachvílu, prípade aké záujmy ste si našli, čo Vám robilo radosť - samozrejme okrem dietatka 🙂 Mať deti je úžasne,ale naozaj mam niekedy pocit že to nezvládam....po psychickej stránke.

baklik
28. aug 2014

verim ti. ja som chcela ist do prace uz po dvoch rokoch, nakoniec nastupujem teraz, ked ma maly takmer tri roky a on ide do skolky, kam sa velmi tesi. na dve materske za sebou som ist nechcela, ci uz kvoli psychohygiene, ale aj kvoli uplatneniu na pracovnom trhu.
nuz, my sme to riesili tak, ze som s malym absolvovala vsetky dostupne kruzky v nasom meste - fit lopty, baby plavanie, yamaha hudobna. studovala som si, co s malym mozem praktizovat - napr. montessori aktivitky atd., ihriska na okoli, akcie v okoli....
zial, byvame v malom meste, kde je ta ponuka dost obmedzena, plavanie a fit lopty sa neskor zrusili a ostala nam len ta hudobka raz za tyzden. pribudli vsak detske centra, kam maly velmi rad chodi vyblaznit sa.
ale viem si predstavit aj lepsie vyzitie ako tu....

katarina644
28. aug 2014

@evelina86 ahoj, ja som uz na materskej sest a pol roka a dalsie dva roky ma cakaju, ale uz som z toho na nervy. nebavi ma to furt okolo deti, pridem vonku na ihrisko a tam mamicky tiez to iste rozpravaju. niekedy sa citim, ze som na materskej uplne ohlupla... a to varenie, pranie, upratovanie, zehlenie, pri detoch-ja som hladny, hladna. ja som uz z tohto aj znechutena...

evelina86
autor
28. aug 2014

@katarina644 Ja som na materskej zabudla násobilku 🙂 ale ako smrtelne vážne - ked som prišla do práce a mala som niečo spočítat tak uplné prázdno v hlave. Fú ako 6,5 roka - maš moj obdiv - kolko maš detičiek?Tri? A presne toto vadí aj mne, že ak stretnem mamičku, rozprávame sa iba o deťoch..čo tak napr. téma o sexe, o chlapoch o hocičom inom - zaujímavom🙂

belllinka
28. aug 2014

@evelina86 Tak na to je asi iba jediny recept, nebyt na materskej cele tri roky a nemat deti hned po sebe 😉

sisaha
28. aug 2014

@evelina86 ak sa nechces zblaznit a zaroven ostat v realite aj po skonceni materskej, tak odporucam najst si kamaratky a stretavat sa s nimi, pretoze v opacnom pripade sa ti zmensi slovna zasoba a ostanes stat na mrtvom bode. O tvojom uplatneni na trhu prace po 8 rokoch doma ani nehovoriac. Treba si najst jazykove kurzy a chodit 2x do tyzdna vecer do skoly. Treba sa vzdelavat, pracovat na sebe. Deti odlozit na tu chvilu starym rodicom, otcovi. Detom najst kruzky, napr. aj s inymi mamickami a chodievat spolu. Ak mas pocit, ze to uz nezvladas, preco si sla do tretieho dietata? mohla si si dat trochu odstup a na chvilu sa vratit do prace..

monca1982
28. aug 2014

Ja sa snažím neprestať pracovať. Je to pre mňa relax, keď len na hodinku robím to, čomu som sa venovala pred materskou.

yanni
28. aug 2014

A co tak ist do roboty aspon na 2 dni v tyzdni na par hodin? Deti dat do jasiel, skolky, opatrovatelke, babka, babysitterke atd. Casto sa to financne nevyplati ale nejde vzdy len o financie. Ja byt 2 a viac rokov v jednom kuse doma, tam ma picne. Clovek potrebuje vidiet a pocut aj nieco ine ako len kakanie, grckanie, papanie, atd. Ufff zenule, no nezavidim vam. alebo dohodnut sa s muzom a aspon jeden den v tyzdni si rezervovat len pre seba. nech sa muz postara o deti a ty si urob den pre seba.
U nas su napr este do pol septembra prazdniny. Z dovci sme sa vratili v nedelu a ja uz od vcera zarezavam v office. Muz ma este dovolenku a s detmi to sam v pohode zvlada.
Ked su deti este velmi malicke, tak aspon ten jeden den v tyzdni len pre seba. Alebo po veceroch, nech sa muz stara a ty si vyraz na nejaky sport, popripade niekde s kamoskou, co este nema deti. Zarucene, ze ona o detoch velmi rozpravat nebude.

