Kedy ste zistili, že máte doma nadané dieťa?

biankacertik
9. mar 2012

Ahojte,

hoci ma dcerka necely rok a pol na vysetreni u detckeho psychologa nam bolo povedane ze patri do skupiny nadanych deti, a jej mentalny vek je momentalne 2,5 roka, samozrejme socialne a emocionalne je na tom tak ako ostatne deti v jej veku. Predchadzali tomu rozne peripetie, hlavne co sa tyka nadmernej aktivity dcerky, od narodenia je nesmierne ziva, prve 3 mesiace stale plakavala, v noci mala koliky a neutisitelne zachvaty placu trvajuce aj 5-6 hodin. Bola nesmierne Drazdive dietatko, reagujuce placom na kazdy podnet, manipulaciu. Nikdy sa nechcela nosit na rukach v tzv koliskovej polohe, uz od 6 tyzdnov som ju musela nosit na rukach tvarou vpred, inak stale plakala, plakala, plakala. V kociku mi plakavala od 2 mesiacov, vydrzala aj 2 hodiny v kuse, riesili sme to nosicom, tam to bolo obcas lepsie, ale plakavala aj tam a vyzadovala si stale nosit tvarou vpred. Do 6 mesiacov mi cez den takmer vobec nespavala, potom som ju vyslovene nutila a rezimovala na 2 spanky denne, od zhruba 10 mesiaca spava len jeden denny spanok, teraz v 16 mesiaci sa zda ze si ten spanok uz rusi ☹ Odmalicka boli problemy s uspavanim, vecer uspavame aj 2 hodinky v kuse, mala nieje schopna lahnut si a ukludnit sa na unavu reaguje zvysenou aktivitou. Tak isto na nove podnety a prostredie reaguje zvysenou aktivitou. Ak ju ale daka cinnost zaujme tak ju viem na chvilu zabavit.
Teraz je z nej nadherne usmievave dievcatko, pokial ma dostatok podnetov ktore moze spracovavat, je velmi aktivna, stale musi nieco robit, neposedi mi na kolenach, v podstate cely den beha, do kocika ju uz nedostanem. Je problem napriklad vybavit si nieco na urade, nakupit v potravinach, pretoze sa o vsetko zaujima, vsetko by chcela chytit, riesit. Inak si to vynucuje, kruti sa, hulaka. Na ihrisku v hojdacke tiez nevie posediet, sedi ale musi mat v ruke vedlajsiu hojdacku a skumat ako funguje, ako je priviazana.... Doma kym navarim, tak su povyhadzovane vsetky sufliky, skrine, policky, potrhany wc papier na mini halusky.
Velmi sa zaujima o knizky vie rozoznat uz takmer vsetky obrazky, zaujima sa o pismenka, musime jej ich citat, vie uz A,B, C, D,E, O,.
Vie postavit vezu zo 7 kociek, rada si cmara pastelkami po papieri, zaujima sa o puzzle - take tie vacsie samozrejme, ma velmi dobru pamat, navlieka drevene koralky. Slovnu zasobu ma vraj ako 18 mesacne dieta, ale ked nam vysledky testov spriemerovala, vysiel nam ten mentalny vek 2,5 roka.
Zaujimalo by ma, ak mate niekto podobne dieta, ako sa to u vas prejavovalo, ako ste zvladali pripadnu aktivitu dietata, ako ste ho rozvyjali a pritom nepretazovali, ake problemy vznikali a ako ste ich riesili?

biankacertik
autor
9. mar 2012

a este by ma zaujimalo ak mate taketo dieta, ci mu neskor zistili aj ADHD ?