imanuel
28. aug 2014

Ahoj, myslím, že veľký vplyv počas trvania materskej dovolenky majú na nás naše reálne 😅 vnútorné hodnoty a priority. Ak žena naozaj túži po deťoch, aj viacerých, samozrejme, vyplýva z toho aj dlhodobý pobyt doma, práce aj úsilie s tým spojené, veľakrát inými neohodnotené, to osobne je pre mňa najťažšie prijateľné. 😒
Som na MD už 7a pol roka, mám tri deti, 7, 4,5 a 2,5 ročné. Plánované, vytúžené. 😉 Ale dá sa. Ja si osobne myslím, že toto je najkrajšie poslanie v živote ženy, venovať sa deťom a čo najlepšie ich pripraviť na vstup do kolektívu, škôlky či školy. Nemyslím si, že je to prázdne stratený čas... Keď také myšlienky prídu, snažím sa na chvíľu sadnúť, ukľudniť sa a premýšľať. 🙂 Spomenúť si na všetko pekné a nájde sa toho naozaj dosť. 😉 To ma potom nakopne a snažím sa vymyslieť pre dievčatá nejaký program, hru, niečo dobré im uvariť.. 😀
Ohľadne kamarátok, reči okolo cumľov, plienkovania, nosenia, kočíkov, príkrmov, čo kto skôr a kedy je najlepšie.. Pri prvom dieťati áno, pri druhom je to obťažujúce, pri treťom pomóc 😀 ! Odporúčam nájsť si kamarátku s tromi deťmi, tá tým už tiež prešla, iste si navzájom porozumiete. 😉
Typy na spestrenie, skús mrknúť do môjho albumčeka, nie som síce Super mama, ale nejaké nápady mám nafotené v albumčekoch.
Zvládneš to, bude to krásne, uvidíš. Hlavu hore a teš sa! 🙂 😉 🙂

bonaqa2013
28. aug 2014

Ja keď som išla na MD pri staršej dcére, tak sa ma šéf pýtal , kedy prídem do práce. Moja odpoveď asi tak za 3 mesiace, ale bude to závisieť od stavu dieťaťa. Ale moja mama mi už nechcela opatrovať dieťa - opatrovala mi syna keď som chodila do školy. A tak som doma už 8,5 roka. idem z jednej materskej do druhej, z druhej do tretej. A tá posledná slečna má zdravotné problémy, tak mám byť doma do 6 rokov jej veku. Teraz má 4,5 roka, tak ešte 1,5 roka. Už som taká otupená z tých 4 detí, že už mi je všetko jedno. Teraz si myslím, že si asi v práci ani nezvyknem. Sem tam sa troška priblížim so svetom prostredníctvom internetu. A to je asi tak všetko. ale moc sa nad tým nezamýšľam, prečo máme taký počet detí, berem to ako osud.

kiki68
28. aug 2014

konecne moct ilustrovat detske knizky, ale hlavne vymetat vsetky aktivity,aby sa predtym aktivna zenska necitila ako piate kolo u vozu ovesana plienkami a cumlikmi. Tiez vela mamiciek tu na SK nie je vdaka tomu ako spolocnost funguje zvyknutych bravat dietatko kade tade, napr. chodit po veciach co maminu zaujimaju. Pozriet nejaku novu vystavu v galerii atd.

csenibaba
28. aug 2014

Ahoj mojim sprestrenim mat.dovolenky bola ze som zacala pracovat(ked maly mal 6 tyzdnov) a starat sa o 2 chorych pribuznych !

evelina86
autor
28. aug 2014

@sisaha Musím ta trošku poopraviť. do práce som išla o dvoch detoch na dva roky. tretie neplanovane,ale tešíme sa..život niekedy zariadi veci trošku inak ako si plánujeme. Nejde tu o to,že to nezvládam non stop,že to dieta nechcem,alebo že sa zbláznim po jednom dni s dietatom doma,ale skor som chcela tipy ako tráviť a ako najlepšie využiť materskú aby bola mamička aj dietatko spokojné a štastné.

evelina86
autor
28. aug 2014

@imanuel z tvojho príspevku cítit taky pokoj, pohodu..🙂 a album si pozriem 🙂 dakujem 🙂

evelina86
autor
28. aug 2014

@csenibaba fúha. klobúk dole 🙂

sisaha
28. aug 2014

@evelina86 mna nemusis poopravovat 😉. Musis pisat zrozumitelnejsie, resp. iba dovysvetlit.. Ja som to nemala odkial vediet.

evelina86
autor
28. aug 2014

@sisaha 🙂 maš pravdu, to som tam nenapísala...že som bola v práci..

culia1
28. aug 2014

Ja som zistila,ze musim hybat rozumom,lebo som fakt zacala hlupnuta to som doma len nieco cez 2 roky.Takze sa venujem zlepseniu v cudzich jazykoch a v ramci psychohygieny si raz,dvarazy za. tyzden idem zacvicit

adka31
28. aug 2014

Ja som sa na matersku strasne tesila a max. si ju uzivam s babatkom. Je to sle ine na rozdiel od mamiciek, ktore maju 2,3 deti pi sebe, to uznavam. Mam 3 deti a vsetky po 10 rokoch. Takze 3 jedinacikov, co tiez nie je dobre, vzhladom k sebe, k spolocnym zaujmom, hram atd. Ale zas, materska je pre mna relax, myslim psychicky, som ucitelka a ja normalne na 3 roky vypnem, to je ulava pre mna, moje nervy a psychiku. Kazda sme na tom inak, kazda v inej rodinnej, pracovnej, socialnej situacii, ale jedno je iste. Tie deti nam vyrastu a nikdy sa ten cas uz nevrati. A rastu veelmi rychlo. Ja si hovorim- do dochodku sa este do prace nachodim az az. Takze uzivam, prajem vsetkym maminam pekny den, tyzden a aj celu matersku s nasimi krasnymi drobcami 😀

katarina644
28. aug 2014

@evelina86 nemam tri, mam dve, len s mensim som na rodicovskej kym nepojde do predskolskej. kopec diagnoz, ale v podstate je zdravy.🙂 na dlho rozpravanie🙂

hviezdicka111
28. aug 2014

@adka31 podobne nieco som chcela napisat 🙂 tiez neberiem matersku ako trest..skor sa tesim z toho, ze sa mozem naplno venovat malej...a starosti okolo nej su mi teda o dost prijemnejsie ako starosti beznych pracovnych dni 😝

siska53
28. aug 2014

@evelina86 ja neviem,som doma vyse 4rokov a nejak to tak nepocitujem. Ale chodievam obcas cvicit,t.j.ak sa da,tak raz do tyzdna,obcas masaz. V nedwlu chodievame s muzom ajeho rodicmi plus deti do kaviarne a na prechadzku,obcas kratsia dovolenka (na dve noci),v lete dlhsia,ale to by mi tak nechybalo,skor muz pocituje potrebu vypadnut z prace,hoci nevtrdim,ze ja rada nejdem.
Kamosiek - ihriskovych mam dost,tie z vysky ci strednej su vacsinou mimo mesta,ci v zahranici...takze s nimi by som uz velmi nebola ani keby som bola bezdetna...a kolegovci sa taktiez pomenili,kamaratstva z prace nepovazujem za plnohodnotne,aj ked moze sa stat... Cize ani nejake kavickovanie mi nechyba..
Rada citam,takze si obcas precitam.knihu a bavia ma i tie o vychove deti...
Celkom ma bavi aj zdrava vyziva a som nutena teda vymyslat ci hladat jedla vhodne pre deti a aby to aj bolo pestre a zdrave,ano,obcas aj nezdrave...cize aj o tom citam,vyhladavam...