lucysha
10. mar 2012

Ahoj, my mame chlapca vo veku 17 mesiacov a podobne ako tvoja dcera pozna niektore pismena, kresli si, stavia vezu z kociek , hra sa s puzzle a je velmi , ale velmi zivy. Spava len raz do dna , niekedy len pol hodku. Nadanost alebo ADHD som zatial neriesila, je sice sikovnejsi ako deti v jeho okoli, ale zda sa mi to trosku skoro. Pockam do nastupu do skolky. Snazime sa, aby mal vela podnetov, knizky , hudba, pustame mu anglictinu a nieco sa na neho lepi 😉 . Aspon raz za den chodime von, vybehat sa , pozriet ci uz je hojdacka postavena, krmit kacky a pozdravit kamiony a tatry 🙂. Stretavame sa s detmi v jeho veku, v okoli ich mame pozehnane 🙂 . Nechceme ho ani velmi zatazovat ani precenovat, ci skatulkovat, proste podla mna je este maly a musi si uzit detstvo. Prajem pevne nervy 😉 .

biankacertik
autor
10. mar 2012

@lucysha plne s tebou suhlasim,
my sme v podstate sli koli problemom so spankom, velkej drazdivosti, nevedeli sme si rady, nasa mala sa nevie ukludnit, cim je unavenejsia tym je aktivnejsia a vecer je nezastavitelna. skusali sme uz vsetko. no a podmienkou pre poradenstvo bol vstupny vyvinovy test a tam sme dostali tieto vysledky. My sa tak isto snazime vela stretavat s detmi vo veku nasej malinkej, vyvyjat rozne aktivity. skor by ma zaujimalo ako riesit pripadne problemy u tychto deticiek. nasa je napriklad velmi vzdorovita, ak nedostane predmet svojho zaujmu aj ked je napr nebezpecny, vsetko chce robit sama bez nasej pomoci, ak jej chceme pomoct tak sa hneva, ak jej to nejde samej tiez sa hneva, radikalne odmieta kocik, vsade chodime peso, lebo ani na rukach uz nechce byt a celu cestu vsetko riesi, meni smer jazdy podla jej aktualneho zaujmu, dalsi velky problem je jedenie, nieje schopna byt v stolicke bez toho aby nieco riesila, musim jej podavat knizky za jeden chod ich vystriedame aj 10, ona ukazuje na obrazky a ja musim rozpravat a pritom mi odtlaca lyzicku a takto papame aj hodinu. Tymto detom nemozeme ukradnut detstvo ale predsa potrebuju iny pristup, hlavne koli tomu ze v niektorych smeroch su ine,.

miriam11
10. mar 2012

@biankacertik mne to pride veeelmi skoro ohodnotit nadanie dietata. Dostali ste testy, ale ja by som zatial nic neriesila. Nasa dcerka je popri svojich rovesnikoch hodne popredu. Specialne to zatial neskumame, uvidíme co bude dalej, nechceme nic predbiehat a tlačit na niečo, nedajboze vyvolávat v okolí senzaciu. S tým spankom co spominas, to s nadanostou nesuvisi. Radsej sa zamerajte a korigujte jej hyperaktivitu. Je este velmi mala na to, aby sa k nej nejako inak přistupovalo. Ono sa taketo věci dokážu zvrtnut inak ako sa ocakavalo, takže klud a nechajte tomu volny priebeh.

lucka188
1. mar 2015

@biankacertik Ahoj, neviem ci si este aktivna na MK, zaujimalo by ma ako to dopadlo? Ja tvoja dcerka nadana? Ma ADHD?

koniarova
1. mar 2015

@lucka188 Už ti neodpovie. Je naeaktívna.

lucka188
1. mar 2015

@koniarova Skoda

fufina1
1. jún 2015

@lucka188 ahoj Luci,
som tu pod tymto nickom teraz,
ano, dcera je nadana, ale stale mame vela problemikov.
pisni Ip ak chces, mozeme popisat.