Nejak tento stereotyp pre mna nie je az taky hrozny,skor mam obavy,ako to budem vsetko stihat,ked pojdem do prace,nebude cas ani na kavickovanie s kamoskami,ktore som obcas praktizovala pred detmi...budem rada,ked budem vladat sa venovat detom a ak mi zostane trochu energie na dake domace prace. Vidim na muzovi,aky pride vyflusnuty a este musi aj z domu daco do prace,potom sa dakedy ani nevenuje detom,bud nema cas,alebo energiu.
Ked si na to spomeniem,to mi dodava silu sa na materskej nezblaznit,lebo viem,ze tak ako si vychutnavam deti teraz,si ich uz nikdy nebudem moct vychutnat..

janickacrazy
28. aug 2014

@evelina86 Ja som išla po 2 rokoch materskej na 3dnový sebapoznávaci a vzdelávací kurz, ani si nevieš predstavit, ako mi to psychicky pomohlo, vypýtala som si to ako darček od manžela na Vianoce. Bolo to pomerne drahé, ale stálo to za to. Prišla som ako vymenená, všetko ma potom bavilo ovela viac, proste som si potrebovala trochu oddýchnut od plienok. Odporúčam každej mamičke.

evelina86
autor
28. aug 2014

@janickacrazy kde si taký kurz našla?

sabina897
28. aug 2014

@janickacrazy Aj mňa by zaujímalo aký to bol kurz, ja som doma už skoro 3 rok a tiež by som už niekedy potrebovala "vzpruhu" 😉

lauricka
28. aug 2014

@evelina86 materske centra, detske centra, aktivity pre deti s rodicmi....nic? Nechat deti na varovanie a ist s kamoskou na kavu? Alebo nechat deti na varovanie a chvilu sa zaoberat niecim inym? Nic? Da sa, predsa, si to dako spestrit. Asi podla toho, kde byvas, co tam je v okoli a koho tam blizko mas alebo nemas. Mnohe maminky tu maju konicky, ktorym sa venuju, ked deti spia (nepatrim medzi ne). Maluju, siju, pecu, vyrabaju vselico. Ty by si sa mal poznat samu seba a vediet, co by Ta bavilo robit este okrem starania sa o deti. Ja som to mala trochu inak, najprv dvojcata a ked mali skoro dva roky, 21 mesiacov, tak isli k opatrovatelke a ja do prace acca po roku pojdem zas na matersku, tak som to mala spestrene, ze nie som doma vkuse. Nemusi clovek byt vkuse doma, to nie je povinne. Poznam zenu, co mala tri deti po troch rokoch, takze bola doma 9 rokov. Muselo byt super sa vratit potom do prace a praxe, sa musi clovek citit ako dinosaurus z doby minulej. No ale, vselijako to zeny maju. Treba byt kreativna a nieco si povymyslat, ak citis tu potrebu.

monique02
28. aug 2014

ahoj ja som bola 5apol roka doma a snazila som sa to uzit, vedela som ze je to obmedzene obdobie a ze mam to stastie ze mozem byt s detmi a nemusim kvoli peniazom nastupit skor do prace (ako vacsina znamych tu v ba a okoli) tak sme vela chodili na kruzky, do plavarne, na prechadzku, do parku, na zmrzlinu, do cukrarne, do detskeho centra, na vylety, na navstevy ku kamoskam (najma tu z konika) robili sme rozne vylety, akoze tito krpci im sa zavdacis aj cestou autobusom, alebo cesta vlakom niekam 😉

kamosky najdes na internete, alebo v detskom centre, na ihrisku, aj ked mne nevadilo aj ked sme isli aj sami niekam, hlavne nesediet doma ak sa da 😉

jasne ze v zime su moznosti obmedzenejsie, lepsie je jar,leto, jesen

mozno staci zmena pohladu, v zahranici bezne musi ist mamicka od maleho dietatka do prace a my mame tu moznost byt s nim doma 😉

teraz uz rok opat pracujem a spominam ako bolo super na materskej 😉 😀

roamers
28. aug 2014

No ja by som navrhla, zacat si ju uzivat 😀. Ja som bola za, aby siel na matersku manzel, potom som bola nastelovana, ze pojdem po roku do roboty, no a po roku som napisala, ze si beriem MD na 3 roky a teraz planujem dalsie babo a MD potiahnut este dalsie 3 roky. 😁
Zivot na MD je uplne uzasny, no treba si ho tak urobit. Ja mam kazdy den s malym aktivity, plavanie, tancena, divadielko, gym, mudre hranie poobede zase kamosky ci rodina. Uzivam si to ako len mozem a myslim, ze moje dieta tiez. Vecer mam "vychadzku" kazdy druhy den, striedame sa s manzelom. Takto fungujem 6 mesiacov v roku a dalsich 6 maly chodi do kvazi jasliciek na par hodin denne, kym sa on pohra, ja som zatial na nejakom cviceni, plavani ci v posilke. Taktiez u nas funguju stary rodicia. 😀😀😀

evelina86
autor
28. aug 2014

Ked som bola na materskej s malymi -najskor syn a po roku a pol pribudla dcérka v tom čase sme stavali dom, bola som bez vodičáka, všetky peniazky išli do novostavby. Až na konci materskej som sa odhodlala spraviť si vodičák - čo bolo uplne super. Bývala som na dedine kde v tom čase nebola žiadna "mamička" ktorá by chodievala na prechádzky von a navyše som bývala ešte aj so svokrou z čoho som tiež nebola nadsena. S detmi mi nemal kto pomoct, pretože manžel bol bud v praci,alebo na stavbe a kedze sme chceli čím skor bývať vo svojom......Tolko asi k mojej predchadzajúcej 5-ročnej materskej..Teraz by som si ju chcela naozaj užiť, nakolko uz mám aj vodičák,tak sa z tohto zapadakova dostanem hadam aj do mesta - do materských centier...Dakujem za vaše tipy.......aj ked som mala miestami pocit,že ten moj príspevok ste pochopili akoby bolo pre mna byt na materskej za trest 🙂 🙂 ale nie je to tak.....velmi sa na malého teším a planujem si to vychutnať naplno 🙂

siska53
28. aug 2014

No..ja som dospela k nazoru,ze zivot vseobecne,nielen ten na materskej,bude taky,aky si ho zariadime a ako ho budeme aj vnimat. Cize je to aj uhol pohladu..

A ano,aj ja som chodila s malou plavat a s makym na cvicenie,teraz bude chodit aj mala na cvicenie,ale skpr kvoli ich zaclenneiu do kolektivu,u dcery nas k tomu vieslo aj zdravotne hladisko,plus je fajn,ked vidia a musia pocuvat aj inu autoritu a vida,ze aj ine deti musia pocuvat a respektovat urcite,hoc i hravou formou,ale predsa len prikazy.

Stari rodicia pomozu,aj muzi mozu,ale nie kazdy ma tu moznost,ja skor rodicov vyuzivam,muz nema kedy a vtrdy ale upratujem ci varim a raz do tyzdna teda to cvicenie,ak sa da...

simca06022011
28. aug 2014

Nehnevajte sa kočky, ja verím, že dieťatku to "prospieva" byť 3 roky doma... ale ja byť na vašom mieste tak toto pravidlov veru nedodržujem vôbec... a ešte pri reťazových MD/RD... to musí byť na psychiatriu aj v prípade, že je čas isť s kamoškou na kávu. Nemyslím si, že po 6 rokoch si niekto vie doma ešte niečo užiť, to chce zmenu, že ano? 🙂)) Ja som si užívala na MD aj to keď som dcérke žehlila veci... ;) Ale robiť to 2x 3r... 3x 3r... 🙂)))