mariana1
12. apr 2016

Ahojte 🙂 Mame doma synceka 2r 9 mes. Ja som najprv neverila, ze by mohol byt nadany. V septembri by mal nastupit do skolky a manzel mi stale hovori, aby som jeho vedomosti konzultovala s lekarkou. Pozna celu abecedu, minule sa mi stalo ze spojil nazov auta, ktore islo pred nami :D IVECO. Pozna cisla , Pocita do 10, skusa aj do 20. Pozna vsetky znacky aut, obchodov, elektroniky. Kazdeho koho pozna vie podla auta alebo podla mobilu. Pozna farby slovensky a anglicky. Ja som ho nikdy k tomu nenutila. ved podla mna je blbost ucit dieta cisla, alebo abecedu. Jeho oblubene knihy su rozne letaky, brozury.... Mate nejake podobne skusenosti? Dakujem

lucka188
14. apr 2016

@mariana1 ahojky, moze byt nadany ale tiez len skratka sikovny 🙂 konzultovat je podla mna zbytocne pokial nemate podozrenie na nejaku poruchu, ked zacne chodit do skolky uvidis ako zapadne medzi ostatne deti, alebo bude naopak vytrcat a ucitelky ti tiez budu vediet povedat. tiez mam doma sikulu v rovnakom veku a neviem veru, vzdy zalezi na jej aktualnych zaujmoch co ju bavi, rychlo sa uci, ale rychlo to tiez potom pusta z hlavy 🙂 co je podla mna dolezitejsie ako jednotlive vedomosti je schopnost pouzit ich, pospajat, logicky mysliet. ale urcite je velmi motivovany dozvedat sa nove veci co je jedna z podmienok nadania 🙂

jukov
14. feb 2018

@mariana1 Ahoj, je to už postarší príspevok, ale chcela by som sa spýtať, ako ste postúpili, čo v škôlke, nenudí sa? baví ho? chodí do nijakej špeci škôlky? Toľké otázky len preto, že máme doma tiež takého šikulu, má 30 mesiacov, ovláda abecedu slovenskú, anglickú (nehovoríme doma anglicky), nie len odrecituje, ale pozná tie písmená, veľké tlačené všetky, malé tlačené na 95%, keď uvidí písmeno, snaží sa k nemu priraďovať slovo, ktoré sa s tým písmenom začína, čísla pozná do 29 slovensky, do 10 anglicky, začína sčítavať do 10, všimli sme si to pred pár týždňami, pozná veľa geometrických tvarov slovensky aj anglicky, farby (nie len základné) slovensky aj anglicky. Je to taký malý saouk. Ako ste postupovali? Začali ste to podrobnejšie riešiť, alebo ste to nechali plavať. Máme sa sním nijak začať učiť, niečo precvičovať. Ďakujem za každé info.

mariana1
20. feb 2018

@jukov Ahoj, v skolke sa prvy rok nudil a tesil sa, ked si doma bude citat a robit to co ho zaujima. Pytali sme sa lekarky, ta povedala, ze skolka pre nadane deti neexistuje. A podotkla, ze sa to moze otocit a v skolskom veku sa bude chciet hrat. Druhy rok, sme doniesli papier, aby ho presunuli k predskolakom. Teraz sa tesi, ze vie pisat pismena :D :D ...V troch rokoch sa zacal zaujimat o vlajky statov a poznal ich podla mna lepsie ako ja :D Teraz ked idu OH tak on si cita krajiny ako nic :D , cita, pise svoje meno v pohodke.Postupili sme na uroven, ze vo svojich 4 rokoch pozna hlavne mesta statov a ake su tam historicke pamiatky :D Atlas si cita velmi rad a ktore krajiny kde sa nachadzaju na akych svetadieloch. to momentalne riesi :D Od februara som ho prihlasila na anglictinu Helen Doron , tak to uplne "zerie" . Nikdy som svoje dieta nenutila ucit sa, vela ludi mi povie,ze to je prehnane kolko vie, ale na druhej strane som hrda, ak mi povedia ze je mudry :D V januari som mu kupila korcule, ze pojdeme na lad, skoncilo to neuspesne, ale tak nebudem nutit, sport ho nezaujima, tak nech robi to co ho bavi.....Urcite to nenechajte plavat, je potrebne rozvijat a podporovat dieta . Urcite je vynimocne, ved v 30 mesiacoch je to obdivuhodne kolko vie.

mooonika1975
20. feb 2018

Že mám nadané dieťa som zistila vtedy keď sa naučil čítať, mal 4 roky,

jukov
20. feb 2018

@mariana1 Ďakujem 🙂 .